Трудно проговарящи деца!

• 227 063
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
След две годишни занимания...ти виждаш ли напредък всъщност? като си сравнявала дечицата преди година и твоето и сега сравняваш - разликата еднаква ли е или виждаш че има подобрение в темпа на развитие в съответната област?

# 361
Здравейте на всички във форума , синът ми е на 3 годинки без 20 дни и все още не говори ,
единсвено казва мама , виж и ба / бате/ ,
днес го водихме на невролог и след преглед и ЕЕГ установиха , че е със забавена мозъчна активност вследсвие на бременноста ми ,в седмия месец прокървих имах ниска плацента и лежах за задържане 20 дни , след това нямах проблеми ,но продължих да пия някакви лекарства
Изписаха ни Ноотропил , които трябва да пие 3 месеца.
Това което прочетох до тук от майките със същия проблем е че трябва с детето да работи и логопед .
Къде да го заведа в София ?
Може ли без Ноотропил ?

# 362
wanes Ноотропил  не ви трябва въобще "за проговаряне". Дава се за подобряване на мозъчната дейност - дали има нужда от него детето не знам, но от него няма да проговори.  Както и от невролог нямаш нужда..... Този невролог да не е баба Ванга, че е познал от какво е "забавената мозъчна активност" ... ooooh! ако въобще има такава....

Заведи детето в Св. Никола и въобще не си губете времето с глупости. Там ще ви дадат реални насоки как да работите за да се подобри развитието и говора на детето. За логопед - питай в темата с логопедите.  Единствения ви шанс за напредване с говора е работа с логопед. Невролозите не могат да помогнат там с и без лекарства - все тая. Още ми е много чудно защо тези педиатри продължават да пращат майките на невролог вместо в св. Никола когато децата имат проблем с говора...

# 363
Не чакайте  от Ноотропила да проговорите .Лошото е че го предписват  без да   препоръчват логопедична работа Stop
Със сироп не се  проговаря   за съжаление  Peace

# 364
На всеки следващ въпрос относно Ноотропила, все
повече почвам да се чудя кога българският невролог
ще се научи, че сироп за проговаряне няма.  Thinking

# 365
Да и на нас ни бяха изписали от "Детско здраве "ноотропил,дадох го точно 3 дни и когато чух няколко негативни мнения от специалисти и детето ми се превъзбуди и стана много активно и проплакваше нощем веднага го спрях.Сега пак си спи без да плаче безпричинно.Няма лекарство оше измислено  Naughty от което да се проговори,трябва си здрава работа и терапия при логопед и ако има нужда и от друг специалист.За логопед съм написала по напред къде аз водя моето и съм доволна засега,не е проговорил,но за 1 месец и половина посещение няма как да стане все пак.Все някой ден ще почне,или поне се моля да стане по-бързо.... Peace Praynig

# 366
Не знам дали се проговаря с Ноотропила, но моето дете на две и половина беше свръх изнервен и не говореше изобщо. (Всъщност до около година и 2 - 3 месеца си беше като другите деца и изведнъж замлъкна.)
Така или иначе тогава пи няколко месеца Тиоридазин за успокоение и Танакан капки точно за стимулиране на мозъка и постепенно в рамките на няколко месеца са успокои, намалихме постепенно Тиоридазина и го спряхме, Танакана го пи още няколко месеца и започна да говори. Вярно само с думи и по бавно от другите деца, но без никаква логопедична намеса тогава. Започнах да го водя на логопед на 4 години, до тогава не виждах никакъв смисъл за него, но за година и половина от тогава насам има огромен напредък. Така, че ние проговорихме първо с лекарства и после с логопед, който ще се налага поне две , три години още да посещава като гледам как вървят нещата.
Знам, че всяка майка се плаши от лекарства, но понякога плюсовете от това са повече от минусите.

# 367
За проговаряне, освен задължителната и ежедневна работа с логопед, трябва да работите и с психолог, детето трябва да се води и на арт терапия, защото подобряването на фината моторика е тясно свързана с мозъчната активност.
Ноотропила е вргар номер 1. Препоръчвам като подпомагащо терапията Брейн Бустер- хранителна добравка, която активира мозъчната дейност, без да активира крайниците. Също и китайските довабвки- нао сан шу, лиций сушени плодове, черна кралска мравка.
Плуването също подпомага активирането на цялото тяло, мозъка и говора, както и "Гимнастика за мозъка"- сработването на двете полукълба на мозъка допринася за по- доброто възприемане на информацията и възпроизвеждане.

