Отговори
# 255
  • Бургас
Здравейте Д-р Чавдаров,
Сина ми е роден през 34 г.с. ,интраутеринна ретардация,1300 кг 39 см ,в момента е в Майчин дом гр София  в кувиьоз. Въпроса ми е кога след изписването му трябва да дойдем при вас за възможно най-ранен преглед, Благодаря Ви предварително

# 256
  • София
Nelcho
Оставете го да се придвижва сам, не го щипете !!!!, не го поставяйте на камионче (то отнема част от тежестта на трупа !!),
ако му давате да "бута" нещо, то нека е лек стол (табуретка), където обаче неможе да се хване/стисне (тоест да не разчита и на флексията на пръсти, предмишници и мишници, а само на екстензията на последните !!!!).
Успех.

Radost3007
Няколко дни след преминаване на термина за раждане е уместно да го прегледам и преценим ситуацията.
Реално от 12 януари 2010 г. нататък имам свободни часове.

# 257
Здравейте, Професор Чавдаров! Снощи точно това направих. Сложих го изправен до табуретката и той я предвижи  на около 2-3 метра. Много добре се владееше и правеше малки крачки- Като се измори сяда или поглежда назад за мен.Сега опитахме отново, повече метраж Simple SmileМного му е интересно, иска още и още.Накланя торса леко напред, опирайки се на табуретката, не е изправен.
Бъгито на снимката тогава отпада.
Може ли малко да ми разясните термините флексия и екстензия.Предполагам първото е захвата, при който взимат участие пръсти, предмишници, мишници??? Не би трябвало да стиска, сгъва, а да "разгъва" мускула, да  се опира и да бута. В този случай уолкър като този не би бил удачен за него http://smehurko.com/catalog/popup_image.php?pID=481, правилно ли съм разбрала?
Днес все по-уверено заема 4опорен стоеж. Започна и с опитите да се изправя.От седнало положение се хваща за решетката, застава на коленца и спира до тук. С упоритост и постоянство и това ще стане. И аз съм по-спокойна!
ТОй боледува от двустранна пневмония, която определено му се отрази на двигателното развитие, тъй като протече сложно и спряхме за 20 дни упражненията.Последва отказ от негова страна, сега когато иска ги прави. Друг път стяга краката и се съпротивлява/в този случай докторката каза леко да го щипна като масаж, за да отпусне мускулатурата/. Преди боледуването не е имал подобен проблем. ПРавехме 20мин гимнастика и 20-30мин масаж.Това спазъм ли е или вече по-голям осъзнава и не желае да прави това, което аз искам. Преди клякаше по 20 пъти, сега като кляка и плаче, не знам може да изпитва и болка.
Благодаря Ви сърдечно!

Последна редакция: чт, 10 дек 2009, 20:12 от NELCHO

# 258
  • София
Nelcko,

Флексия означава сгъване, екстензия - разгъване.
Най-добре е при прохождане да се ползват само мускулите-разгъвачи на горни крайници.
Проходилката която сте публикували не е подходяща.
Това със стягането на краката и причината да ли е спазъм или не - немога да коментирам без да съм го прегледал !!

Успех

# 259
Привет и от мен, д-р Чавдаров Simple Smile

Тъй като вече имаме уговорена среща с Вас, няма да Ви ангажирам с пълно и подробно изложение на нашия случай, но все пак ето накратко за какво става въпрос:
За едно малко и силно бебче, на по-малко от 2 месеца, което с помощта на Бог, лекарите и собствените му сили успя да се справи с един тежък инцидент! Simple Smile Накратко - след удар на главичката, бебо получи фрактура на черепа и кръвоизливи, които ако се съди по последния КТ, са почти резорбирани. Сега основният проблем остава оформилата се зона с намалена плътност в задната част на мозъка. Уви, казах ни, че ЯМР в момента не може да се направи заради възрастта на бебо, а вече имаме 3-4 скенера и не искаме да го облъчваме още ... Съответно не знаем какво е развитието на зоната към момента - близо месец след травмата.

Бих искал все пак да Ви попитам нещо спешно, защото просто не бих искал да объркаме нещо!
Забелязахме леко извиване вдясно, което прави бебо - с главичка, но увлича и целият гръбначен стълб Sad Не можем да кажем със сигурност, но като се замисля - още от раждането бебо си обича надясно. Сега обаче е по-изразено и това ни накара да потърсим и Вашата консултация.

Междувременно, след консултацията при д-р Яръкова (която каза, че Вие сте човекът Simple Smile) и записания при Вас час, успяхме да направим преглед и в Университетската болница за детски болести (надявам се разбирате, че правим всичко възможно, за да потърсим информация за състоянието на бебо). Д-р Литвиненко ни назначи рехабилитационна процедура, като каза, че не е сигурен дали това изкривяване се дължи на мозъчната травма или примерно на вътреутробното му положение преди раждането.

Аз обаче съм притеснен, тъй като днес присъствах по време на процедурата и честно казано направо ме заболя като гледах как рехабилитаторката го огъваше и теглеше, а бебо ревеше от болка ...
Дали това не е противопоказно за неговото сътояние? - в смисъл не би ли трябвало първите месеци повече да си почива и спи? От друга страна си мисля, че ако пък не диагностицираме правилно и навреме проблема, можем да загубим ценно време за възстановяването (отстраняването на кривенето). Веднага изразих притеснението си пред д-р Литвиненко (който междувременно ни прехвърли към друг лекар - Божидарова), но той каза, че няма проблем.

