Майчинство 2009?

• 56 440
  • 585
  •   1
Отговори
# 135
А и като сме толкова добре, защо въобще внесоха такова предложение за увеличение на срока на майчинството newsm78, нещо не ми се връзва Peace

Защото идват избори  Mr. Green

в такъв случай си вкарват автогол, като не го приеха Mr. Green

# 136
А и като сме толкова добре, защо въобще внесоха такова предложение за увеличение на срока на майчинството newsm78, нещо не ми се връзва Peace

Не го приеха "лошите" .. а идеята на вносителите е те да са "добрите", за да гласуваш за тях.. Защото виж какви хубави неща ще направят като дойдат на власт..

Всичко е политическа игра  #2gunfire

# 137

Не го приеха "лошите" .. а идеята на вносителите е те да са "добрите", за да гласуваш за тях.. Защото виж какви хубави неща ще направят като дойдат на власт..

Всичко е политическа игра  #2gunfire

за съжаление е така Sad

# 138
Колкото и да го обсъждаме в тази държава нищо не зависи от нас!  #2gunfire

# 139
  • UK , Somerset/BG Veliko Tarnovo
Цитат
Какви са тези 90%, като от 600лв брутна сега вземам около 350лв
Нещо не мисе вързват нещата
   Мила така е защото тези 90% се вземат от нетната ти заплата , която на база бруто 600 е била около 420-430 чисто някъде , вземат се нетните суми за 6 мес назад , разделят се на броя на работните дни за тези 6 мес и се получава сумата , която ти се полага за 1 ден.И за всеки месец майчинство,спрямо работните дни на съответния месец може да изчислиш колко ще получиш като умножиш тази сума по броя на раб.дни.
   Забележка:вземат се 6 пълни месеца преди излизането в 45-дневен болничен преди раждане.

# 140
Айде всяка година темата за майчинството на нов глас  Crazy

Няма как да стане 2 години да плащат пълна заплата.. Туй никъде го няма..
От една страна майчинството ни е едно от най-дългите, вкл. тези 9м. с почти пълна заплата..
Наскоро от ЕС направиха даже забележка по този повод, та изобщо не очаквам да се удължи срока за "многото" пари..
Това, че заплатите и обезщетенията са с различни стандарти - скоро няма да стигнем цифрите в Европа..
Мрънкаме, не мрънкаме - най-много след 1-2 години поради "икономическата криза" и "влияние от ЕС" да резнат я парите, я срока на обезщетението..

Щото всичко друго ни е наред, ама нали отнякъде трябва да започнат промените  ooooh!

http://en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave в Словения е повече от България Wink. То за много неща ни критикува ЕС, ама ... Crossing Arms
Не разбрах кое е повече в Словения?
Нищо не е повече - нито парите, нито времето предоставено ти да си гледаш детето.
В БГ е къде къде по-социално...

# 141
  • София
Не мога да разбера, защо се сравняваме с други държави!?!  Безмислено е, както някой тук спомена, стандарта ни е много различен/нисък/ в сравнение с останалите! В някои страни дават еднократна помощ при раждане 2500 Евро - Испания, например! В БГ - около 200лв  Shocked Изобщо не ми се говори.... В детските градини няма места, частните са скъпи - поне за някои от нас - детегледачка, също е скъпичко да си наемеш! А, майчинството ще стане 240лв. Crazy  Изобщо.., заплатите са ниски, а цените всяка седмица са "нагоре" Tired Не се оплаквам, но е гадно постоянно да се правят сметки, за елементарни нужди.

# 142
  • от Луната
Не мога да разбера, защо се сравняваме с други държави!?!  Безмислено е, както някой тук спомена, стандарта ни е много различен/нисък/ в сравнение с останалите! В някои страни дават еднократна помощ при раждане 2500 Евро - Испания, например! В БГ - около 200лв  Shocked Изобщо не ми се говори.... В детските градини няма места, частните са скъпи - поне за някои от нас - детегледачка, също е скъпичко да си наемеш! А, майчинството ще стане 240лв. Crazy  Изобщо.., заплатите са ниски, а цените всяка седмица са "нагоре" Tired Не се оплаквам, но е гадно постоянно да се правят сметки, за елементарни нужди.
Peace Напълно съм съгласна. А има и много майки, на които работодателите са им внасяли осигуровки върху минималната и цялото им майчинство е 220 лв. В нашата държава има прекалено много неща за оправяне, а майчинството е само едно от тях и то  не е на първо масто в списъка. Много не могат и детегледачка да си позволят, защото по-ефтино би им излязло да не са се връщали на работа, а и много от яслите не приемат деца по 2 годишна възраст или най-рано на 1.5 год

# 143
Нелма, ето за в Испания и другите подробности, май са доста по-малко от в БГ!

Испания:
Майчинството е 16 седмици, които се заплащат на 100% от заплатата. След това, ако майката се върне работа, й се плащат 100 Евро детски всеки месец, ако не се върне на работа не взема никакви помощи. Има право да поиска да й пазят работното място 1 или 2 години в зависимост от стажа й в тази фирма. Докато й се пази работното място не получава нищо, но й се брои за стаж и се води социално осигурена.

Да добавя за Испания, еднократна помощ от 2500 евро. Това е от около 1 година.
  Tired

В Германия НЯМА помощ при раждане! А тези, които в БГ взимат 240 лв, тук биха взимали 300 евро и само за 1 година, не за 2! Май пак е по-малко, или?! "Редовното" майчинство е 67% от нетната заплата, взета предвид 1 година назад, не 6 месеца - това сравнено с 90% в БГ. Места в детски ясли и градини също няма, аз от сега трябва да си запазвам място!  Crazy А детегледачките са скъпи, определено!
Така че, моля, сравнявайте както трябва, а не само за което ви изнася! Стига вече!  Tired Майчинството в България е доста добре уредено!
  Peace

# 144
Нелма, ето за в Испания и другите подробности, май са доста по-малко от в БГ!

Испания:
Майчинството е 16 седмици, които се заплащат на 100% от заплатата. След това, ако майката се върне работа, й се плащат 100 Евро детски всеки месец, ако не се върне на работа не взема никакви помощи. Има право да поиска да й пазят работното място 1 или 2 години в зависимост от стажа й в тази фирма. Докато й се пази работното място не получава нищо, но й се брои за стаж и се води социално осигурена.

Да добавя за Испания, еднократна помощ от 2500 евро. Това е от около 1 година.
  Tired

В Германия НЯМА помощ при раждане! А тези, които в БГ взимат 240 лв, тук биха взимали 300 евро и само за 1 година, не за 2! Май пак е по-малко, или?! "Редовното" майчинство е 67% от нетната заплата, взета предвид 1 година назад, не 6 месеца - това сравнено с 90% в БГ. Места в детски ясли и градини също няма, аз от сега трябва да си запазвам място!  Crazy А детегледачките са скъпи, определено!
Така че, моля, сравнявайте както трябва, а не само за което ви изнася! Стига вече!  Tired Майчинството в България е доста добре уредено!
  Peace
Peace  bouquet

# 145
...Така че, моля, сравнявайте както трябва, а не само за което ви изнася! Стига вече!  Tired Майчинството в България е доста добре уредено! [/b]  Peace
Хайде стига сега и вие....
Много добре уредено чак не е.
Най - голямото безумие, според мен е:
може ли социалният минимум да е определен (220лв.), в същото време на теб да ти плащат 90% от заплатата, за това, че си стоиш вкъщи и имаш бебе на... 10 дни, примерно???
Малоумна работа.
И въобще глупости и простотии колкото щеш.
Не казвайте, че всичко е "идеално" уредено, моля...

# 146
Най - голямото безумие, според мен е:
може ли социалният минимум да е определен (220лв.), в същото време на теб да ти плащат 90% от заплатата, за това, че си стоиш вкъщи и имаш бебе на... 10 дни, примерно???

Има разлика, между социален минимум и минимална работна заплата..
А на теб ти дават МРЗ, ако се окаже, че тези 90% са по-малки от нея..

# 147
Уредена у майчинството -дръжки-както казва една колежка.
Съгласна съм с написаното че в БГ то е най-дълго в сравнение с другите ЕС, но какво от това след като не можеш да си гледаш детето пълноценно с тези 220лв. сега или 240 лв. от догодина?! Ние сме бедна държава и политиците само изтъкват тези 90 %, а понякога те са много недостатъчни. Поне при мен е така.
Напълно съм съгласна с мнението на Джуличка.

Хвърлят прах в очите на майките но само от медиите -ако са очи в очи с нас едвали толкова ще се чукат в гърдите!

За мен да имаш дете в Бг и да го отгледаш и да му дадеш минималното си е героизъм!!!

# 148
При положение, че непрекъснато се говори за социалната политика на правителството, аз не виждам какво социално има в случая. После защо сме с отрицателен прираст и т.н. Все повече двойки се въздържат да имат деца или голямо геройство, ако родят едно. И до до къде ще стигнем така ... идват ми разни неща на ум, но ще си ги спестя...

# 149

Има разлика, между социален минимум и минимална работна заплата..
А на теб ти дават МРЗ, ако се окаже, че тези 90% са по-малки от нея..
Моляяяя ???
Какво ми дават ?
Дават ми, ама не сега и не в тая нещастна държава.
Можеш да попиташ всички, които си стоят вкъщи и си гледат бебетата, като в същото време са осигурени на минимална работна заплата колко получават.
Говорим за времето от първият болничен до 135 ден.
Ама това били болнични. Че аз не съм болна. Аз просто съм родила бебе.
И за това трябва да получавам 90% от 220лв. ???
Мойте уважения, ама това не е нормална държава.  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт