Нужни ли са големи подаръци за учителите за всеки празник?

• 5 491
  • 150
  •   1
Отговори
# 75
Да добавя, че дъщеря ми също настояваше да подарим "поне един път" нещо на госпожата лично от нас, както другите майки правят- явно децата, особено по- малките, се впечатляват, а може и да се травмират, затова трябва да има правила, вписани в училищния правилник, например.

# 76
Почивките и бижутата истински ли са или са легенда?

Истински са. Миналата година за завършването подарихме на класната 5-дневна екскурзия в Турция за нея и дъщеря й.
За мен не са етични тези подаръци и освен, че трябва да бъдат символични, следва да бъдат по професионални поводи - 24 май, завършване или нещо подобно, а не по лични като рожден ден.
Миналата година при подаряването на гореспоменатият подарък стана разправия. Понеже не всички родители дадоха пари, 3 майки организаторки, които решиха, че събраната сума е малка, решиха да я допълнят с всички останали пари в касата на класа събирана за помагала.
Също ми е много любимо поднасянето на тези подаръци. Обикновено се извършва от детето на майката организатор и другите деца често не разбират, че това е подарък и от тях. Особено при малките. Дъщеря ми е спорила с мен, че подаръка е от еди кое си дете, само от него.

# 77
Почивките и бижутата истински ли са или са легенда?

Истински са. Миналата година за завършването подарихме на класната 5-дневна екскурзия в Турция за нея и дъщеря й.
За мен не са етични тези подаръци и освен, че трябва да бъдат символични, следва да бъдат по професионални поводи - 24 май, завършване или нещо подобно, а не по лични като рожден ден.
Миналата година при подаряването на гореспоменатият подарък стана разправия. Понеже не всички родители дадоха пари, 3 майки организаторки, които решиха, че събраната сума е малка, решиха да я допълнят с всички останали пари в касата на класа събирана за помагала.
Също ми е много любимо поднасянето на тези подаръци. Обикновено се извършва от детето на майката организатор и другите деца често не разбират, че това е подарък и от тях. Особено при малките. Дъщеря ми е спорила с мен, че подаръка е от еди кое си дете, само от него.

Мега комплексарщина и простотия! Нямам какво да допълня повече. Може би единствено и духовен упадък в огромни количества.
В нашия случай не сме по екскурзии, но се стараем да не останем по-назад - активистките са две нахъсани, много прости и много нахални жени, които не търпят да са без работа. Работят целогодишно, плътно и неуморно - все едно са на заплата -
 това комплексите са страшно нещо.

Коледа, 14-ти февруари, именни / рожденни дни на деца, персонал и учителки, трети март, Баба марта...

Не съм дала пари нито един път, не възнамерявам и да давам.

Изцепките са целогодишно, пари се събират за боклуци, меденки, погачи, картички с педесетачки и стотачки се дават /подряват с възторг от родители с чувство, все едно са у чалготеката и метат салфетки по певачките.

Каси се захранват, отчети се генерират ежедневно, за всеки празник минус 500 лв в касата, хайде пак ще се захранва, сметки по револют се шерват, родители се дебнат пред детската градина, направо и пин кода на картата ми ще поискат, че да си теглят директно, даже се чудя как още не са го направили, но е въпрос на време. Комплексарщина и натегачество пръскат шевове при нас. Те са двигател на прогреса. Нравствените ценности не притежават такъв заряд, колкото комплексите.
И понеже имаше преди време гласуване за общинско финансиране (което не коментирам каква тъпотия е), НО! - няма шанс градината да получи подобно финансиране за иначе плачещата за ремонт материална база, защото тя вече се "финансира" за пейчици и пластмасови катерушки - от джоба на идиотите..

Аз категорично съм завила пред учителките, че не участваме в подобни инициативи. Да си знаят. Намекнала съм и пред директорката, че наблюдавам неглижиращо поведение към моето дете.  Явно ги е кастрила, защото в момента се държат добре и децата, и госпожите.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 12:16 от emkaemka1

# 78
Нямам думи като ви чета, майчета, голямо безобразие

# 79
Това е  положението от 25 години, още моите деца като бяха ученици се събираха пари и се купуваха злата, тогава беше модерно да си накичен със злато, госпожите си ги събираха и после ги сменяха в златарските магазини, за нещо което им харесва. Сега внучето е ученик, пак събират пари, но не знам какво купуват.

# 80
Аз не съм чувала моите родители да са събирали пари за това. Предполагам не е навсякъде.

# 81
"Миналата година за завършването подарихме на класната 5-дневна екскурзия в Турция за нея и дъщеря й"
Дъщерята, каква заслуга има? Едва  ли  и майката има де. Кой уважаващ себе си учител, ще приеме такъв подарък.
Учителската професия е станала срам, с малки изключения. И отсреща не е по-добре, пак с малки изключения.
Всички станаха търгаши, учители, лекари....

