Отговори
# 585
  • София
cut3_p3ps

Не бих могъл да отговоря еднозначно, ако незнам причината за ходенето навътре и защо се прилага....????

# 586
  • София
Здравейте, д-р Чавдаров!
Прочетох, че в болница Света София има апарат за ударно-вълнова терапия на хипертонус. Моето бебе е на почти 9 месеца, с риск от ДЦП спастична, има мускулен хипертонус, особено е изразен в ръцете. От 1 месец работим с кинезитерапевт, от другия месец започваме и в ДМСГД във Виница, Варна. Въпросът ми е може ли детето ми да се възползва от този апарат в София и какви са условията за това?
Предварително благодаря за Вашия отговор!

# 587
  • София
Mi6elina,

Udarno-valnova terapia moje da se prilaga pri deca s povi6en tonus nad vazrast 18 meseca.
Kam momenta e umestno prilaganeto na kinesiterapia po Vojta, elektrostimulacii na antagonistite na hypertoni4nite muskuli, hyperbarna oxygenacia, air-splintns ....
Razbira se ot kakvo konkretno ima nujda va6eto dete i kakva e situaciata s nego, moje da se re6i sled nevro-kinesiologi4na konsultacia.

# 588
  • София
Много благодаря за насоките, доц. Чавдаров! Ще попитам за тези процедури, когато започнем курса в ДМСГД Виница, а лятото ще дойдем на консултация при вас.

# 589
Здравейте!Пише Ви майката на Георги от Бургас, идвахме през месец януари.
Става въпрос за Георги ,онова ревливо дете с повишен тонус ,трудно се преборихте с него за да го прегледате Grinning
Детето започва да говори и наистина догонва връстниците си ,това ме радва, но проблема е друг:Все още върви с вдигнати на горе ръце, и започна да си прави пръстите като отче,кръстосва ги някак.Това го прави от около две седмици Tired
Странно, дали си играе така или ще е от повишеният тонус?
Проблема с клякането си остава, все още се борим с него да подскача не може.
Детето не е спирало рехабилитацията ,ходи три пъти седмично но ефект... никакъв Tired
Дайте ни съвет най много ме притеснява това с ръцете, че вече на 5 години ,върви все още с вдигнати ръце.
Държи ги като отче Outta Joint
Походката е добра иначе, не стъпва на пръсти.

Забравих да спомена, че беше с ретинопатия която е овладяна ,но си остана късоглед ,доста и то.
Очилата не носи и може би ,заради слабото виждане върви така, или..?Вие също забелязахте, че е и с нистагъм

Благодаря Ви!

# 590
  • София
Geri,

molia na li4nata po6ta da mi izprati6 trite imena na deteto, za da vidia celia pregled, sled koeto 6te se opitam da otgovoria.

# 591
Георги Мирославов Гочев Hug

# 592
  • София
Гери,

Предполагам, че отклоненията, които описваш са поведенчески.
Дали и кога ще отзвучат, не бих могъл да отговоря. ooooh!

Успех.

# 593
  • София, Люлин-8
Здравейте доц. Чавдаров.

След разговор с вас за преглед на дъщеричката ми която е на 1 годинка ни препратихте към доц. Божинова в "Св. Наум" за което съм ви много благодарна. След прегледа тя й постави диагноза Пароксизмален Тортиколис и каза за следващите няколко месеца да правя календар с честотата на епизодите на изкривяване. Имам 2 въпроса към вас:
1. Има ли някаква рехабилитация която може да се приложи в нашият случай за облекчаване на състоянието?
2. И ако не е необходима рехабилитация поне има ли някакви масажи които можем да приложим по време на епизодите на изкривяване.

Благодаря предварително.

# 594
  • София
Здравейте Романол,

Изкривяването е свързано с временно разстройство на командите за координирано движение на шийната мускулатура. Насочих Ви към доц. Божинова с оглед изясняване на причината, която води до това състояние, за да се уточни и вида на лечението.

Може би е необходимо в следващите 3 месеца само да отчитате честотата, интензивността и продължителността на епизодите, както и кога се появяват. Незнам дали са направили ЕЕГ и/или МРТ.

Масажът е част от двигателната рехабилитация.
Не бих Ви препоръчал някаква рехабилитация  в областта на шията преди да се разбере причината, което понякога не е лесен или еднозначен процес.
Като пример, на това което казвам: колкото и да ремонтирате принтера, ако компютъра не дава правилна команда, притнера никога няма да пише както трябва.....

# 595
  • София, Люлин-8
Много ви благодаря за отзивчивостта.
Ще проследим епизодите в следващите месеци и след като се уточним напълно причината за тортиколиса с доц. Божинова и може пак да се допитам до вашето компетентно мнение.

Благодаря отново желая ви лек и успешен ден.

# 596
# 597
Здравейте д-р Чавдаров,
моята дъщеря е на 9м. До преди няколко дни изобщо не можеше да стой седнала и това ме притесни. Започнахме терапия и още след третия ден започна да седи. Сега по цял ден е седнала на земята и се заиграва. Притеснява ме че не може да се обръща от корем по гръб, не може да се изправя подпряна на длани когато е по корем, не лапа всичко с което си играе, не е жизнена в игрите. Иначе храни се добре с лъжица, пие от шише с дръжки сама, казва мама, баба, ам, имитра звуци и физиономии
Според наред ли е всичко и какво ще ме посъветвате
Благодаря

# 598
  • София
Lioni_K

Ne bih se nael da Vi otgovoria, a koito se naeme,  ne bi bilo seriozno.
  bouquet

# 599
Zdraveite , iskam da popitam imame li pravo da si hodime po domovete prez pochivnite dni kogato sme po klinichna pateka ,v sluchai che sme nastaneni v bolnicata ?Blagodarq predvaritelno,izvinqvam se i za vaprosa,no me interesuva ne samo men ,a i mnogo drugi maiki!

Общи условия

Активация на акаунт