Моите вкусни предложения за празници и делници

  • 9 695
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 940
Пилешки крилца "Хабанеро"

# 1/4 чаша зехтин
# 1 средна глава лук, наситнена
# 6 скилидки чесън, накълцани
# 2 с.л. кафява захар
# 1/4 чаша мед (може и по-малко)
# 1/2 чаша кайсиева ракия или бренди--може и друга, с малко кайсиево сладко размито вътре
# 1/4 чаша оцет
# 1/2 ч.л. кимион
# 1/2 ч.л. индийско орехче
# 1/2 ч.л. мащерка
# 1/4 ч.л. канела
# 1 с.л. смлян кориандър
# 1/4 с.л. джинджифил
# 8-12 дребни люти чушки
# 1 бутилка кетчуп или барбекю сос
# 4 обелени кивита
# 1 манго, обелено
# 2 праскови, обелени
# 1 круша
# сол

Сгорещете олиото, в голям тиган и запържете лука и чесъна бързо докато омекнат. Добавете чушките и канелата,оцета заедно с брендито или ракия и задушете. Намалете котлона и добавете захарта, меда, подправките и редуцирайте соса. Добавете сол на вкус. Добавете нарязаните плодове и гответе 1 час на бавен огън под похлупак, като разбърквате. После махнете от котлона, добавете кетчупа и пасирайте соса. Ако е гъсто, разредете с вода или бренди. В този сос мариновайте пилешките крилца. После изпържете, изпечете в тава или на грил.
Същата марината може да се използва за мариноване на гърди и ребра.



рецепта: импровизации
снимка: Chili's

Кренвирши с бекон на скара

1/2 чаша барбекю сос
ч.л. мед
2 с.л. оцет
1/2 чаша майонеза
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. кафява захар
1 с.л. червен пипер
кимион на вкус
чили на прах пожелание
8 кренвирша
8 парчета бекон (по-дългички)
8 питки за хот дог
   
Загрейте скарата/грила. Смесете соса барбекю (аз моя го купувам от магазина), меда, и ч с.л. от оцета в малка купа. Отделно смесете мяйонезата, лимоновия сок и останалия оцет в друга малка купа.
Сместе кафявата захар, червения пипер, кимиона и чилито в плитка чиния. Оваляйте кренвиршите, така че за да подправят, но не прекалено да се покрият. Увийте около всеки кренвирш парче бекон. Закрепете с клечки за зъби от двете страин.
Изпечете на грила. Запечете и питките леко.
Сервирайте с двата соса.




рецепта: по спомени с помощ от recipezaar
снимка: bp3.blogger.com

# 16
  • Мнения: 940
Паста Алфредо със скариди на грил

За скаридите на грил

обелени големи скариди
1/2 чаша Италиански дресинг (рецепта във форума)

Мариновайте скаридите в дресинга за около 30 минути и изпечете на грил или скара (на шишчета)


За пастата алфредо

паста по избор
готварска сметана
настърган пармезан
червен пипер
скилидка счукан чесън
масло

Сварете пастата. Прибавете чесъна в маслото, добавете сметаната, пармезана и червения пипер. Оставете на бавен огън да се сгъсти.

Добавете скаридите към соса и сервирайте с пастата.



снимка:Chili's Bar and Grill
рецепта: сборна

# 17
  • Мнения: 940
Смъртоносно добър шоколадов десерт

Тази рецепта е от един мой много близък приятел Марио. Той сега живее в Мексико. Човека много обича сладко. Редовно ни правеше най-чудесните десерти на света (и най-измислените). Този, обаче си има име и доста ресторанти го предлагат. Е, аз съм го хапвала само приготвено от него. Давам рецептата така, както я правеше той.

