Трудно проговарящи деца!

• 225 379
  • 750
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Аз също съм писала доста честичко като Влади, и се почувствах леко тъпа след забележката на sophsan .Благодаря за поправката - наистина трябва да се внимава какво се пише.Взимам си забележка - ще внимавам повече  Hug
Логопеда наистина може да си слага диагнози, психолога също - такива специфични за специалноста.Пишейки честичко за тяхната липса на право за диагнози имах предвид, че не могат да поставят психиатрични диагнози.За тях си има психиатър.Невролога си поставя неврологични, психолога - психологични, логопеда - логопедични.Моето дете е с диагноза ГРР, което е сбирщина от диагнози на логопед, психолог, че и невролог - може би.От там и идват необмислените ми изказвания  Embarassed. Но крайното мнение ГРР може само психиатър да го постави.За това аз и Влади така се изказваме неподготвени, или по скоро неуточняващи.Нали така sophsan .Още веднъж благодаря, че ни коригира   bouquet
Да се дооправдая малко - случвало ми се е логопед да отхвърли вече поставена официално диагноза ГРР, което е крайно подвеждащо за родителя.Вероятно затова съм се изказвала така  Embarassed

# 601
Значи,

Ако говорим за дете с чисто логопедичен проблем и се нуждае от работа с логопед, единствено за логепедична корекция, изчистване на звуковете и др., естествено, че логопедичната диагноза, ще я постави логопед и ще разботи върху корекцията.
Но когато става въпрос за проблем в развитието, диагнозата не може да я постави логопед, а екип, включващ детски психиатър ( тясно специализиран), логопед и психолог, и заключението, на база на обследването, се изготвя от медицинското лице, не от логопеда.
Разбира се, че може да се случи, логопеда, на база на дългия опит и многото деца с проблеми, които е срещал в процеса на работата си, да има поглед  върху различните проблеми, но той не може да поставя диагноза, когато е засеганто цялостното развитие на детето. Както и ние родителите, с течение на времето и работата с децата ни, сме срещали много и различни деца, чели сме доста за проблемите в развитието, но диагнози не можем да поставяме, естествено.
А, иначе, всяко дете в проблем в развитието, може да мине и без диагностика, защото не се изискват животоспасяващи действия, но дали е в интерес на детето да се работи на сляпо?
Аз не бих го направила и не бих посъветвала никого, да ходи от специалист на специалист, без диагностика.

# 602
  • София
Логопеда наистина може да си слага диагнози, психолога също - такива специфични за специалноста.Пишейки честичко за тяхната липса на право за диагнози имах предвид, че не могат да поставят психиатрични диагнози.За тях си има психиатър.Невролога си поставя неврологични, психолога - психологични, логопеда - логопедични.

Катина, радвам се, че си ме разбрала съвсем правилно.  Hug
Всеки специалист си има своя ресор, своите диагностични методи, както и своите специфични диагнози.
Отново казвам, че има деца с чисто логопедична симптоматика, които нямат нужда от екипна работа,
нямат нужда от невролог, психолог и т.н. Тогава логопедът работи сам.
Но, дали работи сам или в екип, логопедът може и трябва да може да постави логопедичната диагноза.
В противен случай, не е добре...

# 603
  • София
Kezaja, изобщо нямам намерение да споря с теб. Каквото имах да уточня, го казах.
Който пожела, ме разбра.
Все пак аз не уточнявам юридически казуси в момента, това го оставям на теб, а се изказвам по
моята специалност, за която съм учила достатъчно и която практикувам вече 14 години.
С една дума - нека всеки си гледа в паничката.
Нека родителят си остане родител и спре да се бърка в работата на специалиста, що се касае до диагностика.
Мисля, че така ще бъде по-лесно и за двете страни.

Реално това казах и аз:

Но когато става въпрос за проблем в развитието, диагнозата не може да я постави логопед, а екип, включващ детски психиатър ( тясно специализиран), логопед и психолог, и заключението, на база на обследването, се изготвя от медицинското лице, не от логопеда.

За клиниката "Св.Никола" - и аз, и ти сме виждали техни епикризи. Всеки от специалистите в екипа - детски психиатър, логопед
и психолог сваля своя статус. Накрая медикът обобщава, базирайки се на заключенията на другите специалисти.

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 11:42 от sophsan

# 604
  • София и там където не се пуши
Аз пък имах предвид, че не е задължително дете с проблем, да отиде в св Никола задължително.

Аз сама отидох, за да го отложа от първи клас, а то се оказа, че може да минем и без тях.

Там наистина работят страхотни специалисти.

# 605
  • София
Аз пък имах предвид, че не е задължително дете с проблем, да отиде в св Никола задължително.

Точно това имах предвид и аз.
Не на всички деца им се налага да минат през клиниката.
Иначе, разбира се, че те са доказани специалисти.

В крайна сметка май отново се получава, че всички говорим едно и също, а трудно се разбираме.  Mr. Green

# 606
Докато чета - всички препоръчват тази клиника и дори на много места категорично се казва да се иде там  Thinking

# 607
Препоръчва се тази клиника, защото тя е единствената  Confused

# 608
Е тогава как не е задъжително да се мине през нея, след като само там правят подобно обследване  newsm78

# 609
Е тогава как не е задъжително да се мине през нея, след като само там правят подобно обследване  newsm78

Ами защо да е задължително? Зависи какви са проблемите на детето. Аз например не съм водила моето там.
На две и половина ходихме при детски невролог  и сега си работим само с логопед и ресурсната учителка. Почти никакви проблеми в поведението няма, само дето по трудно наваксва с речта и не е чак като връстниците си, но напредва и до няколко години разликите надявам се да се стопят.

# 610
  • София и там където не се пуши
Просто не е задължително, ако се разбере проблема - специалистите просто работят и ако има резултати нямат нужда от допълнителна консултация. Обяснявам го като родител, не като специалист.

Ако специалист ви препоръча, дори личната лекарка може да ви изпрати там.

Едновременно сме писали с pasinet

# 611
Аз чета редовно темата, макар да не е за мен - а за най-добрата ми приятелка. Когато писах за проблема в задните страници - всички ми обясняваха колко е наложително да се иде на обследване и как не може от преглед на невролог да се прецени. Сега чета обратното и вече се обърках  ooooh!
pasinet - става въпрос за подобно нещо.

# 612
  • София
viliko , невролога се грижи за хардуера на тялото, а в клиника св. Никола за софтуера.Психолога, логопеда и психиатъра са софтуерни, а невролога - хардуерен техник.Как оценяваш ти проблема за детето на твоята приятелка - хардуерен или софтуерен.
Ако не знаеш - хардуер е машинария, а софтуер е програма (Уиндоус например е програма )
Прецени и я насочи към съответния специалист

# 613
  • София
Според мен с диагностицирането в Св Никола трябва да се внимава, защото това е заключение за цял живот. Ако ви сложат диагноза Генерализирано разстройство никога няма да я премахнат. А определено всички се влиаят от техните заключния. Така че, ако не ви карат лекари или други специалисти, не се навирайте сами. И в крайна сметка от там ще си тръгнете с препоръка за логопед, евентуално психолог и възможност за ТЕЛК.
Ако погледнем от позицията на "Трудно проговарящи деца", дори и да не ви сложат диагноза, това не значи, че с детето не трябва да се работи. На моето дете след първичен преглед му казаха да работи само с логопед и не му назначиха многодневно обследване, а детето си има нужда от работа. Виждам, че като кажа, че сме били там и нямаме диагноза хората се стараят повече, е някои /които искат препарирани деца/ ми казват да отидем пак, защото нещата се променяли и само си търсят повод, за да оправдаят неработенето си. Аз не знам работещите с деца да ходят всяка година да се изследват в психиатрията, така че за сега ги игнорирам. Може преди първи клас да отидем пак.
Това е мнението ми като родител и наблюдател как се отнасят към заключенията им.

# 614
viliko , невролога се грижи за хардуера на тялото, а в клиника св. Никола за софтуера.Психолога, логопеда и психиатъра са софтуерни, а невролога - хардуерен техник.Как оценяваш ти проблема за детето на твоята приятелка - хардуерен или софтуерен.
Ако не знаеш - хардуер е машинария, а софтуер е програма (Уиндоус например е програма )
Прецени и я насочи към съответния специалист
Е как аз да преценя какъв е проблема?
Ходиха /на двама независими/ лекари невролози, след талон и препоръка на личната. диагноза - няма поставена, препоръка - работа с логопед. А, и казали да направят генетични изследвания при Кременска. Точка, тоест никаква друга инфо, което е ужасно стресиращо според мен  Confused

Общи условия

Активация на акаунт