# 82
Между другото си спомних, че на времето, на първия учебен ден в новия клас в гимназията, класната категорично заяви, че подаръци не приема и в никакъв случай да не смеем да й правим такива. Въпреки това в края на годината решихме да й взехме един голям плюшен лъв, защото беше зодия лъв. Е, такава лекция и тирада последва... Каза, че по изключение ще го приеме, само за да не ни обиди, но че следващият път и химикалка да й подарим, ще ни я върне, дори с риск да ни засегне. Физиономията й хич не беше щастлива, погледът й беше искрено ядосан и оттам нататък само цветя, и то и тях с плахост й поднасяхме Smile
Та според мен самите учители още в началото трябва да заявяват на учениците и родителите, че подаръци няма да приемат, освен цветя или нещо, направено лично от децата - картичка, рисунка или подобно ...

# 83
  • here and now
Ама те наш'те нямат проблем с приемането.  Но аз имам проблем с даването.

# 84
Много ме ядосват мен подаръците в училище. В класът на едното дете имаме майка, почитателка на подаръците и празненствата. Редовно се събират колосални суми. Не винаги давам, не защото не мога, а защото ме вбесява сумата. Не се пропуска дори най-дребния повод, които може да бъде наречен празник. Класната до 4 клас буквално се изпокара с всички родители, а децата не я понасяха. Беше изключително напрегната ситуация - скандали, заплахи за уволнение..нямаше грам уважение нито от нея към родителите и децата, нито към нея. За 8 март обаче получи златни обици с перли, а за завършването на годината - златно колие сърце????!!!!! Какво сърце - никой не я понасяше. Вкъщи се шегувахме, че до 1 месец ще е я някоя заложна къща.
В 5 клас мъж стана класен. Отдъхнах си - няма вече да се събират толкова пари. И хоп - за Коледа му подарихме гифт карта за 500 лева (петстотин лева!!!!). Луди хора според мен.

В класът на другото дете няма такива майки ентусиастки. Миналата година децата се организираха сами, събраха някаква нормална суми и му купиха подарък. Викам си - брей най накрая малко разум в тая ситуация. И хоп - изненада - самият учител предложил децата да си разменят подаръци и мизата била 50 лв, ама не на приятелчетата си, а на който изтеглят. На моето се паднало едно момче, което той не понася, които поиска маркова тениска за 55 лв. Като сложа и куриера и стана сериозна цифра. Накрая изхарчих за някакво чуждо дете, което дори не се разбира с моето повече, отколкото похарчих за подарък на някои от семейството ми. Ама не може да не го направиш, защото после ще коментират детето в класа, а той реално не е виновен. Мъжът ми изкоментира учителят им като смята, че 50 лв са нормална сума за подарък на хлапе, да вземе той да им купи подарък.

Единственото разумно нещо е, че се възприе практика на 15 септември вместо цветя да се даряват пари за някоя кауза. Тези вече с удоволствие ги давам, защото отиват за нещо смислено. А и няма да забравя как в 1 клас детето каза, че е видяло учителката му от занималнята на тръгване след празненството да изхвърля всички подарени и цветя в коша за боклук. Много беше разочарован от това още от ден 1 в училище и след това нямаше никакво желание да поднася дори цветя.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 10:06 от sunlight_eli

# 85
Добре, хубаво е че има толкова много, които силно се възмущаваме от това. И какъв е смисълът да си говорим, ако не предприемем действия. Нека всички недоволни, без значение дали децата им учат в училище или детска градина, да подадем колективна жалба до Столична община и МОН. Който не е от София, може да подаде към съответната община на местно ниво. Ако някой има по-добро решение, нека се чувства свободен да сподели. Но идеята е да се действа, не да седим и да търсим доводи защо няма да стане. Това са безобразия и решение млже да дойде от високо ниво. Не директор, а министерство. Това подаряване поставя децата в неравностойно положение и ги дискриминира. Хайде някой юрист да се включи. Това реално си е вид дискриминация, която училищата мнимо допускат и за която се правят, че не съществува. Все ще трябва да има нещо, за което да може да се подаде колективен иск / оплакване / жалба. Да се иска отговорност от директори и общини. Да се налагат глоби и да се забрани тази практика.

# 86
  • Пловдив
Офтопик, за разменяните подаръци. Нашите в първите класове разменяха по инициатива на учителката, но на ориентировъчна сума 10-12 лева. После прекратиха заради одумванията,че някой си подарил играчка от "Зрънчо". Така поне ми казаха. Винаги има шушукания и одумвания.
Това сме го правили и ние навремето - малък подарък и жребий за кого да бъде, не е нова практика. В първи клас ми подариха кукла новогодишно джудже момиче, още ми е вкъщи в родния ми апартамент. Попроскубана и с други дрехи, ръчно плетени от мен, но си е там, вече повече от 40 години.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 10:55 от Магдена

# 87
Това е хубава идея, но бюджета е надвишен, а пък това, че някой ще си избира подаръка съвсем не е в реда на нещата. И нашите си разменяха. Бюджета беше ръчна изработка или до 5 евро. Теглиш билетче, купуваш на детето и подаръка и анонимен. На моята и се падна момче, за което нищо не знае, освен, че играе игра и много обича да рисува. Купихме му намалени, но хубави малък комплект маркери (флумастери) и един малък бележник/скицник, добавихме и едно десертче, подаръчна хартия. Детето много се зарадвало. Моята остана недоволна, защото много било лесно да ѝ купи нещо от ДМ - маска за лице, балсам за устни … разни момичешки неща, а пък получила светещо коледно еленче със слънчеви очила, грозно намачкано в опаковъчна хартия и увито с конец от прежда. И да! Голяяямо обсъждане и оплакване падна. Просто използвах темата да обясня защо правим подаръци и защо не очакваме същото насреща. За различните хора, различните възможности и как хубавата хартия и панделка не е хубава и важна в очите на всеки. Накрая от този малък повод детето научи много уроци.

