Нужни ли са големи подаръци за учителите за всеки празник?

• 5 406
  • 150
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Имам 5 деца, но парите нямат общо, а принципите!
По света учител/служител/лекар и т.н., приел "голям" подарък, обикновено остава без работа.

# 31
Имам 5 деца, но парите нямат общо, а принципите!
По света учител/служител/лекар и т.н., приел "голям" подарък, обикновено остава без работа.

Малко не е по темата, но позната остана шокирана, че аз, излизайки от болницата с новородено, не съм доплатила на лекаря, който бях избрала, и не съм занесла питка, вино и поръчков сувенир! Питах я защо, нали си плащам избор на екип? "Е как, за благодарност!" - каза. А тя беше родила месец преди мен, също с избор на екип, и беше доплатила нещо от порядъка на 500лв допълнително лично на доктора + вземане на бебето от болницата тип "крадене на булка" - със съпътстващите подаръци за екипа, бонбони, алкохол и т.н.
Не е от малцинствата.
Така и не разбрах аз ли съм в грешка, че не "благодарих" на доктора с пари в плик.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 20:02 от HoneyBee33

# 32
  • София
Нашите деца са резултати от репродуктивната медицина и всяко ни е "струвало" официално минимум колкото една кола среден клас. Черпили сме при изписване с по нещо сладко в болницата (кутия бонбони или малка торта за екипа на смяна). Толкова.
Други идваха с още поне толкова пари в плик. Против принципите ми, а и съм чувала лекарите след подобни подаръци да се чудят защо тези пари не си ги дават за децата, вместо на тях.

# 33
Откъде се знае рождения ден на учителката?

# 34
Това нищо не е! Когато предложих да не купуваме за рождения ден козметика и спално бельо, а например някаква кошничка с домашни сладки / соленки / сурови бонбони от биомагазина, бях скастрена, че едно от децата на госпожата имало не знам си каква алергия и не е редно да подаряваме сладко, защото няма как да ги яде пред детето си. Останах безмълвна.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 21:33 от HoneyBee33

# 35
Една от "активните" майки ни беше казала на групата. Знаела го от бившите й възпитаници (явно контактува с техни родители).
HoneyBee, това с алергията на детето вече е върхът!

# 36
  • SF
Вероятно на Коледа е особено натоварващо, защото се правят разни тайни Дядо Коледа в класовете на децата, подаръци за учителки, за треньори, за зъболекарки, за лекарки, за колежки, за кого ли не...
В предишната ми работа за рожден ден събирахме по 50 лева и с парите или се купува някакъв безкрайно глупав подарък, поне според мене, или се дават в плик. Обаче и това е недомислено - на един дават сериозна сума в плик, на друг са му купили козметика, закачки и не знам какво и останалото малко пак в плик.
В тази работа събираме по 20 лева но за март имаме трима рожденика плюс подарък за едно бебе. На единия са решили да подаряваме ваучер за СПА за двама.
Представям си, ако на мене някой реши да ми избира бижута за 300 лева, как ще ми ги избере. Никой няма да им уцели вкуса.
А най-несполучливият подарък са разни скокове с парашути, бънджита и други "преживявания". За мене това са хвърлени пари. На един колега подарявахме полет с балон.

# 37
  • София
При нас събираме винаги за подаръци и обикновенно се дават по 20 лв. Аз съм касиер на нашата потготвителна група и всичко се решава с вайбър анкети. Ако някой не видвл, да е видял, толкова.  Но подаръците и при нас са големи и сумите са сериозни. Явно всички имат по едно дете и никой не се е задърпал да не дава пари, но ви разбирам че найстина  ако имате три деца...

Какво означава "ако имате три деца"? Ако имаш по-малко от три, нямаш право да кажеш "не" ли?

# 38
Защо се оставяте да бъдете "скастрени" и се водите по акъла на разни патки.
Нямате ли собствен мозък.
Не забравяйте, че така учите децата си.
Ами съберете ги тия пари за някое болно дете. За какво и е на учителката скъпа козметика. Жизненонеобходима ли е. По-глупава ли ще стане, ако се намаже с крем здраве. Как не им е неудобно се чудя.
Направо ме е срам от името на учителите, които сме имали и вярвам, че  все още има такива.
Това си е подкуп, ако подарите скъп подарък на някой данъчен служител няма да се приеме добре. С какво на  учител е по различно?