Правите си една доза Брауниз и ги изпичате. Когато се изпече кекса, го залейте с 1/2 чаша Каула. Половината от кекса (след като истине) го надробете в една купа. Вземете си 2 опаковки Мус (шоколадов, от този който има желатин, тип Пудинг), и ги пригответе според указанията. Върху другата половина от кекса намажете половината от муса, отгоре разбита сметана. През това време си натрошете в робот или блендер 3 TWIX-a, и ги поръсете върху сметаната. Отгоре сложете другата половина от муса, и останалата сметана.

Оставете поне едно денонощие в хладилник преди да консумирате.

# 18
  • Мнения: 940
Кейк "Ангелска храна"

Миналата събота направих този кейк. Чудесен е. Може да се използва и за много основи на други сладкиши.

- 1 чаша брашно за сладкиши (има на СофМел и на други фирми)
- 3/4 чаши захар
- 12 белтъка
- 1 ч.л. лимонтузо
- 1/4 ч.л. сол
- 3/4 чаша захар
- 3/4 ч.л. ванилена есенция
- 1/2 ч.л. есенция бадем

* Затоплете фурната на 180 градуса. Смесете първата захар с брашното, като ги пресеете заедно и оставете настрана. В голяма купа разбийте белтъците, лимонтузото и солта докато получите пяна. Постепенно добавете останалата захар и продължете да разбивате докато получите върхове от белтъците.
Добавете двете есенции и продължете докато белтъците не станат твърди.
Внимателно прибавете брашнената смес и разбъркайте докато поеме.
Налейте сместа в подготвена форма за печене на кейк (аз използвам такава, на която се махат стените). Не позволявайте да има балончета. Ако има такива, разбъркайте с лъжица. Печете 35-40 минути.

# 19
  • Мнения: 940
Парфе с ягоди и боровинки

 -         7 чаши кисело мляко в добавена ванилия на вкус--замразено леко
-       1 1/2 чаши пресни или замразени ягоди
-       1 1/2 чаши пресни или замразени боровинки
      разбита сметана за украса
      плодове за украса

В блендер разбийте поотделно ягодите и боровинките, като оставяте по мялко парченца плод недоразбити.
Извадете киселото мляко от камерата и оставете леко да поомекне.
Пригответе две купи и във всяка сложете по 2 чаши от киселото мляко. После останалите 3 чаши мляко сложете в трета купа. В едната от купите с 2 чаши добавете ягодите и разбъркайте. В другата добавете боровинките и пак разбъркайте.
После разбъркайте и третото мляко, така че да се получат гладки кремове и в трите купи. Това трябва да става бързо, за да не се разтопи млякото напълно.
Във високи чаши или купички първо сипете от синята смес, после от млякото, и после от ягодовата.
Завършете с разбита сметана и украсете с плодове. Сервирайте веднага!!!




рецепта и снимка: RecipeTips

# 20
  • Мнения: 940
Купа на страстта

3 чаши студено прясно мляко
2 пакета шоколадов пудинг без варене
разбита сладкарска сметана
изпечени брауниз или друг кекс по избор, да е шоколадов
2 чаши малини

Нарежете кекса или брауниз на квадратчета. Разбийте пудинга с млякото. Добавете 1 чаша от сметаната. Сложете кекса за основа на голяма купа, или на няколко по-малки, ако ще сервирате индивидуално. Отгоре сложете от пудинга (половината), малини и сметана. Повторете и завърщете със сметана.



снимка: Allrecipes
рецепта: намерих я в един тефтер, от някой готвач ще да е

Брауниз

150 г брашно
1/2 ч л сол
225 г краве масло
200 г горчив шоколад
250 мл кафява захар
1 ч л ванилова есенция
4 яйца
150 г орехи или лешници

