Американски колеж-първа тема

• 223 120
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 525
  • Там, където ме обичат
Пропуснах за храната - много е хубава, на мен ми се струваше малко скъпичка /около 2,30-2,50 едно основно/, но разбрах от гимназисти в други училища, че и техният обяд струва горе-долу толкова, като това означава предимно пици, сандвичи, дюнери и др. подобни.

# 526
Ами, за храната - не е зле, обаче, ако си вегетарианец, в повечето случаи си на ябълки или на фотосинтеза... И не е нормално да имаме Онда, в която единият сандвич е 3 и 50 о.О (или там някъде). И столовата също идва скъпа... Поне това са моите впечатления. Simple Smile

# 527
  • Там, където ме обичат
Ами, за храната - не е зле, обаче, ако си вегетарианец, в повечето случаи си на ябълки или на фотосинтеза... И не е нормално да имаме Онда, в която единият сандвич е 3 и 50 о.О (или там някъде). И столовата също идва скъпа... Поне това са моите впечатления. Simple Smile
За Онда-та съм напълно съгласна. А за вегетарианството не бях се замислила.   Thinking
Нали има нещо като родитело-учителски съвет - може да повдигнеш въпроса пред тях.

# 528
  • София
От няколко дни дъщеря ми обядва в кафетирията. Преди я е избягвала заради голямата навалица там и е ходела в Онда-та. В ценово изражение разликата е драстична.
И аз смятам, че на Онда не й е там мястото, макар и в колежа да работят на по-ниски цени. Всъщност за мен това е единственият недостатък на колежа Peace

# 529
Относно Онда-та: преди години учениците с основание бойкотираха това кафене. Мисля, че се възпротивиха като цяло на високите цени (и в стола) и започнаха да си носят храна от вкъщи - беше нещо като протест. За съжаление, нямаше ответна реакция.  Sad

Последна редакция: нд, 10 яну 2010, 22:31 от Аглая Епанчина

# 530
  • София
Според мен пък не бива децата в АК да бъдат лишени от Ондата си. По няколко причини:

1. Тя е много по-евтина от другите Онди в София.
2. Не се пуши в нея.
3. На ученици не се продава кафе и са отстранени всички забранени от наредбата вредни продукти.

Все пак основната концепция на колежа е възпитаниците му да станат хармонично развити личности. Част от това да си такава личност според мен е да се социализираш, да пиеш по едно сокче или да хапнеш една тортичка с приятели.

Освен това Онда има и в близост до 1ва английска, и в близост до 1ва немска... (само че там си пушат учениците и си купуват всякакви чипсове, енергийни напитки и т.н.)  Иначе аз на моя син му казвам да си обядва в стола, има готвени неща, много по-добре от сандвичи... Ондата си има друго предназначение.

# 531
  • София
Никой не е казал, че децата не трябва да имат кафене.
Моето мнение е, че кафене им трябва точно поради причините, изброени от Прасковката, но не единственото кафене в, а също и в близка, и в далечна околност на колежа да е Онда с високите си цени.
Предполагам всички ще се съгласите, че макар и по-ниски от тези в останалите Онди, цените на заведението в колежа  пак са високи.
Смятам, че примерите с Английската и Немската г-зии не са съвсем удачни, защото около тези училища има и много други заведения на по-нормални цени и там децата имат избор къде да отидат.

А за пушенето - което и кафене да работи на територията на колежа, убедена съм, че там няма да се пуши.

# 532
През миналата учебна година в Онда се продаваше както кафе, така и енергийни напитки. Учениците от 12. клас съвсем свободно си купуваха. Но може от тази година нещата да са се променили, дано. Може също, понеже нямам поглед върху по-малките ученици и не знам, за тях да е било актуално това ограничение. Но учениците от горните класове със сигурност имаха възможност (преди една година, сега нямам представа как е) да си купуват споменатите неща.

