Отговори
# 2 025
  • софия
Ще се съобразим с желанията на мамите и ще настояваме за критерий време, но се опасявам че няма да бъде приет, като имам впредвид постовете на г-н Джонев.Времето като фактор доста ще се усложни впредвид сега пуснатото предварително кандидатсване...
Момичета, аз просто психически не мога да приема жребия като вариант...да знаеш че нищо не зависи от теб, а и винаги ще ти остане едно такова чувство...че са те прекарали....колкото и да е перфектно технически...

Но защо? Ние не настояваме да е основен или единствен критерий! Да се ползва само когато са равни точките при дечица кандидатствали за една и съща група!
Ако има фактор "време" кандидатстването трябва да започне "на чисто". Иначе, към момента, не е коректно, защото:
- в момента системата не позволява предварително кандидатстване за 1ва група в ОДЗ (което поставя в неравностойно положение моето дете (и не само него), т.к. първите ни две желания са именно ОДЗ, а за подреждане на желания се предполага, че ще има точки);
- миналата (или по-миналата) година отпадна запазване реда на молбата за кандидатстване през годините и кандидатстването беше година за година. Много майки, който са преценили, че ще си гледат детето до 2 яслена група/детска градина не са подавали молби.

Последна редакция: пн, 27 окт 2008, 14:30 от zvanche

# 2 026
...Ако има фактор "време" кандидатстването трябва да започне "на чисто". Иначе, към момента, не е коректно, защото:
- в момента системата не позволява предварително кандидатстване за 1ва група в ОДЗ (което поставя в неравностойно положение моето дете (и не само него), т.к. първите ни две желания са именно ОДЗ, а за подреждане на желания се предполага, че ще има точки);
...
Нали сте кандидатсвали за яслата в ОДЗ -то . какво по-просто от това да прехвърлят догодина опашката от яслата за набор 2006 към 1-ва група.
Предполагам, че и тяхната идея е такава и затова не пуснаха предварително какндидатстване в ОДЗ.

# 2 027
  • софия
...Ако има фактор "време" кандидатстването трябва да започне "на чисто". Иначе, към момента, не е коректно, защото:
...
Нали сте кандидатсвали за яслата в ОДЗ -то . какво по-просто от това да прехвърлят догодина опашката от яслата за набор 2006 към 1-ва група.
Предполагам, че и тяхната идея е такава и затова не пуснаха предварително какндидатстване в ОДЗ.

Не. Не сме. Не съм искала да я записвам на ясла и предполагам не съм единствената майка, която ще иска да кандидатства направо за градина в ОДЗ,  без да е подавала молба за ясла в същото заведение (поради факта, че миналата година се кандидатстваше година за година).
Така, че не е нищо просто.

Последна редакция: пн, 27 окт 2008, 15:24 от zvanche

# 2 028
  • Върху лъчите на Слънцето.
Момичета, прехвърлете този разговор в Страстната тема , за да не се разводнява тази.

# 2 029
Момичета, прехвърлете този разговор в Страстната тема , за да не се разводнява тази.
Ами не виждам да се разводнява от обсъждане как и кога ще се кандидатства за прием 2009 г. в ОДЗ (за некандидатствали в ясла към ОДЗ през 2008 г.).  Crazy

# 2 030
Тъй като забатачването на такива документи е станало толкова масово, та чак се приема за нормално, не искат да въведат районирането. А това изискване го има по Закон, не си го измисляме ние (за адресната регистрация).
Другият момент е, че с едно по- прецизно райониране ще лъсне че има райони без никаква ДГ и изобщо инфраструктура....

Добре, де, нека тогава формулировката е постоянен/настоящ адрес!  Ще е много кофти да се ощетят хода, които са под наем дълги години в Сф. (плащат между другото не малки наеми!), работят и не могат да посочат постоянен адрес в ЛК, но имат удостоверение за настоящ адрес, което добросъвестно и законосъобразно са си извадили! Thinking

...

Не. Не сме. Не съм искала да я записвам на ясла и предполагам не съм единствената майка, която ще иска да кандидатства направо за градина в ОДЗ,  без да е подавала молба за ясла в същото заведение (поради факта, че миналата година се кандидатстваше година за година).
Така, че не е нищо просто.

Ами то и аз не съм искала на ясла, но знаейки  за проблема с недостига на места в нашия район записах детето още на 4 месеца. Някои записват веднага след раждането на детето и си чакат да им дойде реда! Убедена съм, че така са направили поне 50% от пишещите тук!

А предварително кандидатстване в ОДЗ за 1 група няма как да стане, защото в момента детето ти е под 3 - значи за яслена група, после автоматично ще се прехвърли с набора си на опашката за 1 група (ох много объркано обяснявам, съжалявам).
По този начин пък са ощетени родителите, които са се сетили навреме да кандидатстват!

# 2 031
  • софия

Ами то и аз не съм искала на ясла, но знаейки  за проблема с недостига на места в нашия район записах детето още на 4 месеца. Някои записват веднага след раждането на детето и си чакат да им дойде реда! Убедена съм, че така са направили поне 50% от пишещите тук!

А предварително кандидатстване в ОДЗ за 1 група няма как да стане, защото в момента детето ти е под 3 - значи за яслена група, после автоматично ще се прехвърли с набора си на опашката за 1 група (ох много объркано обяснявам, съжалявам).
По този начин пък са ощетени родителите, които са се сетили навреме да кандидатстват!

Хайде да се уважаваме и четем внимателно кой какво е писал, за да не разводняваме и спамим темата допълнително (в случай, че не си наясно с нормативните изисквания). Преди 2 години спря записването по принцип, за когато ми дойде ред и започна записване само за съответната година, в която искаш детето ти да бъде прието в съответната група. Така че, в случая въобще не става въпрос кой кога се е сетил (за твое сведение преди 2 години директорките ми отказаха да приемат документи за градина на дете родено 2006 г. Тогава се спеше пред градините за ред.).

А останалото е ясно, но всеки преценява за себе си дали да записва детето си на ясла в ОДЗ или не и незаписването за ясла не може да е ощетяващ критерий при кандидатстване за градина. След като има предварително кандидатстване би следвало то да може да се прави и за 1ва група в ОДЗ за набор 2006 (нали за това се казва предварително). И последно, за твое сведение: предварително класиране за 1ва група в ЦДГ може да бъде правено.

Последна редакция: пн, 27 окт 2008, 19:10 от zvanche

# 2 032

Хайде да се уважаваме и четем внимателно кой какво е писал, за да не разводняваме и спамим темата допълнително (в случай, че не си наясно с нормативните изисквания). Преди 2 години спря записването по принцип, за когато ми дойде ред и започна записване само за съответната година, в която искаш детето ти да бъде прието в съответната група. Така че, в случая въобще не става въпрос кой кога се е сетил (за твое сведение преди 2 години директорките ми отказаха да приемат документи за градина на дете родено 2006 г. Тогава се спеше пред градините за ред.).

На мен не са ми отказвали такова, че и даже през май 2007  ме накараха да потвърдя молбата си! А Вече през септември ми казаха, че ще има нов регламент! Това се случи и с  всички майки от квартала!

Сори за спама! Обещавам повече да не пиша офф -ове.

# 2 033
Ами то отначало още ставаше въпрос да е или постоянен, или настоящ адрес. Никой не е казал да е само единият.Но много хора не се регистрират и с настоящ адрес, това имам впредвид.

# 2 034
Мога ли да попитам нещо???

Кой отпуска субсидиите за дете в детската градина и по специално ОДЗ??
 Знае ли някой това общината по район ли е или Столична голяма община??

Благодаря предварително

# 2 035
  • софия
Мога ли да попитам нещо???

Кой отпуска субсидиите за дете в детската градина и по специално ОДЗ??
 Знае ли някой това общината по район ли е или Столична голяма община??

Благодаря предварително

Столична голяма община Peace

# 2 036
Моето мнение за районирането е следното- написала съм го и в "Страсти" - трябва да има райониране, като се взема постоянния адрес поне на единия родител в съответната община, за последните 3 до 5 години. Това носи най- много точки за съответното дете. Критерият е такъв, защото това е общинска услуга и като такава, е свързана с плащането на данъци към съответната община.

# 2 037
И пак питам, ако родителя е регистриран там, но няма жилище (живее при мама и тати) за какви данъци говорим тогава?

# 2 038
  • София
Моето мнение за районирането е следното- написала съм го и в "Страсти" - трябва да има райониране, като се взема постоянния адрес поне на единия родител в съответната община, за последните 3 до 5 години. Това носи най- много точки за съответното дете. Критерият е такъв, защото това е общинска услуга и като такава, е свързана с плащането на данъци към съответната община.

Абсолютно подкрепям!!! Някак си не върви едно дете от Младост да е  прието в Люлин, а това от Люлин - в Дружба.

И пак питам, ако родителя е регистриран там, но няма жилище (живее при мама и тати) за какви данъци говорим тогава?

Нищо лично, но според мен не е редно да си плащам данъците и детето ми да е на частна детска градина, защото няма място за него в държавната, защото майката Х от града У е подала молбата преди мен. Просто не е нито редно, нито логично.  А колкото нередността, която посочваш - според мен не е кой знае какъв проблем - нали мама и тати плащат данъци?

# 2 039
Предлагам предимство за дет. градини в района по местоживеене на всяко дете, ако предпочитанията са  за детски градини в други райони тогава кандидатства  в ред ,който се  предпочете от мнозинството и утвърден от съответните органи  и срещу по- висока месечна такса . Всички деца имат еднакви права . Друго предимство-двама работещи родители без възможност за наемане на детегледачка или такава за частна дет.градина. Детето да е навършило определената възраст или до 8 мес. максимум по-малко от нея , за да  се подаде молба за прием. По така предложените  нови критерии за предимство и прием от направената анкета тези деца да са обект на социално подпомагане- да им се плащат напълно или частично таксите за дет .градина ,а тези със спец. потребности в спец. дет. градини и придружител.Въпроса за дарения в ОДЗ срещу постъпване в детска градина ,като мес.вноска или кеш за нуждите на дет. градина да бъде регламентиран и прозрачен.

Общи условия

Активация на акаунт