Нужни ли са големи подаръци за учителите за всеки празник?

• 5 420
  • 150
  •   1
Отговори
# 60
Днес говорих с моя добра приятелка, която е учител с 20г. стаж - била е и в държавна, и в частна ДГ, а сега е класна на 3 клас. Сподели ми, че е получавала всякакви подаръци и винаги са я карали да се чувства неудобно. Особено някои. Подарили й спа ден в спа център и или трябвало да е сама, или да доплати за още един, както и направила, но било непредвиден разход и за нея. Другата глупост била екскурзия до Солун за 2ма (безмълвна съм)в период, в който майка й изисквала постоянни грижи и не заминала. Учителите също са хора и наистина такива задължаващи подаръци явно са им повече проблем, отколкото приятно преживяване. Подарили й картина, която просто не пасвала в дома й и нито да я изхвърли, нито да я остави. И тя смята, че букет от целия клас или картички от децата са й много по-желани. Вярвам, че има и друг вид учители за съжаление, които се впечатляват от подобни неща, но се надявам те да са рядкост. Имаме късмет и четирите учителки на децата ми да са наистина прекрасни преподаватели И хора и не вярвам с подаръци или не да се променят.

# 61
Dragoness, това е обидно и чак тъжно! Горките учители...

Затова подаръци, особено големи, на непознати или служебно познати хора не трябва да се правят. Не им знаем вкуса, стила на живот, семейното и битовото положение.

# 62
И аз имам късмет и с родителите в градината/училище и с учители. И смятам за крайно неподходящи подаръци предмети, почивки и сувенири. За бижута донякъде съм съгласна, защото се вижда какво носи учителката.  Но това до 10 лв. на дете и за важни поводи, като завършване на градината/ училището. За 8-март сме купували цветя , ваучер от магазин за дрехи, салон за красота
/знаем че ползва/ .

# 63
  • Някъде по Дунава
Много интересна тема! И аз смятам, че големи подаръци са излишни. Красив букет е напълно достатъчен. И всекидневно показване на уважение. Иначе граничи с лицемерието.

# 64
Ние подаряваме само дребни, символични подаръци - книга, бележник с химикал, интересно цвете в саксия, кошница с някакви продукти, нещо майтапчийско, кутия с нарисувани от децата картички, такива неща... Не е заради парите, а за принципа, не върви на учител да подаряваш нещо луксозно, все едно го подкупваш. Но слава богу нашата родителска група и в дг, и в училище е много разбрана и горе-долу мислим по един и същи начин.

Съвсем сериозно питам, къде се намирате?  Бих искала да запиша детето си, където няма такива идиотщини. Аз съм отчаяна. На какво учим децата, да се мазнят? Това поведение е крайно неприемливо. Майка ми е учителка в детска градина и имам и обратната връзка на нейните колежки. Никой не харесва това.

"Не" и от мен дали трябва да се подарява, глупава и натегаческа идея е, ако стойността не е съвсем незначителна.
По-трудно ми е да преценя дали е уместно да се цепиш, ако всички други са "за". Едно, дали ще навреди на детето, второ, ако само ти си против, може да се схване, че не харесваш учителя, против него си. (Или си непоносим пинтия. Wink) Аз в такива случаи не бих се цепила, макар че не харесвам идеята.
Същото е като събиране на подобни суми за подарък за рожден ден на колега. Смятам го за пресилено, но давам, защото всички дават.

В нашата група наврежда. Аз съм объркана. Това за мен е нелепо. Да се наговарят деца едно срещу друго, понеже нямам намерение да финансирам никого. Държим се възпитано и уважително с всички. Детето ми носеше енциклопедии, даже майка на дете от групата ме спря на улицата да ми благодари, че нейното било поискало да чете книга покрай моето дете, което в тях било събитие. Каква била тази енциклопедия. А моята дъщеря много обича енциклопедии и всеки път взима с нея, за да си ги разглежда. Направо се стъписах. Всичко беше супер, докато не дойдоха празниците. Позовавайки се на това, че майка ми е учителка в ДГ, но друга, разбира се, направих съвсем културно предложение в групата след като е взето решение да се подарява подарък на учителките, то ще е добре да бъде символичен, нематериален, нещо, изработено от децата, връчено от тях, на което учителите биха се зарадвали много. И  най-много една гифт карта от книжарница с таван от 50 лв, колкото е стойността на една хубава книга. Известно време по-късно не можех да повярвам на очите си какво чета и как е възможно да има такива родители, в които да има такава грозна, първична, селска злоба. Изляха се тонива обиди и нападки по мой адрес и по адрес на семейството ми, но това беше нищо. Броени дни по-късно последва масово оплюване на детето ми, как говорело глупости, аудиозаписи как децата им декламират, че детето ми ги научило на глупости, телефонът ми звънеше през 2 минути, някои дирекрно си крещяха.
Излишно е да казвам детето ми колко се обиди от цялата тази история. Приписваха и се неща, които тя не е направила нито с цел да нагруби, нито с каквато и да е друга. Може да се е изпуснала, но тя е била по-слабата страна, все пак на 5 годинки тя не може и не знае да се защити от такава организирана и умишлена проява на злоба, и то без причина. Имаше си приятелчета, които я защитаваха до последно и на които родителите им прекратиха прителство с моето дете, защото представяте ли си, било лошо, невъзпитано, учила всичко от вкъщи, обиди за мен, за баща и, няма да цитирам какви.
Смятам, че тази практика трябва да се прекрати и да се наложат наказания, защото не носи нищо добро, а и освен това стимулира простащината. Трябва закон, който да забранява такива неща като даване на скъпи гифт карти, пари, вещи и т. н.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 22:56 от emkaemka1

# 65
Обикновено квартално пловдивско училище. Ама то не зависи от училището, а от конкретната родителска група. Ние се паднахме хора със сходни виждания по този и други въпроси . Други класове в същото училище може да действат по различен начин.

# 66
Обикновено квартално пловдивско училище. Ама то не зависи от училището, а от конкретната родителска група. Ние се паднахме хора със сходни виждания по този и други въпроси . Други класове в същото училище може да действат по различен начин.

Е, ние не сме в Пловдив. В София е някакъв ужас. Би било добре в темата всеки да спомене от кой град е. Но подозирам, че натегачеството е най-изявено в столицата (по обясними народопсихологични причини)

# 67
Не е добре да се дават подаръци. Аз съм учител и съм против. Не са нужни подаръци, а уважение.

# 68
Не съм чела предишните коментари, но и за мен темата ми е на дневен план. Зависи от родителите, на които ще попаднем. На сина ми групата се оказа доста по-адекватна от тази на дъщерята. При него събираме 50 лв. в началото на годината и с това се покриват всички подаръци и дребни консумативи за децата през годината. При дъщерята обаче се събра още от началото една група квачки и там през септември се дават 100 лв. само за подаръци и до декември те вече са ги опукали за какви ли не глупости. Бяха останали 100-150 лв. за Осми март, но не знам дали взеха нещо, защото напуснах вайбър групата. То няма излизане на глава. Гласува се и като се изявяват едни и същи патки, "демократично" се приема тяхната идея, като обикновено важното е да е скъпо, а не смислено.

# 69
При дъщерята обаче се събра още от началото една група квачки и там през септември се дават 100 лв. само за подаръци и до декември те вече са ги опукали за какви ли не глупости. Бяха останали 100-150 лв. за Осми март, но не знам дали взеха нещо, защото напуснах вайбър групата.

Леле! За какво пръснаха 2 хил.лв. (ако са ~20 деца х100лв) за има-няма 6 месеца? Колко повода с подаръци има от 15.09 до 08.03 Flushed

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 23:27 от HoneyBee33

# 70
Колкото си измислиш.

# 71
  • here and now
Не съм чела цялата тема, отговарям на първия пост.
Категорично съм против. В детската градина дадох за завършването и все още съжалявам за това. В началното училище вече спрях. Нашите госпожи с охота приемаха всичко. За завършването на 4-ти клас не дадох нищо(купували са злато) и дъщеря ми не присъства на партито по случая. Обсъдихме го предварително не е страдала и сега (в 7-ми клас е вече) не страда, че е пропуснала.
Смятам, че това че съм изпратила детето си възпитано и подготвено на училище и че съм си платила данъците е напълно достатъчно. Тези хора си имат семейства, с които да си споделят личните празници.
Дъщеря ми харесва много учителката си по БЕЛ и на 15-ти септември и на 8-ми март ѝ носи цветя. Към класната си не изпитва симпатии и не ѝ носи нищо.
След 4-ти клас всъщност не знам дали събират пари за нещо или просто не искат от мен, защото знаят, че няма да дам.
При мен не е въпрос на възможности, а по скоро на принципи и на възпитание.
На дъщерята, на най-голямата майка активистка, от началното успеха ѝ падна значително, та не виждам голям ефект от "подмазването"...

# 72
Като родител и бивш учител смятам, че тази практика е изключително порочна. Спомням си като млад учител колко неудобно се почувствах, когато класът ми подари подарък по повод края на учебната година, а след това  в учителската стая се втрещих, когато някои колеги оглеждаха и коментираха на кого какъв подарък са подарили.
В училището на дъщеря ми пък носеха лични подаръци на класната по различни поводи, обикновено по инициатива на родителите на слабите ученици. Същите активистки бяха избрали най-мрачната и депресираща картина по случай завършването на седми клас на децата, надали някоя от тях би си я сложила вкъщи, но беше от много известен автор и явно бяха ходили на гости на госпожата и решили, че ще й ходи на интериора.
Ще дам пример и с моя позната, начална учителка, която не пропуска да се похвали, че всичките й златни бижута са подарък от учениците. Чувам, че в някои класове събират  по 50-60 лв за закупуване на ваучер за екскурзия в чужбина  и сигурно колегите, които не са получили такъв голям подарък, се чувстват недооценени.
Може  да се подари нещо символично от целия клас в края на учебната година, в знак на благодарност,  но да се събират по 20-30 лева от дете е много, а пък подаряването на подаръци за рожден ден или 8 март е безумно, това са лични празници.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 01:19 от vanians

# 73
  • Пловдив
Офтопик, за мрачните картини. Майка ми обичаше да разправя как неин колега или колежка преди десетки години за някаква такава картина, купена за подарък или вече подарена, не помня, се изказал: "Само като я погледна, и почва да ме щрака ишиасът". Не са учители, по друг повод е бил подаръкът.

Иначе и аз точно така очаквах - учителите са като всички хора и подаръците ще се коментират между тях, като едни ще се чувстват неудобно, а други - недоуважени, ако подаръците им са по-малки.

# 74
Аз съм решила да адресирам проблема към Столична община. Към момента за детските градини. Проблемът там е много належащ, защото деца се поставят в неравностойно положение, ако мама и тати не са натегачи, без децата да имат вина. Единствено забрана и глоба за нарушителите може да спре тази порочна практика с ненужното обсипване на учителки и персонал с подаръци. Ако някой иска да се включи инициативата, моля нека се свърже с мен на ЛС.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 07:47 от emkaemka1

Общи условия

Активация на акаунт