Американски колеж-първа тема

• 222 636
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 390
до SofiaV.Питам конкретно.Нашите доходи са 3 000 лв. на месец.Нямаме имоти освен апартамента, в които живеем и една стара кола.Ще отпуснат ли фин. помощ и в какви граници?Предварително благодаря на всицки, които изразят  мнение.

# 391
до SofiaV.Питам конкретно.Нашите доходи са 3 000 лв. на месец.Нямаме имоти освен апартамента, в които живеем и една стара кола.Ще отпуснат ли фин. помощ и в какви граници?Предварително благодаря на всицки, които изразят  мнение.

На мен ми е още далеч проблемът със стипендиите, но се интересувам и доколкото съм разбрал няма да те огрее. Иначе и аз смятам, че старата система беше много по-добра.
Първите 50% от децата (приемаме, че това са по-умните) плащат 50% от таксата. Така в АК влизат умните деца, дори да не са от заможни семейства, а това вдига нивото. В същото време заможните семейства имат възможност, плащайки пълна такса, да запишат и те своите деца, които не са чак толкова подготвени. Високото ниво ще се отрази благоприятно и на тях. Сега постиженията не се толерират, а се толерира бедността. Но това е лицемерие, защото с оглед на подготовката за кандидатстване, деца на бедни родители почти няма сред приетите в АК. И стипендии ще се отпуснат на пренебрежим брой деца, колкото да се замажат очи. В същото време, като се махне преференцията за високи резултати, доста деца ще предпочетат други училища и в резултат нивото на АК ще спадне и ще страдат всички. Дано управата на колежа се усети и промени нещата. Защото ако нивото спадне и аз бих решил, че няма смисъл да плащам много, за нещо дето се е развалило.

# 392
  • България
Nikson, не знам. Аз така и не разбрах какви са критериите. При на случая е по-различен, защото фирмата на съпруга ми има голяма печалба миналата година, но е на загуба тази и въпреки това не ни огря Simple Smile.

Последна редакция: нд, 21 юни 2009, 13:49 от SofiaV

# 393
  • София
Някой си, това, което си написал, беше точно, ама съвсем точно, моето мнение за нещата преди една година.

Днес погледнах на официалния сайт на колежа незаетите места след обявяване на отпуснатата финансова помощ. 13 са. От 142 деца само 13 не са се записали. Според мен това означава, че АК са си направили добре сметката за това каква да бъде таксата. Разбира се, за наша сметка е, но поне едно е сигурно - нивото няма да падне, а това вече е добра новина.  Peace

# 394
Училището е много добро най голямата ми дъщеря а и близначките ми завършиха АК и са много доволни натисках малката да се пробва но не желае детето.  Учителите и базата са много добри никъде в БГ няма такава добра учебна база колкото в АК и затова си заслужаваше парите които им дадохме

