Моите вкусни предложения за празници и делници

  • 9 702
  • 52
  •   1
Отговори
  • Мнения: 940
Ще публикувам рецепти, които събирам и изпробвам от 4 години. Надявам се да Ви харесат.

Ще започна с една любима рецепта за сандвичи:

Сандвич "Монте Кристо"

# пълнозърнест или бях хляб, нарязан на филии, най-добре за тостер
# масло
# шунка, нарязана
# пилешка шунка или колбас нарязан (колбасите трябва да са два по ваш избор)
# сирене грюер или друго сирене, нарязано
# едрозърнеста горчица
# майонеза
# 2 яйца
# 1/4 чаша мляко
# 1/8 ч.л.сол
# пудра захар по избор (аз не слагам)

За всеки сандвич се използват 3 филии хляб. Намазва се едната филия с масло, покрива се с колбасите. Втората филия се намазва от двете страни с масло, от едната с горчица и майонеза. Слага се сирене, шунка и се покрива се с другата отгоре. Притиснете хубаво трите филии. Срежете на диагонал и забодете с клечки за зъби.
Разбийте яйцата с млякото и солта. Потопете сандвичите в сместта и изпържете в масло.
Може да поръсите с пудра захар. (махнете клечките преди сервиране)
Може и да изпечете за по-здравословно.



снимка: http://i.ehow.com
идея: сборна

Последна редакция: чт, 07 авг 2008, 12:00 от dalka

# 1
  • Мнения: 940
Дип от спанак и артишок:

2 пресни артишока или в консерва ако намерите, около 400 grama
сока на един лимон
1 ч.л. сол
400 грама крем-сирене (аз използвам "Ф")
200 грама маскарпоне
2 с.л. пресято брашно
1 к.ч. настурган пармезан
1/4 ч.л. мащерка
1/4 ч.л. едро смлян червен пипер
1 с.л. магданоз, накълцан
1 скилидка чесън, накълцана
малко зелен лук, накълцан на ситно
сол на вкус
смляно черно пиперче
200 грама замразен спанак
8 филийки франзела
зехтин за поръсване


Загрейте фурната. Смесете всички съставки, без хляба и зехтина. Поставете в йена или друга огнеопорна тавичка, която е много леко намазнена. Запечете за около 25 минути.

Наръсете филиите франзела със зехтин и запечете от двете страни на грил.
Поръсете дип-а с пармезан и сервирайте с хляба.



рецепта: по идея на Олив Гардън, www.recipezaar.com
снимка: Olive Garden

# 2
  • Мнения: 940
Запечено фондю с мозарела и франзелка


1 франзела, нарязана на франзелки
1 чаша заквасена сметана
1 ч.л. мащерка
1/2 ч.л червен пипер
1/4 teaspoon cayenne pepper
3 чаши моцарела накъсана
3 чаши кашкавал
3 супена лъжица настърган кашкавал
3 супени лъжици настъргано друго сирене по избор--аз слагам синжо сирене, намачкано леко

Смесете заквасената сметана, мащерката, червения пипер и четиритте сирена в голяма купа и омесваме хубаво. Намазваме с малко олио касеролка и прехвърляме сирената.
Запичаме леко във фурната, отделно във фолио завиваме франзелката, нарязана на филийки и намазани със зехтин. Запичаме и тях леко.

Сервирайте.



рецепта: по идея на Олив Гардън, www.recipezaar.com
снимка: Olive Garden

# 3
  • Мнения: 940
Класически начос

малко зехтин
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
2 скилидка чесън, нарязан на ситно
500 грама смляно телешко месо
малко чили на прах
риган
1 ч.л. захар
300 грама отцеден боб от консерва
200 грама царевица от консерва
200 грама доматено пюре
2 с.л. изцеден сок от лимон

Царевичен чипс
Настърган чедър
Заквасена сметана

Загрейте мазнина в тиган, поставете чесъна и лука и задушете/ Добавете телешкото и изпържете до кафяво, добавете подправките. Добавете боба, царевицата и доматеното пюре. Добавете лимоновия сок и добавете още сол и черен пипер на вкус.

Покрийте чинии с царевичен чипс, отгоре сложете от сместта и гарнирайте със сирене и заквасена сметана.ес

Понякога чипса се слага с всичко както е леко запържено в една тавичка и се позапича. Сиренето се разтапя и става чудно.



рецепта: сборна
снимка: Chili's

# 4
  • Мнения: 940
Каседия

Каседията е много просто предястие, в което може да се постави какво ли не. Трябват Ви само две две меки тортии (или питки за дюнеп), които да метнете на ненамаслено тиганче, да се позапекат. После може да сложите всичко което Ви е по вкуса или се намира в хладилника.

Както тортията е в тигана, слагам настърган кашкавал, маслинки, доматки, малко запържена кайма или останки от печено пиле, гъбки на парченца, малко авокадо на кубчета ако искаме. Слагам и малко лучец. Оставете сиренето да се поразтопи и да обвие така да се каже другите съставки.

Когато това стане, сгънете тортията на две, оставете още малко, за да слепне хубаво. После отместете, срежете на две и сервирайте топла.



рецепта: сборна
снимка: Chili's

# 5
  • Мнения: 940
Заредени Картофи

4 големи картофи, сварени с обелките
2-3 с.л. олио или друга мазнина
сол и черен пипер
1/4 ч.л. паприка или червен пипер
1 1/2-2 чаши настърган кашкавал или чедър или каквото искате
1 чаша наситно нарязани чушки
1/2 чаша ситно нарязан зелен лук
1 скилидка чесън, намачкана
1 ч.л. гочица
1 ч.л. лют сос
3 с.л. заквасена сметана
1 яйце
8 парчета бекон, изпържени и нарязани на парченца

# Загрейте фурната
# Срежете картофите на половинки и издълбайте повечете от сърцевината.
# Наредете картофите в тава, върху намазнена хартия за печене.
# Смесете солта, олиото, червения и черия пипер и намажете хубаво картофите.
# Печете 7-8 минути с обелките нагоре.
# Обърнете картофите и печете още 7-8 минути
# Смсете чедъра (или кашкавала) с лука
# В друга купа смесете чесъна, горчицата, лютия сос, кисела сметана и яйцето, и добавете към лука и сиренето.
# Разделете сместта, и напълнете картофите, отгоре поръсете с бекон и печете още.
# Сервира се с малко заквасена сметана.



рецепта: сборна
снимка: i.timeinc.net

# 6
  • Мнения: 940
Пълнени панирани люти чушки

люти чушки
настъргано сирене (кашкавал и прочие)
брашно
яйца
мляко
Олио за пържене

Отрежете капачета на чушките, махнете семките и ципата внимателно, без да разкъсвате чушката. Напълнете със сирене, като натиската леко пълнежа.
Забъркайте панировка от яйца и мляко (по-гъстичка). Потопете чушките в брашно, яйца и пак брашно и изпържете на маслена бяня за около минута две.



рецепта: сборна
снимка: Chili's

# 7
  • Мнения: 940
Филаделфийски сандвич

Ако имаме застояли пържолки(оригиналът е с телешко, но може и свинско), които няма да хапнем, може да си направим един мнооооого вкусен сандвич. Става и с телешкото пушено филе, което продават напоследък по магазините.

Трябват Ви:
2 хлебчета или една франзела разделена на 2/3 части, после разрязана на по две ( за сандвич)
1 малка глава лук, нарязана на тънки кръгчета
1/2 зелена чушка, нарязана на колелца
ч скилидка намачкан чесън
сол
черен пипер
пържолка, нарязана на тънки филийки--колкото повече-толкова по-добре
няколко филийки сирене по желание Усмивка Може да е кашкавал, мозарела, кой каквото иска

Загрейте фурната. В тавичката сложете олио, лук и чушките и печете докато леко започнат да се карамелизират. Добавете чесъна, сол и пипер. Качете на котлона. Добавете месото и объркайте за около 2 минути. Отгоре поставете филийки сирене, без да бъркате докато се разтопят. Внимателно поставете върху предварително стоплени хлебчета/ Сервирайте веднага.



снимка: i.timeinc.net
рецепта: по спомени

# 8
  • Мнения: 940
Сандвич Рубен

* ръжен хляб
* сос 1000 острова
* нарязано на филийки телешко или свинско (от изпечено предварително месо). Става и от телешко пушено филе.
* нарязано кисело зеле
* швейцарско сирене

Намажете една филийка ръжен хляб със соса, поставете кисело зеле (който колкото обича), отгоре сложете завидно количество месце и едно парче сирене. Покрийте с друга филийка. После в тиганче сложете малко масло и поставете сандвица да се запече, а сиренето да се разтопи.



снимка: ww1.prweb.com
рецепта: по спомени

# 9
  • Мнения: 940
Пържена моцарела със сос

Това беше любимото ми предястие в хотела, в който работех:

* 2 разбити яйца
* 1/4 чаша вода
* 1 1/2 чаши галета, смесени с риган и босилек, майоран и каквото пожелаете
* 1/2 ч.л. чесън на прах
* 2/3 чаши брашно
* 1/3 чаша царевично брашно
* олио за пържене
* моцарела, само да не е от българската

Разбийте яйцата. Смесете двата вида брашно. Отделно добавете чесъна на прах към галетата и другите подправки.

