Чеверме

• 10 270
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • Някъде на път....
Е, радваме се, че купона е бил на ниво!  Peace

# 16
  • In a surreal moment!
Еееееее , слажи 1-2 снимки де , таз Руфинка ме стресна ....
Браво за желанието и за начинанието , желая ви догодина 2 хайдушки чевермета !
Дай малко повече подробности точно как овкусихте , подредихте и опекохте месцето ,
че то аз няма да имам удоволствието , та да мога да съпреживея ...
А как го ядохте , полегнали на земята ли , а с какво го поляхте ....мноооого съм любопитна , сори  Simple Smile

# 17
Дай малко повече подробности точно как овкусихте , подредихте и опекохте месцето ,
че то аз няма да имам удоволствието , та да мога да съпреживея ...
А как го ядохте , полегнали на земята ли , а с какво го поляхте ....мноооого съм любопитна , сори  Simple Smile

Аз бях от тези в мъглата, но мярнах сол, подправки- черен и червен пипер, кимион, масло, мед.
Ядохме го  полегнали, че не ни държаха вече нозете. А за поливането какво да кажа- аз лично полях месцето с много студено бяло вино.

# 18
  • София
Имаме една компания, където от 10-тина години се събираме на гергьовден за за 2-3 дена някъде по родината. Отначало идваше с нас бащата на едно от момичетата, който ни правеше агнето на фантастично класическо чеверме. След това спря да идва с нас и много страдахме, защото не се решавахме да си направим ние чеверме и давахме агнето да ни го изпечат на фурна. Миналата година, обаче, чудото стана - престрашихме се сами да го врътнем и стана много добре. Мога да споделя някои тънкости:
Трябват доста дърва за жар - между 1/2 - 1 кубик. Избира се прав и дълъг 5-6 метра кол и хубави и здрави чатали, като агнето трябва да е на около 70 см от жарта. Колът трябва да е прав, за да се върти лесно над жарта и дълъг, за да не му пари на този, който върти. Набива се агнето на кола, опъват се краката по кола, завързват се с тел и агнето се заковава с пирон през гръбнака за кола. Пали се голям огън, да стане доста жар и той остава отстрани на агнето. Жарта също се слага малко отстрани на агнето, като под бутовете и плешката се слага повече, а под корема по-малко. Под самото агне се слага голяма тава да капе сок. Трябва да се вземе една дълга пръчка, на която се закрепва с тел парче от мазнината на самото агне и се маже с нея доста често. Върти се бавно в продължение на 5-6 часа.
Успех на тези, които се престрашат да опитат сами

# 19
Браво- точно така се прави. Виждала съм и го ядохме именно в Родопите. Heart Eyes
Последния път обаче, домакините се бяха модернизирали с някакво устройство- метален кол и машинка към него, която сама върти кола.  Wink Хитро! Така остава само огъня да се поддържа и да се маже с мазина както е описано по-горе. Вкусотията е неимоверна!!!

# 20
Пак ми се прииска да си направим чеверме! Това е нашето чеверме от Илинден:

Последния път обаче, домакините се бяха модернизирали с някакво устройство- метален кол и машинка към него, която сама върти кола.  Wink Хитро! Така остава само огъня да се поддържа и да се маже с мазина както е описано по-горе. Вкусотията е неимоверна!!!

И ние автоматизирахме камината с такава машинка, но ползваме дървен кол. Някои части от старата пералня свършиха работа и чевермето се върти вече само.

# 21
Ееее, Дю! Тук има хора със слаби сърца... Crazy Laughing
Браво за майсторлъка! Отдолу какво слагате за мазнината?

# 22
Една тавичка и ако има мазнина топим филийки. Някои се наяждат с тях преди да стане чевермето.
Но майсторлъка е да не капе мазнина.

# 23
Много добър подход- така едно агне може да стигне за повечко хора. Laughing Като знам колко се пече... Laughing

# 24
  • София
Това с камината и машинката е супер! Ако имах къща бих си го направил, ама не става в апартамент Cry Да врътнеш чеверме сред природата, обаче е незабравимо.

Общи условия

Активация на акаунт