Отговори
# 825
  • София
Подкрепям поста на Плодовата фея  Peace

И за трети път поставям въпроса на г-н Джонев как ще осигурите лотария, която да е прозрачна и под обществен контрол?

Защо твърдите, че аднкетата до родителите ще бъде анонимна, след като ще бъде пусната по електронна поща и , предполагам, че по същия начин ще трябва да изпратим и попълнената анкета?

Така и не разбрах кои деца попадат под "специални случаи", защото е явно, че те с аповече и от децата с предимство.

И Гневна е много права тук (същото беше и в 23 ОДЗ):
Предимства по регламент: 1146
Специални случаи: 1204
Общо предимства: 2350   27.8%

Без предимства: 6110 72.2%

Общо записани: 8460 (не се включват 85 деца, записани в логопедични групи)

Защо ли тогава у нас остава точно обратното впечатление? Защото има много групи, в които всички приети деца са с предимство! Само един пример : http://kg.sofia.bg/?page=stat-rating&stat=YTo1OntzOjk6InJhdG … 0IjtzOjA6IiI7fQ== Защо в такива случаи не се остави място и за деца без предимства? Защото ако моето дете кандидатства в 2 ДЗ и и приемът се ограничи само до деца с предимства отново за какво говорим? Може би ще кажете -малшанс. А аз ще остана с убеждението за дискриминация и несправедливост. Или може би подобни са случаите предимно за набор 2006? Е, да, точно набор 2006 е най-проблемен!

И още нещо, защо ли в мислите ми е останал спомен за 100-на специални случаи, а не 1200... newsm78

# 826
Идеята за такъв частичен жребий е смешна, даже направо жалка...  Stop

# 827
аз съм твърдо против такива жребий това би означавало  пак  места за хора който не са по район.Искам си място по местоживеене и по дата на кандидатсване Naughty
Peace
още повече че за почти 9 месеца  почти не съм мръднала като номер 

# 828
Виж ти, появи се общината.

Какво справедливо намирате, Г-н Явор Джонев, Ръководител екип,
кг.софия.бг, в това, че даден данъкоплатец ще плаща за това детето на друг да бъде в общинско ДЗ, при положение, че е поискал същата услуга за своето дете и му е било отказано от Вас?
Не от жребия, не от забавените му реакции, не от късмета, Буда или Международното положение.
Персонално от Вас - в качеството Ви на Ръководител екип
кг.софия.бг
Че го правите е ясно. Но от къде намерихте да говорите за справедливост!?[/color]

Екипът кг.софия.бг е на Сирма, не на Столична община. Аз говоря от името на този екип като негов ръководител.

Това, за което сме отговорни е да има добре измислена, работеща и прозрачна система за кандидатстване и прием на деца в столичните детски градини (включваща не само сайта, а и всички организационни политики и процеси).

Разбира се, работим в тясно сътрудничество с отдел „Образование” на Столична община и с представителите на родителите и директорите в Работната група.

Местата не достигат. Системата внася справедливост и равнопоставеност при разпределение на дефицитен обществен ресурс.

Явор Джонев
Ръководител екип
кг.софия.бг

П.С. Очевидно, не ние определяме кое дете да бъде прието. Това се определя от регламента. Системата само изпълнява този регламент.

П.П.С. Моля, концентрирайте се върху дискусии по новия регламент. Други въпроси отнасяйте по други теми във форума или по други канали.

Последна редакция: вт, 14 окт 2008, 16:21 от kg.sofia.bg

# 829
Виж ти, появи се общината.

Какво справедливо намирате, Г-н Явор Джонев, Ръководител екип,
кг.софия.бг, в това, че даден данъкоплатец ще плаща за това детето на друг да бъде в общинско ДЗ, при положение, че е поискал същата услуга за своето дете и му е било отказано от Вас?
Не от жребия, не от забавените му реакции, не от късмета, Буда или Международното положение.
Персонално от Вас - в качеството Ви на Ръководител екип
кг.софия.бг
Че го правите е ясно. Но от къде намерихте да говорите за справедливост!?[/color]

Екипът кг.софия.бг е на Сирма, не на Столична община. Аз говоря от името на този екип като негов ръководител.

