Трудно проговарящи деца!

• 225 357
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Е кое му е стерсиращото - започват работа с логопед и отиват при Кременска, те какво очакват, никой няма да им каже "чудесно дете... и т.н.". Но с годините дай боже да започнат да виждат резултат. Каквато и да е причината, игрите за ранно развитие ще подпомогнат детето.

# 616
  • София
Аз ходя там честичко.Може би на година - година и половина правим обследване.Специалистите там наистина са добри - безплатно е, винаги имам възможност да задам въпроси, и да ми се отговори адекватно.Дават ми препоръки, предлагат ми и консултации с другото ми дете при необходимост.
Проблема на моето дете е наистина сериозен, и тези контролни прегледи там са ми в полза.Вероятно, ако имаше само логопедичен проблем - нямаше да ходя там толкова често, че даже никак.Но пак повтарям - моето дете е със сериозен проблем, който изобщо не е само изговарянето на думите.
viliko , ти вече си отговори на въпроса.Невролозите са казали, че не виждат проблем с машинарията - и да отидат да потърсят проблема на друго място.Тоест - неврологично детето е здраво - остава.............софтуера.Затова и ти е препоръчано от пишещите тук клиника св. Никола.Там най малкото е безплатно  Wink

# 617
Е кое му е стерсиращото - започват работа с логопед и отиват при Кременска, те какво очакват, никой няма да им каже "чудесно дете... и т.н.". Но с годините дай боже да започнат да виждат резултат. Каквато и да е причината, игрите за ранно развитие ще подпомогнат детето.

Стресиращо е, когато нямаш информация, когато те пращам натам насам и никой нищо не ти казва, обяснява. Притеснително е и да разбереш, че твоето детенце не е като останалите. Страх те хваща. И когато нямаш достатъчно информация - наистина може и да се отчаеш...В тая насока темата е уникална, затова я чета. Над 50% от описаните тук неща - не ги знаех нито аз, нито въпросното семейство  Confused

# 618
viliko , в ресурсните центрове си имат и психолог, и логопед, а тази невроложка, при която нас ни прати личната лекарка е невролог и психолог. Не виждам защо трябва да го водя в психиатрична клиника след като няма такива проблеми. Нито са ни препоръчвали генетични изследвания,нито скенер, нито пък бих го водила  по собствено желание, не виждам какво ще му помогна повече от това, което сега се прави като работа с него.

Твоята приятелка от какво с опасява не знам, щом работят с детето и се вижда , че напредва какъв е проблема?

# 619
Не ходят още на логопед - детето беше цяло лято при баба си в друг град, защото им затвориха детската градина за ремонт. В момента ще тръгват тепърва.
В темата четох за клиниката и тн. тях лично не са ги пращали никъде, освен при Кременска - за всеки случай, така им казали. Но майката е на същото като теб мнение честно казано.

# 620
  • София
Логопедичните проблеми не са само изговарянето на звуците и думите. Спомням си преди години, когато се създаваше този форум специалистите  Нина, Съни, Оля, Zara даваха много разяснения, че има неща преди проговарянето, които детето трябва да усвои. Тези стъпки са подготовка за проговарянето и докато детето не ги научи няма да говори. За това логопедите за ранна възраст правят терапии за разбиране на околния свят. Дори и едно дете на 2 години да не говори и една дума и да се тръшка, не значи че е с психичен проблем, а че не се е научило да прави определени неща. Пробва се дали може да учи и с какви темпове и чак след поне 1-2 години работа може да се оценява психиката му.

