Отговори
# 150
Бе то и в 17.00 да тръгнеш от Младост, пак до 19.00 трудно ще си прибереш детето.И аз не съм съгласна да е разтегаема Сф, ама това е друга тема...Инак си права-аз моите проблеми ги виждам в зародиш и ги премахвам навреме. Grinning Peace

# 151
  • София
Lovi - татко.
Всички сте се хванали и си обяснявате, една на друга, какви са разстоянията и какви са задръстванията. Все едно не го знаем прекрасно нашето ежедневие в София. Няколко пъти повтарям в тази тема, че майките не са единствения фактор.  Къде са бащите на тези деца?
При сегашната ситуация почти сигурно на много от нас децата изобщо няма да са приети. И какво ще правим тогава? Ще си броим часовете?
Това е социална услуга, която се предлага от СО. Ако случайно някои ги огрее, тогава ще се замислят и за разпределение на отговорностите по водене и взимане на детето. Ако не могат да жертват работата си, то нека се откажат, за да може друго дете да бъде огрято от нашата СО. Може би то е по-нуждаещо се?
Сега по-конкретно. Може и да не се прецизира точно общината за която се кандидатства. Може да се даде определение - Западен район на София, в който влизат ......... общини, Южен район в ................ , и т.н. До някаква степен може и да има шанс родител да живее и работи в един такъв по-голям периметър от София. Това е само мое предложение.

# 152
Може и да не се прецизира точно общината за която се кандидатства. Може да се даде определение - Западен район на София, в който влизат ......... общини, Южен район в ................ , и т.н. До някаква степен може и да има шанс родител да живее и работи в един такъв по-голям периметър от София. Това е само мое предложение.

Май това е доста добро предложение, вместо да чертаем улици.  Peace

# 153
Lovi - татко.
Всички сте се хванали и си обяснявате, една на друга, какви са разстоянията и какви са задръстванията. Все едно не го знаем прекрасно нашето ежедневие в София. Няколко пъти повтарям в тази тема, че майките не са единствения фактор.  Къде са бащите на тези деца?
При сегашната ситуация почти сигурно на много от нас децата изобщо няма да са приети. И какво ще правим тогава? Ще си броим часовете?
Това е социална услуга, която се предлага от СО. Ако случайно някои ги огрее, тогава ще се замислят и за разпределение на отговорностите по водене и взимане на детето....

За да мога аз да си позволя работно време до 17.00, нашият бащатко  има доста отговорна работа, която предполага не да си вдигнеш от бюрото дупето в 17.00.Ние врим в градинския живот години вече, Лови-татко, та сме си разпределили отдавна отговорностите по водене и прибиране.Просто един в семейството трябва да намали темпото, да смени ако трябва работа често с такава с някакво работно време, което позволява прибиране на дете.Изключение са жените, които взимат повече пари от мъжете, не казвам, че ги няма, но това е определящо.Често бащи работят до 20.00, че и по-късно, поемат командировки/което майка с малко дете не може да направи/ и колкото и да му буташ да хвърли торбата с боклук, за да си разпределяте по равно задълженията по дом и дете-това е смешно.
Да-разстоянията в града са фактор, който не е за пренебрегване.Остава иначе вариант градина-и след градината детегледачка.Ха-ха.

# 154
  • гр.София
 И аз мисля,че чертаенето на улици не е най-удачно, ако директорКите ( К-то не е от неуважение, а по-скоро с фамилиарен привкус-нали на един огън се печем!) си ги очертават на своя глава-една ще включи по-голям периметър, друга по-малък.На един ще му е районна една градина,на друг-може да се окажат две.
 Или на среща в Общината хващаме една голяма карта на София и очертаваме така,че най-близките ОДЗ и ЦДГ (пък дори и да са през два квартала) да ти влязат като районни.Но пък може да са ти хем далеч,хем в противоположна на работата посока.
 Вени, наистина си мисля,че само живеещите пред,зад, отляво и отдясно на градината трябва да получат точки,че " гледат градината от балкона си". Така хем няма да са много тези деца с предимство, хем всички останали ( например от съответната община-район)ще имат равен шанс спрямо тази градина. А не един да каже-аз съм през улица! А друг-Е, аз като съм през две,нямам ли право...?!

