Трудно проговарящи деца!

• 227 065
  • 750
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Да, това е клиниката, но е ремонтирана и изобщо не е мрачна като на снимката.

За съжаление здравната каса им плаща само за диагностициране.Не им плаща за терапии на децата и не работят.Има лежащо болни деца там, но честно да си призная нямам идея защо лежат.Вероятно хората от провинцията са лежащо болните.Всъщност пътя е следният.Обаждате се по тел. - това е първата стъпка ( може и на място) записват ви час за първичен преглед - безплатен.Казват ви кога да постъпите в болница с талон №7 от джипито и в уречения час отивате и за половин- един час психолог или логопед или каквото преценят си играе с вашето дете.Хоспитализацията е фиктивна с цел да не плащате, а ако сте в провинцията - тогава вероятно ползвате болничните легла  newsm78.Назначават се няколко такива срещи, срещи с двамата родители, накрая се събират всички "играли" си с детето и обсъждат случая ви.Взимат крайното решение - дават ви официална епикриза - не влизаща в никакви регистри освен техния архив ( или ви успокояват, че му няма нищо - дай боже).Ако решите да минете на ТЕЛК - чак тогава с тази епикриза се инвалидизира детето и влиза в регистрите от които всички се плашим.Но посещението в клиниката няма да навреди на детето.Много са внимателни терапевтите, и на децата им харесва да ходят там.

# 346
 [desi] ,благодаря ти за отговора, донякъде и аз знам че горе долу за възраста си е в границите,но от друга страна като виждам негови връстници да бърборят повече и по-разбираемо от него и се замислям сериозно, въпреки че всяко дете си е индивидуално.

# 347
Сравнението е мисля незибежно за един родител. И аз сравнявам, но това не ми носи положителни емоции.

# 348
Цитат
Сравнението е мисля незибежно за един родител. И аз сравнявам, но това не ми носи положителни емоции.
и при мен е така Tired

# 349
Е, значи не съм толкова рядка птица  Laughing Самоизмъчваме се като мазохисти.

# 350
оооо, не си не си аз съм същата Embarassed

# 351
Е, значи не съм толкова рядка птица  Laughing Самоизмъчваме се като мазохисти.

Неизбежно е просто.  Confused
Добре, че виждам и положителните му качества като сравнявам, че иначе бих луднала.  Laughing

# 352
Има дни когато намирам и положителни качества, но има и такива, когато всичко е черно и ми изглежда като умствено изостанал. По-скоро, когато дълго време не се срещам с други деца на негова възраст, започва да ми изглежда напълно нормално развито дете. Но видя ли връстници-падам от високо  Sick

# 353
Здравейте на всички мами в тази тема искам да попитам някой може ли да ми даде инфо за детски карти с картинки от къде мога да си ги купя.Разбрах за тях че са по специални т.е използват се за развитие на речта на децата.Моля ако някой е запознат да сподели! Praynig

# 354
# 355
Благодаря ти Bluevelvet за бързия отговор,а от къде мога да ги купя?

# 356
Viliko  и аз ти препоръчвам родителите да отидат с св.Никола(Александровка болница),сег асе връщам от там,понеже ми писна да ни връткат по веригата както споменах аи други мами.
Прегледа  ебезплатен,също и смаото изследване,което може да се направи там за да се установи точно какво е развитието на детето и има ли сериозен проблем.Обясниха ни ,че самото изследване продължава 9-10 дни и се ходи всеки ден.
Сега ни прегледа доктор Бистриян,доста обстойно го погледна и много въпроси и отговори към нас,досега никой специалист не с е постарал да ни обясни подробности.Засега ние също нямаме диагноза,просто забавяне на речта,движенията и грубата моторика са ни ок,но финната леко куца,но е поправима с малко работа,вече и работим по нея вкъщи.
Проблема при нас е,че той не желае да имитира звуци,тоест да повтори звука или думата.Доктора каза,че той разбира доста от нещата(които му се казват),но според него и много неща още не са му съсвсем ясни,от там идва и изнервянето насамото дете.А ние мислихме,че разбира всичко на 100 процента,но изглежда само така сме си  мислели.
Решихме да му направим и този тест да видим точно какви са му резултатите.
Пътят ще е труден,но ще го минаваме,няма как.
За логопеда,ни еходим в Пумпелина,изключително много съм доволна засега,препоръчвам там ако се нуждае някой от логопед.
Хубавото е,че детото освен мама и ам и неразбираеми думи,почна да казва и там,тук и понякога не и няма,което е леко обнадеждаващо и задължително на ясла или градина.

# 357
Включвам се и аз с малко ново.

Говорих доста дълго с логопедката, която се занимава с големия ми син, вече 2 години. Според нея, диагнозата е Дисфазия и то сериозна. Сеансите ще траят с години, най-малко до 5 клас. Каза ни, че е възможно да му се откаже дори влизане в първи клас и че ако се случи, тя ще се застъпи на учителския съвет, само и само да не остава още една година в матернела, което с нищо няма да му помогне (тукашната градина). При тези обстоятелства сериозно се замисяме за специализирано училище, където учебния процес ще е съобразен с трудностите му и сеансите се провеждат в сградата на училището.
Това е накратко. СЕга остава да изясним нещата и с малкия.

# 358
Тони и Тото, колко време измина, докато установят каква е точната диагноза?
И като цяло тези "болести" дали се предават, тоест има ли връзка като едното детенце има подобен проблем - и другото да го има?

# 359
Вилико, от първия преглед при невролога (на 5 месечна възраст) изминаха точно 4 години. Логопеда говореше за дисфазия още в началото, а сега след 2 годишни занимания твърди със сигурност. Тя ни обясни, че детето е било болно още в утробата, това е генетично. Ако имах едно дете, бих повярвала, че става въпрос за малшанс (има такава възможност), но и второто ми дете е със същите симптоми за жалост.

Общи условия

Активация на акаунт