Трудно проговарящи деца!

• 227 058
  • 750
  •   1
Отговори
# 375
Брейн Бустер от аптеките нали?

# 376
А дали ще го вземат в детската градина , сега се сетих , като не говори ???????

Да не те отчайвам, те че ще го вземат, ще го вземат, но ако неразбирането от негова страна и неизпълняването на команди провокира непослушание или леко агресивно поведение, или плач, когато те не го разбират, проблемите с персонала стават страшни. За това ще те посъветвам да избереш някоя градина, която не е много натоварена и с по малко деца.
Само трябва да може да казва за ходенето до тоалетна и сравнително самостоятелно да може да се облича и храни.
По тази причина дадох моя на 2 и половина на ясла да свикне с обстановката и режима и на 3 и 3 месеца го премесих в градината. Направих компромис да не е в някоя "елитна", но избегнах големите проблеми. Не че нямах, но бяха за кратко докато и той и те се адаптират един друг.
Успех!  Hug

# 377
сега се сещам , че невролога ми каза че било от голяма полза детето да ходи на ясла , да де ама като за нас нямаше място в 5 градини в квартала ?? сега е приет за 1 група от септември , но като си помисля , как ще се оправя , сам не може да се облича , яде сам но всичко става мазало , показва за тоалетна , но и често забравя и идва когато е свършил това онова в гащите
Дали не прилагат и малко възпитателна сила в градината и да го стресират ? 
Трябва да се заредя с търпение и спокойствие от тук нататък няма да е лесно..
Kezaja видях , че отдавна пишеш във форума , при вас какъв е проблема и кога и как започнахте ?

# 378
Pasinet , вие  къде ходите на логопед , ако си от София ? А като казваш че до към 1 и 2-3 месеца детето ти е било като другите деца и после се е променило ,казваше ли думички , срички , защото и моят син като че ли повече се мъчеше да произнесе нещо като по малък , но като се замисля и се сещам че при него го нямаше така нареченото гукане като бебе , трудно проходи на 1.3 мес. но беше дебеличък и си мислех че е от това , а то едното забавяне води до по голямо забавяне на следващото нещо от развитието на детето . Дано да успеем и да спрем до тук със забавеното развитие.

# 379
Ами въоръжи се с търпение и нерви да ти кажа,ще ти е нужно. Мога да напиша благопожелателни постове, че всичко ще върви по мед и масло в градината, ама то за децата без проблем си е стрес в началото, какво остава за по различните.
И най вече ежедневна работа с детето. Това е.   bouquet

А като казваш че до към 1 и 2-3 месеца детето ти е било като другите деца и после се е променило ,казваше ли думички , срички ,

Да, гукане, срички, думички, всичко, което си беше нормално за тази възраст и после изведнъж спря. Според невролога от някакъв стрес , но всъщност така и не се разбра причината за проблема. И все още не е наваксал в сравнение с другите деца. Бърка граматиката и фината моторика му е по зле от нормалното.Ще видим занапред как ще е.

п.п. Не съм от София, но има много майки от там, мисля, че ще се включат с координати на логопеди.

# 380
Момичета, има ли някой дете с дисфазия в училищна възраст ? Интересно ми е как се справя и в нормално училище ли ходи детето ?
На нас вече ни говорят да поискаме помощен учител за след една година (подготовка за първи клас). Иначе имало риск да не го допуснат и да го карат да повтори последната година в градината  ooooh!

# 381
Тони и Тото , моето дете е с ресурсен учител от детската градина. Сега ще е предучилищна и също ще има. Не е кой знае каква помощ, но все пак обръща индивидуално внимание на всичко, в което се затруднява. И понеже е роден декември според ситуацията как се справя ще реша дали ще го оставя да кара една или две години предучилищната. По добре нея да повтори, отколкото после в училище да има по големи проблеми.

# 382
  • София и там където не се пуши
 pasinet, Тони и Тото е в чужбина - предполагам, че там са по-напред в това отношение. И при нас вече има все по-добро подпомагане в сравнение с предишните години.

# 383
Да да , аз знам, че е в чужбина, но понеже доста притеснено звучи реших да я успокоя, че щом тук има някаква помощ, при тях вероятно е по добра. А и не е фатално ако повтори последната година от градината. Ако случайно се наложи по добре да е тогава, вместо по късно. Поне според мен е така.

# 384
  • густо майна Филибето
Видях, че на предната страница сте писали за Ноотропил. Това естествено, не е сироп за проговаряне и невролозите го знаят Wink Лекарството подобрява мозъчната дейност, от там и всичко свързано с нея. При моето дете също се отрази много зле приемът, затова продължихме с Танакан (екстракт от гинко билоба). Има обаче деца, при които действа добре. Така че, не е излишно да се опита. Аз съм превърженик на хранителните добавки, давала съм какво ли не, и витамини, и билкови екстракти, аминокиселини....Липсата на говор не е самостоятелен проблем, трябва да се търси причината и с детето да се работи в тази насока.

