"Зелена" (ЕКОЛОГИЧНА) тема-3

• 79 152
  • 904
  •   1
Отговори
# 165
и все пак аз искам да си дам някъде стъклените бутилки, но нямам идея къде в София има такова място Rolling Eyes спомням си, че едно време клошарите ги събираха и ги даваха някъде, но КЪДЕ?! или ще се откажа и просто ще ги хвърля в контейнера за стъкло...а идеята за филтрите и на мен ми се върти, но още проучвам

аз обаче мисля да сложа филтър на на входа на цялото домакинство, а не само за чешмата, пък отделно за душа в банята съм намислила, защото там водата идва от бойлера, а той събира също разни частици Rolling Eyes Rolling Eyes Грейс, много ли са скъпи тези филтри, които се поставят на входа на системата?! 1500лв за една година ми идва доста нанагоре

# 166
А аз се чудя дали мога да "изхвърля" оранжериини стъкла (релефни).Да сте чували някъде нещо по въпроса?

# 167

аз обаче мисля да сложа филтър на на входа на цялото домакинство, а не само за чешмата, пък отделно за душа в банята съм намислила, защото там водата идва от бойлера, а той събира също разни частици Rolling Eyes Rolling Eyes Грейс, много ли са скъпи тези филтри, които се поставят на входа на системата?! 1500лв за една година ми идва доста нанагоре

Ами, не съм задълбавала да проучвам подробно филтрите за цялото домакинство. Ако тръбите ви са стари, не бих рискувала да пия водата, защото от филтъра до чешмата може да се замърси отново. Сега, цялата филтрираща система струва 1500 лева, след това се подменя само филтъра, който е от порядъка на 300 и няколко лева (не знам точно, защото не съм го подменяла още).

# 168
А някой да е чувал за стереопора с който опаковат техниката. Дали той може в коша за PVС

А иначе за разделния боклук-да има много хора,които не изхвърлят разделно и това е тяхно право (за сега)
Не оспорвам тяхното право.
Но искам да оспоря това, че голяма част от тези хора пречат на моето право да събирам боклука си разделно.
Аз събирам в три коша и като хвърлям в коша за РVС, метал и стъкло виждам че вътре има пакетчета с боклуци, които имат обелки от картофи, кори от лимони и други органични отпадъци. Чистачката мете улицата и слага листата и падналите скапани плодове от дървото пред блока например в жълтата кофа.

Както казва Сребърен облак: "трябва да възпитаме не само децата си, но и комшиите".
Мога само да добавя и някой приятели и някой роднини.
Доста съвест липсва на българина

# 169
А аз се чудя дали мога да "изхвърля" оранжериини стъкла (релефни).Да сте чували някъде нещо по въпроса?
В пунктовете за вторични суровини, взимат всякакви стъкла. До нашият блок има. Ние сме в Дианабад.
Гледахте ли репортажа по Битиви за изобретения от българи филтър, който чисти водата с фотодиод (или нещо подобно). До 1 месец щял да е на пазара, бил патентован вече. Убива бактериите със светлинна енергия и е безвреден. Слага се в кана за 1/2 час. Можел да служи и за армията, т.е. за по-големи количества вода.

# 170
Ами, не съм задълбавала да проучвам подробно филтрите за цялото домакинство. Ако тръбите ви са стари, не бих рискувала да пия водата, защото от филтъра до чешмата може да се замърси отново. Сега, цялата филтрираща система струва 1500 лева, след това се подменя само филтъра, който е от порядъка на 300 и няколко лева (не знам точно, защото не съм го подменяла още).
да, тръбите са стари, но мислим да ги сменяме newsm78 и аз ще продължавам да проучвам въпрос с тези филтри за цялата система, а ако някой има такъв - ще се радвам да се включи с отзиви  bouquet

# 171
Уф,аз пак имам въпросче.Знаете ли къде може да се предадат тухли и керемиди или какво може да се направи с голямо количество от тях?

# 172
Уф,аз пак имам въпросче.Знаете ли къде може да се предадат тухли и керемиди или какво може да се направи с голямо количество от тях?
                       Ако са здрави, най-добре си ги запазете или ги продайте.
                       Бтв, буркани изкупуват на пазарчето на Графа - на едната сергия, дето продават мед.

# 173
Димитриана, направи една къщичка на детето или камина или навес за барбекюто. Или пусни реклама в Позвънете, че продаваш и все някой ще се обади. Сложи обява на спирката, в района всички строят.

# 174
Попаднах на една публикация в capital.bg - "В защита на полимерните опаковки". Според статията биоразградимите торбички, които се предлагат в Бг не са същите, които се използват на места в щатите и Европа:

"Рекламираните евтини „биоразградими” торбички се произвеждат от същия конвенционален полимер, който се използва и за неразградимите, но към него се добавя мастербач съдържащ биопродукт (вид нишесте). В резултат на добавянето му след изхвърлянето на торбичката и депонирането и, същата се разпада на  лентички или малки късчета, които обаче не се разграждат, а продължават да замърсяват околната среда. Резултатът е дори по-лош т.к. те не могат да бъдат събрани и рециклирани или изгорени."

Ако това е така, направо думи нямам. Въпросният материал се казва дегрален. Някой знае ли що е то?

Ето още какво намерих: "Три милиарда и двеста милиона по данни на Министерството на околната среда и водите, са найлоновите торбички, които се купуват в България за една година. Ако ги завържем една за друга (и приемем, че една торбичка е дълга средно 30 см), може да опънем това найлоново въже до Луната, после пак до Земята и обратно на половината разстояние."

Последна редакция: нд, 16 ное 2008, 22:42 от Grace'

# 175
Попаднах на една публикация в capital.bg - "В защита на полимерните опаковки". Според статията биоразградимите торбички, които се предлагат в Бг не са същите, които се използват на места в щатите и Европа:

Още един довод за платнената торба.
Ядосах се  сега Close
Всеки ден отказвам торбите в магазина и всеки ден се сблъсквам с киселите физиономии на продавачките. Днес за първи път една продавачка на пазара ми благодари, че не искам найлонова торбичка. Аз чак не повярвах на ушите си.

Грейс, не знам какъв е този материал, но това, което каза Димитриана по- горе за парфюмираните торбички в Бриколаж-а ме подсети, че има торбички за смет, които също са парфюмирани. На тях също пише, че са биоразградими. Да не би и те да са лъжа и измама? Thinking

# 176
  • София
Аз намерих една разпаднала се торбичка в шкафа си и така се зарадвах...

# 177
здравейте!следя темата за ваксините с интерес.дори не успявам още да я прочета цялата.оттам имаше линк за тук и отворих да прочета.виждам доста познати никове от др.тема.
а сега по темата искам да взема отношение.та за разделното събиране на боклука.моя приятелка веднъж е помоли да я изчакам да изхвърли боклука/бурканчета от детски пюрета/.събирала ги цял месец,милата.и,бум в жълтия контейнер.тя триумфираше ,че е направила нещо ЕКО.
смешно ми стана.
попитах я, къде е завода за рециклиране на РАЗДЕЛЕНИТЕ ОТПАДЪЦИ?
а,тя ми вика-,,не знам,ама сигурно има.,,
та и вас да попитам-къде ви е завода за разделно събраните отпадъци?

в чужбина,в малко градче съм живяла.там накрая,извън градчето имаше завод,или станция ,където отиваха отпадъците на само това градче.
какво  остава за градове като Пловдив,или софия?

# 178
...та и вас да попитам-къде ви е завода за разделно събраните отпадъци?...
                        Ами аз преди съм ги писала, и ако трябва пак ще ги изровя, само кажи за стъкло, хартия или пластмаса  Mr. Green. И доколкото си спомням в началото на годината във вестниците и тв-та имаше статистика по градове къде се събират най-адекватно подлежащи на рециклиране материали. Ако не бъркам, класацията беше оглавена от Русе (браво на русенци   bouquet). Отделно обаче писах мейли на завода, който би трябвало да събира батериите, но не ми отговориха. Може би е време да ги потормозя пак  Twisted Evil.
                       Отделно да напомня, че стара или фритюрна мазнина се изхвърлят в добре затворен буркан  Peace. Подсещането е за всички, щото чистих фритюрника оня ден и се сетих как се прави   bouquet.

# 179
desilosha достатъчно е да напишеш на google "рециклиране на отпадък" и ще прочетеш много неща

Ето ти едно: http://www.capital.bg/show.php?storyid=552368

Екопак за София има база до София. Виждала съм я - по пътя за гр. Нови Искър.

Отпадъците се сортират на ръка.
Възмущава ме това, че като отида да си изхвърля моя разделно събран боклук в кофата има пакетчета с общи отпадъци. Освен това чистачката на гъзарското заведение до блока мете листата и ги слага в жълтия кош.
Коша за общите отпадъци е точно до жълтия. Чудя се колко е трудно да си изхвърлиш боклука в правилния кош.
Просто се иска да не се пречи на хората, който правят нещо за рециклиране на отпадъците.
Да не се затрудняват хората които разделят отпадъка на ръка.

Така, че мила няма нищо смешно.
Завод си има.
Недостиг на вторични суровини в страната също, че даже се внасят от чужбина отпадъци.

Общи условия

Активация на акаунт