# 368
Kezaja , имаш ли представа след каква възраст може да се дава на деца този сироп Брейн Бустер, защото сега прочетох листовката и не пише? И дали е необходимо да е предписан от лекар?

# 369
  • София и там където не се пуши
pasinet да от лекар се предписва, потърси темите да брейн бустер мисля че са поне 2, там са писали майки, които го употребяват.

# 370

Нервно-психично развитие на детето от 1 до 3 години

Възраст в месеци

Показатели за развитие

1

2

13 - 15

говори с 5-10 думи; образува еднословни изречения; разбира, когато му се говори: изпълнява поръчки;сърди се, когато не му дават да върши нещо само; може да държи лъжичка при хранене; поставя 4-5 кубчета едно над друго; ходи само, но често пада

16 - 18

назовава познати хора, предмети и действия; опитва се да свързва две думи в изречение; радва се на нови играчки и дрехи; с играчки възпроизвежда наблюдавани действия; нанизва 3-4 халки на пръчка за 2-3 минути; ходи стабилно, рядко пада

19 - 21

в говора преобладават съществителните над глаголите; говори разбираемо с двусловни изречения; търси помощ от възрастен, когато му вземат играчката; драска с молив в границите на листа; храни се самостоятелно; качва се и слиза по стълба

22 - 24

задава първите въпроси: «Кой?», «Какво е това?», «Къде?» ; говори с изречения от 2-3 думи; употребява «аз»; обича да взема участие в работата на възрастен; чертае по подражание права линия; в игрите си изобразява поредица от свързани действия; качва се и слиза по стълба, хванато за неподвижна опора

25 - 30

в говора употребява глаголи, колкото съществителни или повече; говори с многословни изречения; слуша внимателно, когато възрастен разказва; съобщава редовно за физиологична нужда; чертае крива затворена линия

31 - 36

задава разнообразни въпроси: «Защо?», «Как?» и др.; може да разкаже (преразкаже) проста случка; обича възрастен да му възлага задачи;  в игрите си отразява околния живот; вживява се в роля; самостоятелно се съблича; качва се и слиза по стълба, без да се държи ( 5 стъпала)

# 371
Пасинет,

На нас ни го предписа лекар на 4 и половина години. След първия му прием, съпроводен от ежедневна логопедчина работа, беше първото рязко дърпане в разбирането и говоренето.
Аз също го опитвах, имаш чувство, че в главата ти всичко бъка и се намества, усещаш се по- бодър и съсредоточен.
Най- важното е обаче всички вкъщи да са съпричатсни към терапията на детето и начина на поднасяне на информация, изисквания. Пускам неща, които помогнаха на детето ми при първоначалното излизане от стреса, когато почти беше спрял да говори, изреченията се свеждаха до 1 дума. Писах и в темата "Аутизъм" заради един татко, който има проблем с намирането на добри терапевти в провинцията и се надявам да помогнат и на други родители, защото най- добрата терапия за разбирането и говора на детето, е ежесекундната терапия от родителите и всички, които имат досег до възпитанието на детето.