Оставете моцарелата за малко в камерата на хладилника да стегне. После нарежете на пръчки, които да приличат на пръстчета. (sticks). Потопете ги първо в брашното, после в яйцето, накрая в галетата.

Изпържете в много олио, изцедете върху хартия.

Сервирайте с Маринара сос.



рецепта: импровизация
снимка: www.gencoitalianeatery.com

# 10
  • Мнения: 940
Яйца "Опра"

12 големи яйца
3 с.л. майонеза
2 с.л. горчица
1 с.л. ситно нарязани кисели краставички
3-4 капки Уорчестър сос
сол и черен пипер
малко лимонов сок
сос Табаско
2 с.л.накълцан магданоз
2 с.л. червен пипер

1. Сварете твърди яйца
2. Срежете всяко на две
3. Махнете жълтъците и смесете с другите съставки (без магданоз и червен пипер) в купа.
4. Напълнете яйцата, украсете с магданоз и червен пипер
6. Оставете в хладилника за 2-3 часа преди да сервирате



снимка: static.howstuffworks.com
рецепта: сборна

# 11
  • Мнения: 940
Люти чушки с бекон

Люти чушки
крем-сирене
кашкавал
ивички бекон
мазнина за намазване

Срязвам чушките на две, махам семките.
Отделно смесвам крем-сиренето с настърган кашкавал и пълня половинките.
Обвивам ги с парче бекон и пека в намазнена тавичка.



рецепта: импровизация
снимки: www.fiery-foods.com

Кокосови скариди

1 чаша бира
4 яйца
1 чаша мляко прясно
2 1/2 ч брашно

16 големи скариди сварени и без черупки
кокосови стърготини

смесете всичко за панировката. Потопете скаридите първо в панировката, после в кокоса. Пържете докато покафенеят.



рецепта: сборна
снимка: mccormick.com

# 12
  • Мнения: 940
Пилешки крилца--пържени и пикантни

Хм, обожавам пилешки крилца. Никъде по ресторантите не мога да опитам тези, които най-много ми допадат. А ето и моята рецепта:

1 чаша брашно
1 суп.л сол
1/2 суп.л червен пипер
1/2 суп.л чесън на прах
1/2 суп.л индийско орехче
1/4 суп.л черен пипер
20 пилешки крилца разделени на две по коста (за да са по-малки и по-апетитни крилцата). По този начин по-лесно се изпържват
1/2 чаша масло или маргарин
1/2 чаша готов лютив сос (аз слагам чили сос)


В плитка чаша смесвам брашното, солта, червения пипер, чесновия прах и пипера. ПОкривам хубаво пилешките крилца в тази смес, слагам ги в хладилника за един час. После ги покривам пак с брашнената смес.
В по-дълбок тиган слагаме маслото да се разтопи и добавяме лютивия сос, слагам на по-слаб огън и държа така топъл.
Изпържвам крилцата в мазнина (в доста силна мазнина, за да станат хрупкави.) Гледам вътре да не останат сурови.
После може да ги потопим в готовия лют сос, за да полепне по тях и да извадим с решетъчна лъжица.
Аз предпочитам да го сервирам отделно.



рецепта:моя импровизация
снимка: tajmahal-lunchtruck.com

Пържен зелен боб

1 яйце, разбито
1 чаша мляко
4 чаши зеленчуков или пилешки бульон
зелен боб (млад, от кръгличкия)
1 чаша брашно
1 чаша галета
3/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. лук на прах
1/8 ч.л. чесън на прах
олио или друга мазнина за пържене

# Потопете боба в бульона
# Сварте за около 15 минути и потопете в студена вода, за да спрете варенето
# Смесете яйцето с млякото
# В друга чиния сложете 1 чаша брашно
# В трета чиния сложетеподправките и галетата
# Панирайте в брашно, яйце и галета
# Пържете в нагорещено олио около 1-2 минути



рецепта: нямам представа от къде е
снимка: www.smokengrill.net

Пържени калмари със два соса

# 500 грама калмари, дори и пипалата ако ги обичате. Нарязани на кръгчета
# 1/2-3/4 чаша царевично брашно
# сол
# лимонови резени за сервирането
# мазнина за пържене
Подсушете калмарите от водата, потопете в царевичното брашно и изпържете на маслена баня в сгорещено олио. Не им трябва много--около минута две. Сложете на салфетки, за да изцедите от излишната мазнина. Сервирайте с лимон, и в двата соса предложени от мен. (или само с един от тях по избор)--може и с ваш по избор, но Маринарата е класика.


За соса "Пармезан"
# 3 с.л. масло, в което запържвате:
# 2 счукани скилидки чесън, подправяте с
# 1/4 ч.л. кайенски пипер, за да сгъстите прибавяте
# 1 с.л. брашно, и разреждате с
# 3/4 чаша готварска сметана. Накрая сложете
# 1/3 чаша настърган пармезан

Втория сос, с който сервирам е сос "Маринара". Рецептата я има във форума.



рецепта: импровизации
снимка: Olive Garden

# 13
  • Мнения: 940
Сотирани скариди 'Сицилия"

# багета, нарязана на филийки
# едри скариди, несварени, но изчистени
# 3/4 чаши масло
# 4 скилидки нарязан чесън
# 2 зелени лука, нарязани
# 2/3 чаша бяло вино
# 15-20 черни маслини, нарязани
# 1-2 малки домати, нарязани на кубчета

Нарежете багетата на филийки под ъгъл. Наредете по 5 в чиния (порция) като листа на цвете. Ако искате, може да запечете филийките леко. Загрейте тиган с малко масло. Добавете чесъна, и БЯЛАТА част на лука и задушете малко.
Добавете скаридите и сгответе до готовност. Сложете от сместта върху всяка филийка.
В тигана с маслото след скаридите, добавете маслините и запържете.
Сложете върху филийките. Украсете с доматите и зеленото на лука.



рецепта: импровизации
снимка: Olive Garden

Брускета

# домати, нарязани на квадратчета
# накълцан чесън
# зехтин
# балсамов оцет
# пресен босилек
# сол
# чер пипер
# чибата, или багета, нарязана на филийки--препечени. Специално ще пусна рецептата за чибата.

Смесете всичко и сервирайте върху хляба или отделно като дип.



рецепта: импровизации
снимка: Olive Garden

Teксаски картофки със сирене

# 1 чаша салатен сос "Ранч" (рецепта в разред СОСОВЕ)
# подправки по избор
# изпържени картофи по ваш вкус
# чеснов прах
# шарена сол
# изпържен и нарязан бекон
# 1/2 чаша настърган кашкавал
# 1/4 чаша нарязан зелен лук
#люти чушки, нарязани

Пригответе картофите или изпържени или печени. Аз използвам бланширани, но по-дебели. Смесете салатния сос с подправките и оставете настрани.

Поставете картофите в тавичка, отгоре поруцете всичко останало, заедно със соса и поставете във фурна докато се разтопи кашкавала.



рецепта: импровизации
снимка: Chili's

# 14
  • Мнения: 940
Южняшки ролца (или рулца)

# черен боб от консерва
# малко размразен спанак
# 2 малки домата, нарязана ни квадратчета
# зелен лук, нарязан
# царевица от консерва
# кимьон
# сол и пипер
# настърган кашкавал или друго твърдо жълто сирене
# тортийи (хлебчета), подобни са на тези за дюнер, могат да се приготвят и в къщи
# олио за пържене

Смесете съставките заедно в купа. Затоплете тортийте и разпределете плънката между тях. Завийте много добре, забодете с клечки за да фиксирате и изпържете от всички страни. Може и да сложите в тавичка с малко мазнина, за да запечете. Също става хубаво.

Срежете по диагонал, сервирайте със сос по избор.



рецепта: импровизации
снимка: Chili's

Лучени кръгчета

Лучените кръгчета са чудесно мезе. Има два начина по които ги панирам преди да изпържа.

# 1 чаша брашно
# 1 чаша бира
# 2 големи глави лук
# олио за пържене

Сложете брашното в купа и направете кладенец в средата. Налейте бирата и смесете до получаване на каша. Оставете да почине 1 час. Обелете лука, срежете на по-дебели кръгчета и разделете на пръстени. Поръцете с малко брашно и потопете в панировката. Изпържете в сгорещено олио. Поставете на салфетки, за да се отцедят. Посолете на вкус.

Втори начин, по който панирам е:

# 1 яйце
# 1/4 чаша олио
# 1 чаша мляко
# 1 чаша брашно
# 1/2 ч.л. сол
# 1 ч.л. бакпулвер
# 2 големи глави лук--aз използвам лилав лук, сладък
# 1/2 чаша брашно за покриване на лука
# олио за пържене

Смесете яйцето, олиото, млякото и разбийте бавно с миксер. Смесете със сухите съставки и разбъркайте. Покрийте лука с брашно, потопете в панировката и изпържете.