# 88
Добре, хубаво е че има толкова много, които силно се възмущаваме от това. И какъв е смисълът да си говорим, ако не предприемем действия. Нека всички недоволни, без значение дали децата им учат в училище или детска градина, да подадем колективна жалба до Столична община и МОН. Който не е от София, може да подаде към съответната община на местно ниво. Ако някой има по-добро решение, нека се чувства свободен да сподели. Но идеята е да се действа, не да седим и да търсим доводи защо няма да стане. Това са безобразия и решение млже да дойде от високо ниво. Не директор, а министерство. Това подаряване поставя децата в неравностойно положение и ги дискриминира. Хайде някой юрист да се включи. Това реално си е вид дискриминация, която училищата мнимо допускат и за която се правят, че не съществува. Все ще трябва да има нещо, за което да може да се подаде колективен иск / оплакване / жалба. Да се иска отговорност от директори и общини. Да се налагат глоби и да се забрани тази практика.

На кой да налагат глоби и срещу кой да е този иск? Това са частни инициативи на родители . Никой не те задължава да даваш пари за подарък. При нас винаги е пожелателно - касиерът не ходи да преследва който не е дал, нито казва кой точно е дал и кой не. Няма закон, които да забранява да се подаряват подаръци от един гражданин на друг. Аз също давам само когато преценя. И жалбата срещу кой е - събрали се няколко родителя и решили да направят подарък на учителя. ако не можеш да докажеш, че детето ти е дискриминирано защото не си участвал в подаръка нямаш основание за жалба.
Училището е направило каквото е могло в рамките на добрата практика - на 15 септември обявяват инициатива дарение за кауза, вметсо цветя.
Иначе на учителите им е напълно забранено да събират пари от родителите при нас. Винаги само касиерът събира и харчи, дори за 'доброволните' дарения за училището. По документи училището и учителите нямат нищо общо с това .

# 89

На кой да налагат глоби и срещу кой да е този иск? Това са частни инициативи на родители . Никой не те задължава да даваш пари за подарък. При нас винаги е пожелателно - касиерът не ходи да преследва който не е дал, нито казва кой точно е дал и кой не. Няма закон, които да забранява да се подаряват подаръци от един гражданин на друг. Аз също давам само когато преценя. И жалбата срещу кой е - събрали се няколко родителя и решили да направят подарък на учителя. ако не можеш да докажеш, че детето ти е дискриминирано защото не си участвал в подаръка нямаш основание за жалба.
Училището е направило каквото е могло в рамките на добрата практика - на 15 септември обявяват инициатива дарение за кауза, вметсо цветя.
Иначе на учителите им е напълно забранено да събират пари от родителите при нас. Винаги само касиерът събира и харчи, дори за 'доброволните' дарения за училището. По документи училището и учителите нямат нищо общо с това .

Дали осъзнавате в какво превръщате децата си по своя вина, като давате подаръци на учители, лекари, полицаи?
Всеизвестен факт е, че учителите са по-"отзивчиви" с децата на влиятелните и богати родители, и това съществува от времето на комунизма, възкресяващо се днес от разни майчета с нафталинизирани убеждения, дето смятат, че всички трябва да са им длъжни. Днес, когато имущественото и властово разслоение достига все по-големи върхове, училищните практики логично стават все по-уродливи - подаръците по-скъпи, все по—"активни" "родители, които за да се натегнат на учителите, но без да се изръсят особено, измислят всевъзможни схеми за събирания на пари за подаръци, като не пропускат най-главното - да стане ясно на учителя кой е организаторът на патардията - като в поговорката: "С чужда пита майчин помен прави"?!??
И да отговоря на въпроса ви на кой да се налагат глоби - на директорите на учебните заведения, под чиито носове необезпокоявано се извършват тези прояви и които не правят нищо, за да прекратят това публично купуване на оценки от настървени родители, защото тук не става въпрос за някоя дрънкулка, изработена от детето и подарена ба учителката от симпатия, а за колосални суми, които надхвърлят благоприличието. Страните са две - даващ и приемащ, като в корупцията. Давам, но и искам нещо в замяна. Въпрос на морал и за двете страни, нали? И да попитам пак: осъзнавате ли в какво превръщате децата си по своя вина? Надявам се това да е отговорило на въпросите ви.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 16:37 от emkaemka1

Общи условия

Активация на акаунт