Отговори
# 555
  • София
master333

Това което описвате, като двигателни проблеми, често се среща при т.н. "диспраксия на развитието", което у нас не е популярна диагноза. Казано на по-ясен език, цитираната по-горе диагноза е  "несръчност на общите движения", която се установява с различни тестове за финна моторика, зрително-моторна координация и ориентация в схемата на тялото и пространството, като тези тестове също така не се ползват у нас.

Ерготерапията е точната дисциплина, от която детето Ви се нуждае, но ерго-терапевти истински у нас има само двама завършили в чужбина (катедра кинезитерапия в Русе) , разбира се има и много други с дипломи..... от къде ли не... 

Детето Ви има нужда принципно, от стимулиране  схемата на тялото и ориентация в пространството, внимателно стимулиране на вестибуларния апарат със свързана-зрително-моторна координация. Това са някои от основните принципи ползвани в ерго-терапията и ако сте попаднали на истинския специалист, то той ще съумее да ги приложи.

Разбира се всичко казано до тук, са само предположения на базата подадената от Вас информация, защото понякога имаме сходни синдроми при някои неврологични или психични отклонения, или пък имаме едно по-бавно съзряване на мозъчните функции без определена причина...или със....????

Бихте могли да позвате адаптирани спортове, като езда и плуване, стига във вашия регион да има такива, като въпросът е да не бързате и да не претоварвате детето, защото може да се окаже, че в някоя от другите сфери на мозъчни функции има огромен потенциал, който трябва да се опитаме да разкрием.

Успех.

# 556
Много Ви благодаря! Simple Smile Бихте ли дали координати на тези ерготерапефти?

Последна редакция: вт, 06 дек 2011, 11:27 от master333

# 557
Здравейте доктор Чавдаров. дъщеря ми се роди на 25.11.2011 в 38-ма г.с. с тегло 2300 и 45 см. на четвъртия ден от раждането откриха интравентрикулна хеморагия -2-ра степен. прехвърлихме детето в педиатрията при доцент Ралица Георгиева и след контролен ултразвук след седмица установиха, че ликворната течност е нарастнала двойно, т.е. има опасност от хидроцефалия и най-вероятно ще се наложи слагане на клапа. Въпросът ми е кога се прави консултация -в кой месец относно двигателните способности на детето и евентуално се започва рехабилитация

# 558
Здравейте др. Чавдаров.Синът ми е недоносен , роден 28 г.с,1230гр. Диагнозата ни е спастична диплегия-при оглед по гръб позиционни нарушения от долни крайници.Фиксира,проследява и посяга към предмети,нарушена финна моторика.По корем заема четириопорен стоеж,лази по неправилни методи,по често изтегляйки се сраменен пояс.Седеж с кифоза на гръбначен стълб в тораколумбален отдел,протрахирани рамене,флектирани в коленни и тазобедрени стави долни крайници.Пасивни движения при спастично повишен мускулен тонус за антигравитационна мускулатура.Рефлекси -оживени проприоцептивни за четирите крайника,повече за долни,двустранно положителен Бабиски.Това ни  е диагнозата от листа.
Сега сме на 1,10 ходи като се държи по мебелите,като аз го придържам също,но сам  не може да запази равновесие,само за секунди стои сам.Изправя се също като се хване за нещо.Лазеше както трябва,но от 2 седмици вече не лази добре а се издърпва с ръцете,не знам защо така,а си лазеше напълно нормално,може би така му е по лесно,не знам какво да правя,така е лошо да прави нали докторе?Като ходим стъпва на пръсти и едното му краче не е плътно на земята ,а е леко повдигнато от външната страна.Не мога много да го накарам да стои прав,повече лази по неговия си начин по земята ,как да го накарам да стои повече време прав и да се опитва да прави крачки?От няколко седмици се опитва да прави крачки по 3 успява даже четири,но повече не се  задържа,това ,че се опитва да прави крачки е добре нали?
Трябваше да дойдем в болницата ви,но не успяхме защото се разболяхме,там щяха да ми покажат упражнения ,които аз да му правя вкъщи,сега не знам какво да правим ,много се притеснявам,че не знам как да му помогна,ние сме от Видин ,тук нямаме такава специализирана болница,нямаме такива специалисти...Извинете ме за дългия пост...просто много съм се шашнала и вече не знам какво пиша и какво да ви попитам.Хубаво ли е за него да го държа за ръка като ходи или да го крепя леко отзад за дрешките колкото да не падне?Добре ли е да му купим от тези уокари за прохождане,които се бутат,дали ще му е от полза?Масаж хубаво ли е да му правя или не е препоръчително за него заради спастично повишения мускулен тонус?С наша помощ ,с рехабилитация детето може да проходи нали?Няма да ви задавам повече въпроси,моля ви ,препоръчайте ми неща ,които са подходящи за него,кажете ми за тази диагноза нещо повече ако може.
Извинявайте още веднъж за дългото писане

# 559
  • София
master333
Истински ерготерапевти, Русе, Факултет обществено здраве, Лилия Тодорова - ерготерапевт. Влезте в сайта на Русенски университет откъдето можете да намерите допълнителна информация; 082821993

arma 76
След поставянето на клапата, е добре да се направи консултация и се започни рехабилитация, ако е необходимо.

martinelli
Не го дръжте детето за ръце докато ходи, нито го слагайте в проходилка със някакъв тип седалка. Масажът не постига нищо съществено при деца с церебрална парализа.
Оставете го да се придвижва сам, както може.
Ако има желание да стои прав дръжте го за таза отстрани и леко натискайте надолу към основата за да си "усеща" краката !! и евентуално го подкрепяйте да прави крачки напред, но държеки го за таза или за раменете, като го притискате надолу !!!!  В никакав случай не го дръжте за китките защото отнемате тежестта на тялото върху краката и по този начин ходенето се деформира повече.
Ако едно дете с ЦП може да седи стабилно, като манипулира своевременно с ръцете и се научи на това до втората година, шансовете му за прохождане без/с помощни средства е ~ 100%, като прохождането се наблюдава между 5 и 8 година. Това е статистиката, а къде са уменията на Вашето дете немога да отговоря само по описание !!!!