рецепта: импровизации, мама, recipezaar.com
снимка: Chili's

# 15
  • Мнения: 940
Пилешки крилца "Хабанеро"

# 1/4 чаша зехтин
# 1 средна глава лук, наситнена
# 6 скилидки чесън, накълцани
# 2 с.л. кафява захар
# 1/4 чаша мед (може и по-малко)
# 1/2 чаша кайсиева ракия или бренди--може и друга, с малко кайсиево сладко размито вътре
# 1/4 чаша оцет
# 1/2 ч.л. кимион
# 1/2 ч.л. индийско орехче
# 1/2 ч.л. мащерка
# 1/4 ч.л. канела
# 1 с.л. смлян кориандър
# 1/4 с.л. джинджифил
# 8-12 дребни люти чушки
# 1 бутилка кетчуп или барбекю сос
# 4 обелени кивита
# 1 манго, обелено
# 2 праскови, обелени
# 1 круша
# сол

Сгорещете олиото, в голям тиган и запържете лука и чесъна бързо докато омекнат. Добавете чушките и канелата,оцета заедно с брендито или ракия и задушете. Намалете котлона и добавете захарта, меда, подправките и редуцирайте соса. Добавете сол на вкус. Добавете нарязаните плодове и гответе 1 час на бавен огън под похлупак, като разбърквате. После махнете от котлона, добавете кетчупа и пасирайте соса. Ако е гъсто, разредете с вода или бренди. В този сос мариновайте пилешките крилца. После изпържете, изпечете в тава или на грил.
Същата марината може да се използва за мариноване на гърди и ребра.



рецепта: импровизации
снимка: Chili's

Кренвирши с бекон на скара

1/2 чаша барбекю сос
ч.л. мед
2 с.л. оцет
1/2 чаша майонеза
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. кафява захар
1 с.л. червен пипер
кимион на вкус
чили на прах пожелание
8 кренвирша
8 парчета бекон (по-дългички)
8 питки за хот дог
   
Загрейте скарата/грила. Смесете соса барбекю (аз моя го купувам от магазина), меда, и ч с.л. от оцета в малка купа. Отделно смесете мяйонезата, лимоновия сок и останалия оцет в друга малка купа.
Сместе кафявата захар, червения пипер, кимиона и чилито в плитка чиния. Оваляйте кренвиршите, така че за да подправят, но не прекалено да се покрият. Увийте около всеки кренвирш парче бекон. Закрепете с клечки за зъби от двете страин.
Изпечете на грила. Запечете и питките леко.
Сервирайте с двата соса.




рецепта: по спомени с помощ от recipezaar
снимка: bp3.blogger.com

# 16
  • Мнения: 940
Паста Алфредо със скариди на грил

За скаридите на грил

обелени големи скариди
1/2 чаша Италиански дресинг (рецепта във форума)

Мариновайте скаридите в дресинга за около 30 минути и изпечете на грил или скара (на шишчета)


За пастата алфредо

паста по избор
готварска сметана
настърган пармезан
червен пипер
скилидка счукан чесън
масло

Сварете пастата. Прибавете чесъна в маслото, добавете сметаната, пармезана и червения пипер. Оставете на бавен огън да се сгъсти.

Добавете скаридите към соса и сервирайте с пастата.



снимка:Chili's Bar and Grill
рецепта: сборна

# 17
  • Мнения: 940
Смъртоносно добър шоколадов десерт

Тази рецепта е от един мой много близък приятел Марио. Той сега живее в Мексико. Човека много обича сладко. Редовно ни правеше най-чудесните десерти на света (и най-измислените). Този, обаче си има име и доста ресторанти го предлагат. Е, аз съм го хапвала само приготвено от него. Давам рецептата така, както я правеше той.

Правите си една доза Брауниз и ги изпичате. Когато се изпече кекса, го залейте с 1/2 чаша Каула. Половината от кекса (след като истине) го надробете в една купа. Вземете си 2 опаковки Мус (шоколадов, от този който има желатин, тип Пудинг), и ги пригответе според указанията. Върху другата половина от кекса намажете половината от муса, отгоре разбита сметана. През това време си натрошете в робот или блендер 3 TWIX-a, и ги поръсете върху сметаната. Отгоре сложете другата половина от муса, и останалата сметана.

Оставете поне едно денонощие в хладилник преди да консумирате.

# 18
  • Мнения: 940
Кейк "Ангелска храна"

Миналата събота направих този кейк. Чудесен е. Може да се използва и за много основи на други сладкиши.

- 1 чаша брашно за сладкиши (има на СофМел и на други фирми)
- 3/4 чаши захар
- 12 белтъка
- 1 ч.л. лимонтузо
- 1/4 ч.л. сол
- 3/4 чаша захар
- 3/4 ч.л. ванилена есенция
- 1/2 ч.л. есенция бадем

* Затоплете фурната на 180 градуса. Смесете първата захар с брашното, като ги пресеете заедно и оставете настрана. В голяма купа разбийте белтъците, лимонтузото и солта докато получите пяна. Постепенно добавете останалата захар и продължете да разбивате докато получите върхове от белтъците.
Добавете двете есенции и продължете докато белтъците не станат твърди.
Внимателно прибавете брашнената смес и разбъркайте докато поеме.
Налейте сместа в подготвена форма за печене на кейк (аз използвам такава, на която се махат стените). Не позволявайте да има балончета. Ако има такива, разбъркайте с лъжица. Печете 35-40 минути.

# 19
  • Мнения: 940
Парфе с ягоди и боровинки

 -         7 чаши кисело мляко в добавена ванилия на вкус--замразено леко
-       1 1/2 чаши пресни или замразени ягоди
-       1 1/2 чаши пресни или замразени боровинки
      разбита сметана за украса
      плодове за украса

В блендер разбийте поотделно ягодите и боровинките, като оставяте по мялко парченца плод недоразбити.
Извадете киселото мляко от камерата и оставете леко да поомекне.
Пригответе две купи и във всяка сложете по 2 чаши от киселото мляко. После останалите 3 чаши мляко сложете в трета купа. В едната от купите с 2 чаши добавете ягодите и разбъркайте. В другата добавете боровинките и пак разбъркайте.
После разбъркайте и третото мляко, така че да се получат гладки кремове и в трите купи. Това трябва да става бързо, за да не се разтопи млякото напълно.
Във високи чаши или купички първо сипете от синята смес, после от млякото, и после от ягодовата.
Завършете с разбита сметана и украсете с плодове. Сервирайте веднага!!!




рецепта и снимка: RecipeTips

# 20
  • Мнения: 940
Купа на страстта

3 чаши студено прясно мляко
2 пакета шоколадов пудинг без варене
разбита сладкарска сметана
изпечени брауниз или друг кекс по избор, да е шоколадов
2 чаши малини

Нарежете кекса или брауниз на квадратчета. Разбийте пудинга с млякото. Добавете 1 чаша от сметаната. Сложете кекса за основа на голяма купа, или на няколко по-малки, ако ще сервирате индивидуално. Отгоре сложете от пудинга (половината), малини и сметана. Повторете и завърщете със сметана.



снимка: Allrecipes
рецепта: намерих я в един тефтер, от някой готвач ще да е

Брауниз

150 г брашно
1/2 ч л сол
225 г краве масло
200 г горчив шоколад
250 мл кафява захар
1 ч л ванилова есенция
4 яйца
150 г орехи или лешници

Фурната предварително се загрява на 180 С. Квадратна форма се намаслява и се застила с хартия за печене. Отгоре отново се намаслява. Маслото се разтопява заедно с шоколада на водна баня, като постоянно се разбърква докато сместа не стане гладка без буци. Аз го правя в микровълновата, че ми е по-лесно
Добавя се половината захар(150 г) и се разбърква за 30 секунди, след което се снема от огъня.Добавя се ваниловата есенция.
Останалата захар се разбива добре с яйцата. Половината от получената смес (захарно-яйчната)постепенно се излива в шоколадовата смес с непрекъснато бъркане, за да не се пресекат яйцата в горещия шоколад.
Останалата смес от захарта и яйцата се разбива на висока степен с миксер, докато сместа не се увеличи два пъти. Внимателно се добавя към шоколадовата смес.
Когато тестото е добре объркано се добавя брашното.
Добавете ядките, нарязани или цели.
Тестото се излива в приготвената вече форма за печене, подравнява се и се поставя в средата на фурната и се пече около 25-27 минути (това зависи от фурната Ви).
По време на печене брауниза леко се надига, върха му става по тъмен и сух (може и да се напука) така и трябва.
На 23 минута от печенето се забожда в средата кибритена клечка на нея ТРЯБВА да има полепнало тесто. Върха трябва да е изсъхнал леко, но все пак ще бъде лепкав.
Все пак е добре този сладкиш да бъде недопечен, отколкото препечен. Ако се съмнявате печете 27 минути.
Сладкишът се изважда и се оставя да изстине напълно (най-добре за цяла нощ).