Фурната предварително се загрява на 180 С. Квадратна форма се намаслява и се застила с хартия за печене. Отгоре отново се намаслява. Маслото се разтопява заедно с шоколада на водна баня, като постоянно се разбърква докато сместа не стане гладка без буци. Аз го правя в микровълновата, че ми е по-лесно
Добавя се половината захар(150 г) и се разбърква за 30 секунди, след което се снема от огъня.Добавя се ваниловата есенция.
Останалата захар се разбива добре с яйцата. Половината от получената смес (захарно-яйчната)постепенно се излива в шоколадовата смес с непрекъснато бъркане, за да не се пресекат яйцата в горещия шоколад.
Останалата смес от захарта и яйцата се разбива на висока степен с миксер, докато сместа не се увеличи два пъти. Внимателно се добавя към шоколадовата смес.
Когато тестото е добре объркано се добавя брашното.
Добавете ядките, нарязани или цели.
Тестото се излива в приготвената вече форма за печене, подравнява се и се поставя в средата на фурната и се пече около 25-27 минути (това зависи от фурната Ви).
По време на печене брауниза леко се надига, върха му става по тъмен и сух (може и да се напука) така и трябва.
На 23 минута от печенето се забожда в средата кибритена клечка на нея ТРЯБВА да има полепнало тесто. Върха трябва да е изсъхнал леко, но все пак ще бъде лепкав.
Все пак е добре този сладкиш да бъде недопечен, отколкото препечен. Ако се съмнявате печете 27 минути.
Сладкишът се изважда и се оставя да изстине напълно (най-добре за цяла нощ).



снимка: i.imeinc.net

Шоколадови бисквити без печене--неизпробвана рецепта

 -          2 чаши захар
-       1/2 чаша обезмаслено прясно мляко
-       1/2 чаша маргарин
-       3 чаши овесени ядки или мюсли
-       1 чаша кокосови стърготини
-       6 с.л. какао
-       1 ч.л. ванилия
-       1/4 ч.л.сол

    * В средно голяма тенджера смесете захарта, млякото и маслото. Оставете да заври, като разбърквате постоянно. Добавете солта и ванилията, оставете още 2 минути и отместете.
Смесете овесените ядки (мюсли), кокоса и какаото в голяма купа. Добавете сместта с млякото и размесете.
С помощта на лъжица изсипете от сместта еднакви части върху хартия за печене, като образувате купчинки бисквитки.
Оставете да престои поне един час преди да ядете.



Рецепта и снимка: Recipe Tips

# 21
  • Мнения: 940
Чийзкейк с рикота--неизпробвана рецепта

Zздравейте, тази рецепта я имам от един корифей в сладкарството, но никога не съм я изпробвала.

За основата:
1 1/4 чаши натрошени бисквити(в блендър стават най-добре)
1/2 чаша разтопено масло
2 с.л. захар

За пълнежа:
400 грама сирене рикота
3/4 чаша пудра захар
1 чаша печени бадеми
1/2 чаша натрошен шоколад
1 1/4 чаша сладкарска сметана

Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете бисквитите, маслото и захарта в една купа. Разтелете на дъното и по стените на тава с махащи се страни. Печете 8-10 минути докато леко покафенее. Оставете да истине.
Смесете рикотата, пудрата захар. Отделно смесете шоколада с бадемите и смелете, но не много ситно.
Смесете всичко заедно. Разбийте сметаната докато образува връх. Смесете всичко и прехвърлете върху кората. Оставете да престои една вечер преди да сервирате.



снимка: foodnetwork.com

Тирамису--вариации

Ще предложа някой вариации на тирамису, които може да се изпробват.

Тирамису--изпробвано, чудесно на вкус

# 2-3 чаши смесено силно еспресо с мляко--пропорциите определяте според вкуса си. Може само кафе, може мляко с какао. Аз смесвам кафе с какао.
# 3 с.л. Тиа Мария, смесени с кафето
# 2 яйца, разделени на жълтъци и белтъци.
# 1/4 чаша захар
# 300-400 гр. маскарпоне или крем-сирене Филаделфия (и с двете става)
# 1 чаша сметана
# 250 g бишкоти Savoiardi
# какао на прах
# настърган шоколад

Разбивам си жълтъците със захарта докато побелеят. Прибавям маскарпонето и разбърквам с дървена лъжица. Не разбивам сместта. Разбивам сметаната и прибавям към сместта. Отделно разбивам белтъците и ги прибавям внимателно към сместта.

