Нужни ли са големи подаръци за учителите за всеки празник?

• 5 410
  • 150
  •   1
Отговори
# 45
Може пък да му мине модата.
Аз си спомням по времето на Жан Виденов май беше. Приятелка на майка ми, детска учителка носеше продукти от село в детската градина. И не само тя. Учители в училище, редовно носеха листи, химикали. Преснимаха си учебниците, за да не се налага да се купуват.

# 46
  • Пловдив
При нас събират за касата на класа, отделно за подаръци не помня да е събирано. Като свършат, събират пак. От тях са купували подаръци на учителките от типа на книги и чаши, не Сваровски и спа почивки.
Пълно минаване на модата не се задава засега, но не всички се изхвърлят. Свидетелка на кавги за пари дотук между родителите от детската градина или училището на децата ми не съм ставала. В детската градина беше по същия начин - малка сума за каса (по-малка от училищната) веднъж годишно, във вайбър-групи там не участвам. Та както се случи.

# 47
  • София/Севлиево
Някой назад писа,че се събирали пари за помагала.Да,едно време беше така.Когато големият син беше 2-ра група аз бях касиер (госпожите незнайно защо тъй решиха) и събирахме по 100 лв.От тях закупихме комплект работни тетрадки, канцеларски материали,книжки с приказки и малко играчки за всички деца от групата.И останаха пари за коледни подаръци на госпожите и лелята.За 8 март носехме само по едно цвете,кой букетче,кой в саксия...

# 48
  • София
При нас в училището на децата ми е забранено да се събират пари, извън тези, свързани с учебния процес. Реално пари за транспорт и застраховка се плащат по ценоразпис и по сметка. За учебни помагала или всеки си има грижа, или някой родител прави списък, купува и после му даваме/пращаме парите. Каса на класа няма - за поводи, свързани с почерпка за децата, всеки носи по нещо или се разбираме кой какво ще купи.

# 49
Ако обаче не ви се занимава, давате това което другите са решили.

Кое ме задължава да участвам в групов подкуп?
Toва, че човека е социално същество. И когато живееш в група се съобразяваш с нея.

И не знам, защо подаръка се счита за подкуп.
Съгласна съм, че учителите си вършат работата. Но както и тази не лакарите тя е доста по-различна от останалите професии. Тези хора се грижат, ограмотяват и възпитават масово поколенията.
Логично е всеки родител (на който му пука за детето) да покаже уважението към учителя.

Тук в случая комнетираме как се случва това, а не дали трябва да го има.

# 50
  • София
Уважението не се показва със злато и почивки, които човекът не си е избрал сам.
Отношението го показва, а не вещите, от които учителят може да няма нужда.
Личният и служебният живот са отделни писти и не е редно да се сливат.
Да, случването трябва да е в морални граници. А и законови, защото вкл. по нашите закони учителят би следвало да декларира всеки подарък и да му плати данък, та не е много коректно да му се вменяват подобни задължения. Но и това с времето ще се регулира, както е видно от последните активности на НАП.
И точно за подкуп се счита на много места, когато е нещо различно от цвете, писалка, книга или нещо символично.

# 51
Почивките и бижутата истински ли са или са легенда? Ако изобщо някъде е имало нещо такова, едва може да се ползва като пример за това какво по принцип става.

# 52
  • София
Дори в темата се споменаха като пример. Явно не са градска легенда.
Иначе винаги за завършване на гимназия в класовете на моите деца са се събирали пари за голям подарък, който децата да поднесат на класните, когато отидат да си вземат дипломите. Това е единственото приемливо за мен, защото е израз на благодарност и раздяла и идва след като вече децата са извън системата и преминават към друг тип отношения с любимите учители.

# 53
При колко от хората е имало подаряване на бижута или почивки или знаят със 100% сигурност за такива, а не "чувал съм от някъде"?

# 54
Аз имам преки наблюдения върху подаръчни карти, много се купуват, абсолютна масова практика е. Сумите са от порядъка на от 100 до 800 лева.