снимка: i.imeinc.net

Шоколадови бисквити без печене--неизпробвана рецепта

 -          2 чаши захар
-       1/2 чаша обезмаслено прясно мляко
-       1/2 чаша маргарин
-       3 чаши овесени ядки или мюсли
-       1 чаша кокосови стърготини
-       6 с.л. какао
-       1 ч.л. ванилия
-       1/4 ч.л.сол

    * В средно голяма тенджера смесете захарта, млякото и маслото. Оставете да заври, като разбърквате постоянно. Добавете солта и ванилията, оставете още 2 минути и отместете.
Смесете овесените ядки (мюсли), кокоса и какаото в голяма купа. Добавете сместта с млякото и размесете.
С помощта на лъжица изсипете от сместта еднакви части върху хартия за печене, като образувате купчинки бисквитки.
Оставете да престои поне един час преди да ядете.



Рецепта и снимка: Recipe Tips

# 21
  • Мнения: 940
Чийзкейк с рикота--неизпробвана рецепта

Zздравейте, тази рецепта я имам от един корифей в сладкарството, но никога не съм я изпробвала.

За основата:
1 1/4 чаши натрошени бисквити(в блендър стават най-добре)
1/2 чаша разтопено масло
2 с.л. захар

За пълнежа:
400 грама сирене рикота
3/4 чаша пудра захар
1 чаша печени бадеми
1/2 чаша натрошен шоколад
1 1/4 чаша сладкарска сметана

Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете бисквитите, маслото и захарта в една купа. Разтелете на дъното и по стените на тава с махащи се страни. Печете 8-10 минути докато леко покафенее. Оставете да истине.
Смесете рикотата, пудрата захар. Отделно смесете шоколада с бадемите и смелете, но не много ситно.
Смесете всичко заедно. Разбийте сметаната докато образува връх. Смесете всичко и прехвърлете върху кората. Оставете да престои една вечер преди да сервирате.



снимка: foodnetwork.com

Тирамису--вариации

Ще предложа някой вариации на тирамису, които може да се изпробват.

Тирамису--изпробвано, чудесно на вкус

# 2-3 чаши смесено силно еспресо с мляко--пропорциите определяте според вкуса си. Може само кафе, може мляко с какао. Аз смесвам кафе с какао.
# 3 с.л. Тиа Мария, смесени с кафето
# 2 яйца, разделени на жълтъци и белтъци.
# 1/4 чаша захар
# 300-400 гр. маскарпоне или крем-сирене Филаделфия (и с двете става)
# 1 чаша сметана
# 250 g бишкоти Savoiardi
# какао на прах
# настърган шоколад

Разбивам си жълтъците със захарта докато побелеят. Прибавям маскарпонето и разбърквам с дървена лъжица. Не разбивам сместта. Разбивам сметаната и прибавям към сместта. Отделно разбивам белтъците и ги прибавям внимателно към сместта.

Слагам си кафето (с мляко) с ликьора е разлата купа. Потапям бишкотите една по една и нареждам на дъното на купа. Ако тирамисуто се реже с нож и стои като торта, значи не е тирамису според мен. Има редни случаи, когато става това, но пак си изглежда меко. Затова сами преценето в какво да наредите. Аз, ако посрещам гости използвам чиния за торти, в която нареждам. Ако не--смело в купа.
Нареждам един ред, слагам крем и т.н. Обикновенно ми стига за три реда в купа, и два реда в чинията за торти.

Отгоре поръсвам с какао през сито да покрие плътно. Настъргвам шоколад и оставям в хладилник. Най-добре една нощ.

Тирамису-брауни--Изпробвано, чудесно на вкус.

# 350 грама шоколад
# 1 чаша масло, стайна температура
# 1 1/3 чаши захар
# 6 яйца
# 1 чаша брашно
# 1/8 чаша инстантно кафе--на прах
# 400 грама маскарпоне или крем-сирене Филаделфия
# 1/4 чаша захар
# 2 яйца
# 2 ч.л. ванилия
# 1 ч.л. какао

Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете и поръсете брашното на дъното на тава.
Начупете шоколада и го ратопете до гладкост. Сложете маслото в шоколада.
Добавете 1 1/3 чаши захар и разбийте. Добавете яйцата едно по едно докато сместта побелее. Добавете брашното и кафето и разбийте с миксер на слабо.
Налейте сместта в подготвената тава.
Отделно разбийте яйцата със захарта и прибавете сиренето, като само разбърквате. Залейте върху тестото. Печете 35-40 минути докато по краищата започне да се запича. Оставете да истине.
Отгоре украсете с какао и настърган шоколад.





снимки: farm2.static.com и www.swetdreamsweb.com

# 22
  • Мнения: 940
Торта ди чоколата--сладкиш без брашно

6 с.л. несолено масло или маргарин
1 1/4 чаши кафява захар
6 големи яйца, разделени на белтъци и жълтъци
5 с.л. готово еспресо
6 с.л. какао
6 с.л. ром или есенция
1 1/2 чаши смляни бадеми
брашно за поръсване на тавата
пудра захар пожелание

Разтопете маслото, брибавете захарта и жълтъците и гответе на водна баня за 5 минути. Добавете рома, кафето, какаото и бадемите и продължете да бъркате и да държите на водната баня. Трябва да получите кремообразна консистенция. Отнемете от огъня и оставете настрани.
Загрейте фурната. Намазнете си формички с масло--аз ги пека в индивидуални, за мъфини или от тези за крем-брюле. Може да изпечете и в кръгла тава за сладкиши, или в каквото печете обикновенно. В отделна купа разбийте белтъците докато образуват връх. Прибавете към другата смес. Разпределете сместта по формичките, или изсипете в тавичката. Печете докато започне да се отделя от стените, около 30 минути. (пече се на 200 градуса)



снимка: Оlive Garden

Лимонова торта с крем-сирене

За блатовете:
Пригответе любимите си блатове(не много дебели), или вземете готови. Аз лично правя с готови.

За пълнежа с крем сирене:
1 опаковка крем-сирене Филаделфия
2 чаши пудра захар
4 ч.л. лимонов сок
1 чаша (разбита в последствие) сладкарска сметана

За топинга:
1/2 чаша брашно
1/2 чаша пудра захар
1/4 чаша студено масло
1/2 ч.л. ванилия

Пригответе си блатовете. В купа, смесете крем-сиренето и 2 чаши пудра захар. Разбийте с миксер докато получите гладък крем. Добавете лимоновия сок. Добавете разбитата сметана внимателно и оставете настрани.
Отделно, в купа смесете брашното и пудрата захар. Добавете маслото и ванилията. Започнете да режете с нож, за да образува трохи, големи колкото грах. Оставете в хладилник.
Когато всичко е готово, блатовете са студени, започнете сглабянето. Трябва да имате два еднакви блата. Оставете около половин чаша от лимоновия пълнеж. Сложете един блат, намажете с крема, сложете втория блат отгоре. Намажете страните и горната част с половината чаша крем, която оставихме настрана. Отгоре "залепете" от трохите които направихме по-рано и оставихме в хладилника. Дръжте в хладилника поне 3 чаша преди да сервирате.
Отгоре може да поръсите с пудра захар когато сервирате.



снимка: Оlive Garden

Торта с мус и черна вратовръзка

За блатовете:
2 чаши брашно
2 чаши захар
3/4 чаша какао
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
2 яйца
1 чаша готово кафе
1 чаша мляко
1/2 чаша олио

За втори пласт:
1 ч.л. желатин
1 с.л. студена вода
2 с.л. вряла вода
150 грама черен шоколад, начупен
150 грама крем-сирене
3/4 чаша сметана сладкарска
1/2 чаша захар

За трети пласт:
3 жълтъка
1/4 чаша захар
3 с.л. пресято брашно
1 ч.л. желатин
1 3/4 чаши сметана сладкарска
1 ч.л. ванилия

За четвърти пласт:
1 1/2 чаши сметана сладкарска
2 с.л. масло
400 грама черен шоколад, начупен

За блата:
Пресейте първите 5 съставки и солта в голяма купа. Добавете яйцата, кафето, 1 чаша мляко, олиото и ванилия. Разбийте. Налейте в две еднакви тавички тънки блатове и изпечете на 200 градуса в предварително загрята фурна, около 30 минути. Когато се охладят, от единия блат направете яка, и я направете по-висока от основата. Използвайте тава с махащи се стени за целта. Тази яка ще държи плънката.

За втория пласт:
Разтопете шоколада и крем-сиренето заедно. Оставете да се охлади. Размекнете гелатина в студената вода, и добавете врящата, за да се разтопи. Докато разбивате сметаната със захарта, оставете гелатина да се охлади. Когато сметаната е разбита, прибавете желатина. Добавете 1/4 от крема към шоколадовата смес и разбъркайте. Смесете с останалата част. Намажете на кейка и оставете в хладилник.

