Отговори
# 165
  • гр.София
а и излиза, че нямам право на градина, защото съм достатъчно далече и от двете ОДЗ-та, не на 5, а на 6 преки и от двете... ooooh!
Затова казвам най-лесно да влизат само тези,които са в директна близост до градината. Останалите в района се състезават помежду си. Нали най-люто защитават районирането тези,които виждат градината от прозореца си. Колкото по-малък е периметъра,толкова по-малко ще са децата с "предимство"( за Люлин и Младост не ми се мисли-там сигурно един блок ще запълни една градина). Защото кой ще определи,че през 5 улици ти е район, а през 6-не?

За прием в руското уч-ще на "Шишман " периметърът от улици е много малък. Но в съседство има още 2 училища, а и не всички първолаци там напират за руски.  После са работещите наоколо,после братя(сестри), после на учители ...Като приемат децата с предимство следващите са по ред на подаване на документите.

И за Н-ти път да кажа,че съм против районирането. Най-демократично ми изглежда да имаш право да кандидатстваш само в 2 района-по местоживеене и един по избор (дори не по месторабота)-и състезание по време за тези райони. Защото не вярвах,но наистина има деца,кандидатствали в по 15 градини. Че това колко района са?!

# 166
  • София
Lovi-татко.
Все пак трябва да се мисли и да се дават предложения в темата.
Районирането явно ще се обсъжда, затова нека да обсъдим някои негови критерии. Кои от тях ще се приемат, е въпрос на време:
1. Живеещите в София. - адрес по лична карта
2.  Живеещите в София и в района на ДЗ. - адрес по лична карта
3. Живеещите в София, в района на ДЗ и в каретата (определени от улиците) граничещи с карето на ДЗ. - адрес по лична карта (Тук ще поясня - ДЗ с 4-те (може и да са друг брой) улици около него образуват карето на ДЗ. Другите съседни карета, определени от 4 (може и да са друг брой) улици, граничещи с улиците на карето на ДЗ, са гранични карета.

Под район, поне аз предлагам, да разбираме Западен, Южен, Централен, Източен и Северен.

# 167
Пенелопа, не си права - децата не ходят сами на училище поне първите 3-4 години и то си зависи от детето! Разбира се, ако училището ти е до блока, ще ходи, но ...ще го пуснеш ли само да пресича булеварди?

А в еврейското не приемат никак лесно, ако не си такъв!

Напротив, права съм, децата от 1 клас от нашето училище/кварталното/ си ходят сами, тук-там по някое с баба.
Аз знам много добре акк приемат в еврейското, казах го образно.Идеята при училищата е именно, че децата стават самостоятелни и могат вече сами, затова и важи районирането в по-силна степен, именно да се избегнат 3 булеварда.

# 168
  • София
Lovi - татко.
За тези, които искат да прецакат системата (което си е наша национална черта), ще им обясня как може да стане това:
1. Детето кандидатства по реда на своите желания. За първа градина се избира тази която е по месторабота на единия от родителите. За втора градина е такава по местоживеене на другия от родителите. Може и да се разменят местата, това е само пример.
2. Съответно единият родител си изважда карта с адресна регистрация по месторабота. Ще трябва да се бръкне с 10 лв. и малко чакане в МВР.
3. Когато детето е прието в някоя от тези ДГ, то родителят със съответната лична карта по район, го записва.
Перфектно, нали.

# 169

И за Н-ти път да кажа,че съм против районирането. Най-демократично ми изглежда да имаш право да кандидатстваш само в 2 района-по местоживеене и един по избор (дори не по месторабота)-и състезание по време за тези райони. Защото не вярвах,но наистина има деца,кандидатствали в по 15 градини. Че това колко района са?!

