Отговори
# 1 200
Здравейте,
искам да ви питам за следния случай - предполагам при някои от вас или ваши приятели - детето не е в група според възрастовата си граница по една или друга причина. В момента интернет системата не позволява кандидатстване извън възрастовата граница. Какво може да се направи в такъв случай?

# 1 201
Здравейте,
тази тема ме вълнува особено много, тъй като аз съм една от многото майки с неприети деца за ясла тази година.
Аз съм ЗА приемането на деца по район, но по местоживеене.
Има доста майки, които смятат, че трябва да се даде предимство на работещите, Да това е хубаво, а какво ще стане с тези майки, които трябва да си търсят работа или трябва да се върнат на работа, но няма кои да им гледа децата.
Също така съм съгласна и с това децата от миналогодишното кандидатстване да са с предимство.

# 1 202
Парадокса е, че Пари Има, земя не остана свободна.Т.е.-има с какво да се вдигне 2-3 етажна сграда, даже не сглобяема.Няма свободна земя, върху която да се построи  така, че да е адекватно мястото за родителите.Предложбения в стил-поляните до Кремиковци за мен са абсурдни, щото живея в полите на Витоша.Но там е вече блок до блока, свободно за градина-няма.А сега и малкото, което има и е действащо като такова, заради неуредица със земята ще бъде пометено.

Това , което недостига е желание, иначе и земя има...

Щом за разширяване на улици се минава през частни собствености и къщи, които общината купува, значи всичко е възможно.

Как е възможно общината да позволява строеж на изцяло нови квартали, без да задели земя за обществени придобивки, такива са квартали като Манастирски ливади, който е съвсем близо до Витоша, има и други да не навлизам в подробности... а там все още има незастроени земи

# 1 203
Това са параметрите за анализ, които ни бяха дадени от Работната група.

Анкетата към директорите и родителите е направена на тази база, но има допълнителни въпроси и дори реверсирани (например, въпросът дали има безработни родители).

От протокол 11:

-------------------------

След продължително обсъждане работната група изготви следния вариант за критерии за прием на деца в детски заведения:

Предимства при приема (директен прием) с квота до 10 % от общия брой свободни места в групата

1. Сираци и полусираци
   2. Деца, на които поне един от родителите/осиновителите или дете (брат/сестра) от семейството е с инвалидност от 71% до 100%
   3. Особени случаи

Критерии, определяни с точки, сборът от които дава общия брой точки, необходим за класиране и определящ местоположението на детето в списъка

1. Сираци и полусираци - 20 точки

2. Деца, на които поне един от родителите/осиновителите или дете (брат/сестра) от семейството е с инвалидност от 71% до 100% - 15 точки

3. Постоянна или настояща адресна регистрация в София на родител или осиновител
 - регистрация до 1 година - 8 точки
 - регистрация от 1 до 2 години - 10 точки
 - регистрация над 2 години - 13 точки

1. Деца на родители/осиновители, живеещи в района на детското заведение (по постоянен или настоящ адрес) за всички детски заведения в района
 - живеещи в друг район на територията на град София - 2 точки
 - живеещи в района на кандидатстване до 1 година - 3 точки
 - живеещи в района на кандидатстване от 1 до 2 години - 4 точки
 - живеещи в района на кандидатстване над 2 години - 5 точки

1. Близнаци - 4 точки
   2. Брат/сестра, родени в една и съща или в две последователни години - 4 точки
   3. Многодетни семейства с три и повече деца до 18 години
-      семейства с три и повече деца до 10 години - 8 точки
-      семейства с три и повече деца до 14 години - 7 точки
-      семейства с три и повече деца до 18 години - 6 точки

1. Брат/сестра в същото детско заведение, които няма да са ученици септември в годината на приема на кандидатстващото дете - 4 точки

2. Деца, чиито двама родители/осиновители (или един родител, ако другият е неизвестен) са редовни студенти или работещи (социално осигурени) - 5 точки

3. Деца на персонала от детските заведения на територията на град София - 10 точки

4. Деца на работещи служители в системата на народната просвета - 2 точки

5. Деца, посещаващи самостоятелна детска ясла, кандидатстващи за целодневна детска градина (ЦДГ) - 2 точки

6. Време при еднакъв сбор точки

-------------------

Екип на кг.софия.бг

# 1 204
  • Върху лъчите на Слънцето.
kg.sofia.bg ,
Дали е възможно да получим отговори на въпросите , които ви зададох вече 2 пъти, а също и на тези на Лови-татко!? Или действително се засегнхате от динамиката на темата и се оттегляте отново?!

# 1 205

Въпрос 6: Бихте ли разяснили подробно класификацията за специалните случаи и предимствата по регламент? Как е отчетена статистиката на тези случаи - през информационната система? Как са кандидатствали тези деца (специални случаи), като  по регламент имаше само деца с предимство?

Въпросите са към кг.софия.бг
Много интересен въпрос... Peace

# 1 206
Здравейте,
тази тема ме вълнува особено много, тъй като аз съм една от многото майки с неприети деца за ясла тази година.
Аз съм ЗА приемането на деца по район, но по местоживеене.
Има доста майки, които смятат, че трябва да се даде предимство на работещите, Да това е хубаво, а какво ще стане с тези майки, които трябва да си търсят работа или трябва да се върнат на работа, но няма кои да им гледа децата.
Също така съм съгласна и с това децата от миналогодишното кандидатстване да са с предимство.

Майките в майчинство, които трябва да се върнат на работа са "работещ родител". И именно заради тях настоявахме критерият за работещите родители да не се отхвърля с лека ръка. За неработещите родители - ако можеш да направиш някакво доказуемо разграничение между майките, които не работят, но искат да си намерят работа и тези, които не работят и не смятат да работят - ще лобирам за него в работната група. Аз бях предложила да се иска регистрация в Бюрото по труда, но не се прие.

# 1 207

3. Постоянна или настояща адресна регистрация в София на родител или осиновител
 - регистрация до 1 година - 8 точки
 - регистрация от 1 до 2 години - 10 точки
 - регистрация над 2 години - 13 точки

Tова за единия или за двамата росители се отнася?

# 1 208
Излиза, че няма никакъв шанс догодина детето ми да е в държавна детска градина, защото тогава ще сме новодомци в друг квартал, имаме само едно дете и слава Богу всички сме живи и здрави. Градината, която посещава в момента, догодина ще е крайно далече. А кандидатстване в градина в другия квартал става на общо основание и никой няма да отчете че освобождавам място в сегашния квартал.

# 1 209
Ето го и списъка на ОДЗ-тата, в които свободните места за набор 2006 са запълнени само от деца с предимсвто:

1 ОДЗ, Възраждане 
2 ОДЗ 'Звънче ', Триадица
5 ОДЗ 'Ракета ', Подуяне
7 ОДЗ 'Детелина ', Триадица
14 ОДЗ 'Карлсон ', Младост
24 ОДЗ 'Надежда', Надежда – само 2 са без предимство
32 ОДЗ 'Българче ', Люлин
38 ОДЗ 'Дора Габе ', Надежда
39 ОДЗ 'Пролет ', Овча Купел – само 1 е без предимство
43 ОДЗ 'Талант ', Триадица
48 ОДЗ 'Братя Грим ', Сердика
50 ОДЗ 'Зайчето Куики', Възраждане
53 ОДЗ 'Дядовата ръкавичка ', Сердика
54 ОДЗ 'Дъга ', Красна Поляна
55 ОДЗ 'Иглика ', Люлин – само 2 са без предимство
59 ОДЗ 'Елхица ', Младост
60 ОДЗ, Оборище
61 ОДЗ 'Шарено петле ', Слатина - само 1 е без предимство
67 ОДЗ 'Мечо Пух ', Слатина
68 ОДЗ 'Ран Босилек ', Люлин – само 2 са без предимство
69 ОДЗ 'Жар птица ', Подуяне
73 ОДЗ 'Маргарита ', Люлин – само 3 са без предимство
77 ОДЗ 'Ханс Кристиан Андерсен', Искър
81 ОДЗ 'Лилия', Възраждане
85 ОДЗ 'Звездичка ', Искър
86 ОДЗ 'Асен Босев ', Люлин
88 ОДЗ 'Детски рай ', Искър
93 ОДЗ 'Чуден свят', Красно 

# 1 210
Излиза, че няма никакъв шанс догодина детето ми да е в държавна детска градина, защото тогава ще сме новодомци в друг квартал, имаме само едно дете и слава Богу всички сме живи и здрави. Градината, която посещава в момента, догодина ще е крайно далече. А кандидатстване в градина в другия квартал става на общо основание и никой няма да отчете че освобождавам място в сегашния квартал.

Еми нямаш шансове. Трябва да си кореняк Софиянец. И не само това ами да си живееш при мама и тати, че така адресната регистрациа да ти е от преди повече от 5г.
Нямам думи.  #Cussing out

# 1 211

Ако въведат замяната и системата може да организира замяна между повече от две градини - можеш да пробваш.

# 1 212

Молим, не правете крайни изводи от Протокол 11 на Работната група.

Предложените параметри и техните тежести (точки) се анализират в момента. Някои параметри са неприложими, други трябва доста да се променят. Броят на точките със сигурност няма да бъде същия.

Следете резултатите от анализа и крайното предложение за регламент, което ще се оформи на идните две заседания на Работната група - на 29.10.2008 и 6.11.2008 г.

Екип на кг.софия.бг

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 14:50 от kg.sofia.bg

# 1 213

# 1 214
Процес за изработване на нов регламент

Процесът за изработване на нов регламент за прием от 2009 г. ще премине през следните стъпки:

1.   Дискусия в Работната група между представители на родителските организации, директорите на градини и служители в отдел „Образование” на Столична община.

Статус: Завършен. Резултатите са публикувани в Протокол 11 от 23.07.2008 г.

2.   Анкета и анализ за определяне на подходящите относителни тежести. Отговорен е разработчика на ИСОДГ. Ще има и обсъждане в Работната група.

Статус: Работи се в момента. Резултатите ще бъдат представени в Работната група на 29.10.2008 г.

3.   Анализ за приложимост и предложение на разработчика на ИСОДГ по параметрите на новия регламент и процеса за неговото прилагане.

Статус: Предстои. Представяне в Работната група на 6.11.2008 г.

Резултат: Предложение на Работната група за Регламент за прием от 2009 г.

4.   Утвърждаване на Проект за Регламент за прием от 2009 г. от Зам. кмет по образованието и внасяне в Столичен общински съвет.

5.   Гласуване на Регламент за прием от 2009 г. от Столичен общински съвет.

6.   Прилагане на новия регламент от началото на 2009 г. чрез ИСОДГ.

Екип на кг.софия.бг

Общи условия

Активация на акаунт