Отговори
# 540
  • София
Zdraveite,

4as moje da si zapi6ete, kato se svarjete s men po mobilnia mi telefon 0889 634 252,
mejdu 09,00 i 17,00 bez prazni4ni dni, sabota i nedelia.

Ako ne vdigna vednaga, povtorete pozvaniavaneto sled 30-40 min., veroiatno sam v sre6ta ili zasednie.

# 541
Zdraveite D-r Chavdarov! Imam edno takova pitane kam Vas.Deteto mi v momenta e na  9.5 meseca.Prenosen e s 1 sedmica rodi se goliam 4.380 i 55 cm.Sled kons. s doc. Georgieva se vidia 4e ima leko raz6irenie na ventrikolite ,no ve4e sa v norma.Toi ima6e dvigatelno izostavane i vse o6te ima de ,no iskam da popitam za tezi meseci ve4e sedi sam po 30 min varti se ra4i4kite sa mu stegnati ,no v sa6toto vreme pravi vsi4ko s tiah lapa si krakata igrae hva6ta darpa i tn.No vse o6te si e stegnati4ak dali ima 6ans  ne6tata da ot6umiat napalno ili 6tom do sega ne e minalo vsi4ko 6te ostane ne6to.Kato biahme pri Vas ni postavihte diagnoza CKS 3 stepen sled niakolko meseca D-r Benova ia namali na 2-ra.Blagodaria predvaritelno Simple Smile

# 542
Iskam da dobavia sa6to nai mnogo me pritesniava 4e ne puska ra4i4kite (ne se pazi),no kato sedi se zadarja na tiah v strani.

# 543
  • София
Hariiiii,

Postavena diagnoza: Centralno koordinacionno smu6tenie, e prehodna, koeto ozna4ava 4e ima veroiatnost otkloneniata da se iz4istiat na 100 %. Sled kato d-r Benova e ot4ela 4e stepenta na CKS namaliava, to 6ansovete za palno podobriavane narastvat. Ne me pitaite kakvo 6te stane, za6toto na tozi vapros, nikoi lekar, koito razbira ot tezi problemi nemoje da otgovori, predi 18 mes. vazrast. Prodaljavaite s intenzivna rehabilitacia !!!!
Uspeh.

# 544
  • София
Здравейте, д-р Чавдаров!

Детето ми /Петър, 3 години и 10 месеца/ е с диагноза ДЦП-дискретен квадрипирамиден синдром и вътрешна хидроцефалия - диагностициран и за двете преди един месец в болница Св. Наум. По втората диагноза поставихме клапа. Какво трябва да предприема за ДЦП-частта - какво точно означава?

Епикризата гласи: "Неврологичен статус: алтерниращ конвергиращ страбизъм; много леко ограничен обем на пасивни движения в глезенни стави; СНР - живи, еднакви двустранно, на моменти до поликинетични ахилови, /+/ рефлекс на Бабински двустранно, Росолимо непостоянно двустранно , на моменти по-подчертан вдясно, непостоянно Чадок в ляво или дясно; Сетивност - не може да се изследва пълноценно" Детето ми ходи, но е със забавяне в двигателното развитие на краката. Интелектуалното му развитие отговаря на възрастта му според същата епикриза.

Моля за Вашия съвет - какви действия трябва да предприема?

Предварително благодаря!   bouquet

# 545
  • София
Деби,

ДЦП е състояние, касаещо нарушена координация на движенията на краката или ръцете или заедно в различна степен, което се отразява върху двигателните умения на детето..... казано с едно изречение...  повече информация може да намерите на www.cpcentresof-bg.com  .

Вероятно имате нужда от специалзирана рехабилитация във връзка с "забавеното двигателно развитие на краката", за което споменавате  в писмото си.

# 546
D-r Chavdarov iskam da popitam 4-ta stepen CKS v % kolko e riska da se razvie DCP? Blagodaria Simple Smile

# 547
  • София
hariii, riskat e 90%

# 548
Здравейте,възможно ли е по време на престоя си в болницата да имаме веднъж ударно вълнова терапия по клинична пътека и като допълнителна процедура/платена/ още веднъж/?

