Трудно проговарящи деца!

• 225 417
  • 750
  •   1
Отговори
# 555
Цитат
изпуснати са вече няколко години, за които той щеше да напредне
Тони и Тото не разбрах какво означава това?
Къде сме ги изпуснали и по какъв начин?
Bluevelvetдо колкото знам аудиограма се прави когато има съмнение дали детето чува, нямаме такива съмнения.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 16:05 от г-жа Стихийно бедствие

# 556
Знам, че колкото по-рано се започне работа с едно дете, толковапо-добре. Дочух, че в България започват сеанси дори преди навършване на 2 годинки, а при нас (във Франция) към 2,5 години. Резултатите са много добри, но зависят от проблема на детето, разбира се. Това имах предвид, като споменах за пропуснато време.  Blush Много съжалявам, за проблема на детенцето ви и че толкова ви въртят, без да вземат мерки. Това, че няма поставена диагноза не пречи един логопед да се заеме с него (ако греша, компетентните да ми се скарат).

За аудиограмата - съмнения винаги може да има и по-добре е да се елиминират. На моите две деца им правиха аудиограми, въпреки, че нямаше съмнения за глухота (това беше първият предписан преглед, когато изоставането стана очевадно).

# 557
  • София
г-жа Стихийно бедствие, изпусна ли сте, защото не сте го научили или не сте му помогнали в достатъчна степен да се научи. Съжалявам, но нещата, които си изброила, че не може и си ги написала като незначителни всъщност са много важни.  Cry
За да проговори трябва да се научи да се облича, да скача, да имитира, да види буболечка на земята и да я гони, да познава всяка част от тялото си и да се ориентира къде е /това, че не може да се облича показва, че има сериозни затруднения със възприемане на личността си/ и много други. Може и да греша, защото само по написаното от теб не е редно да се дават преценки.
Всяко нещо, в което детето е закъсняло повече от 6 месеца трябва да се работи, за да се наваксва. Неща, в които детето закъснява над 6 месеца, показват, че явно се затруднява да се организира и трябва да му се помогне да ги научи иначе няма да върви напред.
Не се подвеждай по приказките, че тормозиш детето, въпреки, че трябва и ти да си му най-важният терапевт, много от нещата може майката да покаже. Това лято установих, че на едно дете показвам 2 пъти и то разбира, а на дъщеря ми показвам 14 пъти, за да разбере. Обаче, ако се откажа и тя ще спре.

Успех!

# 558
TanyaMG не знам каква професия практикувате, не знам защо мислите че поисках точно такъв съвет, не знам защо казвате на една майка че тя изпуснала момента, обвинявайки я. Може и да не сте искали да ме нараните, но го направихте.
Ако четете внимателно поста ми ще разберете че с Еми никога не се спирало да се работи, никога не съм се оставяла на течението и всичко което сме постигнали го направихме с много труд и непрекъсната работа.
Ако внимателно чете поста ми ще видите че никъде не съм описвала нещата като незначителни.
Още веднъж подчертавам написаното от мен.
Цитат
Пиша тук защото знам че вие не сте на мнение че нещата ще станат от само себе си, пиша тук защото знам, че тук ще намеря хора които....., не харесвам думата се борят, защото не знам с какво или кой трябва да се борим за да помогнем на децата си, да останат себе си, но все пак да не са твърде различни за обществото.

Понякога просто ме изненадват хора, които не забелязват че в желанието си да покажат колко много се успяли и как много знаят, нараняват другите.

# 559
  • София
Извинявай, не съм искала да те обидя. Може да не съм разбрала, но ми се стори, че това, че не може да се облича и да скача го намираш за малко отклонение. За това и написах, че е трудно да се определи. Ако на 5 години не може да ги прави тези неща, това е голям проблем /според мен и не съм специалист/. Ако ги прави, но не точно като другите, е по-малък проблем.
Всъщност тук много пъти е коментирано, че да се научи едно дете да говори има много неща, които трябва да усвои преди говоренето. И подобни малки неща, а сигурно и още много са важни.

Не знам какво да ти кажа, ако кажа, че съжалявам за скапаната система и оплюя някои елеменит от нея, това няма да ти помогне, особено в дългосрочен план на детето.
Не се засягай, намери още сили за още работа, друго оправяне няма, потърси други специалисти, които да ти дават насоки, ако за няколко месеца не виждаш резултат от работата с тези.
И можеш да не обръщаш внимание на думите ми, защото не съм специалист, само съм минала през ужаса да му има нещо на детето ти и да не знаеш от къде да му помогнат.

И още нещо в СФ има няколко специалисти-логопеди за работа с деца, които не говорят - не знам колко далече си, но ако можете да дойдете на консултация с тях и да идвате няколко пъти в месеца, може би ще е добро допълнение към другите ви терапии. Мисля, че има такива и в Пловдив, Бургас и Варна.

Успех!

