Отговори
# 570
Здравейте доктор Чавдаров, безкрайно се извинявам, ако не съм уцелила правилното място ( и за мен е очевидно това), но тъй като тук мога лично да задам въпроса си, ще питам.Извинявам се всички майки, в чието пространство съм навлязла, неподготвена и неканена Blush Момченцето ми е на 7 месеца и от седмица насама претреперва често, много се стряска, случва се при силна емоция без установен режим. Разбрах, че това е проблем, който се среща често и се препоръчва среща с невролог. Бихте ли ми казали дали вие преглеждате такива пациенти и къде евентуално мога да проведа такъв преглед. Благодаря ви предварително и се извинявам още веднъж.

# 571
  • София
miffry,

Не преглеждам пациенти с такъв тип оплаквания.

Потърсете доц. Ив.Литвиненко в Педиатрията, неврологична клиника или доц. Божинова в детска нервна клиника, 4-ти километър;

# 572
Благодаря Ви и хубав ден желая !

# 573
Здравейте доц.Чавдаров,
Наскоро един рехабилитатор ни обърна внимание, че малката не ходи с успоредни ходила, а криви крачетата навътре откъм пръстите, най-вече дясното краче. Откъм пристъте ходалата са по-прибрани, а откъм петите по-раздалечени. Дори според него /а според мен и нашия рехабилитатор не/ стъпва на външния ръб на ходилото. Ние сме били при вас 2 пъти на преглед, но не сте ни казвали такова нещо. Но сега като се вглеждам наистина е така. Бихте ли ми препоръчали някакви упражнения за изправянето на ходилата. Да припомня. детето е на 2г и 5м. с атаксична ДЦП - първа степен.

# 574
Д-р Иван, добрый день.
Меня зовут Полина Малышева. я направила Вам письмо на почту клиники с просьбой о консультации. Ответьте пожалуйста!!! СПАСИБО

# 575
..

Последна редакция: пн, 05 мар 2012, 21:19 от nelley

# 576
  • София
Извинявайте, сигурно за задавали този въпрос многократно, но нямам времето в което да потърся контактите на д-р Чавдаров. Удобно ли е да ми предоставите телефон за записване на час?

# 577

Киара*, заповядай!

Можете да ме откриете на моб.телефон 0889 634 252 от понеделник до петък между 9,00 и 17,00 часа,

# 578
Здравейте д-р Чавдаров,
дъщеря ми е на 1г. 7м. и още не може да ходи. Родена е нормално и доносена. Като цяло около 6м възраст забелязах забавяне в двигателното развитие - започна да посяга към предмети на около 8 м., а да седи седнала самичка на 1г. Около годинката почти завакса всичко което й беше забавено, но сега така и не може да се престраши да ходи. На 6, 9 и 13 м е преглеждана от доц. Иванов във Пловдив, на 9 и 11 м изкарахме по един курс физиотерапия в Пазарджик, на 15 м бяхме една седмица в Карин дом Варна, кадето с нея работиха физиотерапевт и логопед - като цяло мнението на всички специалисти е че ще проходи, но трябва време. По мебелите се придвижва, за една ръка ходи, също и от един месец се изправя самичка в средта на стаята без никаква опора - вече дори и постоява около  5 минути в средата на стаята без да се подпира на нищо. Но много се страхува и не иска да тръгне самичка. От Карин дом ни посъветваха, че няма нужда от пасивна рехабилитация и казаха че в двигателно отношение си е напълно добре и че няма причина да не ходи.
Бихте ли ни посъветвали на какъв специалист да е заведем, защото времете си минава, тя си расте, а проблема си остава

# 579
 здравейте.. доц Чавдаров
от доста време посещавам клиниката на красна поляна
говорехме със лекуващия лекар да започнем да посещаваме стационара
въпроса мие процедурите на децата от стационара  30 както сега
зима нето на детето от групата и връщането във групата извън те зи 30 минути лие