# 39
Защо се оставяте да бъдете "скастрени" и се водите по акъла на разни патки.
Нямате ли собствен мозък.
Не забравяйте, че така учите децата си.
Ами съберете ги тия пари за някое болно дете. За какво и е на учителката скъпа козметика. Жизненонеобходима ли е. По-глупава ли ще стане, ако се намаже с крем здраве. Как не им е неудобно се чудя.
Направо ме е срам от името на учителите, които сме имали и вярвам, че  все още има такива.
Това си е подкуп, ако подарите скъп подарък на някой данъчен служител няма да се приеме добре. С какво на  учител е по различно?
Zavs, въпреки редовното събиране на пари, което ме дразни, трябва да призная, че изгъзици като бижута, козметика и т.н. при нас не е имало. Тогава не бих се замисляла дори да давам пари. Подаръците са ваучери за театър, книжарница и т.н., които уж са по-практични и подходящи за учител. Децата ми са още малки (7 и 4 г.) и даже не знаят в действителност, че събираме пари за учители, че реално възпитанието им да пострада. Всичко става по вайбър и ми е някак тъпо да почна да се разправям с всички родители за сумите, чатейки. Според мен е хубаво да има подарък за 8ми март, но примерно, както споделиха и тук, саксия с цвете, нещо изработено от децата... Това не струва 200 лв, камо ли 400!

# 40
  • София
Да, за болно дете, за благотворителност и т.н. винаги бих подкрепила.
За учителите - цветя и ръчно изработени от децата картички са достатъчни. За завършване на образователен етап - професионален подарък - ваучер за книжарница, красив тефтер и писалка с името на учителя. Това е.

# 41
Да изразиш уважение е едно да събираш големи суми за всеки повод е абсолютно различно.
Във всеки клас се намират две три майки натегачки, които предлагат колосални суми.
Или човек се занимава той да организира подаръка и да вкара малко разум или дава сумата.

При завършването на 7 клас при малкият събрахме фантастичната сума от по 50 лева на дете за класната.

Тоест ако искате сумата да е адекватна и да не ви сочи с пръст тълпата, просто се заемате вие с организацията на подаръците.
Ако обаче не ви се занимава, давате това което другите са решили.

# 42
Съгласна съм с вас. Като че ли едно време, когато аз бях в детската градина и училище нямаше такива неща. Сякаш зюмбюл беше повече от достатъчно за 8 март, а рожден ден на госпожата никога не сме празнували.
В групите, които е посещавала дъщеря ми също се събираха пари. Един път в началото за разни пособия по 50 лв (което също ми се вижда прекалено) и после за всеки повод - Коледа, 8 март, пенсиониране на едната лелка, рожден ден на госпожите, завършване на годината. Първо ми се вижда не на място, второ супер сложно логистически да се съберат пари от всеки родител, караници в групата (забележете, имаше една майка, която не искаше да купува за детето си подаръка, който се беше избрал от "дядо Коледа" и беше направена нова група без нея!!! в която я обиждаха, дори нарекоха недоеб*на). За Коледа подариха на всяка госпожа и лелка голяма кошница с деликатеси и вино. Над 150 лв беше всяка и тържествено се поднесе, само питка с мед липсваше. Ами на мен даже съпругът ми не ми подарява толкова скъпи подаръци.
Не знам откъде излезе тази мода. Да добавим и организирането на рожден ден в групата на детето, с картонени торти и подаръци за всяко дете... Ако не го направиш детето се чувства ощетено...
Това са хора, които вършат служебна задължения, за което им се плаща. Толкова.

# 43
  • София
Ако обаче не ви се занимава, давате това което другите са решили.

Кое ме задължава да участвам в групов подкуп?

# 44
За мен и двете страни са виновни. И родителите с криворазбраната ангажираност, и учителите, които явно с охота приемат спа почивки. Това е малко като с частните уроци - върти се един сериозен бизнес, но и двете страни си траят, държавата също, но иначе се чуди колко да вдигне осигурителния праг и всякакви вноски.

До манталитет е - всички знаем за келепира. За даскалите материален, за родителите - благосклонност към отрочето.

Не ми е дошло до главата, но предстои. Бих дала минимална сума и то по повод, който наистина преценя, а не за рожден ден на госпожата.

Общи условия

Активация на акаунт