Отговори
# 855
  • София
d_cvetanova , след като детето навърши 10 месеца трябва да можеш да кандидатсваш, пиши във формата за обратна връзка или тук на лични на kg.sofia.bg, и след това следиш сайта за промени по регламента, защото в един момент ще има нов начин за кандидатсване- пак по интернет, но не по време на регистрация, а по различни критерии като "работещи родители", " многодетно семейство" и др.

писах им, отговориха ми че БИЛ НА ГРАНИЦАТА и  се мисли за нов регламент и да проверявам..това е!!!
е да ама мога ли с дете на почти годинка да вися в техния сайт и да проверявам Rolling Eyes
а и като не съм го регистрирала сега ли да го направя, щом като се пазят номерата ...уфф тъмна Индия ми е честно!!! Cry Confused

Регистрирай детето си сега. Трябва да те допусне. Дори си избери градина и кандидатствай. Нищо,че ще ти даде входящ номер 200,примерно. И след това спокойно чакай новия регламент.

А на мен ми отговориха че детето трябва да е навършило 11 месеца за да може да са активни бутоните за кандидатстване, въпреки че по регламент е 10 месеца.

# 856
  • София
Lovi – татко.
Относно децата ползващи предимство по критерий – брат/сестра в същата детска градина.

Първо ще цитирам няколко извадки от:
„ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ”

Чл. 1. Този закон урежда защитата срещу всички форми на дискриминация и съдейства за нейното предотвратяване.

Чл. 2. Целта на закона е да осигури на всяко лице правото на:
1. равенство пред закона;
2. равенство в третирането и във възможностите за участие в обществения живот;
3. ефективна защита срещу дискриминацията.

Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

Чл. 8. Лицата, съзнателно подпомогнали извършването на актове на дискриминация, носят отговорност по този закон.

Чл. 10. При осъществяване на правомощията си държавните органи и органите на местното самоуправление са длъжни да предприемат всички възможни и необходими мерки за постигане целите на този закон.

Всяко едно дете е гражданин на Република България. И има произхождащите от това права.

Не може да се дискриминира дете, затова че е единствено в семейството, както и дете което има брат(я) и/или сестра(и), независимо на колко години са те, или къде се учат (работят). Това директно води до нарушение на чл.2 (ал.2) и чл.4.

Въпрос 4 – Ще продължи ли да се разглежда критерият за предимство "брат/сестра в същата детска градина"?

Следва продължение ...

# 857
Здравейте, относно районирането за приема в детските градини. Твърдо съм за. Живея в центъра на София, където наплива за детските градини е най-голям. Моето дете беше прието в детска градина на ентия прием. Направо извадихме голям късмет. Но повечето деца от квартала, не са приети. В градините около нас е пълно с деца, който живеят в Младост, Дружба, Люлин. Нямам нищо против тези деца.Но те взимат местата на деца, който живеят в този квартал. Да не говорим , че живеещите в центъра на София плашат по високи данъци. И какво се получава, че ние плашаме на общината да гледа чуждите деца. Не само че плащаме повече данъци, но пращаме сме принудени да пращаме децата си на частни детски градини. Твърдо съм за районирането.
това все едно аз съм го писала.Аз съм от тези който живеят в центъра и плащат високи данъци но детето ми не е прието в нито една от 5 те ясли(не е за ясла но умните хора сега мислят) Mr. GreenТа и аз нямам нищо против тези деца но аз съм ощетена 2 пъти.Сега МИСЛЯТ да дават тези 200 лв за гледане на деца от баби а защо не ми ги дадът на мен тъй  аз нямам на кой да дам да ми гледа детето и кой ми дава (плаща   за тази 1 г когато не ми е прието)та това за гледането ще се реши когато моята щерка  стане на три  а именно това ще е ЯНУАРИ 2009.Хем не ни приемат нем  не дават на такива неприети родители някякви допълнително заплащане тъй като не могат да работят поради този факт

# 858
  • София
г-н Джонев!
Бих искала да ви занимая с един конкретен случай и по-точно да ви помоля да отсъдите дали разсъждавам правилно!

Моя син беше приет по второ желание и тръгна преди 3 седмици доста добре, плака само втория ден и сега ходи спокоен. В градината по първо желание, обаче, се освободиха 2 места и на следващото класиране в събота ще бъдем най-вероятно/ ако не се появи изневиделица някой/ класирани. Тъй като имаме разногласия с мъжа ми по въпроса дали да преместим сина ми бих искала да уточня въпроса с опашките. След приема на новия регламент ще има предареждане и ако аз сега деактивирам желанието си, за да пропусна следващия на опашката, а после отново го активирам, за да участвам в предареждането, след провеждането му е възможно да се окажа n-ти чакащ. За следващата година за по-горната група опашката ще си седи пренаредена, а няма да има наново кандидатстване на същите и други деца за група в ОДЗ, за която вече има сформирана опашка?

Дано да съм била ясна!
Благодаря за отговора!