Kezaja  е дала много подробни съвети   bouquet

Сега отлагането от училище става със специална комисия, която го допуска в редки случаи, има случаи, когато насочва дори силно увредени деца към първи клас и то в масово училище Confused Моето е с ДЦП и атипичен аутизъм и водих доста дълъг спор с комисията, за да успея отново да я върна за една година в градината.

# 385
Мерси Пасинет. Не съм притеснена, но съм любопитна как ще се развият нещата  Grinning Ти къде живееш ?
Според логопедката, със сигурност ще го карат да повтори последната година в градината, но тя каза, че щяла да организира учителски съвет, за да им обясни, че такова повтаряне до нищо няма да доведе, че нямало смисъл. Моят е роден през януари, тоест така или иначе ще тръгне в първи клас на почти 7 годинки, вместо на 6.
Гледах в един сайт, че във Франция има едно училище (за жалост в Парижкия район и много далеч от нас), в което има класове само за дисфазични деца. Учат там от 3 до 12 годишна възраст, но после няма кой да ги поеме. Rolling Eyes
При нас или с помощен учител ще трябва да се оправя или пък да влезе в училището за деца с намалено зрение. не знам и аз къде е по-добре. Thinking

# 386
Моят е роден през януари, тоест така или иначе ще тръгне в първи клас на почти 7 годинки, вместо на 6.

Защо почти на 7?  Rolling Eyes По Скоро в първи клас ако е роден януари, нормално трябва да е на 7 и 8 месеца.Брат ми живее в Париж и имам племенник, който април навърши 7 и сега на есен ще е първи клас.
Аз съм в Стара Загора и не знам ти как не си притеснена, завиждам ти на спокойствието  Simple Smile, защото аз съм направо в стрес от това учене с малкия, сега е ваканция, а ние учим букви, но с никакво желание от негова страна и голям зор.  Tired На есен ще видим как ще свикне в новата обстановка в предучилищната, защото ще е в училището, от нашата градина никак не съм доволна по отношение на подготовка (съдейки и по мнение на други майки на по големи деца). А и заниманията са до обяд и така следобеда ще имам време да го водя на логопед и да пишем домашни за следващия ден.

# 387
Тук тръгват на 6. Даже детето да не ги е навършило септември месец, може да тръгне на 5, стига рождения им ден да е преди края на годината. Виктор, понеже е роден през януари трябва да тръгне на 6 и 8 месеца, ако не го спрат разбира се. В момента ходи на майчино училище.
И при нас започна ученето на азбуката. Трябва и ние да го занимаваме с главните букви, като А, Е, О, Т и другите, които са по-лесни за писане.Много му е трудно и може да ги изписва като аз поставям точки, а той свързва тези точки, докато се получи нещо.
Не ми е притеснено. Свикнах с мисълта, че средното образование трудно ще го завърши и не е негова вината. Сега се моля само брат му да не тръгне по същия път, че двама ще ми дойдат множко.

# 388
  • густо майна Филибето
Извинявам се за намесата за училището, пропуснала съм че става въпрос за Франция Embarassed

# 389
За училището при нас по принцип отлагат само деца с висок петенциал и АйКю - т.е. деца които ще имат полза да съзреят още малко емоционално и имат потенциал да научат нови неща ако повторят предучилищтната и да се интегрират евентуално в масово училище/с или без помощен учител/.
Децата с под средно АйКЮ не трябва да бъдат отлагани - за тях това би било просто загуба на време, на тях им трябва специализирана работа в спец. училище. За децата за които се знае, че ще бъдат в спец. училище също не се предлага отлагане. В нашия случай - детето ми е отложено и повтаря последната година в градината/предучилищтната/ за да може евентуално да се интегрира в масово. Обаче във същото време годината се оказа не толкова успешна и сдлед последната оценка имаме и препоръка за спец. училище - избора е мой къде ще го запиша. В масово училище  ще му трябва помощ допълнително - няма какво да се лъжем. Ще подлудим госпожите, ше си имаме проблеми заради сензорните му дефицити, с реда, със правилата, но шанс да се интегрира и да се научи да се социализира докато стигне до средното училище.. ... обаче от друга страна спец. учлище предлага терапиите, разбирането и ученето по начина по който детето може най-добре ...но пък спец. училище не съм убедена че ще го подготви добре за последващо образование, а детето ми има потенциала да учи.

Общи условия

Активация на акаунт