Американски колеж-първа тема

• 225 360
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 780
  • България
Категорично не съм съгласна с мнението на Elina__.
В последните години много випускници на колежа отиват да учат в Европа, а не в САЩ. Основното предимство за мен е средата, в която попадат децата, дисциплината, на която много се държи и изискванията към учебния процес като цяло. 

# 781
  • София
На въпроса за избора между АК и СМГ ще ти отговоря с цитат на моя близка, на която едното дете завърши АК, а другото - СМГ. Тя ми каза - и двете училища са страхотни, всяко си има различни плюсове, но в АК учителите уважават учениците си... А за ученете след това и двете въпросни деца учат в Европа, в супер престижни университети.

# 782
За мен АК е една скъпо платена частна езикова гимназия с невероятна база.
В този смисъл, къде завършващият колежанин ще продължи обучението си след АК - Европа или Америка е личен избор.

...но в АК учителите уважават учениците си...
За сумата от 5600 евро на година, задължение на преподавателите е не само да уважават своите ученици, не само да ги "носят на ръце", но и да им пеят Коледни песни във фоайетата на АК в навечерието на този празник.

# 783
  • София
В този смисъл, къде завършващият колежанин ще продължи обучението си след АК - Европа или Америка е личен избор.

За сумата от 5600 евро на година, задължение на преподавателите е не само да уважават своите ученици, не само да ги "носят на ръце", но и да им пеят Коледни песни във фоайетата на АК в навечерието на този празник.
Ей мъко ..мъко все тая бг злоба  Crazy

# 784

Ей мъко ..мъко все тая бг злоба  Crazy
Интересно ми е защо така бързо го определи като злоба?!! Thinking

Далеч съм от мисълта, че АК е една безспорна стойност!!! hahaha Joy

# 785
Е, и на мен ми се стори смешно това изказване. В Америка, като има такси от $35 000, сигурно им е задължение да ги позлатяват учениците и да им лижат обувките..

# 786
  • София
Откровено казано нямам наблюдения в АК да галят с перце учениците... Дисциплината е желязна. Хубавото е, че преподавателите имат възможност наистина да опознаят всяко едно дете (което си е плюс на частните училища по принцип), тъй като работят с малки класове - по 15-16 деца в клас. Разбира се, всеки родител е хубаво да си помисли добре дали е склонен и дали има възможност да плаща таксата. В крайна сметка всеки си има приоритети. От там нататък - училището е хубаво определено. Скъпо е за нашия стандарт, но се надявам един ден да кажа, че си е заслужавало.

Елина, не е вярно това, че АК подготвя децата само за САЩ. АК е длъжен да работи И по програмата на МОН (по-интересните неща в колежа са допълнение към стандартната програма за гимназиите), а и не само това - на матурите възпитаниците на АК се справят най-добре, можеш да го провериш. Освен това по-голямата част от децата избират ВУЗ в Европа.

# 787
Все пак да уточня, никъде не съм споменавала, че учениците на АК не отиват в Европейски университети. И преди постовете ви, за които благодаря знам, че масово отиват в Европейски у-нита. По-скоро мнението което изразих, е че тези деца имат истинско предимство пред връсниците си, ако учат после в САЩ.

Толерантноста, уважението между хората, учители-ученици е прекрасно, изключително ценно и рядко срещано у нас. Ако го има в АК, в което искренно вярвам е ОК, но защо не мога да го срещна сред родителите на децата, които учат там. Петя споменаваш "приоритети", но да ти уточня, че за мен и "Пирин голф" е скъпо място дори и за богати хора, камо ли да го хваля, както бях чела в твой пост. Не е толерантно да ми говориш, че не ми е приоритет образованието на детето ми. Confused -Зарежи!... Синът ти е умно дете, ходи ли тази година на олимпиада по английски? Какви са резултатите на децата?

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 12:54 от Elina__

# 788

Това не е задължение, а самостоятелна инициатива на сегашните директор и учители. Задължение е обаче да се осигурят хора, които в продължение на цяла година да работят с желаещите ученици и да подготвят мюзикъл или театър, който се изнася пред останалите ученици, пред родители и вс. желаещи да го гледат.