За третия пласт:
Разбийте жълтъците докато побелеят. Добавете захарта, брашното и желатина, и разбийте с миксер. сложете сметаната и ванилията да заврят на котлона. Добавете малко от сметаната към яйцата като бъркате. После продължете да смесвате докато окончателно получите крем. После върнете през цедка отново в тенджерата. Продължете да варите докато получите крем. Оставете да се охлади, излейте върху кейка, но само ако той вече е стегнал. Не искаме да се смесят двата крема. Оставете пак с камерата на хладилника докато приготвим и последния крем.

Четвърти пласт:
Разтопете маслото и добавете сметаната. Оставете сместта да заври. Залейте шоколада и оставете да истине. Разбъркайте докато получите крем преди това. Извадете стегналия кейк от фризера.
Махнете страничната част на тавата. Залейте готовия четвърти пласт и със шпатула разнесете отгоре и по краищата докато покрие.Докато е още мокър и не е стегнал, украсете с настърган шоколад или шоколадов чипс или пръчици. Може да си оставите от шоколодовата глазура за украса.



снимка: Оlive Garden

# 23
  • Мнения: 940
Галактобуреко--гръцка крем пита

# 6 яйца
# 1 чаша захар
# 1 1/2 чаши грис
# 8 чаши мляко
# сока от 2 лимона, и кората
# 1 ч.л. ванилия
# 6 с.л. масло
# 600 грама кори за баница
# 3/4 чаши размекнато масло
За сиропа:

* 2 чаши захар
* 1 чаша вода
* 3 с.л. сок от лимон

Разбийте яйцата със захарта. Добавете гриста, млякото, лимонената кора и ванилията. Варете на бавен огън докато постигнете гъстота, като бъркате постоянно. Махнете от огъня, сложете 4 с.л. масло.
Намаслете тавичка и сложете 2/3 от корите като ги мажете обилно с масло. Искам да уточня, че в Гърция корите за баница са доста по-финни. Така че може да намалите корите на половина.
Краищата на корите трябва да излизат като на пай по стените на тавата. Отгоре разпределете плунката и покрийте с краищата докъдето стигат корите.
Отгоре покрийте с останалите кори, като пак ги мажете помежду доста щедро. Не пестете маслото, то ще направи корите годни за ядене и няма да са твърди. Налейте колкото масло Ви е останало.
Нарежете горните 3-4 кори с остър нож на квадрати и поръсете с вода.
Печете на средно около 45 минути до към 1 час. Искаме да е изпечено, нали така. Отгоре трябва да е златисто кафяво.
Оставете да изстине.
Кипнете водата, захарта и лимоновия сок за 5 минути. Налейте върху десерта и хапвайте като истине.

рецепта: мама

Чоколато Желато- италиански сладолед

3 чаши пълномаслено мляко, или наполовина мляко, наполовина сметана сладкарска течна
150 грама натурален шоколад, начупен на парчета
3/4 чаши захар
2 с.л. царевично брашно
3 жълтъка

Сложете 2 чаши мляко в тенджерка и усилете котлона. Когато започне да ври, отместете. Добавете шоколада и бъркайте докато се разтопи напълно.
Останалата чаша мляко смесете със захарта и царевичното брашно, и добавете към млякото със шоколад. Върнете на котлона и варете около 10 минути. Разбийте жълтъците, прибавете на тънка струйка към сместта като внимавате да не се пресече и оставете на водна баня ако искате да обработите леко жълтъците. Иначе отнемете от огъня. После охладете до стайна температура. Сложете в подходяща купа и замразете.



рецепта: сборна
снимка: Olive Garden

# 24
  • Мнения: 940
Десерт "Разтопена лава"

Направете си една доза за брауниз. Независимо коя рецепта ще изберете, всичко става чудно. Изпечете във формички за мъфини или други за кексчета. Когато истинат, изрежете по една дупка в центъра, но не до долу на кексчето, а да кажем на 2/3 дълбочина.

Също направете и фъдж пълнеж.

В голям тиган смесете:

1 чаша кондензирано мляко, което не е посладено
2-3 супени лъжици масло
2 унции тъмен шоколад
2 чаши бяла захар
една щипка сол
2-3 чаени лъжици царевичен сироп

Смесете. Затоплете докато шоколада се разтопи, като бъркате ускорено. Увеличете огъня, като обирате стените, за да не се карамелизира. Когато стана хомогенно, престанете да бъркате. Не трябва да става много твърдо.

Отместете от огъня и сложете тенджерката в друга по-голяма със студена вода, за да охладите веднага. Охладете достатъчно, за да можете да докосвате течността.

Прибавете 1 чаша орехи. Може и да не слагате ако искате. Прибавете и 1 чаена лъжичка ванилия.

Също прибавете 1 супена лъжица ром.

Започнете да разбърквате, микстурата ще започне да блести и да се сгъстява.

Сипете по една- две лъжици от фъджа в дупките. Отгоре сложете по една топка ванилов сладолед и покрийте с бързо втвърдяващ шоколадов топинг. (продава се тук таме). Ако нямате такъв, не покривайте или сложете каквото Ви е на сърце.



снимка: Chili's Bar and Grill
рецепта: сборна

# 25
  • Мнения: 940
Моят щрудел

Взимам ябълки, обелвам ги и ги нарязвам на кубчета. Слагам ги в тиганче с масло и кафява захар и г карамелизирам леко без да се разкашкват. Добавям канела.

Отделно си смилам малко обикновенни бисквити и ги поливам с малко разтопено масло.

Взимам кора, мажа с мазнина, залепвам втора отгоре и слагам от двете плънки от единия край и завивам или на плик, или на руло. Винаги гледам краищата да са затворени, за да не изтича плънката.

Много вкусно става!!!

Райски сладкиш

Бисквитен блат:
1 чаша брашно
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. бакпулвер
1/2 чаша размекнато масло
1/3 чаша захар
1 чйце
1 с.л. мляко
1/2 ч.л. ванилова есенция
1/2 чаша кокосови стърготини

2-ри блат:
6 с.л. масло
1/4 чаша захар
1 1/2 чаши натрошени пълнозърнести бисквити

1 1/4 чаши настърган шоколад
1/2 чаши натрошени орехи

За канеленот масло:
1/2 чаши размекнато масло
3 с.л. захар
1 1/2 ч.л. канела

ванилов сладолед
шоколадов топинг
карамелов топинг
нарязани орехи

Метод:
1. Загрейте фурната
2. За първия блат: Смесете брашното, содата и бакпулвета в купа.
3. в друга купа, разбийте маслото и захарта. Добавете яйцето, млякото и ванилията и разбийте още малко.
4. Внимателно смесете сухата смес с другата смес и добавете кокосовите стърготини. Оставете настрана.
5. За втория блат: Разтопете 6 с.л. масло и прибавете захарта и натрошените бисквити. Поставете в намаслена тавичка и пресовайте.
6. Отгоре изсипите настъргания шоколад.
7. Отгоре излейте първата смес, която трябва добре да покрие шоколада.
8. Отгоре посипете с орехите.
9. Печете 40-45 minutes докато краищата станат светло кафяви.
10. Пригответе канеленото масло като разтопите маслото със захарта и канелата. Не претопляйте прекалено много.
ПРИ СЕРВИРАНЕ, КЕЙКА ТРЯБВА ДА Е ТОПЪЛ. Може да се претопля леко в микровълнова фурна.
В малка загрята касеролка поставете малко от канеленото масло за да се разтопи, отгоре едно парче от сладкиша. Отгоре поставете топка ванилов сладолед и покрийте с малко количество шоколадов и карамелов топинг.
Поръсете с орехи.



снимка: Chili's Bar and Grill
рецепта: сборна

Десерт "Ще пробвам пак"--тип английски трайфъл

--Някакъв вид пандишпанов кейк, домашно приготвен, или купен кейк с плодове (от този, който е залят с шоколад)
--Бисквити , тип sponge, с плодов пълнеж също вършат работа, аз лично слагам и от двете
--Желе, Jell-O (нека все пак да не бъркаме нещата. Патента е американски, но това не променя английския сладкиш като такъв. В Англия също се продава Jell-О, но пък в България има много хубави желета). Аз използвам в пакетче, защото нямам време.
--Пудинг, от тези които се варят. Оригинала е с custard, който се приготвя oт пълномасленно мляко, жълтъци, ванилия, царевично брашно и финна захар.
--Разбита сметана
--плодове, оригиналът е с ягоди, може всякакви дребн ии едри плодове пресни или от консерва

Първо вземаме една стъклена купа (може и в индивидуални купички да се приготви, за по-добра презентация). Хубаво е купата да има по-широко дъно, за да може да има еднакво количество основа, както и кремове.
Нареждаме си кейка или бисквитите. Приготвяме желето според указанията, оставяме да истине и заливаме кейка (бисквитите). Понякога, освен кейка, слагам и плодове, но в оригинала, те са след пундинга.
Пудинга си го правим пак както е по опаковка. При някой варианти на трайфъла не се използва сметана, а пудинг плюс custard. Всеки си има предпочитания. Както и да е.
Заливаме със студен пудинг, но след като желето е стегнало.
Ако не сме наредили плодове, сега е момента.
Пак оставяме да стегне пудинга в хладилник.
Приготвяме си или custard, или пък бита сметана. Слагаме сметаната отгоре, наръсваме с настърган шоколад, украсяваме с плодове или каквото ни дойде на ума. Най-хубаво става, ако оставим пудинга и желето да стегене 24 часа.