С лекарите да не започваме, последният си поиска 1000 лева за благодарност. Simple Smile Такива подаръци възпитават точно такова отношение.

# 55
Потвърждавам, че бижутата въобще не са градски легенди, а реалност. Парфюм, козметика, ваучери за масаж също са твърде лични и неприемливи подаръци, поне според мен, макар да са чест избор сред родителските групи.
Част от изброените са били предлагани и в нашата група, но с много спорове и бунт аз и още една-две майки сме успяли да НЕ ги купим.

По-нагоре имаше пост, в който съфорумката казва, че за всеки повод събират по 20 лева. Не даде обаче пример какво точно купуват за рождения ден на госпожата за ~400 лева.

С лекарите да не започваме, последният си поиска 1000 лева за благодарност. Simple Smile Такива подаръци възпитават точно такова отношение.
Това си е наглост и е за сигнал към НАП.

# 56
  • Пловдив
Наглост е, но когато се среща често и когато човек се притеснява, че няма да бъде лекуван добре, ако не плати, няма особен избор.
По-важно е от училището.

-----

Елислава, ние за помагала отделно събирахме - навсякъде различно.

-----

Цитат
Съгласна съм, че учителите си вършат работата. Но както и тази не лакарите тя е доста по-различна от останалите професии. ...
Логично е всеки родител (на който му пука за детето) да покаже уважението към учителя.

Тук в случая комнетираме как се случва това, а не дали трябва да го има.
Нищо различно няма, професия като всяка друга.
Ако на лекарите - но не и на учителите - е различна, то е само защото здравето е най-най-важно, не можем да си го поправим сами и не можем да си позволим да рискуваме силно лечението си. А не защото е редно да оставяме бакшиши под масата, че и да ги очакват от нас.
Което не се поема в достатъчна степен от касата - да бъдат така добри да направят ценоразпис. Не "сещай се" (иначе значи не ме уважаваш, мен и труда ми, и следващия път... нали).

Изобщо за нерегламентирания, но подразбиращ се бакшиш във форма на подаръци като израз на уважение към когото и да било, не искам да казвам нищо повече, защото нямам никак положително отношение към подобна концепция.
И как да не коментираме дали трябва - баш това коментираме.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 13:01 от Магдена

# 57
Потвърждавам, че бижутата въобще не са градски легенди, а реалност. Парфюм, козметика, ваучери за масаж също са твърде лични и неприемливи подаръци, поне според мен, макар да са чест избор сред родителските групи.
Част от изброените са били предлагани и в нашата група, но с много спорове и бунт аз и още една-две майки сме успяли да НЕ ги купим.

По-нагоре имаше пост, в който съфорумката казва, че за всеки повод събират по 20 лева. Не даде обаче пример какво точно купуват за рождения ден на госпожата за ~400 лева.

Това си е наглост и е за сигнал към НАП.

Дано да не е чак толкова често. Аз за първи път чувам такова нещо. До колкото виждам нашата група, за сега трудно ще се приеме.
Тези 400 едва ли са за една г-жа....

# 58
  • София
Никога не съм "благодарила" на лекар финансово, нито на какъвто и да е специалист, извън официалното му заплащане.
Още повече, че при плащане на частно по максималната тарифа на болницата - преди година се "опитаха да ме убият". Междувременно спечелих административно дело срещу тях. Представям си да си бяха поискали нещо под масата. Ето, на тези, които после ме спасиха, благодарих с почерпка за екипа при изписването. Бонбони, ядки, сокчета - всичко на масата и без скрито под масата. Не само не поискаха друго, а и това не искаха да приемат, докато не заявих, че е за цялото отделение, вкл. за пациентите.
Още при първичния преглед при конкретен специалист или на регистратурата (според конкретната организация на лечебното заведение) питам за всички възможни тарифи - по НЗОК, по ДЗЗ и за частен прием и уточнявам кой опция ме устройва. Разговорите в кабинета за пари приключват точно в този момент.

# 59
Моите деца като бяха ученици купувахме злата на учителките, но тогава златото беше модерно, сега се носи само от малцинствата.

Общи условия

Активация на акаунт