Трудно проговарящи деца!

• 225 386
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
  • София и там където не се пуши
Благодаря за отговорите HugРеших да започнем с преглед при УНГ специалист\примам препоръки за СФ\ и евентуалана аудиограма.Проблема е ,че джипито ми отказва направление Twisted Evil

Първо се дава направление за УНГ, а УНГ дава за аудиограма. Ако не дава - сменяш

# 586
Утре сме при доц.Спиридонова
Благодаря ви за препоръките и вниманието. Simple Smile
Специални благодарности на VIVKA   bouquet

# 587
Здравейте от нас,скоро и аз не съм писала в темичката.Но искам да споделя моето дете до 2 годинки казваше около 10 думи и разбираше почти всичко,сега е на 2 години и 2 месеца и мога да кажа,че се отприщи с с говора,взе да повтаря и имитира думи,да прави изречения от по 2 думи,но пак е нещо...Нас също ни обследваха в "Свети Никола",когато беше на 1 11 месеца и мога да кажа,че твърдо заявиха,че детето няма в никаква степен ГРР,но има леко изостване в говора поне тогава на онзи етап,казваше само около 10 думи.Сега за мен пак е по-назад в говора от децата в норма,но се мъчи да ги догонва,има проблеми  с някой звуци когато с а в дума като ч,л,к,щ,р,надявам се  с това,че ходи на логопед да изчистим проблемите и да наваксаме.
За по-горе нещата ,които сте споделили за нормата на 3 годишно дете,ние изпълняваме и обличането поне на панталончета и обуването и събуването и хваща топката и скача с два крака и 4 те основни цвята познава и геометричните фигури познава а е на 2 години,но ето,че пак имаме забавяне в говора,айде кажете ми какъв е случая.....Изглежда всяко дете е с индивидуален проблем и не всички норми важат,знам ли.... Tired

# 588
Това ваше забавяне в говора е в рамките на "нормалното" Confused - приема се за норма детето на 2 години да може да слага 2 думи заедно.(ика ок - искам да пия сок) е изречение примерно.Това не означава, че детето няма друг логопедичен проблем - но липсата на фрази на 2 години се смята за аларма, че има проблем по-принцип.
Това по отношение на индивидуалността - едно дете ще прави хубаво изречение, другото ще го разбира само майка му, но и двете на 2 години ТРЯБВА да могат да правят фрази....
т.е. това е минимална норма така да го нарека - не е ли покрита има проблем. Ако е покрита може и да има може и да няма проблем, но ако има той едва ли е много сериозен.

Вивка  Hug

# 589
Признавам си без бой,че не съм прочела цялата тема,но ме грабна заглавието и Rolling Eyes
Дъщеря ми скоро ще направи 2 години и 1 месец, а още не говори! Confused От устата и се лее водопад от звуци,дърдори по бебешки,но не и смислени думи Confused Когато беше по малка казаше много повече неща и изведнъж спря Thinking
Не зная дали е време да потърся лекарско мнение или да почакам - опасявам се само да не и лепнат някоя грешна диагноза и да се измъчим, а после да се окаже,че въобще не е това,което е Rolling Eyes С 1 дума не знам какво да предприема....

# 590
samorasliche , и моето е на същата възраст и в същото положение. Аз вече се допитах с логопеда на големият ми син - той иска да му направи обследване декември или януари, за да започне евентуално сеанси. Тук не ги започват преди 2,5 години, но в Бг гледам имат друга практика.

# 591
здравейте,
синът ми е на 2 год. и 6 месеца умно и чаровно дете всичко разбира, някои думи изговаря други не понякога правилно
друг път греши говори много и почти неразбираемо, навън бяга много,изключително активен.Понякога когато не може да каже нещо започва да пищи.Заведох го в детски център „Пумпелина„ в ден на отворени врати, след разговор от половин час логопедката заяви, че детето има изоставане в развитието и има нужда от занимания с логопед, толкова се разстроих, че не запомних и диагнозата. Записах час и отидох на занятието. Не съм компетентна но не останах доволна от видяното.Уж отидохме на индивидуална терапия,а в една стая бяхме с още 3 деца,които бяха с друг логопед и още две момичета, които бяха там незнам дали бяха служителки, но се водеха разговори които не ми харесаха и нито им беше мястото нито времето.Терапията беше кошмарна синъм ми постоянно се разсейваше искаше при другите деца,прекалено шумно беше в стаята, но не от децата тъй като те не говорят.Както и други неща но няма да изпадам в подробности.Преди да отида в Пумпелина, четох добри отзиви,но.......................
Ясно ми е ,че имаме нужда от помощ, но дали е разумно да се постави диагноза от един разговор и да се препоръча терапия за повече от година,както и да се провежда по този начин.

# 592
mnnikolova,
По-добре сега работете с логопед, отколкото после да се окаже, че сте закъснели и проблемите ви са станали още по-големи. Само че си потърси логопед, който да ви допада и да работи индивидуално с детето...

# 593

mnnikolova,

Не само, че не е разумно, но и недопустимо да се поставя диагноза на детео от логопед или психолг- те са за терапия на детето, след като диагнозата е поставена от хабилитирани лица, включващи детски психиатър- такива са в Детско- юношеската психиатрична клиника "Св. Никола" и щом като, явно детето ти има проблем в развитието, възможно най- скоро трябва да го запишеш и заведеш на диагностика там. Точната диагноза и препоръките за работа с детето, ще ти помогнат, но щом като детето е с проблем в развитието, единствения път към нормата му е- ежедневна работа с логопед- както индивидуална, така и в групи, с психолог- няколко пъти седмично, спортове- с терапевтична цел.

# 594
Тъй като темата достигна 40 стр. си позволих да отворя нова тема. Моля заповядайте  Hug
Трудно проговарящи деца - тема 2

# 595
  • София
Доколкото знам новите правила са до 50 страници. Мисля да си напиша тук мнението, защото е продължение на дискусията по-горе.

Та аз си мислех за това, което наричаме диагнози, че всъщност е мнението на специалиста, за да се покаже на родителите в каква област ще работи. Все пак има и логопедично обследване, което се прави от логопед и се информира родителя. А дали времето от 30 мин. е достатъчно, това не е време за диагноза, с която след това детето ще ходи на ТЕЛК, ще я носи в училище и т.н., а началото откъдето терапевта да започне и той с времето ще си променя подхода.  Всички специалисти обследват по толкова и в държавният логопедичен център разговора ни беше 30 мин., а в детската градина вчера са минали логопеди, които са говорили с 20 деца за 1 час и все пак са определили, кои имат нужда от работа.
За Пумпелина, ако мислиш, че за детето не е полезно, избери друг център. Те имат самосотятелен кабинет, можеш да искаш там да са заниятията. За мен груповата работа е важна, защото учи детето на ред, общуване, тренира му вниманието в среда с повече деца, но е доста различна от стандартната работа на логопед в кабинет. Дъщеря им първоначално започна със самосотятелни занимания, само тя с логопед и мен. И след около 7-8 месеца започна да влиза в групи. Винаги имаме самостоятелни занимания /даже и при друг логопед/ и отделно група в Пумпелина.
Да допълня, че и нашите групови занимания са с индивидуален логопед и с детето в групата. Моето дете доста добре се държи, ако е само с логопеда в кабинет, но ако е например в детската градина и трябва да изпълни задача блее, а в тази група се тренира точно това. Понякога си говорят общо с децата, а логопеда подпомага детето ми при разговора. Това са все неща, които трудно се срещат на друго място, въпреки че съм чувала и други логопеди, че събират по 3-4 деца, но не знам дали това правят.

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 10:11 от TanyaMG

# 596
  • София
Не само, че не е разумно, но и недопустимо да се поставя диагноза на детео от логопед или психолг- те са за терапия на детето, след като диагнозата е поставена от хабилитирани лица, включващи детски психиатър....

Kezaja, не знам кой ти е казал, че логопедът няма право да поставя диагноза.
Много съм изненадана да чета това твое изказване за пореден път. В смисъл ти си човек, който
контактува с доста специалисти и би трябвало да знаеш, че логопедът не само има право, но е и
длъжен да постави логопедична диагноза на детето.

Когато при мен или при колега дойде дете, ние правим невропсихологично и логопедично обследване,
въз основа на което поставяме логопедичната диагноза. Ако в течение на работата или още след направеното обследване, преценим, че детето има и друга симптоматика, тогава можем да насочим родителя към психолог, невролог, детски
психиатър и т.н.
За клиниката "Св.Никола" - и аз, и ти сме виждали техни епикризи. Всеки от специалистите в екипа - детски психиатър, логопед
и психолог сваля своя статус. Накрая медикът обобщава, базирайки се на заключенията на другите специалисти. Естествено, че няма да чакам детският психиатър да ми каже логопедичната диагноза, това не му е работата. И друго, бидейки едно
диагностично звено, ако едно дете ги е посетило само в началото, но не и след провеждана с него терапия, те губят връзката,
в смисъл диагнозата е нещо динамично. И именно логопедът, който провежда терапията следи най-добре тази динамика и
в годините коригира диагнозата.

# 597
  • София
Нищо лошо не се е случило с новата тема, допишете си още малко тук и просто ще отклютим другата, дайте ми само знак, ако не съм видяла, че е време!

# 598
  • София и там където не се пуши
Не само, че не е разумно, но и недопустимо да се поставя диагноза на детео от логопед или психолг- те са за терапия на детето, след като диагнозата е поставена от хабилитирани лица, включващи детски психиатър....

Kezaja, не знам кой ти е казал, че логопедът няма право да поставя диагноза.
Много съм изненадана да чета това твое изказване за пореден път. В смисъл ти си човек, който
контактува с доста специалисти и би трябвало да знаеш, че логопедът не само има право, но е и

За клиниката "Св.Никола" - и аз, и ти сме виждали техни епикризи. Всеки от специалистите в екипа - детски психиатър, логопед
и психолог сваля своя статус. Накрая медикът обобщава, базирайки се на заключенията на другите специалисти. Естествено, че няма да чакам детският психиатър да ми каже логопедичната диагноза, това не му е работата. И друго, бидейки едно
диагностично звено, ако едно дете ги е посетило само в началото, но не и след провеждана с него терапия, те губят връзката,
в смисъл диагнозата е нещо динамично. И именно логопедът, който провежда терапията следи най-добре тази динамика и
в годините коригира диагнозата.

Да допълня, че от св Никола ми искаха наблюдение ли е да го кажа или характеристика от действащият му логопед на синът ми. Лека полека разбрах, че всъщност нямам нужда от тях. Ресурсния център си свършиха работа, като идват на място да си наблюдават детето.
Има различни начини да се диагностира или помогне на едно дете. До сега минавам без св Никола при това успешно с много напредък. Просто моят начин е друг.

# 599
  • София

Да допълня, че от св Никола ми искаха наблюдение ли е да го кажа или характеристика от действащият му логопед на синът ми.

Точно така е, Dorothy. Всеки път, когато съм пращала дете в клиниката са ми искали логопедичния стаус на детето,
който включва и поставена диагноза.

Общи условия

Активация на акаунт