Слагам си кафето (с мляко) с ликьора е разлата купа. Потапям бишкотите една по една и нареждам на дъното на купа. Ако тирамисуто се реже с нож и стои като торта, значи не е тирамису според мен. Има редни случаи, когато става това, но пак си изглежда меко. Затова сами преценето в какво да наредите. Аз, ако посрещам гости използвам чиния за торти, в която нареждам. Ако не--смело в купа.
Нареждам един ред, слагам крем и т.н. Обикновенно ми стига за три реда в купа, и два реда в чинията за торти.

Отгоре поръсвам с какао през сито да покрие плътно. Настъргвам шоколад и оставям в хладилник. Най-добре една нощ.

Тирамису-брауни--Изпробвано, чудесно на вкус.

# 350 грама шоколад
# 1 чаша масло, стайна температура
# 1 1/3 чаши захар
# 6 яйца
# 1 чаша брашно
# 1/8 чаша инстантно кафе--на прах
# 400 грама маскарпоне или крем-сирене Филаделфия
# 1/4 чаша захар
# 2 яйца
# 2 ч.л. ванилия
# 1 ч.л. какао

Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете и поръсете брашното на дъното на тава.
Начупете шоколада и го ратопете до гладкост. Сложете маслото в шоколада.
Добавете 1 1/3 чаши захар и разбийте. Добавете яйцата едно по едно докато сместта побелее. Добавете брашното и кафето и разбийте с миксер на слабо.
Налейте сместта в подготвената тава.
Отделно разбийте яйцата със захарта и прибавете сиренето, като само разбърквате. Залейте върху тестото. Печете 35-40 минути докато по краищата започне да се запича. Оставете да истине.
Отгоре украсете с какао и настърган шоколад.





снимки: farm2.static.com и www.swetdreamsweb.com

# 22
  • Мнения: 940
Торта ди чоколата--сладкиш без брашно

6 с.л. несолено масло или маргарин
1 1/4 чаши кафява захар
6 големи яйца, разделени на белтъци и жълтъци
5 с.л. готово еспресо
6 с.л. какао
6 с.л. ром или есенция
1 1/2 чаши смляни бадеми
брашно за поръсване на тавата
пудра захар пожелание

Разтопете маслото, брибавете захарта и жълтъците и гответе на водна баня за 5 минути. Добавете рома, кафето, какаото и бадемите и продължете да бъркате и да държите на водната баня. Трябва да получите кремообразна консистенция. Отнемете от огъня и оставете настрани.
Загрейте фурната. Намазнете си формички с масло--аз ги пека в индивидуални, за мъфини или от тези за крем-брюле. Може да изпечете и в кръгла тава за сладкиши, или в каквото печете обикновенно. В отделна купа разбийте белтъците докато образуват връх. Прибавете към другата смес. Разпределете сместта по формичките, или изсипете в тавичката. Печете докато започне да се отделя от стените, около 30 минути. (пече се на 200 градуса)



снимка: Оlive Garden

Лимонова торта с крем-сирене

За блатовете:
Пригответе любимите си блатове(не много дебели), или вземете готови. Аз лично правя с готови.

За пълнежа с крем сирене:
1 опаковка крем-сирене Филаделфия
2 чаши пудра захар
4 ч.л. лимонов сок
1 чаша (разбита в последствие) сладкарска сметана

За топинга:
1/2 чаша брашно
1/2 чаша пудра захар
1/4 чаша студено масло
1/2 ч.л. ванилия