# 549
  • София
Galence,  NE!

# 550
Здравейте д-р чавдаров майка съм на 5 месечно бебенце.роди се нормално 3,5кг 51см със кефалхематом но външен м/у кожата на главата и черепа.На 3 тия ден със усилена жълтеница малката остава във болницата и е подложена на лампа и глюкоза ,и така до 7 ден в който билирубина скача на 539 следва кръвообмен и след това до 20 ден още 2 кръвопреливания.В този период изследват нея и мен и откриват анти тела в мен и нея като моя титър е 1:2050 аз съм 0+,тя също а мъжът ми е а-.изписаха ми я на 20ден,в един момент тя започна да е постоянно стегната ,ние го  отдавахме на коликите но уви.Отидохме на невролог във варна .Тя само с оглед каза много ви е зле детето в много тежка фаза на дцп,и трябвало да се направи ЯМР.Ок ние отидохме в токуда с награсата да го направим за един ден и да си отидем но малката хърка и анестезиолога не посмя да я упои и и направихме скенер на главата.Излезе нормален всичко което може да се види с него беше в норми без налягане в мозъка ,без кисти и тумори.Добре но ние не спряхме преди да си тръгнем за Бургас аз се примолих на д-р христова която преглеждаже в Детско здраве да ни види и да види резултатите.Тя направо ни заби-почти отписа детето и взе да мисли за мен ако имам следващо дете .изкара я дцп -спастична квадрипареза и каза да влизаме в болницата при литвиненко да и правели изследвания понеже алата и е завишен.НЕЗНАМ КАКВО ДА КАЖА И КАКВО ДА ПИША ОЩЕ МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ МИ ВАШЕТО МНЕНИЕ И ВИЕ .ДАНО ОТ ВАС ЧУЯ НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО ЧЕ ВЕЧЕ КОЛКО ВРЕМЕ ЛОШИТЕ НОВИНИ НЕ СПИРАТ.А ДАЛИ НЯКОГА ЩЕ СПРАТ.

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

# 551
  • София
Krasi-io

Високото ниво на билирубина,  крие риск разпадните продукти от кръвните телца да са преминали през кръвно-ликворната бариера и да са предизвикали "известна интоксикация" на мозъка.

Добре е че, КАТ не показва никакви отклонения!!!

Вероятно моториката на детето е смутена, но диагнозата ДЦП се поставя след 18-месечна възраст, защото централната нервна система на кърмачето е с големи пластични (компенсаторни !!) възможности и е възможно тези двигателни отклонения да бъдат редуцирани или изчистени при адекватна кинезитерапия, подкрепена от апаратна физиотерапия.

Има клинична пътека №242 за ФТР при РТ на ЦНС, 10 дни всеки месец.
В Бургаското ДМСГД има обучен специалист за кинезитерапия при рискови кърмачета, изисквайте сертификата.
Успех.

# 552
Д-р Чавдаров БЛАГОДАРЯ МНОГО
но може ли да ме упътите към кой точно кинезетерапевт да се обърна понеже не е един и какво означава да изискам сертификата.при вас как стоят нещата с рехабилитацията.  какви документи искате от какви лекари или вие преглеждате детето .съжалявам за може би глупавите въпраси но не знам нищо.
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

# 553
  • София
krasi-io

Лицето се казва Пейо Събев, кинезитерапевт. Обучаван е Спец.Болница за рехаб. на Деца с ЦП в София тази година.
Принципно говоря за сертификати, защото има специалисти системата на здравеопазването, които Ви казват, че работят по  метода "Х", но ако няма сертификат, значи само си говорят......това ми беше идеята.
Цитираното по-горе лице ще се отнесе сериозно и компетентно към проблема Ви, ако се детето се нуждае от кинезитерапия. Това може да го прецени лекар по физикална и рехаб. медицина с опит при кърмачета. Успех.

Детето Ви може да се прегледа и в приемно-консултативните кабинети в Спец.болница в София (www.cpcentresof-bg.com) с направление №3 от НЗОК, където някои от лекарите ще прецени необходимостта и вида на рехабилитация за детето Ви.
Също така мога да го прегледам и аз в личния ми кабинет, след като се уточним предварително за датата на лични.

# 554
Здравейте Доц. Чавдаров,
синът ми е на 4.1г. освен, че не говори добре ми се струва, че и двигателно не е развит. Проходи късно на 1.4 г., много пълзеше първо и след това лазеше. Не може да скача на един крак, кара колело със спомагателни без спомагателни не може и когато изкачва стълби понякога търси опора. При скок от по-висок бордюр от страх ли незная от какво или иска да го държа за ръката, за да скочи или просто не скача. Скача с двата крака на място и в батут. Тича, но не мога да кажа, че тича много бързо. За да изчистя тези затруднения в моториката детето ходи на ерготерапефт. Въпросът ми към вас е как бих могла да стимулирам развитието на моториката на детето? Възрастта му вече е подходяща за някакъв вид спорт.
Детето е консултирано с няколко невролога, няма заболяване.
Благодаря ви предварително.

Последна редакция: пт, 02 дек 2011, 16:39 от master333

Общи условия

Активация на акаунт