Нужни ли са големи подаръци за учителите за всеки празник?

• 5 383
  • 150
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Нищо не подаряваме в класа на сина ми. За което съм много доволна. Тези практики трябва да се прекратят.

# 16
В чужбина дори цветя не подаряват на учителите. Не че държа да сме като в чужбина, няма лошо да си имаме наши традиции и в тази област, но наистина да е нещо символично, просто за жеста, за вниманието към човека. Обикновено вече взимаме общо цвете в саксия от името на целия клас, а не всеки да носи отделна китка, която да завърши в кофата за боклук. Саксиите понякога остават в класната стая или в коридора на етажа, ако домът на учителката вече е затрупан с такива.

Само на едно дете от класа родителите не желаят да дават никакви пари за подаръци и всички останали сме ок с това. Никое от другите деца не знае, да не говорим за самото дете и винаги подаръците са от името на целия клас. Така отношението към детето на тези родители не се променя по никакъв начин нито от страна на децата, нито от страна на учителите.

# 17
Дори в частните фирми има допустими стойности на подаръци/стойност на бизнес обяд и т.н. Недопустимо е размятането на ваучери и подаръци за стотици левове и то няколко пъти годишно - конфликт на интереси е.
Но за мен това трябва да бъде уточнено на ниво директор и училище и служителите - в случая учителите, да са наясно, че нямат право да приемат подаръци над определена стойност. Като тази стойност за мен трябва да е ниска - до 50 лв макс. Откъде накъде ще се подаряват спа уикенди и златни накити? Защо директорите си мълчат и си затварят очите? Защо учителите приемат такива финансови жестове?

# 18
OMG, като се отвори тази тема винаги се сещам за случай с една приятелка - купиха златни бижута за завършването на, забележете, яслата Laughing
За мен това е натегачество от родителите и само те са си виновни. От къде знаете р.ден на госпожите, та и подарък да се купува, никога няма да се сетя. Приемам за 8март и за завършване на д.градина, 4,7,12 клас.
За протокола, събирали сме за 8март и завършвания, и сме включвали и леличките, по 5-10лв.

# 19
Интересна извадка се оказа тази тема - всички коментирали се възмущават на скъпите и твърде лични подаръци.
Когато обаче в група от 25 деца има само един или двама такива действително е трудно да се спори със стената. Наричали са ме злобна и свидлива, как 10-15 лева щели да ме съборят, пък сигурно пуша по 2 кутии на ден. Не пуша, изсмях им се. И попитах дали предлагат счетоводните си услуги на частно. Това думи от напълно непознати в новосформирана група.
Нагли до безочие. И не приемат, че в света може и да има хора с различно от тяхното мнение.
Познайте дали не ме мразят вече всички, 3-4 повода по-късно. Joy
Не ме интересува де, по гръб не падам и компромиси с принципите си не правя. Особено за тъпотии като тази.

# 20
  • София
Пука ли ти?
Няма какво да правят сметка на чужди пари.
Аз се поставям и на мястото на учителя. За мен би било унизително да ме "купуват" с бижута и разни неща, които може изобщо да не са по вкуса ми.
Учителят работи за заплатата си и за уважението на учениците си. Не за някакви вещи, които може и сам да си купи.
Това ми е личното мнение.
За нашата професия е аналогично. Кантората ни има ценоразпис и издаваме документи срещу полученото заплащане. Далеч не се радвам на клиенти, които после идват с още пари или скъпи подаръци. Дребни жестове - бонбони, бутилка, саксия за кантората - се радвам, но всичко над това ме обижда.

# 21
За мен този въпрос трябва да се регулира от държавата или частност директорите на съответните заведения или училища. По света подобно нещо се счита за подкуп и е забранено на служителите/учителите да получават подаръци над стойност 20-25 евро. Така се елиминира напълно възможността някое дете да бъде обгрижвано или не защото родителите му са дали или не са дали много пари за подарък. Подаряват се символични подаръци, често изработени от самите деца, цветя или някаква кошница с продукти общо за всички. За завършване в градината например се подарява по нещо малко на госпожите и се купуват играчки, които да остават за градината.
На твое място и аз бих се чудила много как да постъпя. Вместо всеки да даде тези пари за детето си, ти ги дават за “златни обеци” на госпожата (и такова нещо съм чувала). Ако човек подарява сам 10-15 лева са наистина приемливи, но при условие, че са 20 деца, които подаряват общо се взема цялата сума и 5 лева са си в реда на нещата.
Може би им напиши колко излишно много е това. Не отказвай да се включиш, но опитай да им обясниш, че е нереално висока обща сума.

