Отговори
# 45
cubbit, отговарям ти веднага
Жена на 25 години НЕ ТРЯБВА да се тества за НРV, защото този тест се прави принципно на жени над 30 години. така че този пример е ирелевантен. Освен това побъркването..-е тук основна вина има лекарят, който трябва да обясни за какво става дума.
Ваксините-вярно е, че едната ваксина е квадривалентна, но тя предпазва от 2 щама, които НИКОГА не са били посочвани като основен рисков фактор за рак. те причиняват брадавици. Има данни в литературата, които не мога да цитирам, защото не съм лекар, че напоследък типовете вируси, причиняващи рака са доста по-различни от 16 и 18. Според мен скоро тези ваксини ще са безсмислени, дано не съм права, но така ми се струва.
Не съм чувала при РАР тест да се вземат проби от 2 места, взема се от канала на шийката и от свода на влагалището-2 съвсем различни локации. Фалшиво положителните резултати са около 30%-ти обичащ цитатите, порови се в специализираната литература и ще намериш доста информация по въпроса. При пробното абразио са около 40%
Колкото до това колко трае развитието на рака-това е повече от ясно и всяко изключение потвърждава правилото
когато НРV и РАР са отрицателни ВСИЧКИ научни дружества препоръчват повторно изследване след 2-3 години.
Иначе става дума за хипохондрия
Ако има друго мнение-официално моля посочи ми го
не искам безсмислени конфликти, ти си прекалено кибритлия
Просто бъди обективна
тестовете за НРV навлизат широко в ежедневната практика и в редица държави се препоръчват за първичен скрийнинг
Мога да посоча Финландия, Холандия, в Германия касите ги поемат във висок процент за скрийнинг, а не уточняване на диагнозата
няма начин тези, които дават парите, да са корумпирани и да искат да харчат средства, за да отидат в чужди джобове
Ревизирай мнението си, иначе, за съжаление, си в жестока заблуда..

# 46
Юле,ок.ще си правим тест за ЧПВ,да се следим.Ако е отрицателен добре,но ако е положителен какво става: започваш да живееш с мисълта,че всеки момент може да развиеш някаква лезия ,в следствие на ЧПВ.Повервай ми никак не е лесно да превърмогнеш мисълта,че имаш инфекция с вируса,особено ако е високорисков.Аз съм в тип 16,опитвам се да не обръщам внимание,но преди цитонамазка ми се свива сърцето.
Като се замислиш,здравеопазването в световен мащаб е бизнес,все повече нещата се отдалечават от реалната грижа за болния.Това вече се вижда и у ас,които вържим по западните системи.Какъв извод си правя: ЧПВ скрининга може  е по-евтин за техните Здравни каси,отколкото да поемат ежегодни цитонамазки.
Вариант 1:
Юли 2005 ,на контролен преглед бях ПАП 2,никакви проблеми.
Юли 2006,на конторлен преглед бах ПАП 2 с раничка на шийката
Юли 2007 бах конизирана,заради ПАПИЛОМАТОЗА/тип 16/
Кога,къде,защо и как съм се заразила с чПВ никой не знае.Никой не знае защо съм развила инфекцията,въпреки силната ми имунна система.Добре,че имам навика да ходя редовно на профилактика.

Вариант 2:
юли 2005,на контролен преглед,ПАП2 ,тест за ЧПВ положителен за ТИП 16
Изпадам в притеснение дали тази гадина ще ме атакува .
юли 2006;атакувана съм,Боже Господи дали ще се окаже рак,дали ще имам други деца,кой ще ми гледа детето,ако си замина/Е това си мислех аз,докато не ми излезе хистологията,юли 2007.цикъла ми спря,а косата ми започна да пада от стреса/
юли 2007;операция

Какво печеля ,ако си направя теста?!Една година допълнително притеснения.Така мисля аз.

# 47
  • Пловдив
Добре, нали ЧПВ се предава по полов път. Не трябва ли да знаем дали го имаме, защото по този начин може да заразим някого
Аз лично за себе си бих искала да знам  Peace

# 48
Добре, нали ЧПВ се предава по полов път. Не трябва ли да знаем дали го имаме, защото по този начин може да заразим някого
Аз лично за себе си бих искала да знам  Peace

И какво ще направиш, ако знаеш? Обричаш се на безполов живот ли? Аз доколкото знам и презерватива не предпазва. Всъщност наистина какво правя от тук нататък. Не си правих тест, лекарят каза ясно е, че има ЧПВ, реших, че не искам да знам кой точно вид. Сигурно е, че е високо рисков, иначе нямаше да съм с карцином ин ситу /или се заблуждавам  Rolling Eyes/. ОК това означава, че и съпругът ми има или не  newsm78 И какво правим от тук нататък двамата?!

Разсъждавам на глас, съжалявам, но наистина се замислих над въпроса  Tired

# 49
  • Пловдив

ОК това означава, че и съпругът ми има или не  newsm78 И какво правим от тук нататък двамата?!