# 155
Вени, наистина си мисля,че само живеещите пред,зад, отляво и отдясно на градината трябва да получат точки,че " гледат градината от балкона си". Така хем няма да са много тези деца с предимство, хем всички останали ( например от съответната община-район)ще имат равен шанс спрямо тази градина. А не един да каже-аз съм през улица! А друг-Е, аз като съм през две,нямам ли право...?!

Абсурдно е, как този на съседната улица да няма точки?Ако пред нас е градината, а утре построят нова кооперация?Храс-отнемат ми великите точки.Колкото повече стеснявате кръга, толкова по-зле ще става, повярвайте. Tired

# 156
  • София
Ako някой приема районирането като дискриминация, това вече незнам как ще го приеме! Това на какво основание?

# 157
  • София
Lovi - татко.
Анна - при основните училищата няма ли подобен принцип за определяне на кандидатстващите в съответното училище? Но аз не съм чул някой родител да се оплаква от дискриминация.
Всички предложения които се опитваме да "измъдрим" и да представим в СО, ще бъдат разглеждани допълнително от юристите им, и ще бъдат гласувани на някоя сесия на СГС.
Нека не се притесняваме за дискриминацията.

Винаги в математиката когато се определи една отсечка за граница тя има гранични съседни точки, които са извън нея.

В идеята на blanc има хляб, но трябва много точно да се даде определението на периметъра. Например: Район за предимство "по съседство", да се счита вътрешната част на периметъра определен от улиците обграждащи детското заведение.
Ако се разшири района по същия начин трябва да се цитира - "две успоредни улици от всяка страна на ДЗ, като за първа се приема улицата на която се намира то."
Това е работна хипотеза.

# 158
  • София
Lovi - татко.
Анна - при основните училищата няма ли подобен принцип за определяне на кандидатстващите в съответното училище? Но аз не съм чул някой родител да се оплаква от дискриминация.
Всички предложения които се опитваме да "измъдрим" и да представим в СО, ще бъдат разглеждани допълнително от юристите им, и ще бъдат гласувани на някоя сесия на СГС.
Нека не се притесняваме за дискриминацията.
Koe го има-да са с предимство само тези, които са точно до училището? Защото аз за пръв път чувам за такова предимство. Иначе като цяло за районирането аз съм за, но не в такива стеснени граници.

# 159
  • София
Lovi - татко.
Не точно тези до училището, а периметър определен от голям брой улици.

# 160
  • София
Има го - нали от у-лището на Лора взех идеята - като подавах документи в заявлението имаше следния текст:
С предимство се приемат деца:
- живущи в района на у-лището / следваха улици/
- с брат или сестра, учещи в училището
- ......

Така че съм сигурна че има такова нещо в у-чилищата! Ако не вярвате - звъннете в някое!

# 161
Вени, при училищата е друго-там се налага децата сами да ходят и да се прибират, ако няма антураж баби.Предполага се, че един ученик ходи сам на училище.Нормално е да е в квартала.И все пак, ако реша да запиша детето си в еврейското например-никой няма да ми откаже.

# 162
а и излиза, че нямам право на градина, защото съм достатъчно далече и от двете ОДЗ-та, не на 5, а на 6 преки и от двете... ooooh!

# 163
  • София
Lovi-татко.
Чист спам. Навремето когато имаше държавни граници при определянето им не са се съобразявали със застрояването на районите, а само с географските координати. В резултат на това се е получило едно село да бъде разделено на две, и едната половина в БГ, а другата в... съседна нам държава. И за да отидеш на брат си на гости от едната в другата къща е трябвало да попълваш документи и ...
Пенелопа - няма как, винаги някой ще е на границата, но за съжаление от другата й страна.

# 164
  • София
Пенелопа, не си права - децата не ходят сами на училище поне първите 3-4 години и то си зависи от детето! Разбира се, ако училището ти е до блока, ще ходи, но ...ще го пуснеш ли само да пресича булеварди?

А в еврейското не приемат никак лесно, ако не си такъв!

Общи условия

Активация на акаунт