Пригответе си блатовете. В купа, смесете крем-сиренето и 2 чаши пудра захар. Разбийте с миксер докато получите гладък крем. Добавете лимоновия сок. Добавете разбитата сметана внимателно и оставете настрани.
Отделно, в купа смесете брашното и пудрата захар. Добавете маслото и ванилията. Започнете да режете с нож, за да образува трохи, големи колкото грах. Оставете в хладилник.
Когато всичко е готово, блатовете са студени, започнете сглабянето. Трябва да имате два еднакви блата. Оставете около половин чаша от лимоновия пълнеж. Сложете един блат, намажете с крема, сложете втория блат отгоре. Намажете страните и горната част с половината чаша крем, която оставихме настрана. Отгоре "залепете" от трохите които направихме по-рано и оставихме в хладилника. Дръжте в хладилника поне 3 чаша преди да сервирате.
Отгоре може да поръсите с пудра захар когато сервирате.



снимка: Оlive Garden

Торта с мус и черна вратовръзка

За блатовете:
2 чаши брашно
2 чаши захар
3/4 чаша какао
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
2 яйца
1 чаша готово кафе
1 чаша мляко
1/2 чаша олио

За втори пласт:
1 ч.л. желатин
1 с.л. студена вода
2 с.л. вряла вода
150 грама черен шоколад, начупен
150 грама крем-сирене
3/4 чаша сметана сладкарска
1/2 чаша захар

За трети пласт:
3 жълтъка
1/4 чаша захар
3 с.л. пресято брашно
1 ч.л. желатин
1 3/4 чаши сметана сладкарска
1 ч.л. ванилия

За четвърти пласт:
1 1/2 чаши сметана сладкарска
2 с.л. масло
400 грама черен шоколад, начупен

За блата:
Пресейте първите 5 съставки и солта в голяма купа. Добавете яйцата, кафето, 1 чаша мляко, олиото и ванилия. Разбийте. Налейте в две еднакви тавички тънки блатове и изпечете на 200 градуса в предварително загрята фурна, около 30 минути. Когато се охладят, от единия блат направете яка, и я направете по-висока от основата. Използвайте тава с махащи се стени за целта. Тази яка ще държи плънката.

За втория пласт:
Разтопете шоколада и крем-сиренето заедно. Оставете да се охлади. Размекнете гелатина в студената вода, и добавете врящата, за да се разтопи. Докато разбивате сметаната със захарта, оставете гелатина да се охлади. Когато сметаната е разбита, прибавете желатина. Добавете 1/4 от крема към шоколадовата смес и разбъркайте. Смесете с останалата част. Намажете на кейка и оставете в хладилник.

За третия пласт:
Разбийте жълтъците докато побелеят. Добавете захарта, брашното и желатина, и разбийте с миксер. сложете сметаната и ванилията да заврят на котлона. Добавете малко от сметаната към яйцата като бъркате. После продължете да смесвате докато окончателно получите крем. После върнете през цедка отново в тенджерата. Продължете да варите докато получите крем. Оставете да се охлади, излейте върху кейка, но само ако той вече е стегнал. Не искаме да се смесят двата крема. Оставете пак с камерата на хладилника докато приготвим и последния крем.

Четвърти пласт:
Разтопете маслото и добавете сметаната. Оставете сместта да заври. Залейте шоколада и оставете да истине. Разбъркайте докато получите крем преди това. Извадете стегналия кейк от фризера.
Махнете страничната част на тавата. Залейте готовия четвърти пласт и със шпатула разнесете отгоре и по краищата докато покрие.Докато е още мокър и не е стегнал, украсете с настърган шоколад или шоколадов чипс или пръчици. Може да си оставите от шоколодовата глазура за украса.



