Отговори
# 1 035
Моите предложения по темата са следните:Първо правителството да предприеме спешни мерки за приоритетно развитие на столицата,защото тук са струпани най-големите човешки и икономически ресурси.Второ общината да намери начини за построяването на нови,или приспособяването на други сгради за детски градини.Трето,да се задължат строителните фирми,освен паркинги да осигуряват и помещения за детски занимални,или частни детски градини.Да се вземат при кандидатстванията предвид постоянната адресна регистрация и районирането на детските заведения.За деца със специфични физически или ментални нужди,да се осигурява прием в специализирани заведения,както и за такива с нисък социален статус.Да се въведе задължителното записване на занималня,т.е. предучилищни мероприятия,за да се освобождават по-бързо места в групите.Да се дава широка гласност на проблема,да има активна връзка между родители и органи,от които зависи решаването на проблема.С удоволствие бих се включила във всякакви инициативи,и от усилието на всички нас,като граждани зависи решаването на всяка една трудност в нашия град и държава.

# 1 036
  • с трима мъже :)
Майкоооооооооо, какви глупости само!

За пореден път държавата ни разиграва като пешки !!!!!!!!
УЖ било да се отстранят неуредиците от първото "внедряване". Ега ти внедряването, ега ти чудото! Народът полудя на онази мрачна дата, когато майките седяха пред компютрите в бясна надпревара в играта "Най-бързият печели" !!! И сега кво? Нова лудост, нова гавра! Нова подигравка с нас!!! Допитване ли??????? Не! Поредната мръсна гнусотия как да си уредят изцеждане на парички от нас, през държавата. Пак ще има поне 5 фирми, които ще лапнат НАШИТЕ пари от цялата тази работа!!! И колко пари ще се бутнат пак под масите и на директорките!!!!!!! Сигурно 25% от децата в Сф са намърдани по детските с пари, а тука някой седнал да ми обяснява как се допитвали до нас!!! И защо? Че догодина тези 25% да са повече  #Cussing out  Close  Twisted Evil

# 1 037
  • София
"Да (моля в темата напишете накратко защо)  42 (100%) "

1. Данъците ми не са функция на местоживеенето. Не смятам, че ДЗ има отношение към сметта, пътищата или недвижимата собственост, която евентуално имам. ДЗ има отношение, примерно, към необосновано високия акциз върху горивата, който държавата, а не общината прибира. Към 20 %-тния ДДС, вместо, примерно, 4 %, който аз плащам и отива в ДБ - не в общинския, а в Държавния. С тези пари инак бих построила ДГ там, където ми е удобно - или бих плащала на частна. С тези пари Държавата трябва да се погрижи за острите нужди на големи социални групи - каквито са семействата - родителите на малки деца.
2. Социални Грижи, помещавали се с години в Общинска ДГ, не са Общински дериват. НАП - също. И т.н., да не се разпростирам.

3. Кое друго, ако не демографското положение на Държавата, следва да е обект на ДЪРЖАВНА - а не на Общинска - политика!? Ако не се създават подходящи условия за насърчаване на раждаемостта, но напротив, както е в момента, каква стойност ще имат социалните осигуровки, които в момента плащам, в мига на пенсионирането ми? Освен пари, ако не се вложи във физическа, човешка сила, те, поради липса на избор, ще бъдат обект на инфлационно стопяване. Понеже, когато аз не работя, парите в банката няма да ми опекат хляб. Ще трябва да го направи пекар. Човек. Който днес трябва да бъде заченат... ако само майка му не намери за по- удачно да се въздържи, понеже няма да има място в ДЗ за това дете.

ПП
Не само за София. Това трябва да е обща Държавна политика по отношение на ДЗ. И... да, вече съм обяснявала как.

# 1 038
А,това че след няколко години няма да достигат и места в класните стаи е друг голям проблем,за който отсега трябва да се помисли,даже знам че нещата са проблематични и сега.Относно т.нар анкета на ИСДОГ,смятам че това въобще не е анкета,а стари въпроси разработени като критерии при предишното кандидатстване,т.е за 2008г.Не може да се чувстваш дискриминиран затова,че детето ти е здраво,няма братя и сестри,или родители инвалиди.Не бива да се получава такова заиграване с проблемите на хората,нещо като случая с Топлофикация сега.Да се разработят конкретни програми,и най-важното да се изпълнят.Това кой е беден,многодетен или болен,не е критерий,а състояние което се нуждае от помощ и промяна,която се осигурява по определен начин.Против това съм,заради нечие удобство,да се нарушава друго,това във връзка с горното мнение,за райониране по лични карти на роднини.Аз също съм запозната с проблема в Младост 4,където има само едно ОДЗ,и лично от директорката знам,че там преди се записваха деца на работещи в Бизнес парк,което е некоректно.Къде да се запишат тогава другите деца,които живеят там?Да си осигуряват фирмите помещения,като имат пари за билдинги,да строят и детски градини за работещите,това е стара практика,само някой трябва да я въведе отново.

# 1 039
Абе,и с пари не става,даже и с връзки....ужаса е пълен

# 1 040
Предлагам модераторите да преместват всички постинги свързани със спора София срещу провинцията. Темата се напълни с мнения по този въпрос, а полза от това няма

# 1 041
То хубаво ще се настроят нови сгради, а кой ще гледа децата? Колко безумци са останали още, че да работят за мизерни пари?
Или големите консорциуми да наемат персонал за грижи на децата на работниците си? То така построихме нова инфраструктура  Simple Smile и излетяхме в космоса  Laughing

# 1 042
Желаещи има.В нашата градина има новопостъпил педагог.

# 1 043
И преди съм писала в тази тема - според мен не е редно да се трият мнения, нито смятам да ги местя някъде, НО моля да се спре с безсмислените спорове на тема "софиянци", "протести" и т.н. Все още я има "страстната" тема - пишете в нея. Имаше тема за протести, ако искате пуснете си нова тук или в Клюкарника, не спамете тук!

