ИЗРАЕЛ 11

• 41 598
  • 285
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,
тъкмо написах 2 параграфа и някой ми затвори прозореца, но както и да е ходихме до Тел Авив- много ни хареса, по-късно ще разкажа пове4е, защото имаме гости сега.

# 211
  • T"A
Като стана дума за летене по време на бременност - ние поканихме шефа на мъжа ми (прекия му началник, не някакъв голям шеф) и жена му, също колежка, която е бременна с близнаци в четвърти месец  preggo(мъжът ми не се ориентира по седмици и я е питал за месеца). И те точно заради пътуване в чужбина ни отказаха, а аз бях много изненадана, че тогава тя ще бъде пр. в 5ти месец, а тръгват на почивка със самолет... Но пък от друга страна, ако се чувства добре и няма лекарски противопоказания, защо пък не, нали?! Flutter

Пете, бедуинските дрехи как да ги снимам, прибрала съм ги в гардероба, някой път на карнавалите на Пурим ще се направя на бедуинка  Laughing Тъкмо се преместихме да живеем заедно преди 4 години с половинката и аз не мога да намеря покривка... Търся, търся - няма... И изведнъж попадам на бяло парче плат - постилам го доволно и редя масата

И както си мисля, че животът ми вече се е подредил във всяко отношение (щом и покривка намерих  Laughing) и чувам "Какво си направила с бедуинското еди-кое си, аз от Синай съм го донесъл, а ти слагаш яденето отгоре..." hahaha Joy Но оттогава се научих да не пипам бедуинските дрехи  Blush че до Синай скоро не ни се очертава път  Sad И наргиле от там имаме, събира прах на стълбището ни  ooooh!

Днес бяхме в Ришон за малко Peace, в една много красива махала "Неве Ям" в западната част на града - направо друг свят, едни къщички американски тип, зеленина, останах без дъх! Защо такава голяма разлика има между западната част на града и тази по-централната? (миналата седмица минахме покрай Нафис - http://www.nesltd.com/imgs/Uploads/Naffis.jpg)

Пете, разкажи и за Пабло Еспаньол в Ришон  Praynig (Неве Хоф)http://www.hironit.co.il/_Uploads/963rishon3(1).jpg

Последна редакция: нд, 24 авг 2008, 02:09 от Mentha

# 212
  • България-София
Имам въпрос проблем ли е летенето със самолет по време на бременност.
Аз летях в 7-ми месец (с близнаци), заради войната със Сдам. Тогава започваше и нали се носеха слухове, че ще ползва и биологично оръжие, та родителите ми изпаднаха в истерия и поставиха ултиматум да пътувам до БГ. Консултирах се с гинеколога и той каза, че няма никакъв проблем, особено при полет от около 2-3 часа. Даде ми бележка - коя седмица съм и накратко "проблемите" на бременността и с нея на летището. Никакъв проблем или дискомфорт не съм имала по време на полета. Но, всяка бременност е различна и ако не беше Садам сигурно нямаше да предприема пътуване със самолет.

# 213
Аз продължавам от в4ера каквото не можах да напиша за Тел Авив. Мислех да оставя тел., но после реших 4е щом никой не е изявил желание до към 1.30(тогава тръгнахме) зна4и няма потенциални кандидати Simple Smile
В Тел Авив бяхме до Яфо-много ни хареса, но отидахме в най-голямата жега и доста се препотихме. По препоръките на Мента отидахме до З... така де улицата с магазините, които бяха затворени и нямаше много хора по улицата. След това ядохме в едно ресторант4е на марина Тел Авив, където специалитета беше пилешки и пуешки дроб4ета, показаха ни как пекат хляба-залепят го от вътрешната стена на една глинена пещ- много беше вкусен. Разгледахме марината-беше пълно с народ, вси4ки магазини бяха отворени и даже имаше пазар4е с разни джунджурийки.

