Нужни ли са големи подаръци за учителите за всеки празник?

• 2 871
  • 111
  •   1
Отговори
Здравейте,

Имаме малко познати с деца и ми се иска да обсъдя тази тема с повече родители. Става въпрос за събиране на пари за подарък на учителите и по колко пари е разумно да се събират според вас. А, ако не сме съгласни с определената сума, трябва ли да "се цепим от колектива"?
Ще дам пример с нашето семейство: две деца - голямото в 1ви клас, малкото в ДГ. Събираме пари за Коледа, 8ми март, Завършване и Рожден  ден на учителите (без на лелята от ДГ). Това прави 5 повода (всяко дете има х 2 учителя) по 2 деца и минимум 10 лева = поне 100 лв разходи. А много често сумите са 20 лв. 25 деца × 20 лв = 500 лв! Не е ли много за един подарък?! Уважавам труда на нашите учители, но това може да се изрази и с цвете, или с картичка, направена от детето. Ами ако децата в семейството са 3? Не всички имаме еднакви възможности.

Другият проблем е изразът ни на несъгласие със събираните суми - ако го изразим, има ли последици за детето? Не съм съгласна с исканата сума за дъщеря ми в ДГ сега за 8ми март, но ако изразя мнение, ме е страх, че може останалите родители да настроят децата си срещу моето (примерно, "Няма да каним Мими на рождения ти ден, майка й е лоша и не подарява подаръци" и т.н.).
Моля, споделете вашия опит.

# 1
Когато имах малко дете, тази мода тъкмо навлизаше и срещаше отпор. Цвете или някаква дребна сума за кошница с цветя или подобно. Тези суми за подаръци, които описвате , не мисля, че дори са законни.
Не съм събирала, имаше предложения, но повечето не сме участвали. Нямало да го канят на рожден ден, за какво са ви такива хора. Не си учете детето да се води по масата.

# 2
Масово се купуват гифт карти, с които “заобикалят” етничния въпрос, на стойност 500-800 лева. Не, не го разбирам. Не смятам, че е и правилно.

# 3
Ами да и подарят книга, нали е учител. Съвременен будител. Това е призвание. Да подарят нещо за класната стая.
Родителите са овце и събират пари за подаръци, а учителите защо ги приемат?

# 4
Ние подаряваме само дребни, символични подаръци - книга, бележник с химикал, интересно цвете в саксия, кошница с някакви продукти, нещо майтапчийско, кутия с нарисувани от децата картички, такива неща... Не е заради парите, а за принципа, не върви на учител да подаряваш нещо луксозно, все едно го подкупваш. Но слава богу нашата родителска група и в дг, и в училище е много разбрана и горе-долу мислим по един и същи начин.

# 5
  • София
Категорично не. Цветя са достатъчни.
По-голям подарък приемам само при раздяла с любим учител при завършване на определен образователен етап, през който учителят е доказал, че държи на класа и е дал от себе си внимание, грижи, емоция и т.н.
Съгласна съм с Мила Атова. По света големите подаръци се приемат за подкуп и е редно така да се приема навсякъде.

# 6
Много благодаря за тези мнения. Сверих си часовника, защото наистина почнах аз да си мисля, че явно съм страшно стисната. Току що ни пуснаха анкета в групата на ДГ относно подаръка и всички са гласували за 10 или 15 лв, а само аз съм дала вот за 5 лв. Сега съм в чуденка дали да не им заявя, че няма да се включа в подаръка, защото тази сума е прекалена. Разберете, не съм конфликтна личност и затова избягвам подобни конфронтации, но вече е прекалено. Как бихте постъпили?

# 7
  • Пловдив
"Не" и от мен дали трябва да се подарява, глупава и натегаческа идея е, ако стойността не е съвсем незначителна.
По-трудно ми е да преценя дали е уместно да се цепиш, ако всички други са "за". Едно, дали ще навреди на детето, второ, ако само ти си против, може да се схване, че не харесваш учителя, против него си. (Или си непоносим пинтия. Wink) Аз в такива случаи не бих се цепила, макар че не харесвам идеята.
Същото е като събиране на подобни суми за подарък за рожден ден на колега. Смятам го за пресилено, но давам, защото всички дават.

# 8
  • София/Севлиево
При моите деца винаги сме събирали по 20-50 лв еднократно в началото на учебната година за подаръци на учителки и лели в ДГ.Миналият месец едната госпожа на малкия имаше р.д. и понеже нямаше време да реагираме и взехме цвете в саксия и ваучер за 100 лв от Юск.Сега и другата има р.д.и ще получи същото.За 8 март пак ще е общ подарък,но не знам какъв.За Коледа им подарихме по една коледна звезда и ръчно направени тефтери с кожена подвързия+ гравирани химикалки(излезе около 40 лв на човек).В смисъл не мисля,че правим скъпи подаръци и веднъж годишно е ок да съберем една сума и да я разпределяме за всички поводи през годината.
На учителката ни от 1 до 4 клас имаше една група майки дето доста се изхвърляха и ѝ подаряваха Сваровски и разни ваучери,но групово пак сме събирали по 20 лв,ако сумата за подарък е била повече вероятно "баровките" са допълвали разликата...

