Американски колеж-първа тема

• 225 346
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 930
prinect, наистина е сложен избора. Че има много противоречиви мнения за АК има. За мен лично е добро училище. И ние се бяхме насочили натам, но девойката е категорична, че не иска да учи там. Открай време колежа си съществува като отделна губерния и не се интересува въобще от околната действителност.
За мен въпроса е детето да си попадне на мястото, но за съжаление и аз не мога за моето дете предварително да знам кой е добрия избор.
Донякъде проблемът идва и от това, че се чуват много противоречиви мнения. Имам много познати, на които децата учат там-едни са доволни, други не. Чувала съм и за случаи, в които деца се откават след първата година.
Но въпреки всичко, което ще чуете и ще прочетете, отговорността за избора си е ваша. Така че едва ли много съм помогнала, с тоя пост, но ако бях на твое място и детето имаше желание щях да я запиша да уча там.

# 931
  • София
Какво ниво сравнява синът ти? Ако става дума за мат. способности, съвсем логично е нивото  на СМГ-ейци да е по-високо. Но в АК имат място будни и умни деца не непременно със заложби в точните науки. По моя информация в АК се поощряват разностранните интереси, а не строгата специализация, което е приоритет на СМГ.
За мен най-важни при избора трябва да са конкретните интереси и желания на детето и бъдещата му реализация, ако вече има виждане по въпроса, а не толкова обтекаемата величина "ниво на училището".

# 932
  • София
Не мога да преценя нивото на училището, а и резултатите на едно дете зависят от него самото. Може и най-доброто училище да е и пак нищо да не научи.
Не издигам АК в култ. Това, което на мен ми е харесало в него е големият избор на допълнителни занимания, дисциплината и взаимоотношенията между учениците, на децата с учителите и формата на изпитване - тестове на  края на годината. Изброените неща имат и плюсове и минуси, но според моите критерии плюсовете са повече.

# 933
Ето и кирилица, извинявам се. Да, СМГ наблягат на математиката, и е доста по-леко по другите предмети. Но математиката и мисленето, което тя възпитава, са  в основата на доста науки, физика например. Затова и децата там се оправят без да си дават зор, което е минус.  Не разбирам понятието да си умен без  логическо мислене.
Синът ми е сръвнявал децата от курса как са се справяли с логическите задачи. Трите години в СМГ очевидно са от полза.
Имаме още няколко дена за размисъл. Но определено смятам, че АК  губи притегателната си сила. И намаляващият брой кандидатстващи от година на година го доказва еднозначно.

# 934
Здравейте!
Да се включа и аз, защото и при нас с пълна сила седи изборът АК или СМГ.  newsm78 Претегляйки всички (известни ни) плюсове и минуси, към момента резултатът е 80% за АК . Flutter Независимо от резултата от изпита за пълна стипендия мисля, че АК е най-доброто място за детето ми. Наистина СМГ направи адски много за нея, както писах резултатите от ВО са показателни - 6.00 Мат и 5.75 Бел. С този бал може да влезе където пожелае, но все пак си мисля, че именно строгата дисциплина и добродетелите, които се възпитават в АК наклоняват везната към него.

# 935
Но определено смятам, че АК  губи притегателната си сила. И намаляващият брой кандидатстващи от година на година го доказва еднозначно.

Както се казва - няма дим без огън. Щом се говори за спадащо ниво, а и щом се обсъжда дали си струва, значи нещо е посяло съмнения. А ако само петнадесетина деца с топрезултати се разколебаят и не се запишат или направо не кандидатстват, това ще значи, че 10% от контингента на АК се е отказал и е бил заменен от деца с по-ниски възможности.

Сега се сетих и нещо друго. Тук дъвчем таксата като най-висока бариера пред родителите. Обаче дали само тя е предизвикателството към портфейла родителски? Чистосърдечно си признавам, че не знам как са нещата в АК, но в други училища, където учат деца с висок стандарт, винаги има и много съпътстващи харчове. За да се впише едно дете в средата трябва да има маркови дрехи, айпод, айфон, собствен лаптоп, да ходи по екскурзии и ски ваканции... Да не говорим, че бавно и кротко си расте и таксата. Преди 2 години беше 5000 евро, сега чувам била 5600, а догодина?

# 936
  • София
За мен връзката е кристално ясна - при такса от 2500 евро билет за АК беше високият резултат от изпита. При такса 5000 евро високият резултат не стига.
[/quote]

Въобще не ми беше хрумвало newsm78 Мен като ме приеха беше 1400 долара таксата, единствено дете, и определено беше ужасно трудно за родителите ми да го покрият, както и за тези на много мои приятели там..

Таксата за 4г от 1400 долара стана 2500 евро - сега не знам дали гарантират да не расте, но тогава си растеше стабилно. А за "вписване" нямаше проблеми, не съм забелязвала някой някого да дели заради пари и съвсем спокойно мога да кажа че сме били компания от хора, които са с телефон сименс ц35 без екран и хора с последен модел всичко, на които едната обувка струва повече от всички дрехи на предния и никога, никога това не е значели абсолютно нищо.. Дано още е така!