# 395
Здравейте!
За първи път се включвам в темата и не съм изчитала целите 27 страници от мнения по въпроса, така че предварително се извинявам, ако случайно съм повторила някого с нещата, които ще кажа сега (смятам в няколко изречения съвсем обективно да изкажа мнението си относно Американския колеж в София). Първо да се похваля: кандидатствах тази година и съм в челната десетка  Sunglasses. Готвих се на две места: Хасъмска+Костадинова и Кортезов. Искам да кажа на всички загрижени за децата си мами, татковци, лели, чичовци и тн, че това е една много печеливша комбинация, която в 99.9 процента от случайте води до челната тридесет-и-петица (избрала съм за сравнение именно числото 35, защото това е по-добрата половина от всеки пол (71 момичета+71 момчета)) Относно отрицателните мнения по отношение на школа ,,Магнет", не мога да кажа нищо по въпроса-през последните 10-11 месеца съм общувала само с деца от готвещите се при Хасъмска и Кортезов (което, пак ще кажа, според мен е печелившата комбинация). Искам тук обаче да отворя една голяяяяяяма скоба и да спомена, че ВСИЧКО е до детето- въпрос на способности, талант, интелект и памет е колко и при кого трябва да се готви детето и дали изобщо трябва да се готви. НО! Най-важното е детето да е съгласно с избора на родителите си по отношение на училището, в което ще кандидатства; в крайна сметка НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА!!! Скъпи пореден мама или татко, чичо или леля, вуйчо или вуйна, който си решил, че детенцето ти НЕПРЕМЕННО трябва да учи в АКС, макар, че то самото не иска, МНОГО си сгрешил!!! Смятам, че 14 е възраст, в която детето е достатъчно голямо поне до някаква степен да определя бъдещетоси (респективно училището си)!!! В крайна сметка, всичко е АДСКИ субективно (много хора например казват, че теста тази година е бил много лесен, на мен не знам защо, но ми се стори трудничък... Thinking). Дотук с инфото за кандидатсване и частни уроци.
Относно самия колеж (сграда, учители и тн): вчера (27.06) имаше традиционния Арт фестивал. Това беше второто ми посещение в колежа (първото беше изпита Joy). Искам да кажа, че съм впечатлена! Ще започна описанието си с най-важното: хората. Всички са страшно мили, много симпатични и праскат страшен английски (включително завършващите осми клас!). Какво да кажа за учителите... Колкото са ти учители, толкова и приятели, което е супер яко, защото ти помага да учиш нещата по-бързо и още в час. Има адски много клубове или така наречените СИПове. В момента се сещам за допълнителен английски, немски, испански, френски, японски, лека атлетика, баскетбол, футбол, софтбол, математика, подготовка за зрелостни изпити SAT, народни танци и клуб по дебати (има още поне толкова колкото изброих, просто в момента не се сещам). Тук ще отбележа, че всички спортове (включително футбол) са както за момчета, така и за момичета-в колежа няма расова или полова дискриминация. Училището разполага още с две открити спортни площадки (тревно и асфалтирано игрище) и с така наречения балон-закритата зала за спорт. Самите сгради също са много хубави както отвън, така и отвътре. Колежът разполага също с концертна зала с 600 места, в която даже ни изнасяха разни представления вчера Simple Smile ... Освен това в АКС учат децата на известни личности като: Стефан Софиянски, Цветанка Ризова, Къци Вапцаров, Жени Живкова. Не че е от особено значение, но съм длъжна да го спомена.
Ще обобщя: Американския колеж в София е място, където детето се развива както умствено, така и в много други области, които при това само си избира (СИПовете, които споменах по-горе). Освен това му се изграждат навици и изобщто израства като човек. Някой беше казал, че трябва да си богат, за да учи детето ти в АКС. Това, за добро или за лощо, е така. Пак ще кажа - сигурно има и други училища, в които детето би се развило, не знам, но е ясно, че за колежа е доказано Wink. Надявам се, че съм била полезна на някого с нещо и стискам палци на абсолютно всеки, който ще се престраши да кандидатства догодина. С това завършвам отегчителната си лекция. Ае чао Grinning

# 396
Първо да се похваля: кандидатствах тази година и съм в челната десетка ....

Относно самия колеж (сграда, учители и тн): вчера (27.06) имаше традиционния Арт фестивал. Това беше второто ми посещение в колежа (първото беше изпита Joy). .....

Какво да кажа за учителите... Колкото са ти учители, толкова и приятели, което е супер яко, защото ти помага да учиш нещата по-бързо и още в час. ...

Ще обобщя: Американския колеж в София е място, където детето се развива както умствено, така и в много други области, които при това само си избира (СИПовете, които споменах по-горе). Освен това му се изграждат навици и изобщто израства като човек. Някой беше казал, че трябва да си богат, за да учи детето ти в АКС. Това, за добро или за лощо, е така. Пак ще кажа - сигурно има и други училища, в които детето би се развило, не знам, но е ясно, че за колежа е доказано Wink.

