Отговори
# 1 590

3. Точка за работещи родители също може да се даде, но цената на доказване е висока (вадене на още един документ за всички). Не е ясно дали тази точка ще е и за майките, които излизат от майчинство и имат запазено работно място. Освен това, кой в София не работи?

Цената на доказване, че работя е нищо в сравнение с цената, която бих платила ако детето ми на ходи на ясла/градина.
Човек или ходи на работа и плаща данъци, или не ходи и не плаща данъци. Какви са тези запазени места? - още един начин да се излъже системата.
Ще се изненадате колко много хора в София не работят  ooooh! И на мен ми е чудно, но е факт.

Да, много родители ще са готови да отделят повече време и енергия, само и само да имат по-добър шанс за прием.
Доколкото знам, работните места на жените, излизащи в майчинство се пазят от работодателя по закон.
Така е в нашата фирма със сигурност. Не става въпрос за лъгане на системата, а дали подобно запазено работно място ще се отчита по същия начин.

От анкетата би трябвало да придобием идея колко са неработещите.

Я.Дж.

# 1 591
  • софия
а,какво стана с районирането?

# 1 592
Точно затова писах какво работя.

Съжалявам, но по никакъв начин няма да нарушите разпоредбите на закона за защита на лични данни, ако напишете точките разбини. Пример:

по критерия предимство за баба работеща в ДГ - кои лични данни ще нарушите
по критерия - първо желание - 3 точки пак кои лд ще нарушите

# 1 593
Смятам, че райониране трябва да има и най - близката градина да носи най - много точки.

# 1 594
На мен не ми стана ясно защо се дава точка за още едно дете до 18 г., а не само тогава, когато има брат или сестра, желаещи да посещават същата детска градина. Защо примерно наличието на батко на 16 г. ще даде предимство пред сами деца до 6 г. възраст. Аз също съм за това, софийската регистрация и работещи родители да са критерии.

# 1 595
Това с работещи на мен ми се вижда сложно за доказване.
Ден преди кандидатстване може да се обяви трудов договор. Може майката да е свободна професия и да не е спирала да работи. Някой може да си плаща осигуровки и без да работи и подобни. Т.е. всякакви справки от НОИ и т.н. ще са лист хартия с цената на листа.

Имам пак питане - ще може ли да се кандидатства за по-висока (респ.по-ниска ) група от групата определена спрямо възрастта на детето? Къде е законово описано разделянето на децата в детската градина по набори (година на раждане). Благодаря.

# 1 596
а,какво стана с районирането?

Районирането е изключително сложно за организация и контрол. Освен това, то ограничава родителите.
Ние предложихме да се дават точки за градините по първо-трето желание.
Ефектът е подобен на районирането, но не създава административна тежест и не ограничава родителите.

Точките за желана градина са алтернатива на районирането. Всички в Работната група се съгласиха с това предложение.

Я.Дж.

# 1 597
Това с работещи на мен ми се вижда сложно за доказване.
Ден преди кандидатстване може да се обяви трудов договор. Може майката да е свободна професия и да не е спирала да работи. Някой може да си плаща осигуровки и без да работи и подобни. Т.е. всякакви справки от НОИ и т.н. ще са лист хартия с цената на листа.

Споделяме това мнение.

Я.Дж.

# 1 598
 Здравейте,записвам се и аз в темата.
Попълних анкетата на kg.sofia.bg. На всички въпроси отговорих с НЕ.Това значи ли,че детето ми няма да получи никакви бонус точки и  шанса за приемането ни в д.градина е равно на нула  Close

# 1 599
Имам пак питане - ще може ли да се кандидатства за по-висока (респ.по-ниска ) група от групата определена спрямо възрастта на детето? Къде е законово описано разделянето на децата в детската градина по набори (година на раждане). Благодаря.

Да, ще може да се кандидатства в по-ниска или по-висока възрастова група.  Не е решен въпросът доколко директорите също трябва да изкажат мнение дали е детето е подходящо за това. Става дума за деца на границата (да речем, в обхват от 3 месеца) на възрастовите групи. Не знаем точно кой нормативен документ определя разделянето по набори и въобще дали има такъв.

Я.Дж.

# 1 600
Здравейте,записвам се и аз в темата.
Попълних анкетата на kg.sofia.bg. На всички въпроси отговорих с НЕ.Това значи ли,че детето ми няма да получи никакви бонус точки и  шанса за приемането ни в д.градина е равно на нула  Close

Не, не значи. Много пъти обяснявахме, че ще се стремим към баланс между децата с предимства и всички други деца - приблизително 30% ще са с предимства. Това означава, че около 70% от местата ще се разпределят между деца без никакви специални предимства. Тези съотношения ще се реализират към общата сума места, т.е. във всяка градина (и възрастова група) съотношението ще е различно в зависимост от конкретните обстоятелства.

Я.Дж.

# 1 601
  • София
Г-н Джонев, ако трябва да бъда откровена с Вас, направо останах с отворена уста, докато четях предложнието. Та, то е още по-неприемливо от предишното.

Критериите са малко, а тези, които ги има са с равен брой точки. Да не говорим, че няма критерий по местоживеене  Confused

С този вариант се гарантира вълна от недоволство и деца с равен брой точки. Това от своя страна води до хаос при класиранията на лотариен принцип.

Утре ще пиша повече коментари, защото още не мога да си събера мислите от прочетеното.

# 1 602
Значи за работещите родители - справка от НОИ. Ако иска ДГ това е най-малкото, което ще притесни един родител. Майка в майчинство се води работеща. Местата на жените в майчинство се пазят за срока на майчинство след изтичането на който те трябва да се върнат на работа. В противен случай нищо не може да накара работодател да им пази мястото неопределено дълго време. Това беше и причината да настоявам за критерия за работещи родители.

И значи в работната група се отдели предостатъчно време за обсъждане и на структурата на критериите и документалното им доказване, а сега разбирам, че е било безпредметно, защото те не се взимат под внимание във вида, в който аз поне очаквах да ги видя. Имаше и аргументи ЗА и ПРОТИВ по-опростена структура на критериите, но доколкото помня почти всички се консолидираха към по-сложната, за да има по-малко дублиране на точки.

Нямам против ако от техническа или правна гледна точка някои критерии са неприложими - те да се махнат. Но съм против да се подменя изцяло мнението на работната група от днес за утре.

По въпроса за близнаци и породени - аргументът беше, че е много по трудно за родителя да намери алтернативна форма за отглеждане (частни ДГ и детегледачки), защото общата сума е непосилна, а и много по-трудно се намират детегледачки за две деца в близка или на една възраст. Баби също трудно се навиват. Липсата на ДГ на практика със сигурност обрича майките на тези деца на продължителна безработица. А сега те се приравняват с масовите семейства с две деца.

Не съм съгласна с предлаганата от кг.софия структура и точкуване на критериите и защото автоматично оставя децата, които са  сами в семейство, извън ДГ. На практика това се получава. Идеята за точкуване на многодетни семейства е защото не са масов случай и със сигурност имат малко повече проблеми от масовите семайства. Но аз поне не бих се нагърбила с отговорността да подкрепя разделянето на семействата с едно и две деца.

# 1 603
  • софия

Точките за желана градина са алтернатива на районирането.

Я.Дж.
не мисля  Wink...
има няколко одз,които се водят "елитни"...тоест желаещите децата им да посещават точно някои от тези дз,ще бъдат много.като първо желание.
така,ще има доста "ощетени" дечица които живеят в дадения кв. ,но изобщо няма да имат никакъв шанс,ако там се струпат желаещи,които извадят и по един списък с предимства ....

# 1 604
Точкова система - вариант 1 за дискусия

Здравейте,

Преди да сме анализирали резултатите от анкетата, бихме искали да чуем вашето мнение по следната опростена точкова система. Целта е да подготвим по-качествено предложение за идното заседание на Работната група.

Има няколко съществени разлики спрямо началното предложение в Работната група (Протокол 11):

1.   Дават се точки за първите три градини по желание (това е гъвкаво и лесно приложимо от стриктно райониране);
2.   Не се разглежда адресна регистрация – който има нужда, ще си извади такава регистрация, т.е. това не ни се струва разграничаващ фактор;
3.   Дава се по една точка за всяко допълнително дете в семейството до 18г. – това решава въпросите за близнаци, породени деца – включително и за брат/сестра в същата детска градина;
4.   Допълнителна точка се дава за: служител в ДГ, инвалидност в семейството, семейство с един родител (решава въпроса и за сираци, и за самотни майки – разбира се, доказателствата са различни), студенти, специални образователни потребности и препоръки от социалните служби

Ето и вариант 1 за опростена точкова система:

Градина първо желание: 3 точки
Градина второ желание: 2 точки
Градина трето желание: 1 точка

За всяко допълнително дете в семейството (до 18г.): 1 точка

По 1 (една) допълнителна точка за:

•   Дете/внук на служител в ДГ
•   Инвалидност в семейството (ТЕЛК над 70%)
•   Семейство с един родител (включва сираци?)
•   Родителите са редовни студент(и)
•   Детето е със специални образователни потребности (СОП)
•   Препоръка от служба закрила на детето или други социални служби

Този вариант е само за дискусия. Той не е преминал пълен анализ. Просто искаме да съберем конструктивни мнения преди да обработим анкетите.

За да прецените как би работил този вариант в различни ситуации, съберете съответните точки. Например, за семейство с две деца, едно от които вече посещава ДГ (без други условия), ще има: 4 точки в градината по първо желание, 3 в градината за второ желание и 2 в градината по трето желание – в останалите градини ще има 1 точка.

Притесняваме се дали точкуването на първо-трето желание няма да доведе до твърде големи размествания след първото записване, но това ще мислим допълнително.

Излагайте коментарите си в тази тема. Ние ще ги следим.

Предварително благодаря за съдействието!

Поздрави,

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

От къде да започна...значи точки за 1,2 и 3 желание не е същото, като райониране. Пример 1: бизнес парка...за много родители ще е желание 1, ще им носи точки. За живеещите до него също, но какво от това. Пример 2: районите без Дг, без ОДЗ и др подобни. Пример 3:елитните градини като градината до бизнес парка.
Точки за брой деца- донякъде ми се вижда справедливо, защото обединява всички случаи: близнаци, породени, деца с малка и голяма разлика и т.н. мен лично ме устройва, но не вярвам близнашките майки да са доволни например. От друга страна ми се вижда по- справедливо от предимството брат/сестра в същата градина, защото деца с малко по- голяма разлика като моите, които са били в една градина също ще получат точка. Проблема е, че много семейства са с две и три деца и това ще доведе до много еднакви точки.
Дете/внук- съгласна, обсъждали сме го.
Инвалидност в семейството (ТЕЛК над 70%)
•   Семейство с един родител (включва сираци?)
•   Детето е със специални образователни потребности (СОП)
•   Препоръка от служба закрила на детето или други
и с тези съм съгласна
обаче с тия редовни студенти направо падам! Ми нали точно това обсъждахме- ако има  точка за работещи родители- и то двама, да има и в случай че единия двамата са редовни студенти. Или вариантите са: двама работещи, един редовен студент и един работещ или двама редовни студенти.Но в този вид- само редовни студенти- не, съжалявам, но не подкрепям.Доказването на работещ родител хич не е трудно, и не виждам какъв е проблема с фиктивните трудови договори- едва ли са толкова много, и все пак по- добре фиктивни тр договори, отколкото работещи без трудови договори родители...
За адресната регистрация- да, всеки би си извадил ако от това му зависи приема. Но не става въпрос дори за даване на точка  за това,а да е изискване п принцип- независимо дали ще има срок или не. Защото това изискване го има п закон, и общината е в правото си да го изисква . За съжаление много хора предпочитат да не се регистрират къде живеят, да не сключват тр договор, да не плащат данъци и осигуровки и т.н. А накрая имат претенции да ползват общинска услуга, финансирана от "балъците", на които може и да не им приемат децата.
Последно искам да наблегна на това да си доизмислите системата за предварително кандидатстване, тя не е решение за граничните възрасти. Изпратила съм ви запитване в тази връзка във формата за обратна връзка.
не мисля че много родители ще подкрепят системата в този вид, да не говорим че ще доведе единствено до хиляди деца с еднакви точки и в последствие масово разиграване на лотария. Не мисля че това е добър вариант. Напрежението ще е доста по- голямо, в сравнение с 4 февр.

Общи условия

Активация на акаунт