- Не давате нищо любимо, което детето иска, докато не ви гледа в очите и настоявате да назове името на предмета;
- Слагате на земята голям картонен лист всеки и сядате с детето върху него. После му казвате: „Прави като мене” и рисувате къщичка, то трябваше да повтори, после дърво. Винаги го гледате в очите и  на нивото на очите.
- Купувате бои за ръце, с които детето да рисува на голям картон на земята или в банята да  с ръце по стените- отначало оставяте детето да цапа, каквото то си поиска и да се забавлява, след това започвате да "моделирате" начина му на рисуване, хващате ръчичката и с нея изрисувате заедно слънце, полянката, дърво и облаче.
- следващия етап от рисунките са хора- изключително важно е детето да започне да рисува хора- в началото вие държите ръчичката и обяснявате какво рисувате- глава- показвате му и неговата, и своята, очи- показвате и неговите и своите- броите очите, уши, ръце, крака- така рисувате майката, детето и таткот- след време включвате и учителката, и логопедката- защото това са хората, които ще изиграят роля във формирането и "моделирането" на поведението на му.
- Подавате му по една играчка да играете с нея, разказвате за играчката, например: какво е това? – той отговаря – куче, как казва кучето, детето отговаря: „бау-бау”, вие му разказвате, че е приятел на хората, разхожда се с децата в парка и т.н., след това прибира играчката и вадите друга. Тези деца се нуждаят от голям ред. Като обаче през цялото време сте на нивото на очите му и го гледате в очите.
-Питате го нещо, тоотговаря с една дума, а вие му казвате: „Добре, но трябва да кажеш: АЗ ИСКАМ ДА СИ ИГРАЯ С ТОВА”, т. е. Изреченията трябва да стават по- дълги от ден на ден.
-Правете му куклен театър, като с това развиваше и въображението му. Напр. вземате Мечо от играчките му и започвате да разказвате, че Мечо отива на басейн и чака на спирката, след това идва Зайо и го пита „Мечо, ти какво правиш”...и т.н....и постепенно у детето започва да се развива въображение и да го повтаря и измисля по своему, след време започва да измисля подобни. Измисляте кратки случки, като го включвате и него, напр. Зайо паднал в дупката, като тичал за училище и кзавате "Ето, паднах, боли ме, Мечо, помогни ми да зилеза, дай ръка!" и после си разменяте ролите.
- След това животните- играчки започват да питат детето как се казва, на колко е години, как се казва мама, тате, баба и така, постепенно увеличавате дейностите и все повече го включвате, увличате детето и то трябва да взема участие в играта, винаги го гледате в очите и на нивото на очите му, седнали на земята.
- След това започвате да го включвате по- активно, той да играе едното от животните в кукления театър. Театърчетата трябва да са сравнително кратки, за да не го отегчават и да може да ги осмисли и пресъздаде по- лесно после.
- Винаги го поправяйте, когато си говори във 2-ро или 3-то лице. И го карайте да повтори „Аз направих това!”.
- Говорете си непрекъснато, питайте го, а то ако отговаря с една дума, вие казвате цялото изречение и го карате да повтаря и така – всеки път и то се научава все повече и повече и накрая по навик започва да повтаря след вас като кажете нещо и неговите изречения така стават все по- сложни и по-дълги.
- Рисувайте вкъщи и с пяна за бръснене във поднос и детето да рисува с пръсти и винаги го карайте да се чувства важно, ценено и равноправено.
- Винаги Казвайте на детето какво ви предстои за деня- от предната вечер, от сутринта- да знае кое след кое следва, защото това  му дава чувство за спокойствие и увереност-  "Днес ще направим това, това и това." За тях реда  е от изключителна важност. И детето ще започне да пита: Сега, като излезем първо къде отиваме, и после къде и после, и накрая се прибираме да обядваме, нали?”. Важно е да казвате „Сега първо се изпишкваш, измиваме ръчичките, обличаме пуловера, панталона, обуваме ботушките, обличаме якето, излизаме, качваме се на колата и отиваме на куклен театър. След това ще се разходим малко, после отиваме на пазар и след това се прибираме да обядваме и да почиваме.”
- Намирате нещо, което го интересува, например трамвая, започвате да го рисувате първо вие, после карате детето да повтаря като вас, хващате ръчичката му и помагате и после започвате вътре да рисувате главите на хора, които се возят вътре. Рисуването на хора е много голяма част от терапията, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО. След стреса, ако съществува такъв отключващ момент за състоянието им, те нямат много добра представа за хората и за това, че ако им бръкнат в окото, да речем, ги боли, и се смеят, например - затова е зиключително важно да се рисуват хората и да се говори за чувствата им- какво изпитват- кога са щастливи и засмени, кога тъжни- кое ги кара.
- Казвате на детето първо: „Ти имаш глава, две очички, две ушички, едно носле, една уста..и т.н.”  и му ги показвате и го караше да ги показва и върху вас и върху себе си, и върху друг член от семейството, и върху картинка, и след това го питате „Ти колко очи имаш? Къде са? Покажи ми ги? На следващия ден след като вече пак ги покаже, казвате „Добре, но кажи: „Аз имам две очи, а не просто две”. После „Ти колко уши имаш, колко нослета..?” и т.н.
- Намирате картинки с лица на деца, плачещи, засмяни ,тъжни, учудени, изразяващи всички възможни душевни състояния и му казвате кое дете какво чувста , а после започвате да го питате, кое дете е тъжно, то посочва, кое е весело, то посочва, кое е щастливо, кое е учудено..и т.н., след това започвате да го питате: „Това дете какво е?” ,детето казва ,”тъжно”, след няколко дена пак, а вие вече го допълвате „Това дете е тъжно”, след това започвате да го карате да го повтори, „Това дете е тъжно”. (причината някои да смятат, че тези деца нямат емоции е, че те не могат да ги разграничават и без да ги научим ние да ги разграничават, може да реагират обратно на това, което е нормално, например някой паднал, кърви, а то не знае какво е чувството, което изпитва детето , а и самото то и започва да се смее и това, ако не ги научим перфектно да разпознават всички емоции, е повод да ги подиграват).
- ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ПОД ЧАС И ТОЧЕН РЕЖИМ, ТРУДНО Е ПРИ ТЯХ ДА СЕ СПАЗВА, НО В НЯКАКВИ РАМКИ, ДОКОЛКОТО МОЖЕ и после става задължително спазването на режима, носи им спокойствие реда и влизането в норма става по- лесно и по- възможно.
- Всеки път, когато сте на прага на силите си и плачете , детето ще се тревожи и ще пита защо плачете, а вие трябва да казвате :”Защото съм много тревожен и тъжен, че ти направи така” ,  а те са много чувствителни, много ни обичат и не искат да ни нараняват. В никакъв случай, не им казвайте , че са лоши, а им казвайте как вие се чувствате. И казвайте "Нали не искаш мама или тате да е тъжен и да плаче, защото ти правиш лоши неща?"
- Казвайте му „Аз съм ти баща, ти на мене си ми син, майка ти ти е майка, ти на нея си също син.”, после го питайте „Какъв съм ти аз на тебе? А ти какъв си ми на мене?..и т.н. След ден казвайте „Баба ти ти е баба, ти на нея си й внук, дядо ти ти е дядо, ти на него си му внук”, после питайте „каква ти е баба ти на тебе? Добре! А ти на нея какъв си й? И т.н. продължавате всеки ден повече роднини. Всички тези неща, свързани с връзки между хората и взаимоотношения на тях са им мъгла, затова трябва много да им се обяснява, повтаря и да ги караме да повтарят.