снимка: Оlive Garden

# 23
  • Мнения: 940
Галактобуреко--гръцка крем пита

# 6 яйца
# 1 чаша захар
# 1 1/2 чаши грис
# 8 чаши мляко
# сока от 2 лимона, и кората
# 1 ч.л. ванилия
# 6 с.л. масло
# 600 грама кори за баница
# 3/4 чаши размекнато масло
За сиропа:

* 2 чаши захар
* 1 чаша вода
* 3 с.л. сок от лимон

Разбийте яйцата със захарта. Добавете гриста, млякото, лимонената кора и ванилията. Варете на бавен огън докато постигнете гъстота, като бъркате постоянно. Махнете от огъня, сложете 4 с.л. масло.
Намаслете тавичка и сложете 2/3 от корите като ги мажете обилно с масло. Искам да уточня, че в Гърция корите за баница са доста по-финни. Така че може да намалите корите на половина.
Краищата на корите трябва да излизат като на пай по стените на тавата. Отгоре разпределете плунката и покрийте с краищата докъдето стигат корите.
Отгоре покрийте с останалите кори, като пак ги мажете помежду доста щедро. Не пестете маслото, то ще направи корите годни за ядене и няма да са твърди. Налейте колкото масло Ви е останало.
Нарежете горните 3-4 кори с остър нож на квадрати и поръсете с вода.
Печете на средно около 45 минути до към 1 час. Искаме да е изпечено, нали така. Отгоре трябва да е златисто кафяво.
Оставете да изстине.
Кипнете водата, захарта и лимоновия сок за 5 минути. Налейте върху десерта и хапвайте като истине.

рецепта: мама

Чоколато Желато- италиански сладолед

3 чаши пълномаслено мляко, или наполовина мляко, наполовина сметана сладкарска течна
150 грама натурален шоколад, начупен на парчета
3/4 чаши захар
2 с.л. царевично брашно
3 жълтъка

Сложете 2 чаши мляко в тенджерка и усилете котлона. Когато започне да ври, отместете. Добавете шоколада и бъркайте докато се разтопи напълно.
Останалата чаша мляко смесете със захарта и царевичното брашно, и добавете към млякото със шоколад. Върнете на котлона и варете около 10 минути. Разбийте жълтъците, прибавете на тънка струйка към сместта като внимавате да не се пресече и оставете на водна баня ако искате да обработите леко жълтъците. Иначе отнемете от огъня. После охладете до стайна температура. Сложете в подходяща купа и замразете.



рецепта: сборна
снимка: Olive Garden

# 24
  • Мнения: 940
Десерт "Разтопена лава"

Направете си една доза за брауниз. Независимо коя рецепта ще изберете, всичко става чудно. Изпечете във формички за мъфини или други за кексчета. Когато истинат, изрежете по една дупка в центъра, но не до долу на кексчето, а да кажем на 2/3 дълбочина.

Също направете и фъдж пълнеж.

В голям тиган смесете:

1 чаша кондензирано мляко, което не е посладено
2-3 супени лъжици масло
2 унции тъмен шоколад
2 чаши бяла захар
една щипка сол
2-3 чаени лъжици царевичен сироп

Смесете. Затоплете докато шоколада се разтопи, като бъркате ускорено. Увеличете огъня, като обирате стените, за да не се карамелизира. Когато стана хомогенно, престанете да бъркате. Не трябва да става много твърдо.

Отместете от огъня и сложете тенджерката в друга по-голяма със студена вода, за да охладите веднага. Охладете достатъчно, за да можете да докосвате течността.

Прибавете 1 чаша орехи. Може и да не слагате ако искате. Прибавете и 1 чаена лъжичка ванилия.

Също прибавете 1 супена лъжица ром.

Започнете да разбърквате, микстурата ще започне да блести и да се сгъстява.

Сипете по една- две лъжици от фъджа в дупките. Отгоре сложете по една топка ванилов сладолед и покрийте с бързо втвърдяващ шоколадов топинг. (продава се тук таме). Ако нямате такъв, не покривайте или сложете каквото Ви е на сърце.



снимка: Chili's Bar and Grill
рецепта: сборна

# 25
  • Мнения: 940
Моят щрудел

Взимам ябълки, обелвам ги и ги нарязвам на кубчета. Слагам ги в тиганче с масло и кафява захар и г карамелизирам леко без да се разкашкват. Добавям канела.

