Трудно проговарящи деца!

• 227 069
  • 750
  •   1
Отговори
# 330
  • Анкх-Морпорк
Защо пък генетиците да не разбират от аутизъм ? На моите деца правиха генетични изследвания точно за аутизъм, някаква мутация на гена АRX се търсеше. Значи знаят къде да търсят хората. Аз си мисля, че всеки невролог, при съмнение за дадено заболяване, трябва да поръча кариотип и да посочи в кой ген търси видоизменение, за да потврди или отхвърли диагнозата. поне при нас така практикуват от няколко години  Thinking

Като ти гледам местожителството, генетиците ти са други  Wink
У нас генетиката до 1968-69 год (някъде там, може и да греша с 1-2 години) е била забранена, упадъчна и буржуазна наука.
Считало се е, че всичко зависи от средата.
После полека почва да се приема, но трудно вирее на място, където години наред е отричана.
Освен това сегашните специалисти са скарани по между си.
И да, това с въртенето на предмети синът ми го правеше по времето, когато бяхме на генетик.
Изобщо не го отчетоха като признак на нещо.
Фактът, че има една вродена аномалия (цепка на небцето) за тях е знак, че има "нещо".

# 331
Ех, жалко ! Много път имат още да извървят и дано закрачат по-бързичко, за доброто на дечицата.

# 332
Може и така да е, но аз си мисля, че не едобре да се обобщава - невролозите нищо не разбират, генетиците от това или онова не разбират и т.н. Във всяка професия си има и специалисти, и некадърници, нормално.
В Бг вече има доста голям напредък откъм капацитет, имаме и много добри лекари, поне аз съм срещала такива, макар в друга насока. Та идеята ми е, че когато имаш доверие на лекаря и го считаш за авторитет и мнението му ти е достатъчно - това е по-важното. Защото ако отидеш при най-известния и не ти направи добро впечатление, не съумее да достигне до теб - тогава мнението му не ще бъде меродавно за теб. Затова пожелавам на всички да намерят "техния" си лекар/специалист и да продължат по-спокойни напред. Ние все още го търсим...

# 333
Kak  да не се обобщава...да, нврозолите НЕ РАЗБИРАТ от проблеми в развитието, също както зъболекарите не разбират от кисти на яйчниците..
За какво става дума - изоставането в говора и финна и обща моторика ПЪРВО говори за проблем в развитието. Със разстройства в развитието се занимават ПСИХОЛОЗИТЕ.  
Психолога не е психиатър, а човек който се занимава с оклоненията в развитието на децата - т.е. късно проговаряне, изоставане във финната моторика, проблеми с концентрацията, хиперактивност, тревожност, кошмари, проблеми със съня примерно и т.н.
Т.е. е първата стъпка.
С или без диагноза от невролог, пак до психолог се стига.

Психолога ще назначи работа с логопед, работа с физиотерапевт, ресурсно подпомагане в детската градина,  съвети за родителите как да процедират и т.н.

А това че детето няма аутизъм кой го реши? Дано да няма - ама това не е нещо, което се "вижда" с просто око на възраст под 3 години...моя син примерно диагнозата му я поставиха на 6 и половина, при това с него се работи ежендвено години и години наред.
Общото изоставане в развитието на детето за което пишеш, особенно при положение, че и речта е засеганата говори за генерализирано разстройство на развитието, т.е детето е за мен  в аутистичния спектър. Дали аутизъм или друг проблем - проблема е от спектъра и началната ви дестинация е св.Никола....
затова ти казват - идете ПЪРВО в свети никола...не си губете времето и парите.

Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 10:16 от [desi]

# 334
Аз не казвам нищо конкретно, а просто че не е добре да се обобщава кой колко разбира  Wink
Когато не си имал подобен проблем и за първи път се сблъскваш - отиваш при педито. То ти дава направление и ти казва отиди там и там. Така тръгваш. После наистина разбираш в последствие за какво иде реч, но в началото няма как да знаеш. Ето, моите приятели ги пратиха на невролог - отидоха. Пращат ги на генетични - мислят да отидат. Нищо чудно не виждам. А и не виждам защо спорим в случая. Аз наистина не разбирам особено от тия неща, не се отнася за мен лично, но се опитвам да поразбера това онова и да бъда в помощ. За Св.Никола вече разбрах - от вас, за което благодаря. За логопедичните центрове - също. Това мога да направя.

Дописала си - по въпроса за аутизма - невролога го е казал, колко е вярно или не - сега разбирам  Confused

# 335
  • София и там където не се пуши
 [desi] , но нали първо трябва да се види дали има някакво изменение. А невролозите в България, като ти направят скенер, освен тумор, друго не могат да разчетът. Със скенер от България на мои близки разчетоха в чужбина, че детето има някакво увреждане еди къде си, а заключението от България е че нищо му няма. Тогава това обяснява много неща.

Моето например, докато му беше отворена фонтанелата, виждаха с ехограф или не зная точно как се казваше, че има изменения на мозъка, нещо вентрикули (пазя документите), ама щели да се оправят. До ден днешен са на мнение, че скенер нямало нужда да се прави  newsm78 - е за това става дума.

# 336
да..невролога може да открие тумор в мозъка който е подтиснал центъра на речта...е колко е вероятно това?  1 на 100 000 ? ПО-рядко? Вероятността да е в спектъра е по-ниска от 1 на 150 ....
А и още нещо може да открие невролога - епилепсия  примерно.
Но нито едно от двете няма да обесни защо изоставането е не само в речта ами и в други области - моториката. Ще ги пратят на психолог.
Генетика евентуално ще открие чуплива Х хромозома. Тя е свързана с аутизма. ама мнооооооооого мноооооооооооого малка част от децата с А-м я имат. 
Т.е. отново всичко стига до психолога....Ама междувременно ще ги пратят и при още няколко специалиста да проверят дали пък няма и бъбречни проблеми детето - знае ли човек....