# 372
След две годишни занимания...ти виждаш ли напредък всъщност? като си сравнявала дечицата преди година и твоето и сега сравняваш - разликата еднаква ли е или виждаш че има подобрение в темпа на развитие в съответната област?

Да, речникът му стана богат, започна да прави изречения (когато тръгна казваше 3 думи само и не разбираше какво го питат). Но все още прави много сериозни грешки, с пълен член, спрежение на глаголи, граматика, и отговорите на въпросите не са адекватни-бързо се отнася и започва да говори за щяло и нещяло, включително неща, които са станали преди месеци.
От сеансите по психомоторика в момента си навакса общата изостаналост, но с фината е много зле-има хипотонични ръце и му е трудно, много трудно да си служи с тях.

# 373
  • София
Вчера попаднах на тази програма, не мога да дам правилно линк, от "Виолетовата жаба", Ежедневна праграма за деца от 2 до 6 години  - http://www. indigo-bg"точка"com/?page_id=567, също много интересна за занимания по дни и основни умения за децата.

# 374
Здравейте, благодаря на всички за отговорите , съветите и помощта Simple Smile  Simple Smile До скоро не мислех , че имаме сериозен проблем , някак си очаквах изведнъж да се отпусне и да проговори , големият ми син , които сега е на 6 год. и половина , проговори на 1.8 мес. изведнъж и много правилно и аз все очаквах и с малкия така да стане дори и малко по късно , приятелки ми казваха , споко има деца които проговарят на 3 -4 год. ,  но при нас ще трябва помощ от логопед и сериозни занимания .
Desi Св. Никола какво е ? Център за занимания с деца ли е , не съм чувала за него в София ли е ?  От моя приятелка знам за център за занимания с деца - Пинокио в кв. Гео милев и мисля да заведа там сина ми . За ноотропила ме разубедихте и аз не мисля , че със сироп се проговаря .
Kezaja  Simple Smile Simple Smile...... от къде намираш китайските добавки и как се пият ?
А дали ще го вземат в детската градина , сега се сетих , като не говори ???????

Общи условия

Активация на акаунт