# 22
  • Пловдив
Цитат
Когато обаче в група от 25 деца има само един или двама такива действително е трудно да се спори със стената. Наричали са ме злобна и свидлива, как 10-15 лева щели да ме съборят, пък сигурно пуша по 2 кутии на ден.
Е, то едва ли всички накуп са те наричали злобна и свидлива, обикновено има само един-двама-трима серсеми, дето си го позволяват. За тебе са "стената", защото не ги познаваш и са просто мами на някого си.
Нормално е да има само двама-трима такива. Повечето махаме с ръка, мир да има, даваме и никак не ни наричат, но и ние никого никак не наричаме. Ако не се събират пари от някоя ентусиазирана мама активистка, не бихме се натискали.
За сравнение. Мен в такава родителска група ме нарекоха проста - по друг повод, не заради даване на пари - и още груби думи в тоя дух, и рационално си давам сметка, че това беше една-единствена майка, другите нямат нищо общо, но в моите очи усещането е като за цялата група и вече нито искам да им участвам в инициативите, нито да ги виждам, горчи ми. А причината е само един човек, не "стената", но ти не ги познаваш отблизо и ги виждаш малко като група, както учителката ни вижда нас всичките или както вижда учениците.
Пак казвам - не е редно да се събират така пари, натегаческо е и не държи сметка за желания (всеки има право да откаже) и понякога възможности. Но причините да се дава далеч не са в това, че от родителите на 25 деца 80 процента са натегачи.

П.П. Отношението на учителите също може да е различно - те също са най-различни хора. На едни ще е като описаното от Фивър Рей, други ще се кефят на подаръци, трети дори ще са обидени, ако за тях няма, пък за колежката има от нейния клас, на четвърти няма да им пука.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 15:29 от Магдена

# 23
Наистина съм учудена (но и доволна) от вашите мнения. Как така при децата ми все се падат съученици с родители, които все напират за скъпи подаръци?! Все още в групата се обсъжда кой ще е касиер и т.н., но ще ви държа в течение какво е станало накрая. Предложението е за по 10 лв на дете за 3 ваучера за книжарница. От една страна подаръкът изглежда подходящ, но от друга ми се иска да чуят и моето мнение, въпреки че ще е глас в пустиня. Най-вероятно ще трябва да е преди някоя родителска среща лице в лице, а не по вайбър. Да не забравяме, че следва и 24 май... А и до утре сигурно и за учителите на първолака ще започне събиране на пари.
Много ми бяха полезни мненията ви, ще използвам някои от вашите доводи при евентуалната среща.

# 24
  • Банско
При нас събираме винаги за подаръци и обикновенно се дават по 20 лв. Аз съм касиер на нашата потготвителна група и всичко се решава с вайбър анкети. Ако някой не видвл, да е видял, толкова.  Но подаръците и при нас са големи и сумите са сериозни. Явно всички имат по едно дете и никой не се е задърпал да не дава пари, но ви разбирам че найстина  ако имате три деца...

# 25
Според мен не е до пари, а дразнещото е тоталното пренебрегване на етични норми. Аз, ако взема и 1 стотинка от клиент, няма да успея да кажа и една дума преди да са ме нападнали HR-и, че и ако има реално вземане и даване - да се стигне до съд.

# 26
При нас събираме винаги за подаръци и обикновенно се дават по 20 лв. Аз съм касиер на нашата потготвителна група и всичко се решава с вайбър анкети. Ако някой не видвл, да е видял, толкова.  Но подаръците и при нас са големи и сумите са сериозни. Явно всички имат по едно дете и никой не се е задърпал да не дава пари, но ви разбирам че найстина  ако имате три деца...

Просто от любопитство - дайте пример за "големи подаръци" и "сериозни суми".

Според мен при повечето "дърпащи се" не става въпрос за финансовата им възможност, а за някакви лични разбирания и принципи, че скъп подарък=подмазване.

# 27
При нас събираме винаги за подаръци и обикновенно се дават по 20 лв. Аз съм касиер на нашата потготвителна група и всичко се решава с вайбър анкети. Ако някой не видвл, да е видял, толкова.  Но подаръците и при нас са големи и сумите са сериозни. Явно всички имат по едно дете и никой не се е задърпал да не дава пари, но ви разбирам че найстина  ако имате три деца...

Леле! По 400-500 лв. за всеки повод?

# 28
400-500 лева за подарък си е пълно безумие! Без значение има ли семейството възможност или няма, има ли 1 дете или са повече. Това показва единствено желанието на цялата група родители мощно да се направят на много ларж и много благодарни. Съжалявам, ако някой се обиди. С тези 400 лева можете такива хубави мероприятия да организирате за децата си, да има почерпки и забавления за тях, но вие ги давате на учител, защото …. Благодарност се изразява с цвете, със спомен, с неща, които даже на струват пари. Наистина по това си личи защо имаме поговорки като “На гол тумбак, чифте пищови” или “На брашното евтин, на триците - скъп”

# 29

Добре, а ако някой каже, че в даден момент не може да отдели 20 лв и не иска да даде пари? Тогава подаръкът пак ли ще надписан от целия клас (група) и какви ще са последиците за отцепника?

Общи условия

Активация на акаунт