Искам да подчертая, че за мен е от много по-голямо значение Вашето мнение и съм готов веднага да прекратя посещенията си в Университетска болница, ако вие прецените, че тази рехабилитация е ненавременна (или неправилно назначена). Така или иначе ние отидохме там само да чуем още едно мнение на невролог, без да сме очаквали, че той ще предложи процедури! За рехабилитацията, а и не само, разчитаме на Вашето компетентно мнение Simple Smile

Очаквам Вашия отговор, ако е възможно още тази вечер!
До скоро!

# 260
Nelcko,

Флексия означава сгъване, екстензия - разгъване.
Най-добре е при прохождане да се ползват само мускулите-разгъвачи на горни крайници.
Проходилката която сте публикували не е подходяща.
Това със стягането на краката и причината да ли е спазъм или не - немога да коментирам без да съм го прегледал !!

Успех
Благодаря Ви!

# 261
  • София
assign,

доц. Литвиненко е чудесен детски невролог, но няма право да ви назначава рехабилитация.
Той може да ви назначи само медикаменти или изследвания, но от физикална и рехабилитационна медицина неразбира, понеже квалификацията му е в друго направление.
Незнам какви процедури извършват на детето Ви...... за да коментирам защо плаче.....
Това със неправилната позиция в майчината утроба....... е несериозно.....
След като се запозная със скенера и невро-кинезиологичния статус на детето, ще мога да коментирам това "изкривяване", но при травми на главата свързани с мозъчен кръвоизлив ?? е възможно, това изкривяване да е последица.

Успех.

# 262
assign,

доц. Литвиненко е чудесен детски невролог, но няма право да ви назначава рехабилитация.
Той може да ви назначи само медикаменти или изследвания, но от физикална и рехабилитационна медицина неразбира, понеже квалификацията му е в друго направление.
Незнам какви процедури извършват на детето Ви...... за да коментирам защо плаче.....
Това със неправилната позиция в майчината утроба....... е несериозно.....
След като се запозная със скенера и невро-кинезиологичния статус на детето, ще мога да коментирам това "изкривяване", но при травми на главата свързани с мозъчен кръвоизлив ?? е възможно, това изкривяване да е последица.

Успех.

Още веднъж, благодаря за вниманието и извършения преглед Simple Smile
Надявам се утре да нямаме проблеми със записването при д-р Петкова, но ако има нещо, ще Ви звънна по мобилния за съдействие.

Хубава вечер!

# 263
д-р Чавдаров синът ми е на 6 месеца и половина, и си криви главичката наляво. След консултация с лекар ни назначиха физиотерапия и ултразвук. Имахме хематом който се разнесе, но той продължава да си криви главичката ощел Не е така очевадно но го има. Може ли да ме посъветвате къде във Велико Търново може да се проведе адекватно лечение. И дали има място за притеснение ако всичко останало в развитието на детете ми е нормално (или не се надлюдават някакви други аномалии в развитието му.) Предаврително Ви благодаря.

# 264
Здравейте Д-р Чавдаров,
Надявам се питането ми да не Ви се стори маловажно,но се притеснявам.Синът ми е на 1.8м.напълно нормално и здраво дете,според мен,но това,което ме тормози от доста време е ,че той има проблем с твърдата храна,т.е. не дъвче,гълта направо.Гризе с предните си зъби,а с кътниците дъвче,като държи храната с ръка(например салам),но без да гълта.Липсата на дъвкателни умения индикация ли е за нещо сериозно.Не е имал сериозни проблеми с развитието си досега-на 10м. не можеше да сяда сам и да се изправя-консулт с невролог-леко повишен мускулен тонус на долни крайници.Но с доста занимания от моя страна на 11 вече ходеше. Какъв съвет бихте ми дали-да чакам още(според педиатъра,той просто неиска да дъвче) или да търся специалист(какъв?)?

# 265
Petq1977

Потърсете д-р Севдалинка Лазарова Йоцова - специалист по Физикална и рехабилитационна медицина от В.Търново, която е специализирала в Болницата ми и има познания и умения при неврологични проблеми в детска възраст.

Лисана
Влезте във връзка с Нина Йорданова - логопед, от детски център "Пумпелина", която ще организира консултация и при необходимост адекватни интервенции.

Успех

# 266
Благодаря  Ви за бързия отговор.

# 267
Зздравейте Д-р Чавдаров
Моето дете е на 4 годин и 8 месеца и не може да говори .Посещаваме логопед от една година .има малък напредък .притесняваме че имаме обилна съливация .Трудно и тежко диша постоянно стои с отворена уста .Правена е консултация с детски невролог и е отхвърлена диагнозата дцп.Проходи на 1 год- и 6 месеца.имаше и двигателни проблеми (не можеше да става сама от земята ;не се катереше ит.н.).В момента приемаме дуробион по 1/2 амп. дневно.

# 268
Здравейте Елена Кунина.

Уместно би било детето да бъде прегледано и оценено от детски психолог, поради разнообразната симптоматика, която споменавате и отхвърлената диагноза ДЦП.

Успех.

# 269
Д-р чавдаров провеждали сме консултация и с психолог тяхното заключение е задръжка в нервно -психичното развитие.Задръжка на експресивната реч.Диагнозата поставена от Доц. божинова е същата.Имаме ЕЕг и КАТ на гл. мозък без отклонения.Искам да попитам дали може да се постави диагноза от логопеда -Дизартрия и в същото време да няма дцп.Какво трябва да правим още за да постигнем резултат.

Общи условия

Активация на акаунт