# 580
Здравейте Д-р Чавдаров!
Дъщеря ми е родена в 33 г.с. с интраамниотична инфекция и неонатален сепсис.Приета е веднага в интензивен сектор в увредено общо състояние,с доминираща и прогресираща дихателна недостатъчност.След последвало лечение е изписана на 1 месец и една седмица като й е направена трансфонтанелна ехография,на която са установени умерена дилатация на латералните вентрикули,данни за малки кистични образувания в перивентрикуларното пространство - интравентрикуларен кръвоизлив 1 и 2 степен,хомогенни таламуси и деформирани плексуси.Досега сме я водили 2 пъти на преглед в неонатологията като всеки път й е правена трансфонтанелна ехография като според последната(20.03.2012) заключението е:правилно гириране,IHS в норма,лекостепенна дилатация на лат.вентрикули:(надявам се,че правилно съм разчела ръкописа на неонатолога)
v sin = v dex = 18/8,8...
lid = 33/102 BU 0,33;
хомогенни таламуси,capus callosum  с правилна форма и размери
Детето видимо изостава двигателно според възрастта си.Сега тя е на 7 месеца/5 месеца и половина корегирана възраст/.Не може да се обръща без помощ,все още държи доста свити юмручетата си,едва от 2 дни посяга към поставен пред нея предмет,но трудно координира движенията на ръцете си,много често оказва натиск назад с главата си(особено,когато я взема на ръце),не може да стои седнала .Това,което може да прави е ,че държи стабилно главата си когато лежи по корем,а крачетата имат рефлекс за избутване,следи с поглед много добре,разпознава близки и чужди хора,реагира на закачки и музика,казва абу,агу,аги и ое,опитва се да се изправя когато е подпряна на по-висока възглавница,единственото правилно движение на ръцете е да поставя предмети в устата си,но не й да посяга към тях ако са на по-далечно разстояние.
Интересува ме според Вас има ли нужда да дойдем на преглед във Вашата клиника,може ли на този етап да се установи евентуално увреждане или това е просто изоставане предвид по-ранното раждане.
След 1.05 ни предстои още един преглед в неонатологията.
Опитах се да бъда максимално кратка и ясна за да не Ви отнемам много време.
Благодаря Ви за вниманието!

Марина

# 581

Противопоказен ли е логопедичен масаж в устата за дете с ДЦП/квадрипареза с тумор в малкия мозък/, прави по ок. 70 припадъка на ден според майката/малки/. Противопоказна ли е рехабилитацията като цяло при това дете  на 3 г.

# 582
Здравейте д-р Чавдаров,

Дъщеря ми е на 7 месеца и има проблем с вратлето - изкривява го ту наляво, ту надясно. Изкривяването не става за минути, а малко по малко за два дни се изкривява на дадена страна и после много рехабилитация, а от скоро и парафинови компреси връщат главичката във вертикално положение. Тя е с епилепсия Уест Синдром или по-точно съмнение за такъв, тъй като не се установи нито отклонение в ЕЕГ-тата (3 направени и само едно със слаб абнорма запис останалите в норма), нито проблем при направената ТФЕ. При последния преглед от доц. Литвиненко той каза че не вижда изоставане и няма двигателни проблеми, като при въпроса ми за врата той предположи че просто така и е удобно. Прегледа при ортопед също нищо не показа и заключението му беше че има движение в пълен обем и става въпрос за нисък тонус на шийните мускули, но прегледа се състоя просто в извъртане на главичката наляво и надясно без дори да се опипат мускулите. В началото това изкривяване ставаше вечер докато спи (на 2 месеца), след това заедно с главичката започна да изкривява и телцето като скоба (С форма) а в последствие това се придружаваше и с вдигане на погледа нагоре. Според невролога дете което е адекватно посяга или плаче не може да е в гърч и това ме навежда на мисълта дали провлема не е чисто физически. Въпросът ми е дали е възможно това изкривяване да е от нисък тонус, ако да ще се израсте ли и да се продължава ли с рехабилитацията. А също така е ли възможно това да се дължи на прищипан нерв или проблем със сухожилията щом изкривяването е и в двете посоки? Четох за т.н. KISS синдром, по описание мислите ли че е възможно да е някаква такава причината?
Благодаря ви предварително за отговора!
P.S. Ако според вас проблемът не е за ортопед бихте ли ме посъветвали към какъв специалист да се обърна, че някой да обърне внимание към проблема преди да се е получила някоя контрактура.

# 583
  • София
Уважаеми родители,

Факултетът по Педагогика на СУ и Спец.Болница за ДЦП организират съвместно:
Дни на Франсоаз Долто в България “ДЕТЕТО И ПСИХОАНАЛИЗАТА”  11-13 май 2012 г.
Повече информация може да намерите на сайта на Болницата www.cpcentresof-bg.com

Спец. Болница за рехаб. на деца с ЦП и други неврол. заболявания в София, кв. Красна поляна, организира безплатни прегледи на деца с проблеми в двигателното развитие
на 19 май 2012 г. Записване започва от 2 май 2012 г. Повече информация може да намерите на сайта на болницата  www.cpcentresof-bg.com

Моля всички, на които не съм отговорил до момента, да ме извинят, но чак днес разбрах, че по някаква причина не получавам инфо от бг.мама за запитванията.... ???... по неясни за мен причини от технически характер, които ще се постарая да отстраня.

Често ми се задават въпроси, на които немога да отговоря конкретно, понеже всяко дете има специфичен невроло-кинезиологичен статус, а информацията която ми изпращате е недостатъчна за прецизен съвет по отношение на детето Ви.

# 584
Здравейте Д-р Чавдаров, какво мислите за това, когато дете ходи навътре да му се разменят обувките, т.е. дясната да се обуе на лявата и обратно. Има ли ефект за извъртане на стъпалата навън или са бабини дивотии. Благодаря предварително. Лек ден!

Общи условия

Активация на акаунт