Защо ли виждам огромно противоречие в тази публикация - уж за втори път влизаш в сградата, пък си толкова наясно, че учителите са "колкото учители, толкова и приятели". Ако наистина си седмокласничка, твърденията ти в последния абзац също не може да са нищо друго освен преразказано чуждо мнение.

Всъщност много се съмнявам горното да е писано от седмокласничка. И не защото е твърде нескопосано. То си е такова независимо кой го е писал. Това, което ме озадачава, е въпросът - до там ли стигна Американският колеж, че да прави подобни несръчни опити за насърчаване на родителите. Просто нямам думи. Все си мислех, че интелигентните деца, които се очаква да кандидатстват и да бъдат приети в Американския колеж, имат и интелигентни родители. Явно очакванията към родителите са по-различни. Много жалко!

# 397
  • София
А тази Хасъмска в школа ли преподава или е частна учителка?

# 398
Всъщност много се съмнявам горното да е писано от седмокласничка. И не защото е твърде нескопосано. То си е такова независимо кой го е писал. Това, което ме озадачава, е въпросът - до там ли стигна Американският колеж, че да прави подобни несръчни опити за насърчаване на родителите. Просто нямам думи. Все си мислех, че интелигентните деца, които се очаква да кандидатстват и да бъдат приети в Американския колеж, имат и интелигентни родители. Явно очакванията към родителите са по-различни. Много жалко!

Ех, Астер, ти па шото мн знаеш!!!  hahaha Човек нищо не може да ти схване от казаното, ама се обаждаш ей така - да има кво да си казал/а!!! Смятам това за много тъпо... Форумите като този (поне доколкото аз знам) са за да изрази човек мнение по даден въпрос, да сподели опита си и това, което е чул отнякъде по даден въпрос!... А и дори Grinning xax Grinning да пише нескопосано (което си е отделен въпрос), не е твоя работа да го казваш! Защо ли зад изказвания като твоето най-често се крие озлобен родител, чието дете не е прието на дадено място тази година... :think: Много мразя разни такива злобни комплексари, които се включват в разговора само, за да кажат нещо злобно?!?!?!?!... П.П. Мързеланке, Хасъмска е частна учителка (доколкото знам)

# 399

Ех, Астер, ти па шото мн знаеш!!!  hahaha Човек нищо не може да ти схване от казаното, ама се обаждаш ей така - да има кво да си казал/а!!! Смятам това за много тъпо... Форумите като този (поне доколкото аз знам) са за да изрази човек мнение по даден въпрос, да сподели опита си и това, което е чул отнякъде по даден въпрос!... А и дори Grinning xax Grinning да пише нескопосано (което си е отделен въпрос), не е твоя работа да го казваш! Защо ли зад изказвания като твоето най-често се крие озлобен родител, чието дете не е прието на дадено място тази година... :think: Много мразя разни такива злобни комплексари, които се включват в разговора само, за да кажат нещо злобно?!?!?!?!... П.П. Мързеланке, Хасъмска е частна учителка (доколкото знам)
Първо, ако ти не си разбрал(а) написаното от Астер, това говори зле за теб, а не за нея.
Второ, тя не се крие, регистрирана е. Ти си този(тази), който(която) влиза като гост.
Трето, упрекваш някого, че държал менторски тон и бил озлобен, а всъщност описваш собствения си постинг.
Четвърто....има ли смисъл да продължавам....

# 400
Снощи се оказах в компания, където имаше родители на ученик в Американския колеж и от дума на дума стигнахме до въпроса с таксите. Тъй като тук прочетох, че таксата от тази година става 5500 евро, ги попитах дали и за сина им се вдига таксата. Оказа се, че изминалата учебна година са плащали 2500 евро, а сега се увеличава само с 200 евро. Та се зачудих, няма ли тук някой, който да внесе случая в Комисията по дискриминация. Искането на двойно повече пари за същото обучение, само защото детето е по-малко на възраст е дискриминация! Ще се повторя, за да бъда ясна - при положение, че деветокласници ще плащат 2700 евро за обучение, не е редно осмокласници да плащат 5500 евро. Това е възможно само ако колежът може да докаже, че тяхното обучение да е с двойно по-високо качество.

# 401
Астер, има и друга страна на нещата - аз например, когато бях приета, плащах 1900 евро някъде и тази такса беше поносима. Сега - почти 3000 и ни е доста трудно. Честно ли би било моят ценови план да се промени изведнъж, което със сигурност би означавало,че няма да мога да остана да уча в колежа? Няма ли аз да бъда дискриминирана в случая, след като съм била приета при други условия?
 Колежът, като частно учебно заведение, може да промени таксите си. Това, което направи, е да премахне субсидираната такса за първите 50 момичета и момчета, но да даде на всички възможност за стипендия. Доколко това харесва на или устройва някого е отделен въпрос, но дискриминация не е.

# 402
Няма ли аз да бъда дискриминирана в случая, след като съм била приета при други условия?

Колежът, като частно учебно заведение, може да промени таксите си.

Това, което направи, е да премахне субсидираната такса за първите 50 момичета и момчета, но да даде на всички възможност за стипендия. Доколко това харесва на или устройва някого е отделен въпрос, но дискриминация не е.

Morose, доколкото разбрах при постъпването ти, родителите ти са подписали договор, в който са уговорени условията за промяна на таксата ти. Така че дори да пада или да се вдига за следващите след теб, теб не те засяга. Но следващите, които кандидатстват може да бъдат ощетени точно на основание "възраст", ако са лишени от предимствата, които са били достъпни и от които все още се възползват по-големи ученици.

Колежът без съмнение е частно заведение, но това не означава, че може да въвежда условия, дискриминиращи по някакъв признак - в случая "възраст".

Освен това от сайта видях, че всъщност се отпускат само две стипендии, другото се нарича "финансова помощ" - за която липсва каквато и да била ориентация за критериите, което също е доста непрозрачно - "Родителите попълват формуляр и подават документи, удостоверяващи финансовото и имотно им състояние. В зависимост от представената информация, учебната такса може да бъде намалена от 5% до 100%. "

Последна редакция: сб, 11 юли 2009, 14:26 от Aster

# 403
Аман от безпочвени насъскваници. #Crazy
Защо не тръгнеш да съдиш и МОН, че випуск 95 е по нова система на обучение или че за някой випуски има матури и те им се признават от университетите , а за други няма и трябва на изпит да се явяват. Лелее  ooooh! ooooh!Що не тръгнеш да съдиш Харвард, че са намалили стипендиите си. Що не съдиш кварталното си магазинче, че ти продава на двойна цена доматите.
Ами друите частни училища дето си вдигнаха таксите, ама нямат и стипендии.  А защо пък и колежът до преди две години не е имал две пълни стипендии с нулеви такси, а пък сега има  Naughty hahaha
Човешката злоба граници явно няма Rolling Eyes

# 404
Аман от безпочвени насъскваници. #Crazy
Защо не тръгнеш да съдиш и МОН, че випуск 95 е по нова система на обучение или че за някой випуски има матури и те им се признават от университетите , а за други няма и трябва на изпит да се явяват. Лелее  ooooh! ooooh!Що не тръгнеш да съдиш Харвард, че са намалили стипендиите си. Що не съдиш кварталното си магазинче, че ти продава на двойна цена доматите.
Ами друите частни училища дето си вдигнаха таксите, ама нямат и стипендии.  А защо пък и колежът до преди две години не е имал две пълни стипендии с нулеви такси, а пък сега има  Naughty hahaha
Човешката злоба граници явно няма Rolling Eyes

Joy Joy Joy Joy

Не мога да го направя, защото не съм пряко засегната. Явно и на 15 000 евро да направят таксите - няма да ви пука.

Освен това - наистина не е редно пълните стипендии да са само за осмокласници!

Но нищо не казваш, че условията за финансовата подкрепа са непрозрачни.

Общи условия

Активация на акаунт