Наистина имаше хора дето са кандидатствали в половин София така да се каже. Но пък сега седнали да мрънкат, че им е далече, че това онова...Аз например предпочитам да кандидатствам в най-близките ми градини по местоживеене тъй като вероятността да си сменя жилището е нулева за разлика от работното място. Незнам колко са хората, които са сигурни, че поне 4години ще се задържат на едно и също работно място. И дори да са сигурни никога не се знае...
Lovi - татко.
За тези, които искат да прецакат системата (което си е наша национална черта), ще им обясня как може да стане това:
1. Детето кандидатства по реда на своите желания. За първа градина се избира тази която е по месторабота на единия от родителите. За втора градина е такава по местоживеене на другия от родителите. Може и да се разменят местата, това е само пример.
2. Съответно единият родител си изважда карта с адресна регистрация по месторабота. Ще трябва да се бръкне с 10 лв. и малко чакане в МВР.
3. Когато детето е прието в някоя от тези ДГ, то родителят със съответната лична карта по район, го записва.
Перфектно, нали.

Затова е добре точки да се трупат и от адресна регистрация по лична карта от Н-години.

# 170
  • София
Lovi - татко.
Перфектно, нали.

А как се вади личн акарта по месторабота  newsm78 тя нали е по местоживеене

# 171
  • София
Lovi - татко.
Не съм сигурен дали трябва да  се вземат под внимание годините по местоживеене. Примери има много:
1. Когато човек си изгуби личната карта , му се издава нова, с нова дата и период на валидност.
2. Същото е когато се запише на нов адрес в София, за да работи и да си плаща данъците.
и др. Житейски примери има всякакви.

Куки - ако и това Ви кажа, къде е тръпката? Laughing Българите са изобретателни, ще се сетят.

# 172
Само запис. Докато ви прочета.

# 173
Никой не ти проверява какъв адрес даваш... Laughingаз познавам регистрирали се по месторабота.
Относно Н-броя години жителство-шегувате ли се?Аз до 9 коляно съм тукашна, по-далече от Обеля рода нямам... ooooh!

# 174
  • гр.София
 Grinning  Какво лъгане и мазане ще падне-като знам,как в градината ти научават и кътните зъби. Пишеш бланки с домашни телефони,с телефони на бабите...,служебни телефони. После те виждат в коя посока си тръгваш. После детето започва всичко да си разказва-че живее чак в Люлин и се вози на метрото-ехе-е-е...

Затова е добре точки да се трупат и от адресна регистрация по лична карта от Н-години.

Не е ли съвсем лесно в районното или съотвената община да си извадиш документ,от колко време се водиш на този адрес?

# 175
  • София
Куки - ако и това Ви кажа, къде е тръпката? Laughing Българите са изобретателни, ще се сетят.

Българите са наистина изключително изобретателни, но не е там работата  Wink

А за адреса - във всяка една служба ГРАО срещу заплащане от лев - два могат да ти издадат официална справка от кога живееш на еди кой си постоянен/настоящ ардес с печати както си му е редът

# 176
  • София
Lovi - татко.
Идеята е да се използват колкото се може по-малко документи. Именно затова и в личната карта е записан само един адрес.
На входа на системата, по-точно пред директорките, класираните ще трябва да си запишат децата с една камара документи. Нека да не добавяме още нови.

# 177
  • София
Пенелопа, аз мото дете не го пускам да ходи никъде само, освен до магазина, който е до блока залепен! Може и да съм страхлива, но не поемам тоя риск! Пък и детето си ми е разсеяничко!

За документите - не мисля, че ще ечак такъв проблем да добавим и още едни, ако се налага! Т.е., ако родителя скоро си е сменил адреса или личната карта, но може да използва премиството, да отиде и да си извади бележка от ГРАО!

# 178
Вени, ти си си ти, масата не са ти. PeaceСутрин някои ги мятат с колата, но на обяд-никой не ги прибира, нали всеки божи ден това съм гледала под прозорците си.

# 179
  • гр.София
 Ако ще районираме. Не може ли да се съберем през септември и върху една голяма карта на София да нанесем 200-те градини и да очертаем примерни периметри около тях.
 Как например разчертават София за гласуване на избори по училища?

Не че искам да се правя на господ и да решавам на кой-къде му е района.

И как да вземем предвид,че в Младост например имаш много по-малък шанс за градина-заради съотношението деца-градини, а в кварталите около Западен парк (поне за ЦДГ-тата) са влезли много деца без предимства и с късен час на кандидатстване? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт