Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 авг. 2008, 13:54 ч.

Опасни съвети за кърмене

 • 61 040
 • 277
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Често се случва майки да споделят своя опит и мнение за естественото хранене на бебето. Те са кърмили и кърмят успешно, вероятно са събрали достатъчно информация, нещата вървят добре и са доволни.

Понякога тяхна близка или съфорумка има проблем с кърменето на бебето. Всички искат да й помогнат и да я подкрепят. За съжаление, част от съветите, които рутинно се дават, са неадекватни, лоши, а понякога – съвсем буквално опасни за здравето на бебето.

И така, за какво можете да помислите, преди да споделите опит?

Най-напред, помнете винаги, че няма еднакви бебета. Всяка ситуация е уникална и това, което е проработило при вашето бебе или това на вашата приятелка, в трета ситуация, особено ако не знаете всички детайли, може да не е никак подходящо. След това, винаги помнете, че споделяте опит – вие не можете и не бива да взимате решение вместо майката или да налагате вашето мнение.

Ако не сте уверени в съвета/мнението, което давате, по-добре е да насочите майката към консултант.

Притеснителни ситуации, в които често се дава неправилна информация:

- Бебе под 6 седмици не се изхожда всеки ден. Не е нормално бебе под 40 дена да не се изхожда всеки ден! Под тази възраст кърмено, здраво, доносено бебе трябва да има 2-3 обилни изхождания с кашава консистенция, по-вероятно е да се изхожда 5-6 пъти или след всяко хранене. Докато за бебе на 2-3 месеца може да се приеме за нормално не-изхождането всеки ден, ако иначе наддава добре, жизнено е, с добър тургор на кожата и пишка обилно, то за по-малко бебе рядкото изхождане е признак за сериозен проблем – най-вероятно недостатъчен прием на кърма!
Как да реагираме? Адекватният съвет е: да се препоръча на майката да храни по-често, като следи бебето да изпразни първата гърда, преди да предложи втората; да заведе детето при педиатъра! за проследяване на наддаването; да следи количеството и цвета на урината и тургора на бебешката кожа; дохранване може да е наложително и това не е зло! – дохранването често може да спаси кърменето, както и да помогне на здравето на бебето.

- Педиатър е препоръчал дохранване. Приемете, че определено има ситуации, в които дохранването е абсолютно наложително. Да, то може да повлияе на хода на нормалното кърмене; да, има риск бебето да се отбие. И да, дохранването може да е от огромно значение за бебето. Ако не сте запознати с всички детайли, които налагат дохранване, по-добре е да се опитате да насърчите майката да съчетае възможно по-добре кърмене и дохранване, отколкото да я надъхвате против дохранването и да я плашите с евентуалните му последици.
Как да реагираме? Адекватният съвет е: да се насърчи майката, ако има възможност и желание или ако е приложимо, дохранването да бъде правено с лъжичка, спринцовка, чашка, пръст, вместо с шише. Ако бебето (или майката) по някаква причина не може да ползва алтернативни методи за дохранване, по-добре е за бебето да приема млякото по начин, който най-малко го уморява и ще гарантира най-бързо наддаване, ако това е важно, отколкото да се вайкаме, че изобщо се е наложило дохранване. Майката може да бъде насърчена да се изцежда, за да дохранва с изцедена кърма, ако това е възможно.

- Бебето не е възстановило рожденото си тегло 10 или повече дена след раждане. Обичайно новородените губят 5-7% от рожденото си тегло в първите дни след раждане и го наваксват до 7-10 дена след раждане. Новородени с по-ниско тегло могат да изгубят до 10% от рожденото си тегло и това е критична граница. Ако до 10, максимум 14 ден след раждане бебето не е възстановило теглото си при раждане, очевидно има проблем.
Как да реагираме? Тук стандартното „слагай често на гърда и ще се оправи” може да е абсолютно неадекватно. Ако бебето не възстановява рожденото си тегло, по всяка вероятност ще се наложи дохранване поне временно, докато укрепне, започне да наддава добре и чак тогава може да се мисли за ре-организация на кърменето с евентуално плавно намаляне на добавката (под лекарски контрол и редовно теглене!)

- Майката няма достатъчно кърма. Да, има и такива, това го знаем всички. Разбира се, по-често става дума за неправилна организация на кърменето, но има реални ситуации, в които майката действително няма достатъчно производство на кърма. Какви могат да бъдат някои от тези ситуации?
-   хипофункция на щитовидната жлеза
-   претърпяна операция на гърдите, без значение пластична или не
-   различни генетични заболявания, свързани с хормоналния фон
-   ако майката се е лекувала от хормонални нарушения преди бременността
-   въобще лечение със силни хормонални средства (например за безплодие или друго)
-   поликистозни яйчници (ПКЯ)
-   лечение с радиооблъчване на гръдния кош и каквато и да е онкология в историята на майката
-   вродена недоразвитост на гръдната жлеза – млечната жлеза е във форма на ‘бутилка от кока-кола’.
-   анорексия или булимия, особено в юношеска възраст, преди гръдта да се е развила напълно, или анорексия/булимия с изостряне в даден момент (а изостряне вероятно ще има, всички имат излишни килограми след раждането)
-   силна клинична депресия
-   прекомерно затлъстяване
-   необичайно силно кръвотечение по време на раждането или голяма загуба на кръв скоро след раждането, която налага преливане на кръв
-   остатъци от плацентата в матката!

Признаците, които могат да указват, че майката наистина няма достатъчно мляко:
-   гърдите въобще не са пораснали по време на бременността
-   няма никакви признаци на идване на мляко след раждането (може да има коластра)
-   при стискане на ареолата и зърното не излиза даже капка
-   майката не чувства рефлекса на потичане на кърмата, напълването на гърдите и въобще нищо, когато бебето суче, а бебето не преглъща по обичайния начин

В много от тези случаи всичко е поправимо и майката ще може да кърми, макар и частично, но е важно да се диагностицират правилно. За предпочитане е диагностицирането да се направи от лекар или консултант по лактация.

Забележка: при майките на близнаци случаите на недостатъчна (за двете деца) кърма се срещат значително по-често, отколкото в обичайните ситуации. Разбира се, ако има кърма, няма проблем да се кърмят близнаците и четири години, но е важно да се теглят често през първите седмици и да се обръща внимание на различните признаци, свидетелстващи, че получават достатъчно мляко.

Как да реагираме? Преди да се каже „слагай често на гърда и кърмата ще се увеличи” е важно да се знае дали не е наличен някой от горните детайли. Ако не сте уверени, че не става въпрос за истинска намалена продукция на мляко (по независещи от жената причини и нямащи общо с организацията на кърменето), посъветвайте майката да се обърне към консултант. В противен случай може да се окаже, че майката наистина има недостатъчно кърма и бебето да стои гладно, докато тя се опитва да го държи изцяло на кърма в опит да я увеличи.

- Суче ли бебето задно мляко? От една или две гърди? Знаете, че кърмата условно се дели на ‘предно’ и ‘задно’ мляко, първото засища жаждата, а второто утолява глада на бебето. Понякога се случва майката да има съмнения дали бебето й поема достатъчно от задното мляко и получава съвети да го държи на една гърда, за да е сигурно, че това наистина се случва. Може да стане проблемно, когато в резултат на такива съвети майката слага бебето на една и съща гърда дълго време (например за две поредни хранения), защото тя още пуска капки – при нормално производство на мляко без симптоми на свръхпроизводство това може да доведе до недохранване на бебето.
Понякога се случва и обратното: при неуверена в количеството, което произвежда майка се препоръчва да дава задължително и двете гърди на едно хранене. Ако бебето отказва да суче на втората, понякога майката бързо сменя гърдите в стремежа си да предложи и двете и бебето приема основно предно мляко, има колики и газове, наддава малко или твърде много.
Как да реагираме? В случая най-правилно е да се насърчи майката да сменя гърдите, след като се увери, че бебето изпразва добре първата гърда, оригва се, ако се налага, сменя му се памперса, и се предлага втората - то може да иска, а може и да не иска да суче още. Ако след сукане от двете гърди изглежда да иска още, може да се предложи пак първата и после пак втората - след добро изпразване на гърдата в нея млякото се образува с много голяма скорост. Колкото повече се пълни гърдата, толкова повече намалява скоростта на синтеза - т.е. при пауза от 4-6 часа в първите дни ще изглежда, че гърдата се пълни повече, но после тялото получава сигнал 'млякото стои неупотребявано дълго време, явно няма нужда от него' и започва да прави по-малки количества, съобразени с честотата на изпразване на гърдата. Тоест, в случая е много важно бебето да изпразни добре първата гърда, преди да получи втората, но не и да му се дава една и съща дълго време, само за да я изпразни „до капка”, или двете гърди да се сменят много бързо на едно хранене.

Или накратко – задавайте въпроси, за да изясните ситуацията, преди да предложите . В един постинг, среща или телефонен разговор, колкото и да е дълъг, майката най-често не успява да даде цялата нужна информация. Всяка ситуация е уникална и невинаги стандартният подход е удачен.

Вижте още: Как даваме информация и подкрепа за кърмене?

Последна редакция: пт, 15 авг 2008, 14:09 от Бу

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 17 116
Имам въпрос - ако бебето не изпразва добре първата гърда, а иска втората, защото го мързи и обича да му тече на силна струя, обаче няма колики или проблем с наддаването - опасно ли е? Т.е. бързата смяна на гърдите за едно хранене сама по себе си проблем ли е? Големия ми син беше така, мързеше го да суче и наддаваше по килограм, но като се замисля мързела го хвана на 3-4тия месец. Сега малкото мързела го хваща по-рано, обаче няма колики и наддава по 300 гр на седмица. Няма опасност млякото да спре, защото минава брат му 3-4 пъти на ден и осмуква всичко, до капка.

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Янтра, не - само по себе си не, но това е според индивидуалната ситуация. Има бебета, които сучат много ефективно и активно още от раждането и успяват да се наядат за 3-5 минути. В този случай очевидно бързата смяна на гърдите не е проблем. Но същата бърза смяна при бебе, на което са му нужни поне 20-25 минути на гърда, а може и повече, за да се нахрани - разбираш, че няма да доведе до добър край.
Затова не може един и същи съвет да се прилага рутинно в ситуации, в които героите и детайлите може коренно да се различават.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 17 116
Мен като цяло ме мързи да раздавам съвети писмено Simple Smile

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Мен като цяло ме мързи да раздавам съвети писмено Simple Smile
Горното се отнася както за писмено, така и за устно Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 9 117
  Бу, много хубава статия беше ми определено от полза.  Peace
  Само искам да се включа с въпрос към този момент -
 
Цитат
Как да реагираме? Адекватният съвет е: да се насърчи майката, ако има възможност и желание или ако е приложимо, дохранването да бъде правено с лъжичка, спринцовка, чашка, пръст, вместо с шише. Ако бебето (или майката) по някаква причина не може да ползва алтернативни методи за дохранване, по-добре е за бебето да приема млякото по начин, който най-малко го уморява и ще гарантира най-бързо наддаване, ако това е важно, отколкото да се вайкаме, че изобщо се е наложило дохранване. Майката може да бъде насърчена да се изцежда, за да дохранва с изцедена кърма, ако това е възможно.
   Първо говоря за случай на близнаци. Приемаме че има нужда от дохранване. Въпроса ми е кое да е на първо място като съвет - алтернативно дохранване, не с биберон или увеличаване на честотата на изцежданията например.  Тоест не е ли по-разумно дохранването в този случай да се извършва с шише, за да има възможност за достатъчно време за майката да си почине и да се справи с всичко, което и се е струпало на главата. И съответно първия съвет да е да се опита да увеличи изцеждането, за да може от една страна бебето да получава изцедена кърма и да стимулира лактацията от друга. Защото храненето особено на две бебета със спринцовка например е прекалено времеемко и лично според мен, дори бебетата да не се отбият по този начин, от това няма да има огромна полза, ако кърмата спре вследствие на недостатъчен брой кърмения и изцеждания поради липса на време.

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Айла, именно Simple Smile точно защото може да е по-важно бебето да приема нужното мляко, пише:
Ако бебето (или майката) по някаква причина не може да ползва алтернативни методи за дохранване, по-добре е за бебето да приема млякото по начин, който най-малко го уморява и ще гарантира най-бързо наддаване, ако това е важно...
Защото безспорно кърменето е важно, но здравето на бебето (в случая - адекватно наддаване) е по-важно. И не на последно място - майката трябва да има поне мъничко време, което да не е заето с изцеждане, хранене и други грижи по бебето/тата, за да може да отдъхне.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 697
Ето това много ми хареса . Аз не обичам по приницип да давам много много съвети , докато не съм съвсем наясно със ситуацията , а това отнема мнооого време . Но пък , разбира се , който търси информация , я намира и сам си решава какво ще му свърши работа.  Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 9 117
  Бу не съм се изразила много правилно. Ясно е че на първо място малките трябва да са нахранени и майката да може да си почине. Основния въпрос ми беше обаче  в случая не е ли по-добре да се посъветва майката да отдели от малкото си време за цедене и да дохранват с шише, отколкото да се съветва да опитва да дава по алтернативен начин млякото. Тоест ако има възможност само за едно от двете неща просто от гледна точка на време, кое е по-важно. Доколкото съм запозната този съвет е основно за да не се отбият бебетата, но в случая според мен дори да не се отбият обикновенно ползата няма да е голяма, защото кърмата ще намалее и почти ще спре и така или иначе ще минат само на АМ, докато в другия случай има по-голям шанс да получават кърма дори и изцедена по-дълго време.

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Айла, сега те разбрах.
Аз бих препоръчала майката да цеди и да дава по най-лесния за нея начин (шише или другояче - някои казват, че хранене със спринцовка им е по-бързо и лесно, например). Веднъж като се оправят нещата, може да се мислят алтернативи как да сучат бебетата.

# 10
 • Мнения: 3 926
Ей на това му казвам полезна и чудесно поднесена информация Hug
Ако я и ковнеш - цена няма да имаш Hug

# 11
 • Мнения: 1 089
Ей, Асенце, сега видях, че семейството вече е пораснало! Да ти е честит малкия юнак ( прекрасно е, когато имаш късмет децата ти да са "шарени"), нека да ти е жив и здрав, много умен и красив и най-вече щастлив!
( Моля да ме извините за спам-а, не се стърпях!)
А на Бу - за пореден път, както се казва- ЕВАЛА! особено за умението ти да синтезираш така прекрасно съществените неща!

# 12
 • Мнения: 3 869
Аз съм в една такава патова ситуация - синчето не се изхожда всеки ден някъде от първата седмица та до днес - вече 5. Изхожда се веднъж на 2-3 дни и то с подканяне от моя страна - но като се изходи е нещо мащабно! Направо се чудя къде го е държал в това малко телце. Консистенцията и цветът са съвсем нормални. А наддава по 400 гр. на седмица! Не знам в случая педиатърът какво може да направи  newsm78

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Мег, педиатърът може да претегли детето, да оцени общото здравословно състояние и да заключи (особено щом качва по 400 гр на седмица Laughing), че твоето бебе явно е от изключенията и всичко му е наред.
Но - в общия случай ако бебе под 40 дена не ака всеки ден, има вероятност и да не наддава добре, т.е. да се търси проблем с количеството изсукана кърма и/или други здравни проблеми.

# 14
 • Мнения: 3 869
Благодаря за успокоението, Бу Simple Smile
Педиатърът не намери никаква причина за тревога, но все пак детенце си има проблеми с храносмилането. Обсъдих картината му с моя хомеопат и той му намери лекарство, което засега облекчава другите симптоми. Надявам се да изкараме 6-тата седмица с по едно ако на ден поне Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт