Трудно проговарящи деца!

• 227 071
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
Значи не зная подробности, освен това, че именно невролог ги праща при Кременска за някакви май генетични изследвания. Иначе да, с талон ходиха на невролог /двама дори/. И двамата там ги пращат - при Кременска. И според двамата няма диагноза, няма и обосновано обяснение, че детенцето не говори така, както връстниците си и не владее движенията и фината моторика.

# 316
Като прочетох последните постинги, си мисля, че информацията която се разменя тук за сиропчета като Нутрупила, консултациите с логопед се препокрива с темата за Аутистичния спектър, не казвам, че всички трудно проговарящи деца са свързани с аутизма, но това е един от първите признаци, по който се установява, че детето има проблем, просто като съвет, четете и другата тема.

# 317
Не, в случая няма аутизъм, това поне им го потвърдиха. За съжаление нищо обаче не констатираха като диагноза.

# 318
  • Анкх-Морпорк
Така като чета и мисля, че се получва някакво объркване.
Невролозите и нас са ни пращали на генетични изследвания, но не при КременскА, а при КременскИ, демек, при мъж... който ни препрати при Симеонов, който ни измисли още един синдром, който се оказа погрешна диагноза, но Симеонов си държи на неговата...
Личното ми мнение е - невролозите нищо не разбират от аутизъм. Също така нямат право да слагат или отхвърлят диагнозата.
Пращането на генетик е рутинно - като не знаят какво му е на детето, прехвърлят на колега по веригата (и колегата трябва да изкара някой лев)
Генетиците също не отбират от аутизъм и аутистичен спектър.
Признаците на сензорно-интегративна дисфукция при детето ми, които бяха видни още на година и половина, за тях не значеха нищо, и се опитваха да скалъпят нещо на база на външен вид - ама очите му били такива, ама клепачите онакива...
Симеонов съчини синдром на Нунан, което значи изоставане в растежа, липса на апетит, дефект в сърцето и скрити тестиси при момченцата. Е, детето ми няма нито един от тези признаци, водихме го на кардиолог, който точно с Нунан синдром работи и нищо му няма.
Невролозите масово предписват Ноотропил, но той не е сироп за проговаряне.
Просто такава им е практиката, на нас хем ни каза, че му няма нищо, хем искаше да му изписва Ноотропил.
Няма да му дам, защото ползата е съмнителна, повечето деца се превъзбуждат от него (а моят и без това кипи от енергия), и не на последно място - това товари черния дроб.
Доколкото разбирам, ти не си родител на детето, защо родителите му не се интересуват?
От държаваните логопеди май няма да намерите подходящ за работа с 3 год. дете.

# 319
Както го описваш - при какъв специалист според теб трябва да се отиде, ако не първо при невролог?
При положение, че двама независими пращат детето при въпросната Кременска/или и - това наистина не зная и не мисля, че има особено значение/ - защо да не повярват родителите? За сиропа - няма да навреди предполагам, а и също от двама невролози е изписан, двама, на които явно родителите имат доверие. Като цяло не схващам идеята ти  newsm78 А относно това защо аз пиша, а не родителите - нещо лошо ли виждаш във факта, че се интересувам и искам да помогна на хора, които явно са притеснени от факта и нямат информация?

# 320
  • София
Напълно съм съгласна с firebird.Всички сме минали по този път.Препращат от един на друг лекар с различна специалност, защото никой от тях няма представа какво да каже.Всеки от веригата си открива нещичко от собствения си профил, защото те са обременени от диагнози и търсят под вола теле.Ако заведат детето на гинеколог, вероятно и той ще открие нещо  Mr. Green

viliko , помагат ти да помогнеш на детето.Не губете време да обикаляте по цялата верига, така както ние направихме.Заведете детето направо в клиника св.Никола.Това е крайната спирка, и ако искаш минете по дългия път през невролози, .........ози, .........ози и св. Никола - или направо отидете в св. Никола - късия път.

# 321
Момичета, темата се измества малко от това, което питах. Аз питах да добър логопед.
Не съм родител на детето, но безкрайно го обичам и него, и родителите му и затова се интересувам. Но решенията не ги взимам аз. Взимат ги родителите. Аз искам да помогна, колкото мога. В момента търсят логопед. Ако можете да ме насочите - ще съм много благодарна.

# 322
  • София
viliko , защо си мислиш, че ние нещо обвиняваме  newsm78

Има малко логопеди работещи с дете на тази ранна възраст.Всички на които съм попадала досега искат диагноза за която да се хванат и според която да работят.Аз лесно ще ти дам няколко телефона, но всеки един от тях ще препрати родителите първо към клиника св. Никола вероятно.

Ето едно място с препоръка http://pumpelina.eu/

и още едно http://www.logosabv.com/ - тук със сигурност работят с малки деца

# 323
Никъде не съм казала, че някои ме обвинява  Wink Сигурно наистина е странно защо аз разпитвам, но ето - вече изясних. За тази възраст - всъщност така им бяха казали - стане ли на 3 години - търсете логопед.
Благодаря за координатите!

# 324
  • Анкх-Морпорк
Аз звучах строго, ама то е защото преминавайки с детето по веригата, видях как реагират отделните специалисти.
Невролозите почукват с чукчето, опитват да го заговорят и като не реагира, казват - аааа, то има нещо генетично.
Генетикът го разглежда, разглежда, разглежда, накрая почна да се лови за външни белези и да се опитва да търси нещо, дето го няма.
Този синдром, за който се хвана, няма разлика в броя на хромозомите, както Даун напр, така че цялата работа е недоказуема материално.
Не знам дали има смисъл от изследвания в генетиката.
Ако изобщо намерят нещо, какво, няма да работят с детето ли?
Ще му сложат граници "той толкова може"?
Ето погледни напр. в темата за синдром на Даун - това са родители, които не са повярвали, че детето им нищо няма да може - защото  гледани в семейство и обучавани, децата с Даун синдром проговарят, прохождат, научават се на много неща и водят един доста пълноценен живот.

# 325
Добре, а защо препоръчвате въпросната клиника - нали невролози и генетици не могат да определят обикновено - там кое е различното?

# 326
  • Анкх-Морпорк
Защото там - в Св.Никола - детето се обледва от екип логопед, психолог, психиатър.
Няма да го излекуват, а ще направят даигностика, и те ще кажат да се работи с логопед.
Просто диагностиката в Св. Никола е диагностика на поведението и психическото състояние на детето, а в генетиката ще му направят изследване, ше кажат, че генотипа му е нормален, и ще заничат дали очите му са с такава или онакава форма, а "я да видим пръстите на краченцата, а ръцете, а защо му е късо вратлето?"

# 327
Да разбирам, че различното е наличието на психолог и психиатър, така ли?

# 328
  • Анкх-Морпорк
Ами да. Това е различното.
Но не пречи да започнат работа с логопед първо.
Когато едно дете не проговаря и родителите го помъкнат по доктори, забелязвам следната картинка - поне нашенските лекари са крайно неподготвени да реагират адекватно и да разпознаят обезпокоителни симтоми навреме.
Те са подготвени до физическото ниво.
Като се стигне до психика и висша нервна дейност, това вече не им е от компетенцията. Нито са го учили, нито го разбират.
Неврологът гледа нервната система на по-ниско ниво - рефлекси, двигателно развитие...

# 329
Защо пък генетиците да не разбират от аутизъм ? На моите деца правиха генетични изследвания точно за аутизъм, някаква мутация на гена АRX се търсеше. Значи знаят къде да търсят хората. Аз си мисля, че всеки невролог, при съмнение за дадено заболяване, трябва да поръча кариотип и да посочи в кой ген търси видоизменение, за да потврди или отхвърли диагнозата. поне при нас така практикуват от няколко години  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт