Как се справяте с напълняването при децата си?

• 23 202
  • 230
  •   1
Отговори
# 75
Трудното идва наистина от там, че в един момент /след 2 клас нататък/ не върви да не им даваш джобни, защото така се чувстват един вид втора ръка, онеправдани, самочувствието им страда  Sad
Така че искаме не искаме джобни ще даваме. Другото аз ще продължа да наблягам на здравните беседи и обяснения кое е полезно и кое вредно. Абсолютно съм сигурна, че в обикновено държавно училище няма начин да се преборим с добре смазаната машина на лафките и техния ужасяващо зловещ асортимент  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Решението е да приготвям и давам храна от къщи /сандвич, плод, кисело мляко/ и да следя дали се е изяла.
Кrisal права си и аз намирам постинги от типа "запис" или "ще следя темата" за глупави, но това е тема която наистина ще следя и ще се опитвам да прилагам всяка положителна идея от нея!

# 76
Е не е глад - ако иска и 2 кофички кисело мляко може да изяде, ако е гладна и 2 краставици. Просто не искам да се тъпче с нездравословна храна. Ако тя си пожелава ще бъде само пица, спагети, шницел с пържени картофи. Иначе даже салата да предложа на вечеря, се консумира с 3 филии хляб. И като огранича сладкото, газираното, тестеното си е ограничение, което е осъзнато - демек ще знае, че я ограничавам. Точно това искам да избегна. Сега го минавам под параграф - сладко колкото искаш, но веднъж на ден каквото си вземеш в училище, ядене каквото и колкото искаш, но в определените за хранене часове, ако пропуснеш хранене, вината е твоя и получаваш нещо, което има в хладилника и не ми създава грижи (например рязането на хляб ми прави трохи, което аз не харесвам  Mr. Green). Иначе даже и до Мак Доналдс стигаме около 1 път в месеца - горе долу - като пририта вече.
Като отидем на ресторант - веднъж на седмица - наистина яде салата, шницел с пържени картофи и десерт с 2-3 сока. Толкова й е голям апетита  Shocked и си изяжда всичко. На това темпо или трябва да се ограничаваме съзнателно или да се "лъжем". Аз предпочитам за сега да се лъжем, ще се ограничава съзнателно цял живот.

Лично аз имам сериозни проблеми с килограмите - имам метаболичен синдром. Цял живот - от малка дъвча някакви марули и краставици, гледам другите тъжно как похапват и знам колко е гадно да се ограничаваш още от мъничък съзнателно - просто искам да й го спестя даже в минимални размери. Иначе тя си има нормално тегло - при 155 е 45 килограма и на 11 години - явно слава богу няма моят проблем - просто се опитвам да прескочим този период на безразборно хранене и тихомълком да изградим някакви навици - без да го тръбим.

# 77
radmila явно все пак е по-лесно контролируема щом съумяваш без особени разяснения да и въведеш такъв режим. Аз опитвам такова нещо, но не успявам все още да се справя напълно и то особено в последната половин година Sad
Иначе като отидем на заведение да ти кажа - първо ако го оставя да си поръча всичко, което иска ще трябва да останем дружно да мием чинии  #Crazy Crazy. Второ ако успее да го погълне ще е като питон глътнал бременна овца  Tired Twisted Evil Close. И третооо - не разрешавам и туй то!
До скоро го оставях спокойно да си поръчва пици, но вече ограничавам избора му да скара и салати + да речем тиквички, броколи и т.н. според сезона. Пие само минерална вода вече - никакви сокове и студени чайове. Десерт веднъж в седмицата - какъвто иска / най-добре сладолед или продова салата/.

# 78
  • София
Радмила,

Докато ти четях поста някои неща ми направиха впечатление. Не искам да те засягам или да ти давам акъл, просто ми се набиха в очите.
Мисля, че малко има разнобой в действията ти. От една страна й позволяваш да яде сладко колкото иска, но в училище веднъж на ден. На мен поне това ми се струва точно обратното на това, което е здравословно. Излиза, че като е навън може да се тъпче, но вкъщи - не. Веднъж на ден също ми се струва много. Това е минимум по една вафла на ден, а сметни колко захар има вътре. Тя толкова не може да изяде дори с лъжицата да гребе от захарницата.
Второ, часовете за хранене. Хубаво е да ги има, но чак да са заковани не върви. И това, че ако пропусне едва ли не като наказание да си вземе нещо само от хладилника. МакДоналдс се е превърнал в някаква традиция - приритва и отивате веднъж в месеца, вместо изобщо да го изключите от графика на исканията си. Веднъж седмично на ресторант и натъпкване с 2-3 сока + десерт също е мнооого захар.

Така се получава, че хем слагаш много ограничения, хем отваряш широко ножицата на ударното натъпкване със захар. На мен не ми се струва много здравословно, а само ограничаване до следващия ритуал с много ядене и пиене.

# 79
Момичета,а пият ли достатъчно вода вашите дечица?С малкия нямам проблеми,но големия ако изпие една две чаши вода на ден е добре.Мъча се да му обясня,че водата помага на тялото да се чисти-той казва добре и до там.Всъщото време може да изпие литри сокове и кола.Стигнах до там,че в къщи нищо газирано не се купува само и само да го накарам да пие вода.И пак не става.
Цяло лято е при баба си и при дядо си.По цял ден тича навън,плува или кара колело и не е отслабнал нито грам-точно обратното 1 кило е отгоре.Не е толкова отпуснат,колкото беше пролетта,стегнал се е като цяло,но не е свалил нищичко.А моите родители са привърженици на здравословната храна и нищо пържено или сладко не е ял от юни.Само по един сладолед на ден.
Но продължава да не пие вода.Дали може от това да трупа?

# 80
tumnokoska   водата е изключително важна за организма изобщо. Не случайно повечето хитови в момента диети освен специфичните комбинации на храни залагат и на приема на 2-3 литра вода на ден /това е за възрастен, не зная за деца колко е полезно, но в тези жеги поне литър ми се струва нормално да пият/.
Всъщото време може да изпие литри сокове и кола.Стигнах до там,че в къщи нищо газирано не се купува само и само да го накарам да пие вода.И пак не става.
Същата картинка се беше получила и у нас. За 2 часа изчезваше литър и половина студен чай, който накрая купувах вместо сок. Но в момента, в който започна видимо да трупа - спрях да купувам и това. Сега има само и единствено вода! Вода пият доста моите - навън докато са поне по едно малко шишенце половин литър, в къщи още минимум 2-3 чаши така че не се притеснявам.
Понякога дори ги спирам /примерно в колата/, защото тогава не толкова им се пие вода, колкото е някакъв навик влязат ли вътре и веднага нападат бонбони и дъвки и се наливат с вода - предполагам от скука и досада в приказния трафик на София. Затова вече в колата няма също нищо и по принцип по време на движение не позволявам да се яде.

# 81
  • дядовата ръкавичка
Момичета,а пият ли достатъчно вода вашите дечица?

...... продължава да не пие вода.Дали може от това да трупа?

Синът ми пие много вода - поне по два литра на ден. Аз и друго не предлагам. Т.нар. "натурални" сокове не купуваме, газирани напитки също. Единственото разнообразие са домашно приготвени сокове, които също се опитвам да избягвам, защото имат доста добавена  захар.
За сравнение, обаче, дъщеря ми не пие много течности - проблеми с теглото засега никакви,  а синът ми, който пие  достатъчно вода, е с поне 2 кг. над нормата - при ръст 127, теглото му е 29 кг.
Искам да кажа, че не съм забелязала пряка връзка между количеството поемани течности и теглото, по скоро трябва да спрете употребата на сокове и газирани напитки.

# 82
  • София
И аз не зная дали пият достатъчно вода. Доколкото зная въпросът не е само във водата, а в количеството течности, които си набавя и с храната. Тук се имат предвид всякакви напитки, водата, съдържаща се в суровите плодове и зеленчуци, в супата и другите манджи.
Като смятам на око за моите и то в най-песимистичния случай - сутрин пият по чаша чай (може би 150 мл), на училище пият чай или айрян със закуските (и там още 150 мл) и отделно изпиват по половин шише вода (и там около 200 мл). Това е само до обяд. Отделно пият поне по 1-2 чаши чиста вода от чешмата (и там да кажем около 300 мл), отделно в яденето и салатата или плодовете, кисело мляко ядат по свое желание по половин кофичка за следобедна закуска (около 150 мл да има вода в млякото). Може би само в чаша им се събира около литър течности, а яденето е отделно. Сокове и газирани напитки почти не пият. може би 1-2 пъти на месеца. Рядко ядем навън, така че няма и как да се тъпчат по заведенията с тях.

Май доста объркано стана, но поне е някакъв ориентир.

# 83
Не, моят син почти не пие чиста вода.

# 84
 Моите, и двамата, са "жаби" Laughing. Пият всякакви течности почти нон-стоп. Без газирано. Започват още сутринта с мляко или чай, после следват айряни, сокове, вода... Баткото, (за който става дума в темата) пие поне по 1 литър само вода, отделно другите течности. Дори ми се струва, че направо прекалява. Но не виждам причина засега да го спирам или ограничавам.
  Не виждам зависимост между течностите и напълняването(отслабването) при децата ми. Сигурно има, но аз не я виждам.

# 85
Има зависимост между пиенето на вода и трупането на килограми. Много пъти глада се бърка с жаждата. Когато моята дъщеря ми казва скоро, след като се е хранила, "Гладна съм", и отговарям "Сигурна ли си, че не си жадна?" и често се оказва така.
Много се радвам, че толкова майки се включиха по темата. Мислех си, че аз съм "най-лошата", в смисъл най-ограничаващата. Определено разбрах, че не е така. Ние с дъщеря ми сме постигнали някакво разбирателство за "непрекаляване", дори отслабна при баба си, защото бях написала стриктно какво има право да яде и какво не. Сега почти си върна формата отпреди лятото. Като всеки ден има право на нещо сладко, но едно - тя обикновено избира сладолед, близалка или студен чай. В плодовете няма ограничения, и без това не обича банани, яде колкото иска. И в момента в хладилника има диня, пъпеш, сини сливи, ябълки и праскови. Знам, че на някои майки и това ще се види много, но преди време я ограничвавах и поради алергии, вече имам ужас от ограниченията, от тъжното и личице и на този вариант съм се спряла.
Днес не е поискала нищо сладко. "Пази си го" за по-късно. Захарта е полезна за детския организъм, за мозъка, не бива да го лишаваме от нея напълно. Въпросът е количеството да е разумно.
Забелязала съм нещо  - проблемът е, че се изграждат вредни навици - на кино винаги се ходи с пуканки, пред телевизора нещо се похапва. Това пред телевизора го дължим на баба ни. Но докато тя похапва семки, детето яде други неща.
Бях много изненадана - след като малката ми дъщеря /тогава беше на година и седем/ имаше проблем с коремчето, лекарите ми казаха да избягвам известно време чипс, зрънчо, шоколад, бонбони - та тя още не е яла такива неща! Явно считаха за нормално да ги яде.
Другото, което забелязвам е, че явно майките, които държат на здравословното хранене не са малко, трябва да продължим да държим /на мен обикновено ми се смеят повечето майки, купуват понички на децата си всеки ден след детска градина и питат дали пък не може да почерпят моето дете, много неудобна ситуация/. Може би с много общи усилия, можем да променим "модата" в храненето. Да, може би е наивистично, но аз ще опитвам.
Не водя децата си в "Мак Доналдс", нито в "Кентъки Фрайт чикан", тези зарибявки с играчките са толкова долен търговски трик, че заслужават да пропуснем пържените им картофки. 

# 86
  • София
И на мен ми се смееха, но аз си вирвах гордо носа и се правех на много "хай". Къде на майтап, къде нарочно започнах да използвам някои символи на социалното разделение и да добавям нови с общата идея, че "не всеки може да си ги позволи".  Laughing

# 87
Чак сега успях да прегледам постовете,които съм изпуснала.

Радостина,благодаря за подробното описание по мл-наистина придобих представа горе долу,какво количество течност трябва да приемат.Едно твое мнение съвсем ме убеди,че в случая с моят син само аз съм виновна да се получи така.Не е възможно да седя денонощно на работа и да контролирам нещата по телефона.Дадох си сметка за много неща.Благодаря ти!

Лени,как даваш овесените ядки на закуска?Освен мляко прибавяш ли и нещо друго?Само корнфлейкс и нищо друго не харесва моят син в млякото.

# 88
И на мен ми се смееха, но аз си вирвах гордо носа и се правех на много "хай". Къде на майтап, къде нарочно започнах да използвам някои символи на социалното разделение и да добавям нови с общата идея, че "не всеки може да си ги позволи".  Laughing
Да бе, ама в наШТо село иди обяснявай, че не че нямаме 5-7лв за пица, ами просто имаме други планове точно за тези левчета. Веднага се прави извода-"е тя нямаше 5лв за пица ли, че не даде на детето, ами му каза да хапне друго".Сега, някой като посегне да почерпи бебето, все още се оправдавам, че то не яде зрънчо, защото няма зъбки...В бъдеще ще давам разбира се, умерено и възможно по-рядко, но някой майчета са толкова учудени, все едно съм закъсняла със захранването с нещо много важно?!
 Аз все пак ще опитам да поставя въпроса с пържените храни в двора на училището, дори и да няма ефект, поне да си кажа.

# 89
Лени,как даваш овесените ядки на закуска?Освен мляко прибавяш ли и нещо друго?Само корнфлейкс и нищо друго не харесва моят син в млякото.

tumnokoska купувам едно мюсли асорти на фамилия Никола - голяма пакет 1 кг - има доста плодове вътре и лешници и стафиди или едно на немска фирма, но сега не се сещам за името. Слагам мляко, който каквото иска - кисело или прясно. Понякога като са се пообрали плодовете режа вътре прясна ябълка или праскова или банан, зрънца грозде също слагам. На малкия му разрешавам и шоколадовите топчета на Нестле / не че са мега полезни де, но пък той е кожа и кости Sad милия/ или овесените кръгчета с пчеличките. Моите пък не харесват Корнфлейкса.

Общи условия

Активация на акаунт