Това, за което сме отговорни е да има добре измислена, работеща и прозрачна система за кандидатстване и прием на деца в столичните детски градини (включваща не само сайта, а и всички организационни политики и процеси).

Разбира се, работим в тясно сътрудничество с отдел „Образование” на Столична община и с представителите на родителите и директорите в Работната група.

Доказали сме по достатъчно много начини, че сме способни да носим отговорностите си.

Явор Джонев
Ръководител екип
кг.софия.бг

А бягте ли готови да понесете отговорносттаза това че началото на февруари доста родители не можаха до обяд(аз лично чак  след 15 ч успях) да си регистрирам детето  в сайта ви който нямаше да има проблеми ???Прости ми се струвате че  многото глави мислят но не могат да измислят нищо умно .Аз  съм страшно разочарована от глупавия начин на кандидатстване.И пак има ли има корупция няма да поменавам места и хора

# 830
Цитат

А бягте ли готови да понесете отговорносттаза това че началото на февруари доста родители не можаха до обяд(аз лично чак  след 15 ч успях) да си регистрирам детето  в сайта ви който нямаше да има проблеми ???Прости ми се струвате че  многото глави мислят но не могат да измислят нищо умно .Аз  съм страшно разочарована от глупавия начин на кандидатстване.И пак има ли има корупция няма да поменавам места и хора

Да, поели сме отговорност за началото на февруари и за всичко след това. Доказали сме го.
Разбира се, че не беше разумно да се създават условия за натрупване на много хора в една и съща секунда.
Това условие не беше определено от нас. Предостатъчно се изговори на тази тема. Няма какво повече да кажем.

Не, няма разпространена корупция. Данните го доказват.

Мисля, че е време да спрете с неконструктивни обвинения.

Те само пречат на хората, които искат да обсъждат реалната тема: Как да направим по-добър нов регламент.

Явор Джонев

# 831
Аз така и не разбрах дали класирането от кандидатстването през февруари 2008г. ще важи за приема през септември 2009. Т.е. тези които за сега не са приети, а са със статут "Чакащи", те дали ще се наредят първи при кандидатстването за приема през 2009 или пак наново ще се кандидатства.

Няма да се налага ново кандидатстване за децата, които вече са в системата.
Списъците на чакащите ще се пренаредят според новия регламент.
Сегашните списъци няма да са валидни за прием 2009 г.

Екип на кг.софия.бг

# 832
Аз така и не разбрах дали класирането от кандидатстването през февруари 2008г. ще важи за приема през септември 2009. Т.е. тези които за сега не са приети, а са със статут "Чакащи", те дали ще се наредят първи при кандидатстването за приема през 2009 или пак наново ще се кандидатства.

Екип на кг.софия.бг

Все пак децата, родени 2006 г. трябва в даден момент да имат възможност (да им се разреши) да кандидатстват за ЦДГ. Така, че без ново кандидатсване няма как да стане!  Naughty Crossing Arms

# 833
Специалните случаи са допуснати от Общината,не от Сирма.
Не съвсем...
И така, нали децата с предмства са един вид по-специални случаи, щом са по-нуждаещи се от останалите. Тогава нека и тези 1200 да залегнат в регламента! А не просто да се появяват от някъде. Да са 100-200 да, но 1200 е много! В сегашното положение излиза, че имаме 3 каегории деца:
1- много нуждаещи се (специални случаи)
2- нуждаещи се ( с предимства)
3- ненуждаещи се (без предимства), които да пасат тревата...
И до момента влизането се осъществява така:
а- гарантирано за първите - директен прием
б- гарантирано за вторите - регламентиран прием
в- негарантирно за третите - ако остане място!

Действително, директорите и отдел "Образование" решават за специалните случаи, не ние.
За всеки случай се знаят причините и могат да се проверят.

В общи линии: половината са деца в наистина тежко социално положение, другата половина са деца на служители в системата.

Новият регламент цели нещо близко до Вашето описание.
Отношението между първите две групи и третата е добре бъде около 30%.
Третата група - на децата без предимства - съвсем не "пасе трева", а заема 70% от местата!

Едно от основните изисквания към новия регламент е деца, за които се налага да се правят изключения, да бъдат сведени до минимум. Всичко да е на светло и предварително регламентирано. Това в числа означава, специалните случаи догодина да се сведат до 2-3%. В момента са 14.2%.

Я.Дж.

# 834
Ей това питах аз във връзка със специалните случаи. Дано да стане  Peace

# 835
Г-н Джонев, какви конструктивни предложения очаквате? Работната група сдъвка голяма част от предложенията и ги даде на общината. Нямаме информация ПО НИКАКЪВ ВЪПРОС във връзка с новия регламент. Какви предложения точно искате да дадем?Моля да напишете . (Не се заяждам).

# 836
Искам Столична община да назначи проверка за децата, които са в списъка на чакащите, а същевременно посещават общинските градини и ясли от есента на 2008 г. Нали всичко беше прозрачно и всички щяха да си чакат реда, да ама не. В момента има много деца, които не са приети в http://kg.sofia.bg, но са тръгнали не знайно как от месец Септември 2008 г. в тези градини и ясли, как става номера ми кажете господа, та значи за едни може , а за други не , да си чакат реда във времето.
2-ро - Имам информация, че болни деца посещават детските градини и ясли, без да бъдат връщани от персонала на съответната градина и ясла. Нека да бъде направена проверка!
3-то – Нека да бъдат инсталирани видеокамери в детските градини и ясли да имат информация родителите, за отношението на персонала към техните деца. Например : За храненето – дали са достатъчно нахранени децата, дали ходят по пантофи или си ходят с обувките, както са дошли от вкъщи, дали децата, когато спят са облечени с пижами или са сложени с дрехите направо и т.н. Нека да има прозрачност как биват гледани децата ни.
4 –то – Нека ХЕИ да направи проверка дали се спазват санитарно – хигиенните изисквания в градините и яслите. Дали е правен основен ремонт и основно почистване на помещенията, в които се гледат децата. Защото една инфекция е достатъчна да разболява децата. Защото аз моето дете за два дни като го пратя на градина и то на втория ден вече се връща болно с кашлица и висока температура, значи следва, че има инфекция.

# 837
2.,3. и 4. са в компетенцията на ХЕИ и можеш да подадеш сигнал, за да направят проверка в конкретна градина.
1. е в компетенцията на Дирекция Образование към СО и многократно сме приканвали да се подават сигнали с ИМЕНА на децата и КОНКРЕТНА ДЕТСКА ГРАДИНА.Сигнал може да подадете към Сдружение настоящи и бъдещи майки и те да го внесат, по този начин става анонимен за вас(мисля).

# 838
Това е работна тема за канддатстване в ДГ, но искам само да вметна, че поставянето на камери е найстина добра идея тъй като се следи не само отношението на педагога към децата, но и се следи адаптацията и престоя на детето в детското заведение.

# 839
  • софия

Екип на кг.софия.бг

Все пак децата, родени 2006 г. трябва в даден момент да имат възможност (да им се разреши) да кандидатстват за ЦДГ. Така, че без ново кандидатсване няма как да стане!  Naughty Crossing Arms

Как трябва да го разбирам това? Като не сме кандидатствали тази година (2008 г.) за ясла, при кандидатстването за градина 2009 г. пред нас вече ще има деца, кандидатствали за ясла?
Аз не желая да давам детето си на ясла и това не е причина то да е в неравнопоставено положение при кандидатстване за градина спрямо дете, което е кандидатствало за ясла.
Освен това, аз също съм твърдо "ЗА" районирането. Нямам нищо против родителите, които са от провинцията, но след като аз плащам данъци на Столична община, нямаме пукнат роднина в провинцията, на който да си изпратя детето за отглеждане, смятам, че е по-честно това да бъде взето предвид. Това е много по-конкретен критерий, в сравнение с "кой превари, той завари" (да спим пред градините/търсим начини за влизане в системата по-първи).

Последна редакция: ср, 15 окт 2008, 10:07 от zvanche

Общи условия

Активация на акаунт