# 937
  • София
....все пак си мисля, че именно строгата дисциплина и добродетелите, които се възпитават в АК наклоняват везната към него.
Шокирана съм, честно! Shocked
Строга дисциплина и добродетели - откога се очаква някое училище да "възпита" тези качества, вместо родителите, а при това и срещу 5000 долара/евра годишно?!?
Докато имаш още време помисли и за по-съществени критерии за избор, съветвам те! Hug

# 938
....все пак си мисля, че именно строгата дисциплина и добродетелите, които се възпитават в АК наклоняват везната към него.
Шокирана съм, честно! Shocked
Строга дисциплина и добродетели - откога се очаква някое училище да "възпита" тези качества, вместо родителите, а при това и срещу 5000 долара/евра годишно?!?
Докато имаш още време помисли и за по-съществени критерии за избор, съветвам те! Hug

И аз съм шокирана - един ученик всъщност прекарва много повече време извън дома, в училище и с приятели. Въобще не е невъзможно тази среда да повлияе повече. При мен със сигурност беше така, при това - за добро. Не виждам нищо странно в това да търсиш училище, което се стреми да "възпитава".

# 939
Открай време колежа си съществува като отделна губерния и не се интересува въобще от околната действителност.

Ъ? Различно е, не прилича на нищо друго в България, но все пак има изисквания на Министерството и те трябва да се спазват, иначе щеше да е нелегитимно. Или може би имате предвид таксите?

No ako nivoto na vlizashtite pada, tezi predimstva sashto se obezcenjavat. A faktite sa obezpokoitelni, pod 3 mom4eta za mjasto e slaba konkurencija.

Когато аз кандидатствах, кандидатите бяха около 2700 за 100 места (в момента кандидатстват набор 96, а този набор и следващите няколко са от годините с най-ниска раждаемост, сещате се защо). Тъй като съм момиче, конкуренцията тогава беше около 30:1 или малко повече. В края на 9 клас изключиха за нисък успех около 7-8 човека - първите изключени. За родителите на някои от тях беше истински шок, защото едва ли са допускали, че частно училище ще си позволи да губи ученици.
Тенденцията да бъдат изключвани по няколко човека всеки срок е нормална и продължаваща. Говорите за ниво - ето това, поне за мен, показва поддържане на нивото. Освен това приемният изпит не е меродавен за това колко знае детето. Има деца, които за нормален период от време биха решили задачите, но поради стреса от времевото ограничение не се справят или просто не умеят да си разпределят задачите по важност. Колко знае детето се вижда в действителност чак в девети клас, когато започнат да учат всички предмети.

Joy Права си, напълно. Никога не съм очаквала да ме възпитават, даже и аз бих била доста шокирана, ако се бяха опитали навремето  Laughing  Но това, което се очаква и на което изключително много се държи, е правилата да се спазват. Няма начин да бъде друго.

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 13:36 от Шлябада

# 940
  • София
Училището като институция би трябвало да поддържа ценности, а не да е мястото, където всички те се унищожават. Никой не говори за възпитание там.

В моя випуск още в 8ми клас 3ма души си заминаха. Кажете ми друго училище, в което няма завършил с успех под 4.50. Пък и за да изкараш 4.50 там трябва доста повече труд, отколкото за да изкараш 5.50 в много други училища...

# 941
Не знам как може да се сравнява масовото кандидатстване на випуска за елитните гимназии в София с кандидатстването в АК, което е насочено единствено и само за там. Родители и деца знаят, че ги очаква сериозно учене, че там няма свободни часове, явяване за училище неподготвен -абсурд, няма възможност за преписване. Там учителя не дава по-лесно контролно, защото има по-слаб клас или випуск. Който не си покрие академичните резултати, си отива. Там няма зрънца които да те теглят назад, а щеш нещеш или вървиш напред и надхвърляш себе си, ако трябва, или си отиваш. Компромиси с нивото на обучение не правят. Ясно ти поставят изискванията си още в началото на годината,още в договора и компромис няма. Никой не ти додава 0,1%, камо ли , "Хайде от мен да мине 2-ката няма да ти я пиша, за да не ти развалям четирите шестици". Мисля, че и изпит да няма това не би повлияло на нивото на обучение в колежа. Друг е въпроса доколко този изпит дава реална представа за възможностите на децата.  И масово университетите приемат по документи, но това не ни кара да казваме, че в тези университети нивото е ниско.

* Успехите на Кубрат Данаилов на балканси и международни олимпиади по математика, участието му в националния отбор са примери, че не само СМГ развива математическата мисъл у нас

И по-напред някой беше писал, че не си заслужава АК, ако знаеш много добре английски и си постигнал отлични резултати на националните изпити. Е, нашият случай беше точно такъв, но според нас си заслужава точно АК и все още не съжаляваме за избора. /Никога не е късно, но вече втора година съм на мнение, че направихме правилния избор/. Точно сега тече седмицата с   10 изпита , не учат, явяват се само на изпити. Свито ми е, защото това е доста напрегнат момент, но каквито и да са ни резултатите, пак не бих си променила мнението, че точно така трябва да се учи.

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 13:41 от rosss

# 942
Днес се зачетох в темата за прием в СМГ
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=505535.90

Хм, досега не съм чула за такива яки "хаквания" в класирането за АК.

# 943
Изкушихте ме да споделя разговор с моя приятелка, чието дете преди три години на националните изпити беше сред 10-те момичета с най-висок резултат и си избра елитна гимназия.
Коментирахме, че от как има матури АК има най-високи резултати по БЕЛ. Споделих й , че мнението на дъщеря ми е, че голям процент от децата в АК записват хуманитарен профил, а нейната реакция беше "Истината е, че само във вашето училище се учи!".

# 944
  • София
....от как има матури АК има най-високи резултати по БЕЛ.
Роска, честно е да се каже, че разликата с 91 НЕГ е 1 стотна, но броя на учениците в немската е 2 пъти по-голям Laughing Има значение, мисля си Grinning

Общи условия

Активация на акаунт