Отделно си смилам малко обикновенни бисквити и ги поливам с малко разтопено масло.

Взимам кора, мажа с мазнина, залепвам втора отгоре и слагам от двете плънки от единия край и завивам или на плик, или на руло. Винаги гледам краищата да са затворени, за да не изтича плънката.

Много вкусно става!!!

Райски сладкиш

Бисквитен блат:
1 чаша брашно
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. бакпулвер
1/2 чаша размекнато масло
1/3 чаша захар
1 чйце
1 с.л. мляко
1/2 ч.л. ванилова есенция
1/2 чаша кокосови стърготини

2-ри блат:
6 с.л. масло
1/4 чаша захар
1 1/2 чаши натрошени пълнозърнести бисквити

1 1/4 чаши настърган шоколад
1/2 чаши натрошени орехи

За канеленот масло:
1/2 чаши размекнато масло
3 с.л. захар
1 1/2 ч.л. канела

ванилов сладолед
шоколадов топинг
карамелов топинг
нарязани орехи

Метод:
1. Загрейте фурната
2. За първия блат: Смесете брашното, содата и бакпулвета в купа.
3. в друга купа, разбийте маслото и захарта. Добавете яйцето, млякото и ванилията и разбийте още малко.
4. Внимателно смесете сухата смес с другата смес и добавете кокосовите стърготини. Оставете настрана.
5. За втория блат: Разтопете 6 с.л. масло и прибавете захарта и натрошените бисквити. Поставете в намаслена тавичка и пресовайте.
6. Отгоре изсипите настъргания шоколад.
7. Отгоре излейте първата смес, която трябва добре да покрие шоколада.
8. Отгоре посипете с орехите.
9. Печете 40-45 minutes докато краищата станат светло кафяви.
10. Пригответе канеленото масло като разтопите маслото със захарта и канелата. Не претопляйте прекалено много.
ПРИ СЕРВИРАНЕ, КЕЙКА ТРЯБВА ДА Е ТОПЪЛ. Може да се претопля леко в микровълнова фурна.
В малка загрята касеролка поставете малко от канеленото масло за да се разтопи, отгоре едно парче от сладкиша. Отгоре поставете топка ванилов сладолед и покрийте с малко количество шоколадов и карамелов топинг.
Поръсете с орехи.



снимка: Chili's Bar and Grill
рецепта: сборна

Десерт "Ще пробвам пак"--тип английски трайфъл

--Някакъв вид пандишпанов кейк, домашно приготвен, или купен кейк с плодове (от този, който е залят с шоколад)
--Бисквити , тип sponge, с плодов пълнеж също вършат работа, аз лично слагам и от двете
--Желе, Jell-O (нека все пак да не бъркаме нещата. Патента е американски, но това не променя английския сладкиш като такъв. В Англия също се продава Jell-О, но пък в България има много хубави желета). Аз използвам в пакетче, защото нямам време.
--Пудинг, от тези които се варят. Оригинала е с custard, който се приготвя oт пълномасленно мляко, жълтъци, ванилия, царевично брашно и финна захар.
--Разбита сметана
--плодове, оригиналът е с ягоди, може всякакви дребн ии едри плодове пресни или от консерва

Първо вземаме една стъклена купа (може и в индивидуални купички да се приготви, за по-добра презентация). Хубаво е купата да има по-широко дъно, за да може да има еднакво количество основа, както и кремове.
Нареждаме си кейка или бисквитите. Приготвяме желето според указанията, оставяме да истине и заливаме кейка (бисквитите). Понякога, освен кейка, слагам и плодове, но в оригинала, те са след пундинга.
Пудинга си го правим пак както е по опаковка. При някой варианти на трайфъла не се използва сметана, а пудинг плюс custard. Всеки си има предпочитания. Както и да е.
Заливаме със студен пудинг, но след като желето е стегнало.
Ако не сме наредили плодове, сега е момента.
Пак оставяме да стегне пудинга в хладилник.
Приготвяме си или custard, или пък бита сметана. Слагаме сметаната отгоре, наръсваме с настърган шоколад, украсяваме с плодове или каквото ни дойде на ума. Най-хубаво става, ако оставим пудинга и желето да стегене 24 часа.



