Майчинство 2009?

• 55 950
  • 585
  •   1
Отговори
# 315
  • София
а аз като излизам в болничен на 02.01.2009г.............. дали има смисъл да се моля на лекаря да ми го пусне от края на декември?
Не виждам смисъл от това.  newsm78 Май, няма да си от жените в т.нар. заварено положение, че да ти вземат за база само 6 мес. назад.
Някоя мама от Личен състав или от счетоводен отдел, която се занимава с НОИ да се произнесе.
Имайте предвид, че до 23.12 трябва НС да приеме промените. Тогава ще стане ясно всичко.

# 316
Така и аз да питам,че и аз съм от недоразбралите.На 06.01.2009г.ми изтичат 315дни и преди да излезна в болничен съм се осигурявала 6 месеца.Попадам ли в графата на късметлиите благодарение на вас и ако да как ще се изчислят останалите дни до 410.Благодаря ви предварително!

# 317
  • София
koteto7975 , доколкото аз разбрах, ще си от късметлиите. Няма да преизчисляват обезщетението на жените в т.нар. заварено положение. Т.е. остава си пресметнатото на база 6 мес. осигуряване преди 45-те дни болничен. Иначе казано, ще получаваш същите пари, както и досега, докато изтекат 410-те дни.
410  дни = 45 дни преди раждането и 365 след раждането

# 318
Kia, моля те, недей да объркваш момичетата  Praynig
Нали сега на Комисия приеха завареното положение.

Положението е следното, както го писах и по-нагоре:

Ако излезете преди 01.01.2009г сте заварено положение, ще взимате 12 месеца майчинство, на база 6 месеца стаж и 6 месеца доход, тоест за вас от новия закон ще важи само благоприятната промяна.

Ако излезете след 01.01.2009г ще взимате 12 месеца майчинство на база 12 месеца стаж и 12 месеца доход.

Нека да мине текста и в зала, за да говорим окончателно, но това е варианта приет от Комисията на 2-ро четене.

# 319
а аз като излизам в болничен на 02.01.2009г.............. дали има смисъл да се моля на лекаря да ми го пусне от края на декември? Има ли право на това? Защото и аз като много други съм осигурявана на по-висока база именно последните 6 месеца?
Изчакай началото на другата седмица да мине гласуването в зала и ако остане текста, който е в момента го помоли, мисля, че няма проблем. Peace

# 320
  • Варна
мерси  Hug

# 321

Ако излезете преди 01.01.2009г сте заварено положение, ще взимате 12 месеца майчинство, на база 6 месеца стаж и 6 месеца доход, тоест за вас от новия закон ще важи само благоприятната промяна.

Ако излезете след 01.01.2009г ще взимате 12 месеца майчинство на база 12 месеца стаж и 12 месеца доход.
Нека да мине текста и в зала, за да говорим окончателно, но това е варианта приет от Комисията на 2-ро четене.
Това означава че след като ще изляза в 45 дни преди раждане на 15.02.2009г. ще ми се взема дохода 1 г.назад - е това си е ощетяване -става въпрос за 1,5месец? Защото и аз като много други съм осигурявана на по-висока база именно последните 6 месеца?А месеците преди тези 6 съм била на 220 лева майчинство с първото ми дете.И при мен как ще стане изчислението? Confused

# 322
  • София
Хайде, да питам аз наново: ако излеза в 45 дневен отпуск преди 01.01.09, това означава, че:

1. За база ще ми се взимат 6 месеца.
2. Ще получавам 12 месеца майчинство.

Така ли е? newsm78
Мисля, че базата ще е 1 г., т.е. 12 мес. и толкова време ще си получаваш обезщетението.
Оф, нещо ми е отрязъл постинга:

Ако излезеш преди 01.01.2009г ще получаваш 12 месеца, на база 6 месеца.
Ако излезеш след 01.01.2009 ще получаваш 12 месеца на база 12 месеца. Peace

Мерси! Това абсолютно сигурно ли е, защото в такъв случай ще трябва да ходя да се разправям с акушерката да ми сменя термина... За мен е по-важно да взимам 12 месеца заплата, макар и със 100-200 лева по-малко, така че не искам да се прецакам и да се окаже, че преди 01.01.09 си остават 9 месеца. Да изчакам ли 23 декември или да действам? (Тогава ли е гласуването?)

# 323
др.седмица ще стане ясно  Peace

# 324
  • София
Клеопатра, не съм видяла постинга ти от сряда вечерта. Той е най-важният всъщност.
Извинявам се, ако някого съм объркала... Praynig
Днес си написала пак нещата, доколкото видях.
Е, ще чакаме и гласуването в зала следващата седмица.  Praynig  Praynig  Praynig

# 325
Значи ние в завареното положение ще ни "огрее" да взимаме 12 месеца.

СУПЕР!!!

# 326

СУПЕР!!!
Ще ни огрее ако имаме 12 месеца осигуровки,който няма нищо няма да го огрее Thinking

# 327

СУПЕР!!!
Ще ни огрее ако имаме 12 месеца осигуровки,който няма нищо няма да го огрее Thinking

А тези без осигуровки колко ще взимат и за какъв период? newsm78

# 328
Парламентът удължи срока, в който майките ще получават 90 на сто от заплатата си за отглеждане на малко дете

12 декември 2008 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 12 декември 2008 г. на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 г. Той предвижда удължаване от 9 на 12 месеца на срока, в който майката ще получава обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на 90 на сто от заплатата си. Условието е да има 12 месеца осигурителен стаж.

Председателят на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов обясни пред журналисти, че майките в заварено положение, с по-малък от необходимия 12-месечен осигурителен стаж, след Нова година ще продължат да получават 90 на сто от заплата си до навършване на една година на детето. Той добави, че след това – до двегодишна възраст на детето, майката получава обезщетение в размер на минималната работна заплата, която догодина се предвижда да бъде 240 лева.

От 1 януари 2008 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 124,84 лева, решиха депутатите.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, на второ четене промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация и започна второто четене на законопроекта за бюджета на НЗОК за 2009 г.
Това е от сайта на народното събрание....

# 329
Супер значи и мен ще ме огрее newsm44

Общи условия

Активация на акаунт