Безмислено е да учиш в АК и да продължите образованието си в Европа или БГ, колежа не подготвя за това!!
Първите 7 години, прекарани в друго училище обаче прекрасно подготвят за това. Колеж или не, там учат българи, живеещи в България, с родители, които също са българи. Много трудно е да избягаш от народопсихологията си.
Хората, които успешно се справят с този "американски" тип образование,  са адаптивни по принцип и по тази логика биха се адаптирали навсякъде - в Щатите, в Бг, в Европа. А специално тази година със сигурност ще им се наложи, защото приемът в Щатите с пълна стипендия е силно ограничен, вероятно поради кризата.

# 789
  • София
Елина, мисля, че излизаме извън контекста на разговора с тоя Пирин Голф.  Mr. Green Аз съм го похвалила като хубаво място, никъде не съм казвала, че е евтино.  Wink

Освен това като казвам приоритети имам предвид точно това, което казвам... Например аз имам познати, които стоят много по-високо от мен на финансовата стълбичка, които например нямат абсолютно никакво намерение да плащат средно образование на децата си. Висшето - да. Но за средно не искат и да чуят... Та така... Всеки да си реши сам.

П.С. Офф.... Не съм предполагала, че всъщност хората изпитват злоба към тези, за които си мислят, че са финансово по-добре (доколко е така е отделна тема) от тях самите. Не участвам в никакви мереници на кой е по-по-най, така че се оттеглям... и с подвита опашка отивам да си пиша с другите баровки, които играят голф...  Joy hahaha Joy

# 790
  • България
Elina__, би ли обяснила каква връзка има "Пирин голф клуб" с АК?
Мисля, че темата на разговора е АК. Задават се въпроси, всеки отговаря според собственото си мнение. Дори няма значение дали колежът е скъп или не. Важно е дали считаш за нужно детето ти да учи там за тази сума, ако е прието. Това също не винаги е въпрос на финансови възможности. За едно дете колежът е добро място, за друго не. Всеки човек има приоритети в живота си. Ние сме различни, приоритетите ни също. Само моля, да запазим добрия тон Simple Smile. Най-лесно е да се скараш с някого, много по-трудно е да не го направиш Simple Smile.

# 791
  • София
...... Дори няма значение дали колежът е скъп или не. Важно е дали считаш за нужно детето ти да учи там за тази сума, ако е прието. Това също не винаги е въпрос на финансови възможности. ..
Има значение, разбира се! И обобщено е - мога ли да получа поне толкова качествено образование (дори и по-добро) без да плащам тази сума?!? Аз се сещам за 2 училища, които дават поне толкова добро образование и едното от тях е СМГ. Мога да предположа и за други, но само за 2 имам лични впечатления Grinning

# 792
  • София
yav4e_mrav4e, съвсем точно си формулирала основния въпрос - мога ли да получа поне толкова качествено образование (дори и по-добро) без да плащам тази сума?!? - моят отговор е НЕ. И затова реших да плащам. Имам преки наблюдения върху повечето от елитните училища в София.

# 793
yav4e_mrav4e СМГ  не е с по-добро образование или равнопоставено с АК.А как го разбрах?Лесно,ако СМГ беше на нивото на АК или по-високо деца от СМГ нямаше да се местят там .

# 794
  • София
Не се дрънкайте излишно. Peace

Не може да се сравнява СМГ и АК - или поне не за всички деца. Моята дъщеря например в СМГ би загинала, защото математиката  не й е сила. А в СМГ това е основната дисциплина. В АК има профилиране, което дава възможност на деца с различни интереси да се развиват там.

Аз съм много доволна от АК, но имахме късмета да хванем последния влак със субсидираните такси. Ако трябваше да плащам двойно....едва ли бих записала детето си там...колкото и силно тя да го желае.  Tired Но нямаше да я запиша и в СМГ - тя просто не е за там.

За протокола - и аз, и мъжът ми сме завършили СМГ и имаме страхотни сантименти към това у-ще  Peace

Общи условия

Активация на акаунт