Майчинство 2009?

• 55 949
  • 585
  •   1
Отговори
# 330
А някой знае ли,че ако се върне на работа ако детенцето му на по-малко от 9 месеца губи тези 90%?Сега става 12 месеца. #2gunfire

# 331
  • София
Абе, аз искам да го видя черно на бяло написано някъде това преди да си пусна болничния...

# 332
Страхотен коледен подарък за нас майките! Аз се осигурявам от години на максимума и споровете около размера не ме интересуват толкова, но самия факт, че ще си остана още три месеца в къщи ме прави безкрайно щастлива.

# 333
  • в страната на чудесата
Цитат

От днес е факт увеличеното майчинство. Промяната, която ще позволи на жените да останат вкъщи 12 месеца след раждането и през това време да получават 90% от заплатите си, влиза в сила от началото на 2009 година.

Депутатите, които одобриха окончателно новите текстове, поставиха условие - жените трябва да са осигурявани една година преди раждането. Именно на базата на този доход ще се изчисляват майчинските. Новото правило

ще облагодетелства жените, родили през последните няколко месеца  
на изтичащата година. Те ще получават 90% от заплатата си до навършване на една година на детето. Парите ще им се дават дори да са с по-малък от изисквания сега 12 месечен осигурителен стаж.

Парламентът прие и други промени в бюджета на държавното обществено осигуряване.

ето това съобщиха снощи в новините по бтв. някой знае ли какво означава "жените, родили през последните няколко месеца"

# 334
  • София
Аз също не мога да разбера фразата"жените родили през последните няколко месеца" newsm78.Дъщеря ми навършва 9мес. на 27.12.2008г.тогава ми изтичат и тези 315 дни платено майчинство.В службата ме викат до края на другата седмица да подпиша,че излизам в платен отпуск.Чудя се дали влизам в графата "заварено положение". Някой знае ли нещо по въпроса.

# 335

Ако излезете преди 01.01.2009г сте заварено положение, ще взимате 12 месеца майчинство, на база 6 месеца стаж и 6 месеца доход, тоест за вас от новия закон ще важи само благоприятната промяна.

Ако излезете след 01.01.2009г ще взимате 12 месеца майчинство на база 12 месеца стаж и 12 месеца доход.
Нека да мине текста и в зала, за да говорим окончателно, но това е варианта приет от Комисията на 2-ро четене.
Това означава че след като ще изляза в 45 дни преди раждане на 15.02.2009г. ще ми се взема дохода 1 г.назад - е това си е ощетяване -става въпрос за 1,5месец? Защото и аз като много други съм осигурявана на по-висока база именно последните 6 месеца?А месеците преди тези 6 съм била на 220 лева майчинство с първото ми дете.И при мен как ще стане изчислението? Confused

Запис! И аз съм в тази насока, защото имама 12м.осигуритерн стаж назад преди термина ми 1юли /живот и здраве/, но смятам от новата 2009г. да се осигурявам на по-висока заплата, което обаче е недостатъчно за новоприетото се оказва. Чуденката ми е следната: след като имам 12м. назад задължителен осигуровки, но първите  6м. са на 240лв., а вторите 6м. смятам да са на заплата 800лв.Следователно за да получавам майчинство 12м. как ще ми изчислят средната заплата върху която да получавам 90% от заплата си ?
Моля поправате ме ,че съвсем се обърквам , но аз си го изчислявам така:
6м. Х 240 - 1440
6м. Х 800 - 4800
                 -------------
                    6240
6240/ 12-  520 лв средна заплата върху която ще взимам 90% 12 м. майчинство.Моля ви ако някой е наясно с  тези изчисления да ме упъти.
Благодаря ви предварително!

# 336
  • Sofia
Цитат

ето това съобщиха снощи в новините по бтв. някой знае ли какво означава "жените, родили през последните няколко месеца"

И мен това живо ме интересува???

# 337
Да попитам компетентните майчета: при мен ситуацията е, че октомври си прекъснах майчинството и го прехвърлих, а второто си бебе ще родя края на април 2009. Осигурена съм на пълна работна заплата, както бях и по времето на първата ми бременност. НО сега се получава така че ще имам 6 месеца на пълна заплата, а предишните 6 месеца съм в майчинство - въпроса ми е дали ще се смята
6м х 220 + 6м х 1000 (там колкото ми е заплатата) или има предвидено за този случай - да се взема предвид за първите 6 месеца от осигурвките ми преди да изляза в отпуск за отглеждане на дете?
Май доста объркано се изразих, ама не съм и аз много наясно. Общо взето като има ситуация с породени деца има ли някаква разлика или се взимат 12 месеца назад пък това че съм била майчинство си мой проблем.

