Трудно проговарящи деца!

• 225 398
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
Цитат на: Bluevelvet
Алалия  и Генерализирано разстройство    на развитието  са  две  различни диагнози !!!!
           - много правилно казано.
Днес наричат моторната алалия - дисфазия на говорното развитие.

# 571
Точно  така  Алалия = Общо недоразвита  реч =  Дисфазия на езиковото развитие .
Генерализирано  разстройство  на развитието  там клиничната картина   е доста по различна, който се интересува на лични мога да опиша  различията ,или да прочете  в интернет има доста материали.

# 572
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
Здравейте, милички! Да се присъединя и аз към вас?!

От известно време ви чета и безкрайно благодаря на всички за събраната и споделена информация!

Моя син е на 3г и 8месеца и за съжаление изостана доста в речевото си развитието!
Ужасно усмихнато и слънчево дете, за което до скоро се надявахме, че както казват от раз ще проговори, но уви! Обследваха го в Александровска болница и диагнозата е "разстройство в развитието на речта с лека хиперактивност".
Мнението на лекарите беше незабавно започване на усилена работа на детето с логопед и при необходимост с психолог.
В момента съм много щастлива от факта, че сме приети в една от малкото логопедични градини и силно се надявам с тяхна помощ и с нашата непрестанна работа в къщи, нещата възможно най-бързо да се наредят!

Целуки на всички малки и големи борещи се всекидневно със своите специфични проблеми!   bouquet

# 573
В св. Никола бяхме преди около година, освен "интересен случай" не получихме никакъв отговор.

# 574
  • София
В св. Никола бяхме преди около година, освен "интересен случай" не получихме никакъв отговор.

Не мога да повярвам  CrazyНаистина ли?Обследваха детето екип от специалисти - както си му е реда, и крайното заключение  - след определен брой срещи с психолог, психиатър и логопед е само интересен случай???????????
Колко пъти ходихте до клиниката, и кой го е гледал?

# 575
Здравейте мами,
и аз се присъединявам към вас.Синът ми е на 2г и 10м и не говори\10 думи\.Неврологът каза,че е напълно нормално психически развито дете.Заради напредналата си възраст и почти никакъв говор ми препроъча скенер ShockedКато се убедял,че скенера не показва отклонения ще му предпише лекарства за стимулиране на речта.И до днес си мисля,че беше по-правилно да отидем на психолог или логопед,но ЛК каза-невролог.В стрес съм защото не видях някой да е писал подобно нещо\за скенера става въпрос\.Моето мнение е да се консултирам и с психолог или логопед.... newsm78

# 576
  • София
emely, мисля, че невролога не е прав и те е посъветвал така понеже не е в час с по-съвременните подходи.
Ето тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=319994.msg12618422#msg12618422 съм дала профилите на 3 много добри логопедки от Сф, ако си от тук имаш късмет. Свържи се с тях, направи среща, прецени с кой ще си допаднете и ти и детето най-добре и започнете работа.
Терапиите са платени, но подпомагане от държавата няма за тази възраст и са много малко специалистите, които знаят какво да направят за деца под 3,5 - 4 години.

# 577
  • София и там където не се пуши
emely тази година по препоръка ни направиха скенер, защото при нас се виждаше едно замечтаване и искаха да изключат абсанси (тази година научих тази дума) - това е лека епилепсия. Той при претоварване има едно изключване - оказа се че всичко скенер, ЕЕГ и кръвни проби всичко му е в рамките на нормалното. Леко желязото му е ниско и това водело също до проблеми. (по инф от личната) . Храната също им била важна (аз това го знам)  - е така е за всяко дете, няма да ви уча.

# 578
  • София
Препоръката за скенер emely е написала, че е  поради "напредналата си възраст и почти никакъв говор",не мисля, че е редно да се препоръчва за това.
Естествено, че лекарят може да е видял замечатаване, конвулсии на крайник, втренчване и т.н. и да го е препоръчал заради това, но да е обяснил на майката.

# 579
  • София и там където не се пуши
Оо аз само разказвах за моето дете, не давам съвет на никой.

# 580
emely нормално е един личен лекар да ви изпрати най-напред при невролог, а не при логопед или психолог. Те не могат да ви дадат направление за такива специалисти. И е нормално един невролог да ви изпрати на скенер. И моето момченце, когато беша на 3.5 год. имаше направление за невролог и го заведох в св. Наум. Това, което можеха да направят там е да направят скенер и ЕЕГ на детето, които впоследствие се оказаха добре. От там си тръгнахме с рецепта за Ноотропил. То май всички си тръгваме от невролог с такава рецепта  Rolling Eyes
Не е лошо да се направи скенер на детето, но за да избегнеш по нататъшни лутания, по добре се обади в кл. Свети Никола и оттам си уговори ден и час за консултация. За самото обследване личния лекар издава направление /Талон № 7/, с което отивате в св. Никола. Оттам вече ще Ви препоръчат работа с логопед и психолог  Peace

# 581
Благодаря за отговорите HugРеших да започнем с преглед при УНГ специалист\примам препоръки за СФ\ и евентуалана аудиограма.Проблема е ,че джипито ми отказва направление Twisted Evil

# 582
За аудиограма препоръчвам ИСУЛ: доц. Попова или доц. Спиридонова. Аз лично съм водила детето при Попова - голям специалист е  Peace
УНГ
доц.Спиридонова - ИСУЛ - 0888685655, 02/9432493 - разчитане аудиограми
Настоявай си за направление, нямат право да ти откажат  Peace

# 583
pepi_r Благодаря!  bouquet
Мисля,че е най-добре да се насоча към ИСУЛ.Знам,че няма право да ми отказва направление затова ще настоявам Peace

# 584
Здравейте мами,
и аз се присъединявам към вас.Синът ми е на 2г и 10м и не говори\10 думи\.Неврологът каза,че е напълно нормално психически развито дете.Заради напредналата си възраст и почти никакъв говор ми препроъча скенер ShockedКато се убедял,че скенера не показва отклонения ще му предпише лекарства за стимулиране на речта.И до днес си мисля,че беше по-правилно да отидем на психолог или логопед,но ЛК каза-невролог.В стрес съм защото не видях някой да е писал подобно нещо\за скенера става въпрос\.Моето мнение е да се консултирам и с психолог или логопед.... newsm78
Правили сме скенер и на двете, но не поради говор, а поради треперене на очите (по-логично е). Но, щом ви е изписан, не се страхувай, упойката е лека и процедурата трае 10-20 минутки, няпълно безболезнено е за детето. Предполагам, че докито има причини да се съмнява в нещо и иска да отхвърли някаква хипотеза.

Ох, аз вчера гледах предаване за дисфазията, в което имаше две майки с децата си. Потънаха ми гемиите направо, дете на 13 години е на ниво край на първи клас и изобщо не може да следи материала съответстващ на възрастта му. И най-гадното и тежкото е, че тази болест не се вижда и че антуража винаги има чувството, че преувеличаваме, защото за две минути време не може да прецени дали детето има проблем или не. Tired В историите разпознахме себе си и хем ми олекна (не съм луда значи), хем ми домъчня, за бъдещето...

Общи условия

Активация на акаунт