# 560
Здравейте д-р Чавдаров, благодаря, че отделяте време да ни отговаряте и да ни помагате с каквото можете!
Ще доведа моето момченце при вас на преглед, той е роден в 28г.с., бяхме на преглед при невролог, но от прегледа не разбрах кое е извън норма, разбрах и видях само че има клонуси на крачетата, сега въпроса ми е тези клонуси преодолими ли са с рехабилитация, назначена ни е Войта, на един месец коригирана възраст е бебчо.Благодаря ви предварително Wink

# 561
  • София
Мотонети,

Клонусът като симптом в кърмаческа възраст, често пъти е физиологичен и напълно преодолим;
Конкретно за Вашия случай не бих коментирал, защото клонусът трябва да се гледа съвместно с много други невро-кинезиологични показатели !!

# 562
Много ви благодаря за бързия и точен отговор Hug

# 563
д-р Чавдаров утре сме при вас на преглед .Бихте ли ми дали точния адрес на кабинета ви.Благодаря предварително.

# 564
  • София
Д-р Чавдаров здравейте,
детенцето ми е родено в 32 г.с. 1850 гр. В момента е почти на годинка( 10 м. коригирана възраст), но все още не може да се изправи от легнало в седнало положение сама. Държи си главата изправена без проблем от много мъничка, обръща се от гръб по корем и обратно интензивно, лази- но не на четири крака, а с приплъзване с ръцете. Застава на четири крака и така пружинира напред назад  , но без да се придвижва. Седи само когато я сложа аз , но не е много стабилна. Когато я изправя права, стъпва на цялото си стъпало и изпъва крачетата в коляното.Все още иска да подскача. Правили сме гимнастика при д-р Тонев в педиатрията, той твърди, че проблем няма, просто все още са и слаби мускулите и има халтави стави. Въпреки това, аз започвам да се притеснявам, тъй като си мисля, че на нейната възраст трябва да може да се изправи сама от легнало в седнало положение. Според Вас имам ли основание за притеснение?
 Благодаря Ви предварително и Весели празници!

# 565
  • София
Анди83,

Всички недоносени деца в зависимост от степента на недоносеност имат известен риск (по-голям или по-малък) за преходни двигателни отклонения, като при някои от тях тези отклонения се фиксират във времето създавайки проблеми в координацията на движенията, ако не се е приложена адекватно стимулиране на мозъчните функции.
Освен недоносеността към сметката се прибавят също и Апгар`а, евентуални отклонения в трансфонтанеалната ехография и още редица други белези.

Неврокинезиологичният статус дава известна обективност на състоянието в координацията на движения на детето и ни насочва към съответната специализирана кинезитерапия - не говоря за масаж и пасивни движнеия с крайниците, както и ползването на примитивни рефлекси за активиране на някакви движения !!!

Във вашия конкретен случай, много трудно бих могъл да преценя степента на притесненост само по изброените от Вас бегли факти и един мой коментар не би бил сериозен....
Това че сте били насочени за кинезитерапия вероятно предполага наличието на някакви притеснителни белези засечени от лекаря-неонатолог.... ????? или от този лекар, който Ви е насочил за терапия.

# 566
Здравейте д-р Чавдаров
Синът ми е на месец и половина,роден е в 39г.с. с Апгар за 1мин.-2.С гърчове до 36 час.Свързват ги с церебрална исхемия,във връзка с понесената около раждането хипоксия и свързания с това мозъчен оток.Сега лявата ръка и левия крак са видимо по-сковани.Има и скованост в долната челюст.При посещение на педиатър ни казаха,че има добри реакции.Искам да ви попитам към какви специалисти да се обърнем за по-добра диагностика на детето.Може ли на тази възраст да се постави диагноза за ДЦП?

# 567
  • София
cvetemira,

По Вашите обяснения може да се предполага, че детето е прекарало тежка кислородна недостатъчност.
Ако левите крайници са по-сковани би трябвало да започнете рехабилитация, без да отлагате, защото асиметрията на тонуса между лява и дясна половина на тялото е абсолютна индикация.

Уместно е детето да бъде насочено към детски невролог в специализирана болница: детска неврологична клиника към спец.болница Св.Наум - 4-ти километър или спец.болница по детски болести, бул. димитър несторов; или спец. болница за рехабилитация на деца сд церебрална парализа, бул. възкресение 1-l www.cpcentresof-bg.com ;

Диагнозата ДЦП се поставя на възраст не-по-малка от 18 мес.

# 568
Благодаря ви за отговора!

# 569
Здравейте!Продава се проходилка за деца с Церебрална парализа.Ynamiko е марката цената е 800,цената подлежи на коментар.Подходяща е за деца до 1.10м.Гащите са с лепки,а държача за по мишници се движи според височината.Има спирачки.На четири колела е.
Телефон за връзка:0898751120,Веско
Ако някой се интересува,мога да му пратя и снимки на проходилката.Дано помогне на някое детенце!

Общи условия

Активация на акаунт