рецепта: леля Мими от Шотландия
снимка: allbuttonedup.typepad.com

# 26
  • Мнения: 940
Първата позната рецепта за Тирамису

Първата позната рецепта за Тирамису е публикувана през 1981 година

1 -1/2 чаша готово еспресо
2 с.л. захар
4 жълтъка
1/2 чаша захар, за разбиването на жълтъците
450 грама маскарпоне
30 savoiardi бишкоти
2 с.л. какао на прах

Приготвя се по познатата технология. Kaкто виждате, няма алкохолен ликьор, така като в началото таргетираната група са децата.

Все още не е ясно откъде е произлязъл този десерт. Някой казват, че се е зародил в южна Италия, където има и друга подобна рецепта, при която се потапят бишкоти в ликьор, а после се нарежда заедно с custard (ванилов или шоколадов)



рецепта и снимка: Olive Garden

Невъзможни фъстъчени бисквити--неизпробвана рецепта

# 1 чаша фъстъчено масло
# 1 чаша захар (кафява)
# 1 голямо яйце
# захар за овалване (може да се пропусне)

Омесете гладко тесто. С помощта на чаена лъжица изсипете количество на покрита с хартия за печене тавичка. Натиснете леко отгоре, за да не са много безформени. Печете 10-12 минути.



снимка: www.recipezaar.com
рецепта: Maya Jenkins, професор по Икономика, АУБ

# 27
  • Мнения: 940
Сьомга на BBQ


* филета от сьомга
* размекнато масло
* малко смлян кардамон--много малко, защото е силен
* магданоз
* розмарин--ако имате пресен
* нарязани парчета (кръгчета) лимон


Сложете всяко филе риба върху парче алуминиево фолио, достатъчно голямо, за да покрие цялата риба като се свие на пакетче. Направете леко разрези по филето риба. Смесете маслото с кардамона и намажете върху филетата риба.
Отгоре поръсете с магданоза и покрийте с лимонови кръгчета. Завършете с розмарина. Загърнете във фолио и печете на средно силен огън на барбекюто около 15 минутки.

Може да се приготви и във фурната, и на скара.

# 28
  • Мнения: 940
Пържена риба по английски

4 филета от треска
брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
300 грама бира
сока от половин лимон
сол и черен пипер
картофи
мазнина за пържене

1. Изпържете картофите в нагорещено на 190 градуса олио в много мазнина. Не пържете до готовност, а само леко да омекнат, без да се зачервят. Отцедете хубаво и оставете настрана
2. Сложете брашно в чиния и оваляйте хубаво рибните филета в него.
3. Сложете брашно, содата, солта и пипера в голяма купа. Брашното трябва да е около 300 грама или по-малко. Наливайте бира докато получите гъста панировка. Добавете лимоновия сок и малко тъмен оцет.
4. Пригответе си тъмна картия и вестник за отцеждане на рибата.
5. Загрейте олиото. Оваляйте хубаво рибата в панировката и пуснете в мазнината веднага. Изпържете всички филета, като ги увивате в хартия, после във вестник, за да попие мазнината.
6. След като са изпържени филетата, в същата мазнина доизпържете картофите.

# 29
  • Мнения: 940
Лаврак/Пъстърва със фолио

Рибката в почистваме. В купичка си смесваме зехтин, копър и чесън, плюс девисил и други подправки на вкус.
Вътре осоляваме рибата и смиламе малко черно пиперче. Пълник със зехтинената смес, изчеждаме малко лимонче, поръсваме от сместта и по кожата и завиваме във фолио. После мятаме на скара, барбекю или във фурната.

Общи условия

Активация на акаунт