Тук се обсъжда регламента за следващата година! Моля, придържайте се към темата! Като няма какво да кажете ...

# 1 044
Кога и къде ще е този протест?

п.с. *щурчо*  Hug Hug Hug радвам се да те видя тук!!!

Lennyh, удоволствието е изцяло мое..
АКо някой знае нещо за този протест- да сподели. Аз съм в Младост и ще ми е нужно време да се придвижа до където и да е...И..дано е в час в който детето се е наспало..(понеже сега в момента спи..)

# 1 045
Всъщност, колкото и да спорим какво е честно и правилно и какво не, на всички е ясно, че няма достатъчно места в детските градини и ясли. Следователно решението на проблема трябва да се търси създаването на достатъчно места, а не кои деца и техните родители да бъдат дискриминирани.
Според мен въпросът е какво може да се направи, а решенията не са невъзможни. Вече има много частни детски градини, ако общината финансира децата в тях със същите суми, които плаща за общинските градини за повече хора ще бъде възможно да си позволят да изпратят децата си в частна градина или като алтернатива общината може да използва опита от други държави, в които чрез различни схеми (т. нар. публично частно партньорство и подобни) е намерен изход.
По отношение на пряко засегнатите въпроси тук, смятам, че има логика в районирането, защо едва ли някой, който живее в Младост ще си изпраща детето на градина в Люлин, ясно е, че това е абсурдно - разходите и времето за предвиждане напълно обезсмислят това. А и в крайна сметка за деца от 2-6 години пътуването по 1-2 часа на ден е повече е ненужна умора.
Предимства или точки може да има и за деца с 1 родител, за който отглеждането на детето е много по-голяма тежест във всяко отношение - пари, време, работа.

# 1 046
За протест и аз ще дойда с или без диване.
Само не знам това как ще построи още 10
детски градини, но и аз съм на принципа:
"много сме - силни сме". Само дето ние
българите имаме една такава черта, че не
сме единни и обединени. Винаги си казваме:
"Аз няма да ходя, ще отидат други, а аз после
на готово ще се възползвам от извоюваното!"

Крайно време е мисленето ни да се промени,
защото така до кога ще протестираме?  На мен също хич, ама хич не ми пука дали
въпросната анкета е анонимна. Идеята ми
беше, защо аджеба натъртват, че е такава,
като не виждам смисъл и логика да е такава.

После, какво значение има, че имаме баба и дядо?
И ако логиката е, че могат да гледат детето -
не са познали. Само моите родители и по-скоро
майка ми може да гледа детето, когато се налага.
Защото тя е млада баба на 44 е. Има си неин
живот с баща ми и не ми е длъжна да ми гледа
детето. Прави го и в момента, докато се уреди
скапания въпрос с яслата. Мога да имам 102 баби
и дядовци, но това държаватя не я интересува. Тя
е длъжна да осигури място на детето ми в яслата.
Защото аз няма да си клатя краката, докато детето
ми е там, а ще ходя да работя, за да им платя после
парното, тока, водата, данъка и т.н.

Peace Абсолютно съм на това мнение!
                           Според "анкетата" нямаме никакви шансове!
                           Толкова ли е бедна и немощна общината, че  не успя за 1-2 -5 години да построи или
                           поне  разшири детски градини, нали се обещаваха сглобяеми къщички и т.н.
                           В крайна сметка проблема се задълбочава, те ми пращат някакви недообмислени анкети!

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 15:13 от marinare

# 1 047
  • Върху лъчите на Слънцето.
Единственното решение на проблема е да се строят детски градини и ОДЗ-та.
Факта, че е невъзможно в София да се добереш до ДГ е абсурден.

И аз съм на това мнение Peace

Нека да се строят,две мнения няма,но кога ще се построят и ще бъдат готови?
До тогава децата на 80% от пишещите в тази тема ще за училище!

Еее, нали Бат Бойко се хвалеше с бързостроящи се къщички...  Mr. Green, които не зная, дали изобщо някой е видял, защото, аз поне, не зная да същеструват все още  #Cussing out

# 1 048
защо едва ли някой, който живее в Младост ще си изпраща детето на градина в Люлин, ясно е, че това е абсурдно - разходите и времето за предвиждане напълно обезсмислят това.

По принцип си съвършено права. Обаче - ето давам ти пример...
Живея в центъра. Извинявам се на всички за което.
ДГ, която е най-близо да нас, до жилищата в което живеят и свекърите ми и майка ми за зла участ е супер желана от хора които живеят във всички квартали на СФ. Вероятно имат основания за това. Честно казано, ако не беше толкова удобна от гледна точка на място, хич нямаше да се натискам сина ми да учи там.
Ами, не мисля че е справедливо или логично, там да ходят деца от квартал Х, а моето дете да ходи на градина в квартал Х

МОЛЯ ВИ
- за протеста вече има отделна тема
- ако държите отворете тема за невероятно продуктивния спор София срещу провинцията
- спестете ни други невероятни прозрения от философски характер за живота, вселената и всичко останало.

НЕКА ТАЗИ ТЕМА ОСТАНЕ КОНКРЕТНА И ПРАКТИЧНА
Мама му стара Close, тук всички нямаме време за губене за да четем  постове без грам конкретика по темата

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 14:56 от Fussii

# 1 049
  • Върху лъчите на Слънцето.
Предлагам модераторите да преместват всички постинги свързани със спора София срещу провинцията. Темата се напълни с мнения по този въпрос, а полза от това няма

А кой го предлага?

Общи условия

Активация на акаунт