Разсъждавам на глас, съжалявам, но наистина се замислих над въпроса  Tired

И аз се питах същото, как е при мъжете, изчезва ли вируса или си го носят...

Не знаех, че презервативът не предпазва от ЧПВ

# 50
Благодаря на dimata за сайта http://www.hpv-bg.com/ и на всички вас. Виждам, че темата е набрала скорост и то по въпрос, който ме вълнува. Като че ли вече клоня да си направя HPV-TEST-a, макар че се натъкнах и на няколко успокоителни реплики. Истината е, че и в двата случая го мислиш.
Рационалното поведение е - като че ли (май още имам известни колебания и съпротиви) да си го направиш.
И така колко струва и за колко време става, някой знае ли?
Процедурата я видях описана в сайта.
...и ако си взимаш просто лекарства за укрепване на имунната система (пазара гъмжи от тях) този вирус като всеки друг вирус няма ли да изчезне?

# 51
Наистина, ако партньорът ти има такъв вирус какво се случва с него? Той трябва ли да си направи HPV-TEST? и остава да попитам как?
Обобщавам въпроса си HPV-TEST-a само за жени ли е?
Като ще говорим за превенция - как се улавят вирусоносителите...
HPV-TEST-a очевидно хваща пак неуспоримия факт...
За момента спирам - може би въпросите ми добиха лека налудна окраска. Фобия от секс, нищо чудно, ако задълбая още в темата...

# 52
Наистина, ако партньорът ти има такъв вирус какво се случва с него? Той трябва ли да си направи HPV-TEST? и остава да попитам как?
Обобщавам въпроса си HPV-TEST-a само за жени ли е?
Като ще говорим за превенция - как се улавят вирусоносителите...
HPV-TEST-a очевидно хваща пак неуспоримия факт...
За момента спирам - може би въпросите ми добиха лека налудна окраска. Фобия от секс, нищо чудно, ако задълбая още в темата...
Мъжът или жената са носители.Понякога не на един ,а на няколко вируса.ЧПВ е отговорен за рака на ануса,пениса,матката,а напослеък го свързват с рак на гърлото и мозъка.При мъжете обикновено няма ясна клинична изява,освен кондиломите.Теста при тях не е много сигурен,защото се взима проба от еакулят за тестване,но предполагам може да се изполва кръвния теста на Деген.При жените резултатите са по-сигурни.
ПРЕВЕНЦИЯ няма,затова и вирусът е толкова разпространене,но все пак полова въздържаност,ако те устройва. Crazy

# 53
момичета, мисля че спорът за или против теста е решен вече
този метод явно ще навлезе широко в практиката и то скоро, много скоро
много важна е обаче ролята на лекаря, който интерпретира резултатите
той трябва да успокои, а не да панира пациента
по данни на статистиката около 45% от момичетата на възраст 20-30 години са положителни на този гаден вирус, който не се лекува, за съжаление

# 54
  • София
Хвърлихте ме в размисли.... А трябва да реша дали да направя типизация на вируса?!?!  newsm78

# 55
А едно време казваха, че секса не убива. Не е вярно. Може да те убие и още повече да заразиш хора, които обичаш и поради твоето незнание. Четох някъде, че на хората, на които не им пукало много-много и не се замисляли върху това, по-рядко имали усложнения. Проблемът е много широко разпространен. Още Херодот описал кондиломите, което означава, че това е вирус, който винаги е присъствал в човека или някои хора. Не е нещо ново като СПИН. Аз лично съм с лабилна психика и по-добре за мен да не зная дали го имам, но от друга страна човек трябва да знае, за да може да предупреди хората с които ще бъде и те да вземат своето собствено решение. Въпреки че когато си влюбен не те интересуват такива неща, но идва момент, в който започват да те интересуват. В Китай не позволяват на хората с венерически болести да се женят и да имат деца. Това е малко крайна мярка, но аз като цяло я приемам. Имаше един депутат, който искаше да има закон, който да вкарва в затвора хора, които знаят, че имат полово-предавани болести и заразяват други. Не знам как ще се реши проблемът с този вирус, но според мен трябва да се образоват повече момчетата още от малки, защото в повечето случаи те нямат никаква представа какво имат и заразяват. А иначе определено знаенето, че си носител не те прави по-щастлив, а по-скоро те кара да се чувстваш като най-големия коцуз, че точно на теб се е случило и да се обвиняваш как го допусна. А и чувството за вина ако си заразил някой може да те убие. Поне мен ме убива. Не знам за вас. Независимо, че не знам точно кой на кого е предал, аз на съпругът ми или той на мен.

# 56
Ако имаш постоянен партньор е достатъчно само един път да сте правили секс без презерватив, за да е сигурно, че и той вече е носител на вируса. И после се типизираш. Положителен резултат. Какво следва? Мъжът няма да се излекува. Нито жената. При нея може да има или да няма (терапия на) лезии.