# 859

А на мен ми отговориха че детето трябва да е навършило 11 месеца за да може да са активни бутоните за кандидатстване, въпреки че по регламент е 10 месеца.

Това не е вярно. Регистрирай детето, избери ОДЗ и кандидатствай.
Моят син още няма 11 месеца, но бутонът за кандидатстване беше активен.

# 860
Ето текста на анкетата, която ще бъде пусната до всички родители със сметки в ИСОДГ.
Родителите ще получат съобщение по е-поща. За да попълнят анкетата, трябва да влезат в сметките си в системата.
Анкетата е анонимна. Въпросите са разбъркани нарочно. Няма никаква гаранция, че точно това ще са параметрите за точковата система.

Въпроси:

1. Има ли родител или друго дете от семейството с инвалидност от 71% до 100%?
2. Детето сирак или полусирак е?
3. Детето има ли брат/сестра близнак?
4. Поне единият родител редовен студент ли е?
5. Детето има ли брат/сестра, роден в една и съща или в две последователни години?
6. Вашето семейство многодетно ли е (с три или повече деца до 18 години)?
7. Вашето семейство с един родител ли е?
8. Ако сте семейство с един родител, другият известен ли е (записан ли е в акта за раждане)?
9. Имате ли постоянна или настояща адресна регистрация в София?
10. Имате ли други деца, посещаващи детска градина на Столична община?
11. Има ли родител, който е безработен и регистриран в бюро по труда?
12. Някой от родителите или баба/дядо работят ли в детска градина на Столична община?
13. Някой от родителите работи ли като учител/директор в системата на народната просвета?
14. Детето има ли специални образователни потребности (СОП - физически, сензорни, интелектуални, езиково-говорни
нарушения или други увреждания)?
15. Оценявате ли Вашето семейство като социално слабо?
16. Вашето семейство регистрирано ли е като социално слабо в съответната служба „Социално подпомагане”?
17. Детето посещава ли детска градина на Столична община в момента?
18. Детето има ли езиково-говорни проблеми, изискващи грижа от логопед?

Ще има и поле за допълнителни коментари и предложения.
Всички коментари и предложения ще бъдат обобщени и анализирани от Работната група.

Екип на кг.софия.бг

# 861
  • София
Taка, като чета въпросите, ДГ ще се превърнат в чисто социални заведения. Досега имах друго мнение за функцията им. Успех на печелившите, аз от тези въпроси само на един отговарям с "да". Whistling

# 862
Lovi - татко.

"Предимства по регламент: 1146
 Специални случаи: 1204
Общо предимства: 2350 27.8%
Без предимства: 6110 72.2%
Общо записани: 8460 (не се включват 85 деца, записани в логопедични групи)"

Това е изключително полезна информация и съответно първият ми въпрос е директно свързан с нея. А именно:

Въпрос 1 - Къде и как, ние като потребители на разработваната и поддържана от екипа на kg.sofia.bg система, можем да видим тези статистики? Ако не се лъжа в документите при възлагане на заданието за разработка на системата се казваше, че системата "ще предоставя възможност информацията извлечена от системата под формата на справки и отчети, да се генерира във формата на файл, който потребителят да съхрани на своя компютър ...." и т.н.!

Тези проценти ме връщат на предложеният от мен квотен принцип. Той би изглеждал така:
1. Деца с абсолютни предимства - 10%
2. Деца с предимства по регламент - 20%
3. Деца по общ ред - 70%.

Въпрос 2 - г-н Джонев, защо да не се приложи този квотен принцип за всяка една градина? Тогава Вашата идея „Мисля, че съотношението от 25% до 35% деца с предимства е добро и следва да се запази в новия регламент” ще бъде спазена.По този начин ще избегнете твърденията, че не се дава шанс на децата без предимства по простата причина, че те ще имат осигурен процент във всяка градина и ще се избегне варианта да има ДГ попълнени само от деца с предимства. Също така няма да бъдат ощетени и децата с предимства, защото те ще си имат своя процент също във всяка една детска градина. А тези проценти са на базата на Вашата статистика. Не трябва да се забравя, че и директорките на детските градини се изказаха в подкрепа на квотния принцип.

Въпрос 3 –Решението да няма критерии „Време” на kg.sofia.bg ли е, или на СО?

Следва продължение ...
Здравейте!

Ето нашите отговори:

Отговор на въпрос 1: Такава информация е давана на Работната група. Горните данни са актуализирани спрямо положението от тази седмица. Отчетите, за които говорите са управленски, не потребителски - те ще са достъпни на съответното ниво от хората в Столична община. Работната група винаги е имала достъп до детайлна информация.

Отговор на въпрос 2: При това разпределение 30/70, защо трябва да се ограничават нещата в рамките на една градина? Това води до редица проблеми и усложнения. Правилата ще станат много трудни за прилагане. Софтуерът също ще стане значително по-сложен. Въобще усложняваме нещата, без да има реална нужда. Например, какво става с децата с предимства, които излизат от квотата? След като съотношението е едно и също, не би трябвало да имате проблем да се приложи, без да има квоти. Мога да дам допълнителни аргументи в Работната група.

