Отговори
# 1 155
  • Върху лъчите на Слънцето.
Редно е таткото да работи и майката да си стои в къщи и да гледа детето /децата/ до и след училищна възраст. Тогава не биха измислили детските градини, не мислите ли?

Не! Защото когато майката стане на години ще й искат 30-40 гдини трудов стаж, за да може да се пенсионира, а тя няма да го има! Защото майката няма да има всякакви видове осигуровки, следователно и пенсия няма да има, и на лекар не може да иде! А като не може да се погрижи за себе си, то как ще се грижи за децата си?

# 1 156
  • София

Ще гледам БНТ утре, защото хал-хабер си нямам къде е това 93 ОДЗ и какъв е проблема. Но където и да е, ще подкрепя с присъствие на 6.11. Ще имам достатъчно време да организирам някой да седи при малкия докато спи.

http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=f796f9f8449fa9f4392511c4e1488b … mp;s.y=11&s=3

Можем ли да помогнем с петиция или нещо подобно?

А по темата,  на мен главата ми бръмчи съвсем.   Имам и процедурно предложение: всяка градина да си "отцепи" параметър  и спрямо блок, улица и т.н. до където и е определения район да се дават точки. Ако не ме лъже паметта едно време така  ни подбираха и се знаеше колко деца се очакват и какво е положението за следващата година.

# 1 157
Това за "един родител" или "самотна майка" е още една вратичка, за хората, желаещи да злоупотребяват (особено в днешно време, в което съвместното съжителство без брак е "модерно" и законно). Познавам не 1 и 2-ма, които в пряк текст за ми казвали, че няма да сключат брак, защото така държавата ще им плаща за "самотна майка" и ще ползва предимства в доста неща. Въпроса трябва да се измини някак така, че да е доказуемо дали наистина майката е "самотна майка". Трябва критерия да е според това дали наистина сама (по една или друга причина) си гледа детето или си има мъж, с който живеят заедно и си гледат заедно детето (само където няма подписан брак). Изборът дали да сключат брак си е личен, но все пак не може да се стимулира безбрачието, само защото така ще се ползват повече предимства. Има разлика дали майката/бащата гледа детето наистина сам или само така се води.

Самотната майка вече няма предимство! И ако действително е такава, има механизъм да се докаже това. Идете и питайте в бюрото за социално подпомагане - те ще ви обяснят, а и се правят проверки! И за да може да се докаже, евентуално, че майката е самотна, в акта за раждане на детето трябва да не фигурира името на бащата, а да пише *баща неизвестен*!

# 1 158
Надявайки се, че утре г-н Джонев ще се появи, аз отново искам да задам въпросите си :
1 - Имате ли информация колко са групите, в които всички свободни места са заети само от деца с предимство?
2 - Имате ли информация за кои възрастови групи се отнасят тези случаи?

# 1 159
Г-н Джонев, докато съм в очакване на вашите отговори си направих труда да проверя какво е положението във всички ОДЗ-та за набор 2006 ( защото моето  дете е родено 2006 г. ). Прегледах само резултатите след първо класиране! На територията на Столична община има 91 ОДЗ-та. От тях в 28 са приети само деца с предимство! Това прави 242 деца (преброих ги!). В останалите 63 много рядко приетите с прединстно да са дори под 50 %. На много места са дори може би 70-80%. Така от 242 бройката не само ще се удвои, но  отгоре! Вие обявихте, че децата, приети с предимство ( обща бройка за всички възратови групи) е 1146. Излиза, че ако не 50%, то поне 40% от приетите с предимство деца са само за набор 2006! Само след първо класиране!
Кажете ми, ако сте на мое място, няма ли да настоявате за квотния принцип?

# 1 160
Тази работа пак няма да стане. Ще има огромен брой деца с равен брой точки. И "съвсем прозрачно" пак ще се класират "наш'те". Просто си трябват още няколко хиляди места по градинките.

# 1 161
Ако още миналата година се бяхме организирали, щеше да има.Сшправка-район Красно село-щеше да има Още една нова градина , а сега е шпред затваряне най-голямото ОДЗ там.А да ви е честито с критериите викам аз.Щото  и с милион критерия там местата намаляват с 240+150.240 остават от затвореното ОДЗ а 150 можеха да ходят от идващата есен в новата градина.Ако вместо критерии бяхме отговорили на жалбоподавателите, стопиращи проектите. Tired

# 1 162
  • София
Г-н Джонев, докато съм в очакване на вашите отговори си направих труда да проверя какво е положението във всички ОДЗ-та за набор 2006 ( защото моето  дете е родено 2006 г. ). Прегледах само резултатите след първо класиране! На територията на Столична община има 91 ОДЗ-та. От тях в 28 са приети само деца с предимство! Това прави 242 деца (преброих ги!). В останалите 63 много рядко приетите с прединстно да са дори под 50 %. На много места са дори може би 70-80%. Така от 242 бройката не само ще се удвои, но  отгоре! Вие обявихте, че децата, приети с предимство ( обща бройка за всички възратови групи) е 1146. Излиза, че ако не 50%, то поне 40% от приетите с предимство деца са само за набор 2006! Само след първо класиране!

