"Зелена" (ЕКОЛОГИЧНА) тема-3

• 79 331
  • 904
  •   1
Отговори
# 705
Ами реално - твърдия отпадък отива на сметището и се натрупва...
                              Аха, ясно. И все пак не съм убедена, че не са екологични. Да, не се толкова екологични, колкото компостерите - за това спор няма  Peace. Но пък са много по-добър вариант от изхвърлянето на едър боклук в торбички (особено найлонови). Аз си мислех, че смилат на сравнително дребни парченца, ако не почти на прах, и съответно се разграждат сравнително бързо. 
                             Колкото до компостерите, много ми се иска да разучим законите и да видим има ли вече залегнали в тях част от нещата, и за останалите неща да се борим: данъчни облекчения и изобщо налагане на този начин за рециклиране на боклука. Супер тъпо се почувствах, като гледах тия дни репортажа за новите контейнери за боклук на Слънчев бряг. Имали голяма вместимост, бла-бла. Ама то не е въпроса да събираме несметни количества боклук (сливите отдава свършиха Mr. Green), а доколкото е възможно сметищата да останат празни, а почвата да остане чиста и незамърсена. Живея в София, и направо ме боли като се запътя към контейнера, и знам, че това се извозва чаааааааак до Силистра. Безумно! А тия нови контейнери май са на ток? Все повече ми се струва, че някой умишлено не иска да се реши проблема със софийския боклук  Tired.

# 706
  • САЩ
Спиролина, радвам се да съм от полза. Надявам се успешно да осъществиш проекта си и да не се налага да бъркаш вътре. Ще ми е интересно да разбера повече за идеята ти. Доколкото четох е важно компоста да се аерира. На фестивала ни показаха разбъркване с пластмасово гребло (не метално), не знам доколко това е приложимо за теб.

# 707
Момичета, да ви попитам за този филм ли говорихте преди няколко страници http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=176300&hit=1 ? тогава казахте, че още не е излезнал.

# 708
Момичета, да ви попитам за този филм ли говорихте преди няколко страници http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=176300&hit=1 ? тогава казахте, че още не е излезнал.
                             Да. Но беше излязъл.
                             Когато количеството компост стане повече, отколкото можем да използваме в ежедневието, може да си направим гъбарник. Това ми хрумна днес  Blush.

# 709
                             Да. Но беше излязъл.
                             Когато количеството компост стане повече, отколкото можем да използваме в ежедневието, може да си направим гъбарник. Това ми хрумна днес  Blush.
За гъбарник се искат специални условия- помещение с постоянна определена влажност и т.н.  Не е за всеки. Аз не се притеснявам, че ще ми остане компост. Имам доста място за цветя. Освен това можеш да даваш на съседки, приятелки или за градинката пред блока/ къщата.
Днес запален рибар ми каза, че калифорнийски червеи има и в рибарските магазини, но така както ми ги обясняваха, май са по- малки отколкото тези на клипчетата.
summer ето това видео
http://www.youtube.com/watch?v=lIyEQoxgocY&feature=related  ме вдъхнови. Само че тук тръбата е забита в земята, а червеите излизат през дупките на разходка отвреме- навреме.  Crossing Arms Смятам да сложа мрежа на дупките, както и в долния край на тръбата, откъдето ще излиза направо готовият компост. Peace Ще трябва да избера широка тръба, за да не мъча животинките все пак. Или да си направя няколко.

# 710
Виргиния, значи, не съм се объркала. Сега го свалям и ще го гледам  bouquet.

# 711
...За гъбарник се искат специални условия...
                                Аз мисля да опитам направо в гората с малко гъби  Blush. Или на друго подобно място, където виреят нормално. Опита ми тази година да сложа малко билки (в гората) се увенча с пълен крах - нищо не поникна, но за другата ще се постарая повече  Crazy.

# 712
  • Пловдив
...За гъбарник се искат специални условия...
                                Аз мисля да опитам направо в гората с малко гъби  Blush. Или на друго подобно място, където виреят нормално. Опита ми тази година да сложа малко билки (в гората) се увенча с пълен крах - нищо не поникна, но за другата ще се постарая повече  Crazy.
А дали тези билки, които садиш по принцип виреят там, където ги садиш?

# 713
                               Принципно се съобразявам, да. Но нещо не домислих със сянката и огряването.

# 714
  • Пловдив
Аз се замислих заради жълтия кантарион. Изглежда еднакво на пръв поглед, но са два вида кантарион - високопланински и ливаден.

# 715
Аз се замислих заради жълтия кантарион. Изглежда еднакво на пръв поглед, но са два вида кантарион - високопланински и ливаден.
                                Ами аз се съобразявам и заради това, че май е забранено да се слагат нетипични видове. Или поне на Витоша е така, тъй като е защитена територия (мисля).

# 716
Дори е природен парк  Peace.

# 717
                                 И като стана дума за Витоша... много тъжно изглежда, че само пастърва по принцип се среща на Витоша, и колкото е имало общо взето е изловена (http://www.park-vitosha.org/main.php?act=html&file=info/5.html). Последно са зарибявали 1999 г. Мисля да направя запитване по случая  Rolling Eyes.

П.П. АКо на някой му е интересно, през горния линк може да разгледа бюлетините. За юни има доста интересни неща, вкл. за намерено меченце.

# 718
В магазините на Globul и Germanos вече ще има контейнери за рециклиране на електронни отпадъци - ненужни и повредени мобилни апарати, изхабени батерии, hands-free и зарядни устройства, кабели за данни и др. По подобен проект в Гърция само за една година са били събрани над 16 тона батерии.'[/color][/i] пак от тук.

Здравейте, "зелени" момичета /и момчета/ - да попитам обикновени батерии къде могат да се изхвърлят? Събираме ги в къщи с години  Weary защото не знаем - ама това е също доста опасно, нали? Това за Глобул важи ли и за тези батерии?

# 719
...Здравейте, "зелени" момичета /и момчета/ - да попитам обикновени батерии къде могат да се изхвърлят? Събираме ги в къщи с години защото не знаем - ама това е също доста опасно, нали? Това за Глобул важи ли и за тези батерии?
                                Попитай ги направо, май можеше. Иначе може и в Метро. И на една уличка до Христо Ботев също имаше контейнер, мисля.

Общи условия

Активация на акаунт