# 338
Браво, ще ме огрее и мен  newsm44

# 339
  • Пловдив
Да попитам компетентните майчета: при мен ситуацията е, че октомври си прекъснах майчинството и го прехвърлих, а второто си бебе ще родя края на април 2009. Осигурена съм на пълна работна заплата, както бях и по времето на първата ми бременност. НО сега се получава така че ще имам 6 месеца на пълна заплата, а предишните 6 месеца съм в майчинство - въпроса ми е дали ще се смята
6м х 220 + 6м х 1000 (там колкото ми е заплатата) или има предвидено за този случай - да се взема предвид за първите 6 месеца от осигурвките ми преди да изляза в отпуск за отглеждане на дете?
Май доста объркано се изразих, ама не съм и аз много наясно. Общо взето като има ситуация с породени деца има ли някаква разлика или се взимат 12 месеца назад пък това че съм била майчинство си мой проблем.
Да,ако се приеме това за 12 месеца,ще ти се смята 6 месеца на заплатата и 6 месеца върху 220 лв.,в момента и аз съм в болнични и така ми изчислиха обещетението. Все пак гледам че голямото ти дете е колкото моето горе долу така че 315 дни трябва да са ти изтекли някъде през май ,а ако излезеш новите 45 дни през март 2009 ще ти смятат базата от март2008 до февруари 2009 така че ще имаш 2 месеца на високи осигуровки,после 4 на 220 и след това като си почнала работа останалите 5 на високите пак  Peace

Ако излезете преди 01.01.2009г сте заварено положение, ще взимате 12 месеца майчинство, на база 6 месеца стаж и 6 месеца доход, тоест за вас от новия закон ще важи само благоприятната промяна.

Ако излезете след 01.01.2009г ще взимате 12 месеца майчинство на база 12 месеца стаж и 12 месеца доход.
Нека да мине текста и в зала, за да говорим окончателно, но това е варианта приет от Комисията на 2-ро четене.
Това означава че след като ще изляза в 45 дни преди раждане на 15.02.2009г. ще ми се взема дохода 1 г.назад - е това си е ощетяване -става въпрос за 1,5месец? Защото и аз като много други съм осигурявана на по-висока база именно последните 6 месеца?А месеците преди тези 6 съм била на 220 лева майчинство с първото ми дете.И при мен как ще стане изчислението? Confused

Запис! И аз съм в тази насока, защото имама 12м.осигуритерн стаж назад преди термина ми 1юли /живот и здраве/, но смятам от новата 2009г. да се осигурявам на по-висока заплата, което обаче е недостатъчно за новоприетото се оказва. Чуденката ми е следната: след като имам 12м. назад задължителен осигуровки, но първите  6м. са на 240лв., а вторите 6м. смятам да са на заплата 800лв.Следователно за да получавам майчинство 12м. как ще ми изчислят средната заплата върху която да получавам 90% от заплата си ?
Моля поправате ме ,че съвсем се обърквам , но аз си го изчислявам така:
6м. Х 240 - 1440
6м. Х 800 - 4800
                 -------------
                    6240
6240/ 12-  520 лв средна заплата върху която ще взимам 90% 12 м. майчинство.Моля ви ако някой е наясно с  тези изчисления да ме упъти.
Благодаря ви предварително!

Виж в темата за "Майчино счетоводно" там на 1 стр. е обяснено с примери как се получава,но май си се заблудила че ще взимаш 90 % от брутното си възнаграждение,но не е така -изччислява се средно дневно брутно и се смятат 90 % и се сравнява със средно дневно нетно и което е по-малко то се взима,тоест ще получаваш средната си нетна заплата през последната година(грубо казано) .Има все пак смисъл да се доосигуряваш макар и 2-3 6 месеца,при всички положения ще вземеш повече от 240 лв. на месец.Все пак си направи сметка-колко ще внасяш за осигуровки и после колко ще взимаш отгоре. Peace
Не се заблуждавайте ч държавата ще плаща на някой повече,отколкото е взимал като е ходил на работа  Hug

# 340
Аз да споделя опит...Понеже в момента съм по майчинство,а терминът ми е определен за май 2009 ,голяма грижа ми беше върху каква база ще изчислят новото ми майчинство,затова отидох да попитам в НОИ.Там ми обясниха,че в такъв случай,когато се застъпват двете майчинства 90-те процента ще бъдат същите,както при първото дете.

# 341
  • в страната на чудесата

Не се заблуждавайте ч държавата ще плаща на някой повече,отколкото е взимал като е ходил на работа  Hug

НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ!!! 90% майчинство ми е повече отколкото заплатата - не плащам осигуровки върху сумата от нои...

# 342
  • Пловдив

НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ!!! 90% майчинство ми е повече отколкото заплатата - не плащам осигуровки върху сумата от нои...
Ами то е ясно че не се плащат осигуровки в/у сумата която ти дават от НОИ,нито данаци,но и сумата която получаваш може да е повече от нетната ти заплата само ако брутната е била повече от облагаемия минимум ,който за 2008 беше 2000 лв.  Hug

# 343
  • в страната на чудесата
sis, случаят не е такъв, но би ли ми обяснила  защо мислиш така. много ти благодаря. сумата, която получавам от нои е малко по-голяма от тази, която средно получавах през 6-те м. но не съм получавалса бруто повече от обл.мин.

Последна редакция: нд, 14 дек 2008, 06:58 от mishka_moja

# 344
  • София
Положението е следното, както го писах и по-нагоре:

Клеопатра, да разбирам ли, че горенаписаното е вече ФАКТ?

Общи условия

Активация на акаунт