В Таба бяхме за 3 дни, колкото г.. път да види, но морето определено си заслужаваше-неверояно бистра вода, бяхме отседнали  в Мовен Пик до Хилтън. За пирамидите трябваше да караме още около 8 4аса Rolling Eyes, досега не сме ходили там, много бих искала да отида, но няма време и от това което съм 4увала за Египет няма добра слава.
Днес събираме багажи и си заминаваме обратно за САЩ
До скоро от мен

# 214
  • T"A
na gosti, лек полет!
Не очаквах, че точно в събота ще дойдете към Тел Авив, пазарите са затворени тогава, но петък е идеален а разходка в тези райони. (това е пазарния ден в Израел). Здраве да е!
Има определени дни, напр. по празници, когато туристическата програма трябва да е много внимателно подбрана - напр. на Йом Кипур не може да се пътува с кола и не е прието да се яде публично; а на Песах (друг празник) - на открити места не може да се поръчва хляб, бира или хумус. Така е и със съботата - най-доброто забавление е плажа и разходката в парка, рядкост са отворените магазини и не трябва да се разчита на тях  Peace

unik, тази война и аз я помня.  Бях пресна имигрантка и едва се оправях с иврита, но терминологията за маски и инжекции я научих много бързо... Помня как отидох да си взема маска и се загубих, попаднах в една полицейска станция и те с такова умиление се отнесоха към мен, че решиха да ме закарат до мястото, към което се бях запътила... Blush

akhyal_katya, не го жали таткото чак толкова много Wink Мъжете имат привилегията да се оттеглят, представи си какво ще стане, ако и родилката изведнъж реши, че ще и стане лошо и не може да понесе раждането  Laughing Един подготвителен курс и много разговори, никакво кръшкане  Naughty

# 215
na gosti , лек път ! Ако все пак решиш да се появяваш при нас не само "на гости"  си добре дошла!  Peace

И аз съм летяла в 7 - ми месец и казах , че съм в 6-ти . Няма да се разправям с глупости на летището , няма да ми мерят корема и как да знаят  в кой месец  съм.  Пътувахме си за БГ , чувствах се отлично, докторът ми каза , че няма проблем и това е.Здраве да е.

Съботата  е "умряла работа" за магазини дето казва Мента наистина ... заспало положение  Simple Smile .То си е за други забавления  тогава ...

За НЕВЕ ХОФ - това е квартал до плажа на Ришон Лецион , моят град. Пабло Еспаньол  се среща също.Постройките са в испански стил.Говори се , че на времето преди 20-тина години е бил  най-престижният квартал и много на мода , скъп и т н.  в Ришон.Сега такъв  е  кварталът на Нобелистите (да го нарека така). Той също е по посока за морето, но не е до плажа.Там живеят  семействата на  израелци получили нобелова награда .Това  днес е най-скъпият квартал  в  моя град.Ново строителство е. Казват , че днес  много хора от Бат Ям са дошли и живеят в Неве Хоф , за който Мента говори.Като се каже Бат Ям-ец   - не е комплимент. Приказки  са си това де .Иначе от плажа на Ришон виждаме  високите  сгради на Бат Ям , плажовете ни се  сливат ....т.е. по плажа пеша и си в Бат Ям (далечко за пеша ). Залепени , но разлика голяма  в живота , цените , хората и т.н. Неве Хоф  иначе  е хубав и най-големият му плюс  е близостта до плажа. За  жалост не намирам из нета снимки , нито самата съм правила, пу да му се не види!  Simple Smile Та ... ако живееш там значи си отдалечен от центъра , от моловете на центъра , от магазинчета  за дребни покупки, от кафета на една крачка ...Просто трябва да се движиш с  автобус или кола да речем ...Моя град е разделен на 4  големи части.Ние  живеем в "Стария Град" да кажа  (Ремез). Тук сме  близо до  центъра , главната улица  за шопинг , моловете , пощата , общински сгради разни ,  Макаби , Градската градина .... Там ходя пеша с количката.Тука е "живота" както се казва   Simple Smile. Около нас  са  изсипани детски градини (и частните броя) и паркове  , площадки за деца много. Фризьори, козметици, зъболекари, адвокатски кантори ...какво още  не ... Малки магазинчета , големи  - хранителни и не.Всичко на една ръка разстояние.Понякога се  заглеждам в някои подредени нови кварталчета , нанизанки като мъниста , красиви, но далече от  всичко...Предполагам всичко си има своите плюсове и минуси. Неве Хоф  е   приказка ...Мента , как не си наснимала малко  Simple Smile ....

Малко за Ришон като град , наше лошо нема  Mr. Green .. На 12  км от Тел Авив е. 230 000 жители има.Втори по площ в Израел  и 4-ти по население.  Средната възраст - 33 г. Един от  основните делови и търговски центрове  в Израел е. Има няколко промишлени зони.По цени на  наемите и недвижимото имущество е  един от  скъпите градове. По ниво на заетост  е един от първите в Израел.Тук има работа. В много красиви градчета , привлекателни за окото няма работа и хората пътуват  извън града си , за да работят. По последни проучвания по ниво на живот Ришон  е  след Тел Авив . 45 000  деца посещават 237 дет. градини , 46 начал. и 25 средни у-ща .Ежегодно се откриват към 25  нови учебни класове.За последните години около 35 000  новодошли заселници имаме.Градска психологична служба (от руски превод) и 15 здравни пункта  за майка и дете , семейно планиране ...   (от тук , който иска повечко да прочете -  http://www.rishon-lezion.com/About_Rishon.html ).   В повече подробности да не се впускам , че  може да се окаже много теоритично за четящите , които нямат представа за Израел).