Отговор на въпрос 3: Мисля, че решението да не се създават условия за повторно струпване на потребителите бе взето още февруари и бе обявено по телевизията. И аз, и г-жа Фандъкова сме заявявали, че няма да допуснем повторение на ситуацията. От това решение следва и невъзможността да има критерий „време”.

Поздрави,

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

# 863
Taка, като чета въпросите, ДГ ще се превърнат в чисто социални заведения. Досега имах друго мнение за функцията им. Успех на печелившите, аз от тези въпроси само на един отговарям с "да". Whistling

Вашият извод противоречи на факта, че децата с предимства ще са около 30% от всички приети деца.
Противоречи и на идеята, че когато има недостиг на някакъв ресурс, обществената справедливост изисква да се даде предимство на хората, които имат по-голяма нужда от него.

Екип на кг.софия.бг

# 864
  • София
На първо четене - пообогатили сте малко предложенията на раб.група, а предполагам въпросителната форма е за целите на анализа. Но все пак въпроса дали се очакествяваш като социално слабо семейство ми се струва излишен! Све пак не трябва да се допуска такъв субективизъм.

# 865
току що разбрах че мъжа ми е кандидатствал преди няколко дни в ясли около нас...приела ни е системата и сега сме 200 и някой си номер в чакащите  Confused на едно две места сме 80..и сега какво??чакаме и проверяваме постоянно чак до септември така ли??? newsm78

# 866
  • София
Lovi - татко.

Здравейте!
Ето нашите отговори:

Отговор на въпрос 2: При това разпределение 30/70, защо трябва да се ограничават нещата в рамките на една градина? Това води до редица проблеми и усложнения. Правилата ще станат много трудни за прилагане. Софтуерът също ще стане значително по-сложен. Въобще усложняваме нещата, без да има реална нужда. Например, какво става с децата с предимства, които излизат от квотата? След като съотношението е едно и също, не би трябвало да имате проблем да се приложи, без да има квоти. Мога да дам допълнителни аргументи в Работната група.

Поздрави,

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

Все пак трябва да се внесе малко право и на децата които кандидатстват на общо основание, да имат шанс да бъдат приети в детско заведение по първо желание. Ако се получи ситуация дете с предимство да не може да бъде прието по първо желание, то системата ще му осигури приемане по следващите желания.
Не виждам защо правилата ще станат трудни за прилагане. Те са си едни и същи, просто ще трябва да бъдат съобразени със свободния ресурс в детската градина.
Един добър програмист не би се затруднил с написването на съответния програмен продукт.

Не трябва да забравяме, че тук става въпрос за правото на достъп до образование, а не за удобство на родителите, и то при ограничени от обстоятелствата ресурси.

# 867
  • София

Вашият извод противоречи на факта, че децата с предимства ще са около 30% от всички приети деца.
Противоречи и на идеята, че когато има недостиг на някакъв ресурс, обществената справедливост изисква да се даде предимство на хората, които имат по-голяма нужда от него.

Екип на кг.софия.бг
Kaк с въпросът
11. Има ли родител, който е безработен и регистриран в бюро по труда?
ще определите нуждите на един човек от услугата? Може би следва да има допълнение, защо сте безработен: от чист мързел, защото така ви харесва...? Нали се сещате, че в София почти няма безработни, които са такива, защото няма работа.
Друго, ако едното дете посещава градина, кое определя по-голямата нужда на второто също да го прави, спрямо едно дете в семейство, или дори в семейство с по-голямо дете?

# 868
  • Върху лъчите на Слънцето.
Отговор на въпрос 2: ... Например, какво става с децата с предимства, които излизат от квотата? След като съотношението е едно и също, не би трябвало да имате проблем да се приложи, без да има квоти.

Проблемът е, че има градини, в които всички свободни места се заемат от деца с предимство! А щом имат предимство, те ще бъдат приети и в друго ДЗ. Дали имате информация колко са тези случаи и за кои набори се отнасят? Ако не за всички, поне за най-проблемните възрасти да се приложи квотния принцип! И щом съотношението е едно и също, какъв е проблема да се приложи квотния принцип? Пак ще се запазят исканите от вас съотношения, но ще има справедливост за проблемните възрастови групи!

ПП. Току-що видях, че с Лови-татко се дублираме!

# 869
А на мен може ли някой да ми каже кога ще стане ясно как ще се кандидатства в крайна сметка за учебната 2009-2010?
Приет ли е вече някакъв регламент, наново ли ще се кандидатства, или ще се пренареждат вече кандидатствали, кога ще стане ясно какво ни очаква? Доколкото разбирам тази работна тема е все още работна. А кога се предвижда да се превърне в работеща?
Дано не съм пропуснала нещо, че е доста дълга темата и не я прегледах много подробно. Та може ли да се синтезира някак - какво е решено вече и кое е предложение само?

Предварително благодаря за отделеното време.

Общи условия

Активация на акаунт