# 533
Благодаря на всички, които се включиха в темата.

Моето мнение беше и остава, че АК е добро училище с добра среда и добра подготовка, където моят силно ученолюбив син най-вероятно ще се чувства добре. Бях и на информационен ден през ноември - отново беше пълна залата, както преди 1 година, когато за първи път видях училището. А презентациите за изпита бяха абсолютно същите - накратко "колкото и да се готви детето винаги очаквайте изненади и накрая зависи само от него дали ще се справи".

Мисля си, че както винаги ще има доста кандидати, които ще опитат късмета си, но също си мисля, че за пръв път ще има по-малко приети - защото доста няма да успеят да спечелят заветното намаление от таксата и ще бъдат принудени да се откажат. Факт е, че към АК през миналите години е имало много по-силен интерес в този форум, както е факт и финансовата криза, която вече засегна доста хора.

Така че първоначалният ми ентусиазъм, че АК е единственото у-ще, към което трябва да се стремим, постепенно намаля. Детето продължава да си ходи на курсове и пишем есета вкъщи (това с есетата ви го препоръчвам горещо, защото може да научите невероятни лични неща за собственото си дете). Междувременно разбрах, че математиката наистина му върви и може спокойно да продължи в математическа гимназия. И така - ще се явим на всички изпити, пък каквото сабя покаже Simple Smile

# 534
  • Там, където ме обичат
Денис, няма предимство за европейските унита, и не знам да е имало, поне в смисъла на думата, който ние влагаме. Иначе предимството е, че децата от Колежа могат и знаят как да учат и виждат по-малко зор от останалите българчета и немалка част от чужденците, местните студенти.
Моята щерка завърши тази година и сега е студентка в колежа на Утрехтския университет . Изпита за там е както в повечето унита в Европа с обучение на английски - Тоефл и интервю ако си допуснат до такова след прегледа на Джи-Пи_ей и мотивационното писмо.  Предимството го виждам сега - че си взе теста по микроикономи с успех 5-та от 30 студенти при над 500 страници за четене за месец. Просто ситото в европейските унуверситети не е на входа а на изхода и ако нямаш навик мотивация и хъс си дотам.
Та това за предимството на дипломата от АК.
Признава се като американска диплома в Америка, за всички останали тази диплома е просто една диплома на българска езикова гимназия.
Предимство дава IB диплом, какъвто в колежа поне по нейно време не беше възможно да вземе - програмата беше само за интернешъналите, както ги наричат - чужденците, които са на 10--12 бона такса.
Но и там предимството е доколкото могат да те класират прелиминари и ако предиктнатия от теб GPA не се потвърди (което е често среано явление в Златарски примерно) оставаш неприятно изненадан, че любезно те информират че няма да те вземат.
Така че, предимства в прекия смисъл - директен катапулт - няма.
Друга е философията.

Точно това мислех да напиша и аз - предимство имат, но то не е в тривиалния смисъл. По-скоро децата са тренирани да учат ефективно, знаят какво се иска от тях и знаят как да го постигнат. А това е капитал.

# 535
Любопитно е тази година дали ще се запази бройката на кандидатите от миналата година? Мисля че бяха около 550 зо момичета и момчета общо.

# 536
  • Там, където ме обичат
Любопитно е тази година дали ще се запази бройката на кандидатите от миналата година? Мисля че бяха около 550 зо момичета и момчета общо.
Предполагам да - почти всяка година, имам пред вид последните 3-4 броят беше толкова, включително миналата, когато отпадна субсидирана такса. Не знам обаче кризата дали ще се отрази Thinking

# 537
Съмнявам се да намалее бройката на кандидатстващите.
Дори очаквам тази година да е по-голяма.
Ще видим. Датата наближава.

# 538
Франческа каква е логиката да расте?

# 539
Здравейте момичета и момчета ако има такива. Grinning Синът ми ще кандидатства тази година в колежа и затова живо се интересувам от всякаква информация. ВаняМ виждам, че детето ти учи там може ли да споделиш впечатления, ако има някой който е в общежитието или детето му е там да сподели как стоят нещата. Много ви благодаря Hug

Общи условия

Активация на акаунт