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 17:07 от TanyaMG

# 560
Първия преглед при едно изоставане  в говорното  развитие е  проверяване на слуха.Много  често родителя си мисли  че  детето  чува  на сто процента , а това да не е така .Друг  е  въпроса  ,че  логопедите не  го изискват  от родителите и  го спестяват.Това не е  никак правилно .
Работа ежедневна работа с детето не само с логопед, а със самата  вас във вкъщи  единствено така детето  ще напредва.
Ако имате  въпроси пишете ми на лични  да не разводнявам темата.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 17:10 от Bluevelvet

# 561
г-жа Стихийно бедствие,

при нас много добър резултат по отношение на повтарянето имаха ето тези две руски филмчета:

http://ustas777777.narod2.ru/

Те просто отключиха повтарянето на гласни и срички (освен детето, първоначално и аз гледах филмчетата и повтарях, така че детето да разбере каква е целта на занятието)... Дано ви помогнат и на вас...  Hug

# 562
Мария, искам да ти благодаря за хубавите линкове, които споделяш с нас!  Hug  bouquet

г-жа Стихийно бедствие, не се сърди. Никой не пише тук за да наранява другия. От написаното от теб, аз разбрах, че доста късно сте започнали да посещавате логопед. Моят съвет е, да правите това сега доста интензивно, примерно през ден. Това, че не повтаря и имитира с вас в къщи, не значи, че с чуждия човек ще е така. А заниманията с логопед включват и рисуване, пляскане, скачане и игри, които ще помогнат на цялостното развитие.
Не пишеш дали детето ходи на градина. Дано да посещава логопедична и там с него да работят интензивно специалисти.
Успех, не се отчайвай!  Hug

# 563
  • Варна
TanyaMG, аз съм от Варна и ме интересува точно такъв специалист за работа с деца, които не говорят. Можеш ли да ми дадеш координати?

# 564
  • София и там където не се пуши
Какво значи късно.

Моето дете е започнало на 4 или 5 годишна възраст да посещава логопед. Ами казваха ми рано е още. До сега са постигнати всички звукове, от тази година вече рядко бърка времената. Миналата година ми идеше да се гръмна. Общо взето има учителка в къщи, която го занимава 2 часа на ден и това е. Допитвам се до логопед, но не го водя. След като не познавате някой - не бива така да го обвинявате, че не е взел мерки. Има деца и деца.

Бяха ме обвинили, че по-рано не съм си записала детето на логопедична - е да ама преди това, не го виждах да възприема. Сега го виждам, че детето си възприема съвсем. Е не е на нивото на останалите деца в класа, но си напредва лека полека.

# 565
  • София
(х) Dorothy, не обвиняваме никой. Изказали сме мнение на базата на няколко споделени неща. Разбира се, че за всяко дете си има надежда и пропуските е възможно да се наваксат.

За специалистите в страната, ако съм в друг град и имам нужда от логопед за дете под 3 години /или ако не говори, дори и да е по-голямо/, бих разгледала от тази страница - http://www.cpcentresof-bg.com/bg/Training/obuchenie.html , списъка на Висшите немедицински специалисти, преминали обучение.

Доколкото знам има и асоциация на Логопедите и би трябвало от там също да дават информация.

Ето това са профилите на 3 много добри специалистки от Сф, които имат опит с малки деца, може да им пишете на лични и да ги питате за препоръка за друг град.

nnnina - http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=5141
katosun - http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=5771
olia - http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=9512

Да допълня, че не съм специалист и споделям личен опит. По подобен начин постъпих, когато детето ми беше малко и не знаех къде да го заведа в София - пихат различни хора, бях дочула разни неща и взехме решение.

Последна редакция: чт, 01 окт 2009, 07:59 от TanyaMG

# 566
здр, тъй като предстои на сина ми обследване в Св.Никола защото все още не говори и има слаб активен и пасивен речник, няма проблем с поведението или поне нещо, което да ме тревожи, искам да питам - какво става с епикризата, която те издават, някъде регистрира ли се, трябва ли да се представи на някоя институция, лекар..... И втория ми въпрос е има ли някой от вас, които е ходил там и е поставена друга диагноза различна от аутизъм. Защото, според мен много е модерно напоследък да поставят ГРР на деца,които не говорят, а не поостарялата диагноза моторна алалия.

# 567
  • София и там където не се пуши
На моя бяха поставили диагноза (не цитирам точно), но назад в психично развитие. Като ми казаха, че понеже няма 6 год дори нямат (тогава) право да поставят диагноза и че работят с чужди стандарти.  Бяха написали и неща, които не бяха вярни, но явно че там има значение и на кой обследващ ще попаднеш. Не всеки си знае работата. Съжалявам, че ходих там, защото също ме страх от регистрация. Скоро бях при невролози, те веднага казаха, че е тъпо да се поставя диагноза умствено изоставяне, защото си е направо умник. Дано това не му попречи, да вземе шоф книжка някога, защото си има рефлекси, интересува се от пътни знаци, интересува се каране на кола. Е не може да напише съчинение до ден днешен, ама какво да правя. Никъде не поставят написана диагноза дислексия в България (да ти издадат документ за това), дори и там.

# 568
  • Варна
Защото, според мен много е модерно напоследък да поставят ГРР на деца,които не говорят, а не поостарялата диагноза моторна алалия.

Моторната алалия е руският термин на ГРР.  Wink

# 569
Алалия  и Генерализирано разстройство    на развитието  са  две  различни диагнози !!!!

Последна редакция: нд, 04 окт 2009, 15:42 от Bluevelvet

Общи условия

Активация на акаунт