рецепта: леля Мими от Шотландия
снимка: allbuttonedup.typepad.com

# 26
  • Мнения: 940
Първата позната рецепта за Тирамису

Първата позната рецепта за Тирамису е публикувана през 1981 година

1 -1/2 чаша готово еспресо
2 с.л. захар
4 жълтъка
1/2 чаша захар, за разбиването на жълтъците
450 грама маскарпоне
30 savoiardi бишкоти
2 с.л. какао на прах

Приготвя се по познатата технология. Kaкто виждате, няма алкохолен ликьор, така като в началото таргетираната група са децата.

Все още не е ясно откъде е произлязъл този десерт. Някой казват, че се е зародил в южна Италия, където има и друга подобна рецепта, при която се потапят бишкоти в ликьор, а после се нарежда заедно с custard (ванилов или шоколадов)



рецепта и снимка: Olive Garden

Невъзможни фъстъчени бисквити--неизпробвана рецепта

# 1 чаша фъстъчено масло
# 1 чаша захар (кафява)
# 1 голямо яйце
# захар за овалване (може да се пропусне)

Омесете гладко тесто. С помощта на чаена лъжица изсипете количество на покрита с хартия за печене тавичка. Натиснете леко отгоре, за да не са много безформени. Печете 10-12 минути.



снимка: www.recipezaar.com
рецепта: Maya Jenkins, професор по Икономика, АУБ

# 27
  • Мнения: 940
Сьомга на BBQ


* филета от сьомга
* размекнато масло
* малко смлян кардамон--много малко, защото е силен
* магданоз
* розмарин--ако имате пресен
* нарязани парчета (кръгчета) лимон


Сложете всяко филе риба върху парче алуминиево фолио, достатъчно голямо, за да покрие цялата риба като се свие на пакетче. Направете леко разрези по филето риба. Смесете маслото с кардамона и намажете върху филетата риба.
Отгоре поръсете с магданоза и покрийте с лимонови кръгчета. Завършете с розмарина. Загърнете във фолио и печете на средно силен огън на барбекюто около 15 минутки.

Може да се приготви и във фурната, и на скара.

# 28
  • Мнения: 940
Пържена риба по английски

4 филета от треска
брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
300 грама бира
сока от половин лимон
сол и черен пипер
картофи
мазнина за пържене

1. Изпържете картофите в нагорещено на 190 градуса олио в много мазнина. Не пържете до готовност, а само леко да омекнат, без да се зачервят. Отцедете хубаво и оставете настрана
2. Сложете брашно в чиния и оваляйте хубаво рибните филета в него.
3. Сложете брашно, содата, солта и пипера в голяма купа. Брашното трябва да е около 300 грама или по-малко. Наливайте бира докато получите гъста панировка. Добавете лимоновия сок и малко тъмен оцет.
4. Пригответе си тъмна картия и вестник за отцеждане на рибата.
5. Загрейте олиото. Оваляйте хубаво рибата в панировката и пуснете в мазнината веднага. Изпържете всички филета, като ги увивате в хартия, после във вестник, за да попие мазнината.
6. След като са изпържени филетата, в същата мазнина доизпържете картофите.

# 29
  • Мнения: 940
Лаврак/Пъстърва със фолио

Рибката в почистваме. В купичка си смесваме зехтин, копър и чесън, плюс девисил и други подправки на вкус.
Вътре осоляваме рибата и смиламе малко черно пиперче. Пълник със зехтинената смес, изчеждаме малко лимонче, поръсваме от сместта и по кожата и завиваме във фолио. После мятаме на скара, барбекю или във фурната.

# 30
  • Мнения: 940
Запеканка с пилешко, боб и още нещо--мексиканска кухня

Това не съм го готвила, само съм яла, така че незнам дали се получава по рецептата. Преди съм го хапвала това в една мексиканска кантина в Хюстън. А днес докато се рових из нета да търся рецепти за 4-ти Юли, попаднах на тази рецепта. Яденето е много вкусно. Препоръчвам го.

 -         3 чаши сготено и нарязано на кубчета пилешко месо
-       2 чаши черен боб от консерва
-       2 1/2 чаши леко натрошен царевичен чипс
-       4 чаши сирене чедър (настъргано)
-       2 чаши настъргана моцарела
-       4 големи пшенични тортии или питки за дюнер
-       3 чаши салса
-       2 зелени люти чушки, наситнени

Загрейте фурната. Намазнете тавичката леко. На дъното сложете натрошения чипс. Предварително нарежете питките за дюнер/тортиите на ленти.
Наредете по следния начин: половината боб върху чипса, после 2 чаши сирене (смесено от двете),половината пиле,  половината ленти от питките, 3 чаши салса.
После добавете 2 чаши сирене (смесено пак), останалите пиле и ленти от питките, боба. Отгоре завършете с останалото сирене.

Закрийте с фолио, което е намазнено, за да не залепва сиренето и печете около 50 минути на 180 градуса. 
След това махнете фолиото и печете още 10 минути.



снимка и рецепта: RecipeTips

Пилешки хапки--рецепта от www.recipezaar.com, по идея на Chili's Bar and Grill--опитано, изпробвано лично от мен

    * 1 яйце, разбито
    * 1/4 чаша мляко
    * 3/4 чаша пилешки бульон
    * 1 1/2 ч.л. сол
    * 1/2 ч.л. черен пипер
    * 1 чаша брашно с бакпулвер в него
    * 10 пилешки флейки
    * 1/2 чаша брашно
    * мазнина за пържене

Загрейте мазнината. Смесете разбитото яйце с млякото, пилешкия бульон, солта и пипера. Бъркайте около 30 секунди докато солта се разтвори напълно. Добавете 1 чаша от брашното с бакпулвер и оставете сместа 5 минути да почине. Покрийте всяка флейка с брашно, и после потопете в сместа. Оставете да се поизцеди и сложете да се пържи.л Стават готови за около 10 минути. Изцедете на хартия и сервирайте.





снимка: Chili's Bar and Grill

Месно руло с гъби и сирене

 -         800 грама смляно телешко
-       1 яйце, разбито
-       1 ч.л. сос Уорчестър
-       1/4 ч.л. черен пипер
-       1/4 ч.л. сол
-       1/2 чаша прясно мляко
-       1/4 чаша нарязан лук
-       1/3 чаша галета
-       1 cup чаша настърган кашкавал
-       200 грама гъби--пресни, сотирани в малко масло
-       3/4 чаша кетчуп
-       1/4 чаша кафява захар

    * Смесете телешкото, яйцето, соса Уорчестър,пипера, солта, млякото, лука и галетата. Размесете добре.
    * Разтелете на правоъгълник
    * Разтелете сиренето и гъбите отгоре.
    * Навийте на руло
    * Печете на 180 градуса за час, като го обърнете поне един път.
    * Смесете кафявата захар и кетчупа.
    * Намажете с колкото искате отгоре когато извадите от фурната.




рецепта и снимка: RecipeTips

# 31
  • Мнения: 940
Бавно телешко

    * половин килце телешко
    * чесън на прах
    * черен пипер
    * пилешки бульон--2 чаши
    * 1 глава лук, нарязана
    * доматен сос
    * 1/4 чаша кафява захар
    * 1/4 чаша кетчуп
    * 3 с.л. дижонска горчица
    * сос Ъорчестър--само една идейка
    * сос барбекю--някакъв готов от магазина

Мариновайте месото с чесъна на прах, пипера и сложете в тенджера. Добавете всичко останало, освен соса барбекю. Може да се сложат в тенджера под налягане. Сварете докато телешкото не стане сочно и крехко. Накъсайте месото и запазете една чаша от сока, който е в тенджерата. Другия излейте, върнете едната чаша, и добавете соса барбекю. Варете още 10-15 минутки.



снимка: www.omahasteaks.com
рецепта: сборна

Телешко задушено с гъби

Взимам телешко бон филе или контра филе. Нарязвам го на пържолки и го овкусявам със сол, чер пипер и малко кимьон. Взимам гъби и нарязвам на филийки.
В йена тава слагам 2-3 капки мазнина, намазвам и забърсвам със салфетка. Отдолу нареждам гъби. Върху тях пържоли и така докато свършат. Накрая заливам с ниско масленно прясно мляко. Не слагам много, преценявам на око, да е около на 1/4 от съда.

Пека под похлупак. Когато е готово, отварям, наръсвам с пресен лук и връщам във фурната на вентилатор докато сока се поизпари и лука омекне.

