Отговори
# 840
  • София
Lovi - татко.

"Предимства по регламент: 1146
 Специални случаи: 1204
Общо предимства: 2350 27.8%
Без предимства: 6110 72.2%
Общо записани: 8460 (не се включват 85 деца, записани в логопедични групи)"

Това е изключително полезна информация и съответно първият ми въпрос е директно свързан с нея. А именно:

Въпрос 1 - Къде и как, ние като потребители на разработваната и поддържана от екипа на kg.sofia.bg система, можем да видим тези статистики? Ако не се лъжа в документите при възлагане на заданието за разработка на системата се казваше, че системата "ще предоставя възможност информацията извлечена от системата под формата на справки и отчети, да се генерира във формата на файл, който потребителят да съхрани на своя компютър ...." и т.н.!

Тези проценти ме връщат на предложеният от мен квотен принцип. Той би изглеждал така:
1. Деца с абсолютни предимства - 10%
2. Деца с предимства по регламент - 20%
3. Деца по общ ред - 70%.

Въпрос 2 - г-н Джонев, защо да не се приложи този квотен принцип за всяка една градина? Тогава Вашата идея „Мисля, че съотношението от 25% до 35% деца с предимства е добро и следва да се запази в новия регламент” ще бъде спазена.По този начин ще избегнете твърденията, че не се дава шанс на децата без предимства по простата причина, че те ще имат осигурен процент във всяка градина и ще се избегне варианта да има ДГ попълнени само от деца с предимства. Също така няма да бъдат ощетени и децата с предимства, защото те ще си имат своя процент също във всяка една детска градина. А тези проценти са на базата на Вашата статистика. Не трябва да се забравя, че и директорките на детските градини се изказаха в подкрепа на квотния принцип.

Въпрос 3 –Решението да няма критерии „Време” на kg.sofia.bg ли е, или на СО?

Следва продължение ...

Последна редакция: ср, 15 окт 2008, 10:06 от Lovi

# 841
  • Върху лъчите на Слънцето.
Искам само да поясня, че г-н Джонев е представител на Сирма, не на общината. Към него имам забележка, че на 4 февр не осигури реална възможност да се кандидатства нормално, а имаше проблеми. Разбира се- и да беше минало нормално, местата пак нямаше да стигнат, НО в момента има и силно недоверие към самата система, заради тази грешка. Ето защо, аз лично, както и другите майки вероятно, смятам че никакви твърдения на г-н Джонев, че жребият ще се проведе безпристрастно и безпроблемно, не могат да бъдат взети насериозно! - Ако г-н Джонев беше представител на общината щях да го питам какви мерки се взимат за разрешаване проблемите с и на ДЗ. И относно жребият съм на същот мнение!
От друга страна, решението за регламента и правилата за прием са на общината. - Тогава г-н Джонев не би следвало да отговаря на тези въпроси. Нека се включи човек от общината! Но, явно , те ИЗОбЩО не се интересуват от проблема, камо ли от мнението на родителите. И тук е мястото да благодаря на г-н Джонев, че все пак се включи отново в темата ни!Общината по никакъв начин не контролира приема в момента в ДГ. Не съм чула за наказана директорка или за проверка дали са обявени свободните места, или например всички освободени места, във всяка градина и всяка група. Не съм чула проверка за броя деца в група, но затова пък мога да направя списък с темите за това как в Дг няма достатъчно легла, за да спят децата- толкова са много. - Няма и да чуем за подобни проверки! Има директорки, спуснати от общината. Те заедно си правят далаверите, следователно тези директорки са *чисти*.
От г-н Джонев очаквам от една страна да започне да пише от името на Сирма, а не на общината, освен ако не желае да носи отговорност за решенията и на общината. От друга страна да ни даде малко повече информация за това, което смятат да правят, както ида измисли как да се качи на сайта. - Подкрепям!
Персоналният ми въпрос: кога децата, родени в началото на годината, ще могат да си избират за коя група да кандидатстват, както и кога ще могат да кандидатстват за ЦДГ- за набор 2006 става въпрос. - Подкрепям!
А по другият въпрос- колко майки ще дойдат на протест където и да е...жалка история....ама най- лесно е да си пишем във форумите... Аз

# 842
  • Върху лъчите на Слънцето.
С нетърпение очаквам отговорите на поставените от Лови-татко въпроси! И да се вмъкна във въпрос 2 - (зная, че се потретвам и повече) - само и единствено (до момента) квотния принцип ще даде възможност да се избегне запълването на местата единствено от деца с предимства! Зная, че и Лови татко казва същото, но аз да го кажа отново, белким влезе в нечии умове!
Лови-татко , въпроси на място! newsm10

# 843
здравейте, темата за записването в детските градини ме вълнува много, тъй като моето слънчице не беше прието тази година се наложи да изпратим при моите родители ...на 200 км. от София. Cry.. Всички сме работещи хора.....И аз съм за записване по адресна регистрация, и се надявам въпроса за постоянния запис в сайта да остане , а не да преживеем наново записване....  newsm78

# 844
       Ако местата са 10, ще бъдат приети 1 дете с абсолютно предимство, 2 с предимство по регламент и 7 обикновени, ако правилно съм разбрала.Но тогава какво ще се случи с второто дете с абсолютно предимство и децата след него и третото и следващи деца с предимства по регламент......остават  не класирани или отиват в неудобни градини , ако са посочили такива и това за сметка на 7-те обикновени.Как ще се приложи квотния принцип при по-малко то 10 свободни места, например тази година във 2 ОДЗ са по 3 бр.за Ясла 1 и Ясла 2, и се приемат само деца с предимства, а под чертата са също деца с предимства.Има райони с голям недостиг и съответно и децата с предимства са повече.Как ще се разпределят 25 свободни места по този принцип- 2 деца и "половина" с абсолютно предимство, 5 с предимство  и 16 и "половина" обикновени, така ли.
       Ще с е създаде напрежение между приетите обикновени и неприетите с предимства, което и сега съществува между другото, но приетите са тези с предимство , които се предполага , че са по-нуждаещи се , а така ще са приети първите от обикновените,а тези с  предимствата -вън.Кое е по-справедливо? Докато местата не достигат , справедливост за всички няма да има.  Ще има градини , в които местата определени за деца с предимства могат да останат незаети и какво ще се случва тогава.
        Трябва да изнесат , от КГ, още по детайлна справка за разпределението по райони на приетите деца с предимства , спец.случаи и редовите деца.

Последна редакция: ср, 15 окт 2008, 07:05 от Анаид

# 845
До г-н Джонев- ето, дотук аз видях няколко доста конструктивни въпроса, очакваме с нетърпение отговорите Ви!

# 846
привет момичета!!!
нуждая се от малко информация относно яслите, защото нещо тзи регламенти написани в сайта не са ми ясни  Embarassed
става дума за следното:
синът ми е роден на 15.11.2007г и при опита ми да подам документи февруари системата не ме допусна...при положение, че яслента група вкключва всички родени 2007г..
такаа..писах им в сайта и ми отговориха че ще има нов регламент..проверявам често но за сега май няма нищо ново..
обаче аз нямам никаква представа сега когато трябва да кандидатствам пак за коя група ще се впишем..1-ва яслена ли, коя? newsm78 а и след като миналата година е имало приети деца родени 2007г. няма да има свободни места за нас Cry а и друго: казаха ми че ако кандидатствам сега ще съм по-преден номер отколкото февруари..и следователно тези които са чакащи ще са пред нас Rolling Eyes #Crazy
не разбирам как ще стане..моля ако някой  е наясно какво следва нека ми пише може и на ЛС..
извинете че се намесвам така в работната тема с мой личен проблем, но не знам вече кой да питам..

# 847
привет момичета!!!
нуждая се от малко информация относно яслите, защото нещо тзи регламенти написани в сайта не са ми ясни  Embarassed
става дума за следното:
синът ми е роден на 15.11.2007г и при опита ми да подам документи февруари системата не ме допусна...при положение, че яслента група вкключва всички родени 2007г..
такаа..писах им в сайта и ми отговориха че ще има нов регламент..проверявам често но за сега май няма нищо ново..
обаче аз нямам никаква представа сега когато трябва да кандидатствам пак за коя група ще се впишем..1-ва яслена ли, коя? newsm78 а и след като миналата година е имало приети деца родени 2007г. няма да има свободни места за нас Cry а и друго: казаха ми че ако кандидатствам сега ще съм по-преден номер отколкото февруари..и следователно тези които са чакащи ще са пред нас Rolling Eyes #Crazy
не разбирам как ще стане..моля ако някой  е наясно какво следва нека ми пише може и на ЛС..
извинете че се намесвам така в работната тема с мой личен проблем, но не знам вече кой да питам..

И мен ме интересува същия въпрос, тъй като синът ми е роден октомври 2007г., системата ме допусна да кандидатствам.  И сега също ме интересува 2009г. трябва ли или не да кандидатствам отново. Доколкото разбрах от инфото по-горе се кандидатства година за година. Фактически аз съм кандидатствала за тази учебна година , а мен ми трябва 2009г.

# 848
d_cvetanova , след като детето навърши 10 месеца трябва да можеш да кандидатсваш, пиши във формата за обратна връзка или тук на лични на kg.sofia.bg, и след това следиш сайта за промени по регламента, защото в един момент ще има нов начин за кандидатсване- пак по интернет, но не по време на регистрация, а по различни критерии като "работещи родители", " многодетно семейство" и др.
мастер 333, за теб се отнася същото- след като имаш профил , следиш инфото тук и на сайта и очакваш новия регламент. Дотогава си кандидатсваш по време и чакаш- дай Боже - пък може и да те приемат.