Гневна, точно това имах и аз предвид, когато поисках статистиката за приетите деца, да се направи по градини и даже по групи. Но явно това не е удобно за някой. Как иначе ще ни се обяснява, че видиш ли 70% от приетите деца са без предимство.

# 1 163
Ако още миналата година се бяхме организирали, щеше да има.Сшправка-район Красно село-щеше да има Още една нова градина , а сега е шпред затваряне най-голямото ОДЗ там.А да ви е честито с критериите викам аз.Щото  и с милион критерия там местата намаляват с 240+150.240 остават от затвореното ОДЗ а 150 можеха да ходят от идващата есен в новата градина.Ако вместо критерии бяхме отговорили на жалбоподавателите, стопиращи проектите. Tired
Явно наистина идеята е да сменя всяка година регламента, а и по време на годината нон-стоп също, за да се разсейва общественото внимание от същността на проблема и общината и др. заинтересовани фирми да си разиграват коня както си искат.  Twisted Evil

# 1 164
Леле, 10 страници са се изписали. Не мога да ги изчета.
 Tired

# 1 165

Гневна, точно това имах и аз предвид, когато поисках статистиката за приетите деца, да се направи по градини и даже по групи. Но явно това не е удобно за някой. Как иначе ще ни се обяснява, че видиш ли 70% от приетите деца са без предимство.

Удобно, не удобно може да се направи. Аз даже се захванах.
В процеса видях нещо, което не мога да го разбера. В 32 ОДЗ Българче, Люлин на първо класиране има свободни 13 места, от които се записват само 7 деца. На второ класиране вече няма свободни места!?! Къде са тия 6 места? http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=19&k=16&kl=3

# 1 166
  • София
местата са 13, но свободните са 7 и зтова на второ класиране няма вече свободни.

# 1 167
Ама мами, вие защо сега толкова взехте да се вглеждате в тази хубава и спретната система, а!?А откъде накъде си позволявате да задавате неудобни въпроси, а?! Ама че нахалници, докато продължавате така, няма да има места за вашите деца!Безобразие. Какво си мислите че разбирате вие, всичко е прозрачно, местата не достигат само с 3000, всички деца са записани по регламент, децата в групите са по 25 и нито половин дете в повече, а пък директорките обявяват всички освободили се в движение места !Точка по въпроса. kg.sofia.bg са дълбоко обидени и морално оскърбени от вашите съмнения и повече няма да се появят, както стана миналия път, а общинарите никога не са имали намерение да говорят с простолюдието, така че стига с тия глупави въпроси, моля! Къде ви е възпитанието и уважението! Joy

Набор 2006 беше прецакан жестоко, тази година също ще е прецакан. Надежда всяка оставете за ОДЗ, единствен шанс е тази година в ЦДГ, ако не приемат детето- честно казано май край с шансовете(специално за този набор). Детайлна справка няма да ни дадат милички, макар че се прави за секунди, но явно няма да ни огрее- просто така е по- удобно(вярвам че не за г-н Джонев, а за други хора, от които зависят големите решения,така че няма смисъл да го тормозя).
Не разбирам, след като общинатя ЯВНО няма капацитета да се справис въпроса, защо не е отнесе въпроса към по- други инстанции. Или не може да изкарваме супермена Бойко некадърен да се справи с някакви си дечица...жалко, щото вместо негативи, може да извлече политически дивиденти от решаването на този доста наболял проблем...ама де толкоз акъл...

# 1 168
местата са 13, но свободните са 7 и зтова на второ класиране няма вече свободни.

Наистина и аз не зацепвам как 13-7=0? Shocked newsm78

# 1 169
  • гр.София
 Голям майтап,вЕрно Simple Smile
 Аз все още се надявам Лови-татко да ни каже за идеята си. Ако по някакъв начин ще помогне с нещо да излезем от туй блато-безмисленно кандидатстване.

Лаура Мерсие. Така е в много ОДЗ-та. Виж таблицата. Цифрата 13 стои в графа Места (изобщо) , а 7 в графа Свободни места. Значи 6 деца си остават от миналата година в същата група.
Класиране е имало само за 7 места и всички са се запълнили още след първо класиране.

Общи условия

Активация на акаунт