Пиле маргарита--рецепта от www.recipezaar.com по идея на Chili's Bar and Grill--опитано, изпробвано

За пилето:

    * 4 пилешки гърди без кожа
    * 1 чаша микс за Маргарита (рецепта по-натам)
    * 1/4 чаша текила
    * 1 ч.л. наситнен чесън
    * сол и черен пипер на вкус
   
За ориза:

    * 1 чаша бял ориз
    * 2 чаши пилешки бульон
    * 1/4 чаша салса
    * кимион на вкус
    * сол и черен пипер
    * 1 с.л. олио или зехтин

Мариновайте пилете в останалите съставки за една нощ. После доподправете с подправки на вкус, и изпечете на грил или скара.
За мексиканския ориз: Запържете ориза докато леко покафенее. Добавете пилешкия бульон, салсата, кимиона и подправки,затворете с капак и варете докато ориза е готов. Сервирайте с пилето.



снимка: Chili's Bar and Grill

# 32
  • Мнения: 940
Мексиканска скара

* 12 големи скариди
* 6 тънки парчета бекон
* нарязана зелена чушка(на полумесеци)
* нарязана червена чушка(на полумесеци)
* нарязани две глави червен лук на полумесеци
* 3 пилешки гърди, нарязани на парчета по ширината, подходящи за шишчета
* 3 телешки пържоли от филе, контра филе или бут, нарязани на парчета за шишчета
* 6 парчета ананас (6 половинки, значи 3 кръгчета)
* черен пипер
* червен пипер
* лют пипер
* масло
* чесън на прах
* 1/2 чаша бяло вино
* Италиански дресинг (рецептатат при сосове)


Пригответе си дървени или метални шишчета. Изчистете скаридите, като оставите последната част необелена (с опашки демек). С малък нож срежете по дължина скаридата (до необеленото) по дължината на вената. Нарежете всички съставки, така че да са подходящи за шишчетата, които използвате. Смесете черния пипер, червения пипер и лютия пипер. Оставете маслото да се размекне на стайна температура, и го разбийте с тел заедно с виното и чесъна.
Обвийте всяка скарида в малко бекон (без опашката). На шишовете наредете в този ред: зелена чушка, телешко месо, лук, пилешко, червена чушка, скарида обвита в бекон, червена чушка, пилешко, лук, телешко и зелена чушка.
Пригответе си огъня или грила или скарата Smile Натопете шишчетата в Италианския дресинг за 2-3 минути. Поставете на грила, и намажете с масло.
Изпечете и бон апети!!!

Пилешки хрупкави флейки

Взимам си една или две тарелки пилешки флейки. Доизчиствам ги ако има вени и такива (понякога оставят) и ги измивам.
В една купа си смесвам една опаковка майонеза, 100 мл течна сметана, една с.л. горчица, копър, подправка за пиле (куркума, червен пипер, черен пипер, сол, чесън на прах, лук на прах и подобни), други подправки на вкус, 1 с.л. лимонов сок. Сложих флейките вътре и ги покрих хубаво. В една чиния си смесих пакет картофено пюре на прах, натрошен(направо смлян) корнфлейкс, подправки за които се сетих--риган, майоран, босилек, червен пипер и подобни и покрих хубаво флейките една по една.
После сложих флейките в намазнена тавичка и изпекох. Може и да се изпържат, но мен не ми се занимаваше точно днес. Естественно, пържени ставам малко по-вкусни.

# 33
  • Мнения: 940
Пиле \"Монтерей\"

    *  пилешки гърди
    * 2 с.л. BBQ сос
    * 2 парчета изпърzен или изпечен бекон
    * 1/4 чаша смесени сирена--кашкавал и чедър примерно

Начукайте съвсем лекo пилешкото и подправете със сол и чер пипер. Изпечете на грил и прехвърлете в чиния за сервиране. Намажете с BBQ сос, сложете бекон и сирене.
Сложете във фурната и изпечете докато сиренето се зачерви.



снимка: Chili's Bar and Grill

# 34
  • Мнения: 940
Топеница със зехтин

* 1/4 чаша зехтин
* 2 cкилидки счукан чесън
* 1 с.л. риган, майорана, мащерка и босилек (смесени)
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 с.л. морска сол (смляна)
* 1 с.л. червен пипер

Смесваме и готово Smile

Ориз със стафиди в зехтин и балсамов оцет

За стафидите в зехтин:

* 1 чаша стафиди
* 1 с.л. балсамов оцет
* 1/4 чаша зехтин
* 2 с.л. нарязана мащерка
* 2 скилидки чесън, накълцани ситно
* прясно смлян черен пипер

За ориза:

* 1/4 чаша кедрови ядки
* 1/2 с.л. зехтин
* 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
* 3 с.л. олио
* 2 чаши ориз
* 3 чаши вода
* 1/4 ч.л. канела
* сол
* пипер
* 3 с.л. ситно нарязан копър
* 3 с.л. ситно нарязана мента
* 3 с.л. ситно нарязан магданоз

Смесете стафидите, оцета, зехтина, мащерката и чесъна. Наръсете с черния пипер. Оставете да почива поне 4 часа.
Запечете кедровите ядки в половин с.л. зехтин за около 2 минути.
Отделно запържете лука с обикновенна мазнина, добавете ориза докато стане прозрачен, добавете водатата, солта, пипера и канелата.
Оставете да заври, намалете котлона, и варете докато ориза поеме всичката вода.
Махнете от огъня и оставете да почива поне 10 минути. Добавете другите подправки и разбъркайте. Гарнирайте с маринованите стафиди.

Зелен боб, сотиран в орехово олио и сусамови семки

Пресен зелен боб
Орехово олио (може и сусамово)
Сусамово семе

В дълбок тиган сложете вода и сварете боба. Само го бланширайте, но не много леко. Хем да е хрупкав, хем да е сварен. С опитване става най-добре.

Като стане готов, извадете, изцедете водата. Върнете боба вътре, поръцете с 2-3 лъжици орехово олио и сусамовите семки.

Сотирайте, като го обръщате често.

Дип от патладжани със сусамово олио

* 2 средно големи патладжана
* 4-5 скилидки чесън
* 6 с.л. сусамово олио или сусамов тахан
* сока на 4 лимона
* 2 с.л. вода
* сол и черен пипер
* 1 щипка лют червен пипер
* нарязан магданоз за гарниране
* печени кедрови ядки за гарниране
* семки от нар за гарниране

Изпечете патладжаните, обелете и намачкайте. В робот сложете скилидките чесън, смелете ги, добавете сусамовото олио или тахан, лимоновия сок и водата. Разбийте до еднаква гладка консистенция.
добавете патладжана, и оставете да се смеси. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Добавете и лютия червен пипер ако желаете.

Оставете в хладилник за 1-2 часа.

Сервирайте с хляб или зеленчуци.

Зелева салата с ленено олио


* половин зелка
* 1 с.л. джинджифил
* 1 с.л. счукан чесън
* 1 с.л. сусам
* 3 с.л. ленено олио
* 2 с.л. соев сос
* 1 с.л. ябълков оцет
* 1 с.л. прясно смлени ленени семки

Нарежете зелката. Смесете чесъна и мокрите съставки, полейте върху зелето и объркайте.
Поръсете сусама и лененото семе отгоре, и оставете поне половин час да отлежи преди да сервирате.



# 35
  • Мнения: 940
Марината "Фахита"

* 1/2 чаша сок от зелен лимон (има едни в бутилки)
* 1/2 чаша зехтин
* 1/4 чаша бира
* 1/4 чаша кафява захар
* 1-2 скилидка счукан чесън
* 2 люти чушлета, нарязани ситно
* 2 с.л. кимион
* 2 с.л. лют червен пипер (може и сладък)
* 1 1/2 с.л. сос Уорчестър

Смесете всички съставки. В тях мариновайте пилешко, свинско или телешко.

Сос "Чимичури"

    *   1/2 чаша зехтин
    * 1 чаша оцет
    * 1 ч.л. сол
    * 2 счукани скилидки чесън
    * 2 с.л. накълцан на дребно магданоз
    * 1/2 ч.л. кимион
    * 1/2 ч.л.паприка
    * 1/2 ч.л. чили на прах
    * 1/2 ч.л. риган
    * 2 стрити дафинови листа
    * 1 накълцана на дребно зелена чушка--аз слагам изпечена
    * 1 глава малка нарязан лук (много ситно)
    * 2 домата, обелени, нарязани на кубчета.

Смесете всички съставки. Оставете в хладилник поне 12 чаша преди да сервирате. Този сос се използва към телешко на грил, фахити и други.



снимка: farm2.static.flickr.com
рецепта: сборна

Сос 1000 острова--използва се за сандвичи и салати

1 чаша майонеза
1/3 чаша кетчуп (ама да е хубав ей!!!)
1/4 чаша ситно нарязани кисели краставици
1 с.л нарязан лук
1 твърдо сварено яйце, нарязано на кубчета

Може да се добави и малко чили сос (така става Руски сос).

Смесете всички съставки и оставете на хладно няколко часа.