И накрая  една  фотогалерия  :

http://www.zahav.ru/Gallery/Default.aspx?GalleryID=1855

(Ще се опитам да намеря  снимки от Неве Хоф и още информация и ако намеря ще пиша).

Последна редакция: нд, 24 авг 2008, 17:28 от petia911

# 216
  • София
Е , пак ми напълнихте очите . Такива красоти са тези градчета , а като погледнеш ,колко много хора живеят и как всичко се поддържа . Днес бяхме в една софйиска къпалня - басейн до Панчарево. Та се замислих за моята темичка да попитам имат ли там такова чудо . Басейн и почти 500 човека на плаж . Включително и страшно много деца , просто защото самият басейн го подгряват изкуствено и е много удобно дори имаше бебета на по 9 , 10 месеца .

# 217
  Ей , това Панчарево !  Simple Smile Дай някоя снимка на този басеин , къпалня .... Нямаш ли ? Иначе  тука сме писали за басейните и  водните паркове по нашенско -израелско демек  Simple Smile .Заповядай.... виж   Flutter :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=300803.20

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=300803.40

Това е  гореща изворна вода :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=315236.240

Hug

# 218
  • София
Леле , огромни са и са пълни със забавления за деца . Просто изумително . Тук на този площта е много малка за изграждане на съоръжения , но пък хубавото е , че е много чисто и приятно .

# 219
Да , за децата много се мисли ....... Израел си е много "детски ореантирана"  Simple Smile .  От  детските площадки , които са  гумирани с  някои изключения  до стаите за кърмене по моловете  и т.н. Просто е помислено.Безплатни представления по моловете , игрални зали и т.н .... Това за забавленията само ... С малки деца съм и съм много доволна в това отношение!

# 220
Здравейте на всички ,
отдавна чета тази тема .Раших да си направия профил но се питам дали ще ме приемете във вашия форум.Виждам че пишат мъже но аз да попитам ?

# 221
Соломон, барух hаба!
Тук всеки е добре дошъл.
Разказвай какво те тегли или свързва с Обетованата земя  Peace?

Ние днес бяхме на плаж- времето разкошно малко слънце, облачно, ветрец. Децата играха, тичаха, строиха.
Къпахме се разбира се до едно рифче, защото имаше много вълни. Много приятен ден.
Испанското селище ми е любимо и на мен, много интересно място е.

# 222
  • T"A
но се питам дали ще ме приемете във вашия форум.Виждам че пишат мъже но аз да попитам ?

Ще те приемем и то бе'кеф (с удоволствие) - сега вместо обръщанието "момичета и тигър" най-после ще можем да започваме с "момичета и момчета" Grinning

Пете, в Неве Хоф не успях да отида, но за този квартал една българка ми беше разказала (тя е била там преди 15 години Peace). А аз бях в Неве Ям, където имената на всички улици бяха на риби, рибари, лодки и пр.... Нашият адрес напр. се намираше на ул. Илтит (ивритското наименование на сьомгата=אילתית) Mr. Green

# 223
  Добро утро !

Добре дошъл на  Соломон  Peace ! Кажи за себе си нещо без бой  Sunglasses.Ако не ще те издирим , вербуваме и тям подобни мосадски  тактики  hahaha Joy  Радвам се , че още един мъж имаме във форума , който "по държави" не е баш мамешки, въпреки, че е част от  бг мама форумите.

# 224
Мента , има и такъв  кибуц - Неве Ям (освен името на квартал в моя град). Та този кибуц е  в  северен Израел.На  20-тина км. от Хайфа. Основан е 1939 г. от членовете на едно  Ционистко  Младежко движение - Гордония.То самото е основано 1925 г. в Полша. То започва да прокарва идеята там за алия (завръщане ) и създаване на кибуци  по тукашните земи.  За Гордония (има и на иврит ) : http://en.wikipedia.org/wiki/Gordonia_(youth_movement)

Ваканциооно селище "НЕВЕ ЯМ" :

http://www.weekend.co.il/mishorh/neve-yam/indexe.html

Общи условия

Активация на акаунт