Както вече не еднократно сме обсъждали и посочвали медицински източници, презервативът не предпазва 100% от ХПВ, защото вирусът се предава и с кожен контакт.
http://hpv.emedtv.com/hpv/hpv-transmission.html
Цитат
HPV is typically transmitted through direct skin-to-skin contact. The virus may also spread by touching something that has been contaminated with the virus and then touching the skin, although how often this occurs, if at all, is not known.
Transmission most often occurs from another person...
HPV infections usually are not limited to the penis or the vagina...
Although using a condom is a good idea to prevent transmission of sexually transmitted diseases (STDs), condoms may not protect sexual partners from genital HPV transmission and infection. This may be because the condom does not prevent all skin-to-skin contact. The female condom might provide greater protection because it provides wider coverage...
In rare cases, a pregnant woman can pass HPV to her baby during vaginal delivery...

селена, ти сигурна ли си, че ти си го предала на партньора си, а не е станало обратното. Това не може да се докаже постфактум.
Никоя нормална двойка не поставя условия от рода на: "Стигнахме до секса, но хайде да си пуснем по един ХПВ-тест, за да знаем, кой на кого ще го прехвърли."
Няма нужда да се вкарваш в драми.

рейнбоу, какво налага да правиш типизация? Необходима ли е изобщо? Да не бъркаш типизация със скрийнинг?  newsm78

Рея, терапия срещу вируса няма. Никакви имуностимулатори няма да накарат вируса да изчезне. В най-добрия случай, няма да се развие инфекция, но и това не е сигурно.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2008, 21:41 от cubbit

# 57
  • София
В първата цитонамазка излезе наличие на НРV
Във втората го нямаше, сега чакам пак резултат.
Докторката иска да го типизираме.
И аз това я питах, ако излезе високорисков какво ще правим?
Спирам да живея или живея в очакване... с какво ще ми помогне да зная от кой тип е?

# 58
В първата цитонамазка излезе наличие на НРV
Във втората го нямаше, сега чакам пак резултат.
Докторката иска да го типизираме.

Какви да ти резултатите от двете цитонамазки? И с каква разлика във времето са правени? И докторката ти как аргументира типизацията?

При ПАП 4 и 5 всичко е ясно, високорискови типове има. Нужда от типизация няма, но я правят и смятам, че е оправдано.
При ПАП 1 и 2, според мен, пак не е необходима типизация. Щом няма инфекции, лезии и атипии, е все тая дали и какви типове има жената.
При ПАП 3 е по-сложно. Зависи от много неща. След биопсия обаче би могло да се вземе решение. Доста комплексно е тук и трябва да се решава според случая.

# 59
Здравейте на всички. От доста време се ровя из сайта, но досега не съм се престрашавала да пиша. Привет! Smile

Сега по темата. Днес бях на гинеколог и разбрах, че също имам раничка на шийката на матката. Миналата година също имах, но беше малка и и имах глупостта да не предприема нищо, защото не знаех за какво става въпрос, мислех си, че гинеколожката говори за рана от охлузване.
Тази година вече е станала по-голяма, също така миналогодишната ми цитонамазка бепше ПАП1, а сега е ПАП2. Също така имам бяло течение, което от време на време променя цвета си и съдържанието Sad Гинеколожката ми ме прати да ме изследват за HPV като ми предложи вариант и да ме намаже "на сляпо" със Солкогин и сега се чудя какво да правя. Каза ми, че вероятността да е от вирус е 50 на 50, можело да е и от хормони. Чудя се дали си заслужава да давам толкова пари или да изчакам само с намазване с този препарат какво ще стане.
А също така ми направи и колпоскопия, но и оттам нищо не излезна, т.е. всичко е наред.
Ще съм благодарна, ако други от вас са имали точно същия проблем да споделят. Благодаря Ви предварително.
Аз доста изчетох от коментарите, но никъде не видях някой, който е имал раничка и се е излекувал от нея да е споделил, че и бялото течение му е престанало или поне намаляло.

Видях, че беше писано, че ако си под 30 няма смисъл да си правиш такъв тест, защо?

Другото, което искам да питам е дали този "HPV HC2 Test – Hybride Capture Test (High Risk, Low Risk)" всъщност е този, който се прави в някаква лаборатория до НДК и в Шейново, защото аз доколкото разбирам само там могат да изследват взетите проби от гинеколога.

И още нещо... типизиране взимане на проба за ХВП ли ще рече?
Миналата година също имах повишено съдържание на левкоцити, но май беше защото иах гъбички, които после излекувахме и сега няма проблем. Дали трябва да си правя тест за хламидии.
И последния ми въпрос е дали някой е по-наясно с последиците за партньора, в случая за мъжа.

Много ви благодаря предварително!!!

Общи условия

Активация на акаунт