# 9
Наболяла е темата и при мен. Такова явно подмазвачество не понасям и не толерирам. Категорично не бих мълчала. Директно бих попитала - 15 лева х 25 деца = 375 лева. Какво ще купите за 375 лева? Златно колие? Ваучер за спа? Това са скъпи и лични подаръци и за мен не е редно на хора, с които сме в служебни отношения, които са с положение спрямо нас и на които говорим на Вие, да подаряваме подобни неща за подобни суми. Аз ако съм учител би ми станало неудобно и бих отказала подаръка.
В нашата група е имало всякакви безумни предложения за подаръци - копринени калъфки за възглавници, комплект бяла козметика за лице и коса и други подобни, силно индивидуални и лични подаръци, направо им се изсмях и директно казах, че няма да участвам. Обадиха се още един-двама и се стигна до големи спорове и в крайна сметка взеха ваучер, което е по-приемливия вариант, въпреки че като цяло смятам подаръците за лични поводи за излишно подмазвачество. Дори в моя случай не става въпрос за финансови възможности, а за прекрачване на принципи.

И аз не съм конфликтна личност по принцип, но когато не съм съгласна с нещо си го заявявам и не ми пука кой ще ме харесва и кой не. Такива хора не ми трябват и детето си ще науча на това някой ден.

# 10
Аз не съм майка все още, но една моя много близка приятелка скоро имаше такъв казус. В класа на сина й (3 клас) се купували някакви безумия от сорта на карта за 150 лева за Техномаркет и подобни неща. На нея й кипна от тази глупост и имаше още една майка да мисли като нея. В групата на родителите във Вайбър беше писала единия ден след училище да се съберат и да го обсъдят. И тя си е изказала мнението, дала си е доводите - учителите не работят на минимална заплата, превеждат им се пари за облекло, те отиват там да си свършат работата, за което им се плаща и това е окей. А родителите купуват големи подаръци все едно тези учители работят безплатно и ако не са тия подаръци, горките те. Накрая е казала: "Всички вие ходите на работа, за което ви се плаща, очаквате ли през 2-3 месеца големи и скъпи подаръци? Не, защото си получавате заплата за свършената работа и така трябва да бъде!" Извинете, но и за мен това е безумие ... Учителката като иска да си купи нещо за дома, да отиде в магазина к да си го купи, не да длъжни родителите да я "обзавеждат" с ваучери, аз направо бях потресена, и то това са 4 отделни повода ... И явно е била много убедителна, защото са стигнали до извода да събират сума в началото на годината и да с е купуват символични подаръци - цвете, дневник за спомени, албум за снимки, красива химикалка и толкова. Също беше казала, че не всеки родител може да си позволи такова разточителство за учителките и да ги обзавежда, и за да бъде удобно за всички и да не изглежда като подмазвачество, всички са се съгласили (без 1 или 2), но в крайно сметка мнозинството е надделяло и казуса е решен. Разговори на живо и обяснения явно наистина променят играта.

# 11
  • София
...
Същото е като събиране на подобни суми за подарък за рожден ден на колега. Смятам го за пресилено, но давам, защото всички дават.

Когато преценя, че не е редно, няма сила на света, която да ме накара да се включа. Проблемът е в отсрещната страна как ще приеме моето "цепене от колектива". При промяна в отношение на професионално ниво има други лостове.

# 12
Аз съм начален учител и споделям същото мнение. Имам близо 10 години стаж и досега родителите никога не са ми подарявали подарък за рождения ми ден. Даже не знаех, че "трябва", но тази година в групата на дъщеря ми (1 гр. в детската градина) някои майки изразиха възмущението си, че сме пропуснали рождения ден на госпожата.
Тъй като вече не съм в системата, бих казала, че най-хубавите ми спомени от този период въобще не са свързани със скъпи подаръци. Но има нещо сбъркано в разбиранията ни, че подаръкът към учителя трябва да е голям/скъп, за да покажем благодарността си...
При нас също имаше предложение за ваучер за спа процедура за 8 март. Явно е модерно в момента 🤣.

# 13
  • Кърджали
Принципно съм против, не го разбирам, особено и когато започне едно изхвърляне кой клас по-голям подарък. Когато дъщеря ми завършваше 7ми клас,майките решиха да събират пари за златно бижу. Попитах за абитуриентския им бал какво ще е - кола или апартамент. Класната им ръководителка много я харесвах, това е друг въпрос, уважението ми е безкрайно. Не дадох парите.
Отделно от другите, аз ѝ подарих една книга, която предположих че ще ѝ хареса (а е и учителка по български език и литература) и дъщеря ми ѝ подари една лично нарисувана от нея картина.
Малкият ми е трети клас, събират се пари за подаръци за Коледа и осми март. Засега давам, защото и синът ми е много чувствителен и ако някое дете каже нещо пред него (не вярвам че такива неща не се коментират вкъщи) ще го приеме доста емоционално.
Но за завършването на 4ти клас ще си помисля. Ако пак се хвърлят да преиграват ще си подаря отделно нещо, с което лично да си покажа благодарноста към класната му за търпението и вниманието (малкият не е проблемен ученик, но е доста келяв характер и наистина съм ѝ признателна за търпението, което проявява съм честите му емоционални кризи)

# 14
Аз винаги съм била против за събирането на конкретна сума пари, или минимум един каква си сума (например 10 лв.) за подарък на колега, учител и тн. Наистина не всеки има равни финансови възможности. Не е редно и не е справедливо да се поставя такова условие.

Общи условия

Активация на акаунт