# 621
viliko, нещата са относителни и много зависи от специфичния случай, от родителите, от това на какви специалисти ще попаднат в началото и много други неща. И моето дете не е водено в Св. Никола, въпреки, че детския психиатър ни посъветва така и първоначалната й диагноза беше "Разстройство  вразвитието, включително речево", каквото и да значи това. Точно в този момент някъде, след достатъчно количество шок, сълзи и пр. емоции и след много четене по форумите аз стигнах до решението, че диагноза още по-точна от Св. Никола не ми трябва ами да се стягаме цялата фамилия, да се взимаме в ръце и да започваме да работим с детето. И така вече повече от 3 години ние работим с логопед, работим в къщи и напредъка е на лице. Решението ми беше подкрепено и от факта, че детето беше травмирано от лекари и прецених, че едно обследване в София, няма да е от особена полза за него, а даже напротив.
С всичко това исках да кажа, че  зависи от случая. Не казвам, че моето решение е най-правилното. И не казвам, че едно обследване в Св. Никола е излишно.

# 622
  • София
Зависи и от психиката на родителите.Обследване там не е задължително, а е само по волята на родителите.Аз, за себе си се чудех какво му е.Добре, зле - въпроса е ДА ЗНАМ.И той като исках да знам - го заведох за да разбера.
Не съжалявам - такава е моята психика.Имам познати, които предпочитат да си заравят главата в пясъка - например един съученик на сина ми.Детето е с ХАДВ ама точно като по учебник ( от години го наблюдавам).За първи път виждам написаното в статиите на живо.Родителите са си заровили дълбоко главата - аз се правя, че не виждам.Не е моя работа да им изравям главата  Confused

# 623
И аз не знам какво е ХАДВ и съответно като не съм чела такива учебници и не мисля, че и трябва - няма как да позная, ако го видя. Хората не са длъжни сами да поставят диагнози и да изчитат учебници  Wink
Често не е заравяне в пясъка, а просто незнание. Или притеснение и срам.
Затова обаче има специалисти.

# 624
  • София
viliko, не ме разбра.ХАДВ е хиперактивност с дефицит на внимание.Децата с ХАДВ общо взето си говорят, но имат поведенчески проблеми.Изглеждат много палави, дори злобни, не може да се концентрират и им е изключително трудно в учението.Това е видимо за мен, защото съм чела по въпроса - заради моето дете, което има същата диагноза барабар с другите.Родителите на такива деца наистина виждат, че детето е различно и имат два пътя - или се самозаблуждават, че детето ще го израстне, или правят консултация със специалисти.Детето за съжаление не го израства и това се вижда, когато се започне училище - тогава вече е много, много трудно и за детето, и за родителите.За родителите е трудно, защото тогава най много се вижда различноста на детето им.Това го дадох само като пример за да се обоснова, защо е желателно според мен да се направи ранан консултация със специалисти.По добре от рано да знам какво му има на детето, за да мога от рано да започна да го коригирам.Колкото по рано започна толкова по добре, защото в училището изискванията са огромни, а най често точно в училището лъсва сериозността на проблема.Моето дете има повече проблеми от децата с ХАДВ, защото има по сериозна диагноза, но никога не е излишна консултация със специалист и колкото по рано - толкова по добре.
Честно казано малко ми омръзна да обясняваме всички едно и също нещо по милиони начини, и от различни ъгли.Който има желание ще прочете точно какво пише, а не какво иска да прочете.

# 625
Хиперактивните движения на детето, изрязяват двигателната свръхактивност, а дефицита не внимание и конецнтария, както и прескачането от тема в тема и бързото омръзване на нещата, изразяват огромната бързина, с която бушуват мислите и се сменят емоциите в главата на детето, всичко това обуславя проблема на хиперактивния синдром.
Свръхактивните движения, които извършва детето, са несполучливо движение, при отчаяния опит на детето, да открие правилното движение ( мозъчната връзка ,каквито липсват при тези деца и каквито им изграждаме с терапиите), а и каквито по принцип се изграждат през целия живот на човека, с всяко научено ново нещо.