снимка:www.real-restaurant-recipes.com
рецепта: сборна

# 36
  • Мнения: 940
Сос Маринара

* 400 грама сварени(по-скоро леко попарени) и обелени домати
* 170 грама Доматено пюре, използвам на Олинеза
* 4 ч.л. нарязан пресен магданоз
* 1 скилидка намачкан чесън
* 1 ч.л. сух риган
* 1 ч.л. сол
* 1/4 ч.л. смлян чер пипер
* 6 с.л. зехтин
* 1/3 чаша ситно нарязан лук
* 1/2 чаша бяло вино

1. Поставете в блендър доматите, доматената паста, магданоза, чесъна, ригъна, солта и пипера. Оставете да се получи пюре.
2. В тиган или тенджерка задушете лука със зехтина за няколко минути. Добавете доматения сос и бялото вино
3. Варете 30 минути, като разбърквате

Сервира се топъл



снимка: z.about.com/d
рецепта: сборна

# 37
  • Мнения: 940
Сос "кезо" за царевичен чипс

    * някакво сирене по вкус, което е от тези за сандвичи на квадратчетата-4 опаковки
    * мариновани люти чушки
    * скилидка чесън, финно нарязана
    * половин главичка лук, наситнен
    * 1/3 чаша прясно мляко
    * половин доматче, наситнено
   
Стоплете млякото и разтопете сиренето вътре. Добавяйте малко по малко млякото, защото сместта не трябва дае много рядка. Когато сместта стане гладка, добавете нарязани на кубчета лютите чушки.
Добавете чесъна, лука и бъркайте докато лука започне да придобива прозрачност. Отдръпнете от огъня, сложете доматите и сервирайте.



снимка: Chili's Bar and Grill

# 38
  • Мнения: 940
Салса

    * 4 цели домата
    * 1 малка глава лук, наситнена
    * 1 малка люта чушка с махната семки
    * целина (не много)
    * 1/8 ч.л. риган
    * 1/4 чаша наситнено силантро (листата на кориандър), може и малко кориандър
    * 1/2 ч.л. захар
    * 1 свежа зелена чушка, по-месеста
    * 1/4 ч.л. чесън на прах
    * 1/2-3/4 чаши вода
    * 1/4 ч.л. черен пипер

В тиган леко намазан с мазнина, запържете чушките докато омекнат и покафенеят леко. Добавете доматите и оставете да омекнат. Отместете тигана.
Сложете лука и разбъркайте. В блендер или робот, сложете целината, ригана, захарта, чесъна на прах и черния пипер. Добавете и другите съставки и водата. Разбийте до необходимата гъстота (да не е много като пюре, да се виждат парченца тук там).
Върнете на котлона, затоплете и сервирайте соса топъл.



снимка: Chili's Bar and Grill

Гуакамоле--дип от авокадо и още нещо-мексиканска кухня

# 1 голямо авокадо--намачкано
# 2 с.л. заквасена сметана
# 1 с.л. салса
# 1 смачкана скилидка чесън
# 1 с.л. ситно нарязан лук
# 1 ч.л. силантро или магданоз, наситнени
# 1 с.л. наситнен домат
# половин наситнена люта чушка
# 2 ч.л. много наситнени маслини
# 1 ч.л. сок от лайм, или от лимон или балсамов оцет
# сол на вкус

Намачкайте авокадото. Аз оставям по малко от плода ненамачкан, и нарязвам на ситни кубчета. Придава не толкова кремообразен вид на целия дип.
Смесете всички останали съставки заедно. Сервирайте веднага като добавка към всяко мексиканско ястие. Става за меса, за зеленчуци, както и за топене на царевичен чипс с биричка.



снимка: www.avocadocentral.com
рецепта: сборна

# 39
  • Мнения: 940
"Кула от тиквички"

Тиквички, нарязани на кръгчета подходящи за пържене
брашно
копър
сол
черен пипер
чесън-много
кисело мляко
заквасена сметана
кисело мляко

Изпържете тиквичките и оставете настрани. В една купа разбъркайте на вкус кисело мляко и заквасена сметана, добавете счукан чесън и копър, сол--пак на вкус.

В една плитка чиния сложете от соса и го разнесете по повърхността. Отгоре наредете тиквичките като кула една върху друга. Поръсете "върха" с копър. Отгоре украсете с чесън. Да Ви е сладко.




# 40
  • Мнения: 940
Пълнен патладжан (или тиквички) "Болонезено чудо"

3 патладжана и 3 тиквички
750 гр телешка кайма
1 морков
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 фикс на Маги малки тайни за сос Болонезе
3 с.л.доматено пюре
1 малко бърканче стерлизирани гъби, или две шепи пресни
риган
мащерка
босилек
майорана
сол
черен пипер
кимион

Срязваме зеленчуците на две и ги издълбаваме. Посоляваме, и обръщаме, за да се изцедят от водата малко. През това време задушавам лука и чесъна в малко зехтин. Слагам и моркова да омекне. Прибавям и гъбите и нарязаната вътрешност на патладжана и тиквичката(не сложих всичката вътрешност, само половината). Ако са пресни, чакам да изври водата.
Отместваме зеленчуците и слагаме каймата да се запържи (аз я запържих до готовност). Слагаме й от всички подправки на вкус. Когато се запържи каймата, връщаме зеленчуците вътре и овалваме да се омесят вкусовете набързо. Ако има нужда, салагаме още подправки. Разтваряме си фикса за Болонезе, добавяме му доматеното пюреи изсипваме при каймата.

Сложих малко галета в соса, за да не ми е воднист.

Напълних зеленчуците и поставих в тава с 1 пръст вода и 2с.л. зехтин. Пекох един час.

За сос направих един готов Бешамел с малко гъбена супа и прясно мляко (за да не е толкова солен). Предварително си добавих и масло.




# 41
  • Мнения: 940
Маслен сладкиш с ядки

Прави се маслен блат отдолу, който се замесва за 2 минути от 100 грама масло, 100 грама захар, 200 грама брашно и ванилия.

Разстила се в 23 см тавичка, като се прави борд отстрани. След това се изпича за 15 минути на 170 градуса.

После карамелизираш 200 грама ядки по избор (аз избрах бадеми и орехи)--с филирани бадеми става хубаво, но вчера нямах, а реших десерта да го направя спонтанно. Та разтапям 100 грама кафява захар с 4 лъжици мед и 60 грама масло. После мятам ядките. Изсипвам върху блата и пека около 20 минутки или докато ти се види готово.

После оставям да истине, нарязвам на квадрати. Потапям единия край в разтопен натурален шоколад. Много е вкусно, макар и калорично.



# 42
  • Мнения: 5 183
Впе4атлена съм!
Само малко ми се стори неуместно да се слага масло на сьомгата за барбекю... newsm78
Тя и без масло си е супер мазна риба и доста тежи4ка.
Ние и тримата я обожаваме, но я готвя без абсолютно никаква мазнина.

# 43
  • Мнения: 940
Слагам много малко масло, просто една идея, за да може да се размесят подправките. Иначе може и без.

# 44
  • Мнения: 5 183
Аз мариновам сьомгата в смес от мед и соев сос и мятам в тавата или на барбекю
Понякога само с малко сол и сух копър
Но определено най ни харесва с мед и соев сос.

# 45
  • Мнения: 940
А колко мед и соев сос слагаш--какво съотношение. Някъде съм яла такава сьомга--бяха я кръстили глазирана. Но не съм пробвала.

# 46
  • Мнения: 4 358
Далка много хубави неща си показала Peace.
А защо не си отвориш авторска тема newsm78

# 47
  • Мнения: 940
Бъни,задължително ще си отворя. Аз затова тук ги публикувах първо тези.

Днес ако имам време, ще си отворя една авторска, и ще си допълвам там следващите Simple Smile

Дано да Ви харесат!!!

# 48
  • Мнения: 5 183
Далка, как да ти кажа пропорции ... аз на вкус гледам да го докарам така, 4е да ни хареса. Рзмивам меда в соевия сос, да стане на кашица и опитвам на вкус. По мой вкус преценям от кое да добавя още и сместа да е достатъчна да омажа с нея съответния брой стекове или филета от сьомга.
Тази рецепта я видях в едно кулинарно списание тук. Даваха я за пилешки бутчета на барбекю.

# 49
  • Мнения: 940
МАЙКА, непременно ще опитам следващия път когато правя сьомга. Мерси за идеята.

# 50
  • Мнения: 5 183
Опитай, няма да съжаляваш.
Аз и пилешки гърди така съм правила.
Стават много крехки и вкусни, но със сьомга става невероятно.
И като "метнеш" една гарнитура от задушени броколи, карфиол, малко каперси и 4есън4е.......ммммммм, май ще ходя до рибния маркет тези дни.

# 51
  • Мнения: 265
dalka   - невероятна си   bouquet
Страхотни рецепти ,  копирах  си доста .
Ще ги пробвам повечето  Laughing

# 52
  • Мнения: 940
Дано да Ви харесат!!!

Моля, вижте предложенията и в Любими рецепти--там ще пусна повече.

Общи условия

Активация на акаунт