затова Вилико, направи добро на родителите и им кажи да започнат от св. Никола. Там ще им кажат реални неща, ще направят план как да помогнат на детето да проговори, а ако трябва ще ви пратят и на невролог и генетик.

В БГ нещата са объркани - детето като не говори и се търси лекар да го излекува.... обаче говора не се лекува, той се терапевтира от правилно назначени от психолог терапии.
Аутизма и разстройствата в развитието не са БОЛЕСТи и не се лекуват. децата с А-м не са болни - те мислят по различен начин от нас и трябва да се обучават различно.  Това, че ние не ги разбираме, не означава, че с правилна настройка и терапия неможем да ги върнем в правия път и те да живеят пълноценно.
Обаче ....
ако едно дете в спектъра не проговори преди 5тата си година шансовете това да се случи са малки... а проговарянето става с ГОДИНИ терапия. Затова не губете НИКАКВО време.

# 337
  • София
Вилико, разказвам ти директно как стана при нас.
Казвам на педито, че имам съмнение за аутизъм на детето.Тя казва не е възможно, аз съм учила, че аутизма се причиняма от майка тип хладилник, тоест необръщаща внимание на детето си.Вие ми казва не сте такава и това не е възможно.Тоест те толкова са учили педитата и дотам.А това е напълно невярно и отдавна отречено, но доскоро така учеха по старите учебници  Whistling
Значи педито дава направление за невролбог, защото здравната каса не покрива направление за психолог и единствения възможен талон е за невролог.Невролога вече може да даде следващото направление за генетик, защото има право на такова направление - и го прави.Някъде около лутанията по кабинети ще срещнат твоите познати някой родител с дете, който ще им каже отидете при еди кой си психиатър - платен естествено, или ще им даде тел. на клиниката.Те естествено няма да отидат в клиниката, защото ще си помислят, че щом прекрачат прага и и ще ги хванат за гушите и ще им вкарат детето в регистъра на душевно болните.А това е мноооого далеч от истината.Там са много мили и приятни и няма нищо общо с общоприетите представи за такава клиникаЕстествено на тяхното дете това не може да се случи, това се случва на "другите", защото те са слушкали и са папкали като малки, добри хора са, интелигентни и това не може на тях да се случи.След още известно лутане и като се отчаят достатъчно ще се молят на клиниката за час, който съответно ще е след около месец, защото в тази клиника не си клатят краката, а работят яко - за жалост има много деца с проблеми и часовете са кът.
Спестяваме тази разправия на твоите познати и те съветваме още отсега да се опитат да запишат час - а докато им дойде реда след около месец, да си ходят по генетици, ЕЕГ, ЯМР и каквото още им назначат.Защото със сигурност и такива изследвания ще направят, защото естествено на тях не може да им се случи - като на другите.

В тази клиника не поставят диагнози задължително, и не е само аутизма диагноза.Там и отхвърлят съмнения, ако има такива за диагноза.

# 338
Разбрах идеята, тоест опита. За разясненията наистина благодаря. Ще пиша пак като разбера какво е станало.

# 339
А в тази клиника Св. Никола само консултации ли правят или понякога приемат и деца за лечение?В нашия случей детето е на 2г. но не говори още много добре,казва около 20-30 думи и изречения от по 2 думи, иначе всичко разбира и прави дори помага много вкъщи.Мисля да го заведа да го прегледат в тази клиника и затова ми се иска да знам как процедират там.

# 340
  • София и там където не се пуши
elica_2007 първия преглед е безплатен и после те дават наставление какъв талон да им се донесе.

Иначе аз за св Никола - и друг път съм писала, че го изкараха моето по-зле отколкото е.

# 341
А настанияват ли там деца за лечение или само по-специалните случей Rolling Eyes
(х) Dorothy  и мен затова не ми се много ходи по тези косултации,че много пъти стресират родителите и изопачават нещата в повече.Имам такъв голям и горчив опит от друг вид лекари.

# 342
Включвам се и аз тъй-като търсим вече 4 години, без успех.
При общо изоставане на големия ми син, ЯМР на мозъка се направи на 12 месеца. По същото време-кариотип с търсене на дефекти в X хромозома, понеже детето е момченце и се усъмниха, че аз нещо съм му предала. Роди се второто, и то със същия дефект (което ги убеди, че аз съм главната виновница). Пак ЯМР, пак кариотип, но търсиха в друг ген. Както беше казал някой, може в крехкия Хикс да няма промени и детето пак да има аутистично поведение. И пак нищо не откриха, а големия ми син продължава да има проблеми с поведението, с говора, с прагматизма и т.н. Но утехата ни е, че не сме спрели да търсим !
Тъй че, Вилико, нека твоите приятели не се колебаят да заведат детето в тази клиника и да следват препоръките. По-добре е да се действа сега, в ранна възраст.Аз също вярвам че ще намерят "своя" лекар, защото в България специалисти има !

# 343
elica_2007, това не е сериозно отклонение "не говори добре", изискването е детето на 2 години да слага 2 думички заедно, което при вас е факт.
направи справка с детски логопед първо - вероятно нямате повод за притеснение.

# 344

Общи условия

Активация на акаунт