Най- новите неврологични изследвания показват, че при остраняване на големия мозък, бозайниците стават хиперактивни.
Причини за подобни състояния, са липсващите неврологични връзки между големия мозък и по- долните мозъчни етажи. Информационнията поток е блокиран и причинява трудности във възприятията, което утежнява поведението на детето. Неврологичните връзки, могат да започнат активирането си и блокажът да започне да се преодолява, чрез движението на бозайника ( пълзене на 4 крака с последователно придвижване на преден ляв и заден десен крак и обратно). Това упражнение, както и гукането на детето за връщането му в развитието, сортирането по цветове- все игри и занимания за бебета, помагат  детето да върне в развитието си до нивото , на което е станал блокажа и започне да израства в норма.

За колебаещите се и плашещите се от диагнози, може би е добре да се каже, че непоставената диагноза, не прави детето да я няма, а е напълно възможно да задълбочи проблема, заради неправилна и не добре структурирана терапевтича интервенция.

НО, КАКВАТО И ДА Е ДИАГНОЗАТА ЗА ДЕТЕ, С ПРОБЛЕМ И ИЗОСТАВАНЕ В РАЗВИТИЕТО, ПРАВИЯ ПЪТ Е ТЕРАПИЯТА, КОЯТО ВКЛЮЧВА МНОГО РАБОТА С РАЗЛИЧНИ СПЕЦИАЛИСТИ, ОТ КОИТО ЛОГОПЕДА И ПСИХОЛОГА, СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ И ПО ВЪЗМОЖНОСТ, ЕЖЕДНЕВНО.
Но, когато има поставена диагноза от специалист, тя помага и насочва работата на логопеда и психолога, помага им да я структурират и направят програма, по която да работят с кратки и по- далечни цели- от къде тръгва детето в момента, какви са препоръките от лекарите специалисти за работа с него и къде трябва да стигне в по- близък план, в по- далечен, а крайната цел е- да се отведе детето в един момент до нормата. Целта може да се постигне само със структурирана работа, построена върху точната диагноза и препоръки.

# 626
Зависи и от психиката на родителите.Обследване там не е задължително, а е само по волята на родителите.Аз, за себе си се чудех какво му е.Добре, зле - въпроса е ДА ЗНАМ.И той като исках да знам - го заведох за да разбера.
Не съжалявам - такава е моята психика.Имам познати, които предпочитат да си заравят главата в пясъка - например един съученик на сина ми.Детето е с ХАДВ ама точно като по учебник ( от години го наблюдавам).За първи път виждам написаното в статиите на живо.Родителите са си заровили дълбоко главата - аз се правя, че не виждам.Не е моя работа да им изравям главата  Confused
Много ми хареса това мнение. Разсъждаваме по същия начин. Мога да понеса и най-тежката диагноза, ако се случи, но лутането и неведението ме подлудяват. Много е важно за един родител да знае по какъв път ще тръгнат нещата, каквгоре-долу ще е бъдещето. За жалост ние сме в задънена улица, както много други и неизвестността ме мъчи страшно  Tired

# 627
Здравейте мами Simple Smile
Отскора пиша при вас,но съм изчела почти цялата тема.Ние вчера ходихме при УНГ специалист д-р Кънчева в ИСУЛ.В понеделник сме на аудиограма при доц.Попова.Изпращат ни със съмнение за възпаление на средното ухо.Успокоението ни е,че дори да се окаже,че има възпаление то ще се лекува с лекарства.

П.С.Катина    202uu

# 628
Тони и Тото,

Какво те кара да мислиш, че сте в задънена улица?

# 629
Неизвесността мъчи дотолкова,доколкото разбереш,че имаш проблем.Оттам нататък не че ми е станало по-леко и по-добре,но поне знаех какво да очаквам.Въпроса е кога ще го смелиш като проблем,колкото по-навреме толкова по-добре за детето.
И какво значи:
просто незнание, притеснение и срам.

срам от кое-от моето момче? няма как да стане това.Всичките ми приятели и колеги знаят,че имам дете което не говори и ме покриват на момента когато се наложи.С хубавото се свиква,на лошото му излизаш насреща,няма друг начин.

Общи условия

Активация на акаунт