# 849
Lovi- татко, въпросите са лишени от всякакви емоции, формулирани са точно и изискват точно отговори.   bouquet Г-Н ДЖОНЕВ, МОЛЯ ОТГОВОРЕТЕ ИМ!

Анаид, наистина по схемата на Лови-татко ще останат некласирани и деца с предимства. Това според мен се поражда от факта, че част от предимствата не са за крайно нуждаещи се (родители инвалиди, деца полусираци ...), а са за създаване на удобства за семеиства с две и повече деца. Но те не са крайно нуждаещи се, в смисъл дали аз ще остана вкъщи да гледам еднинственото си дете или друг ще остане вкъщи да гледа второто си дете - разлика няма. И в двата случая семейството ще се чуди дали да обере банка или да продава дрога за да се изхранят.
Не съм против предимствата на семействата с две деца, но при сегашното положение освен да се избием помежду си кой е по-нуждаещ се, има и вариант в който общината прави нещо по въпроса. Но май само се надявам  ooooh!

# 850
d_cvetanova , след като детето навърши 10 месеца трябва да можеш да кандидатсваш, пиши във формата за обратна връзка или тук на лични на kg.sofia.bg, и след това следиш сайта за промени по регламента, защото в един момент ще има нов начин за кандидатсване- пак по интернет, но не по време на регистрация, а по различни критерии като "работещи родители", " многодетно семейство" и др.

писах им, отговориха ми че БИЛ НА ГРАНИЦАТА и  се мисли за нов регламент и да проверявам..това е!!!
е да ама мога ли с дете на почти годинка да вися в техния сайт и да проверявам Rolling Eyes
а и като не съм го регистрирала сега ли да го направя, щом като се пазят номерата ...уфф тъмна Индия ми е честно!!! Cry Confused

# 851
  • гр.София

писах им, отговориха ми че БИЛ НА ГРАНИЦАТА и  се мисли за нов регламент и да проверявам..това е!!!
е да ама мога ли с дете на почти годинка да вися в техния сайт и да проверявам Rolling Eyes
а и като не съм го регистрирала сега ли да го направя, щом като се пазят номерата ...уфф тъмна Индия ми е честно!!! Cry Confused

Регистрирай детето си сега. Трябва да те допусне. Дори си избери градина и кандидатствай. Нищо,че ще ти даде входящ номер 200,примерно. И след това спокойно чакай новия регламент.

# 852
Здравейте, относно районирането за приема в детските градини. Твърдо съм за. Живея в центъра на София, където наплива за детските градини е най-голям. Моето дете беше прието в детска градина на ентия прием. Направо извадихме голям късмет. Но повечето деца от квартала, не са приети. В градините около нас е пълно с деца, който живеят в Младост, Дружба, Люлин. Нямам нищо против тези деца.Но те взимат местата на деца, който живеят в този квартал. Да не говорим , че живеещите в центъра на София плашат по високи данъци. И какво се получава, че ние плашаме на общината да гледа чуждите деца. Не само че плащаме повече данъци, но пращаме сме принудени да пращаме децата си на частни детски градини. Твърдо съм за районирането.

# 853
  • София
Lovi - татко.
Анаид, процентите които цитирам са взети от досегашния опит при приемането на деца в детската градина.
За абсолютните предимства в разговори с директорките на ДГ се разбра, че общият процент на такива деца е около 3-5%. Затова се прие идеята на работните срещи в общината да се резервират 10% за специалните случаи.
За децата с предимство се взима статистиката за тази година, в която ясно се виждат колко са тези деца.
Все пак трябва да се внесе малко право и на децата които кандидатстват на общо основание, да имат шанс да бъдат приети в детско заведение по първо желание. Ако се получи ситуация дете с предимство да не може да бъде прието по първо желание, то системата ще му осигури приемане по следващите желания.

# 854
  • София
Цитат

"Предимства по регламент: 1146
 Специални случаи: 1204
Общо предимства: 2350 27.8%
Без предимства: 6110 72.2%
Общо записани: 8460 (не се включват 85 деца, записани в логопедични групи)"

Taка. Тази статистика е добра (като изключим факта, че никъде не е публикувана), но има и един основен недостатък. Много е обща. Би трябвало да се направи такава, но за всяко едно заведение. Защото сега кг.софия твърдят, че доста деца имат възможност да влязат в ДГ. Но къде? И от кой набор? Защото има доста градини, визирам предимно ОДЗ-та, където нямаше почти никакъв прием на ясленчета от набор 2006, или бяха приети единични бройки с предимства.
Така че, моят апел е : СТАТИСТИКА ПО ГРАДИНИ И ГРУПИ ДАЖЕ!
Извинявам се за големите букви, но виждам, че има тенденция да се прекачат неудобните въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт