Бързи здравословни въпроси и отговори – 57

• 256
  • 7
  •   2
Отговори
Добре дошли!

Заповядайте в петдесет и седмата поред тема, в която споделяме личен опит, полезни непрофесионални съвети и практики от здравословно естество. doctor

Моля, имайте предвид, че обсъжданите в темата идеи и предложения следва да служат само за насока към подходящ специалист, който да назначи адекватно на заболяването или здравословния проблем лечение. Съветите в темата не бива да бъдат приемани като диагноза и не трябва в никакъв случай да са повод за самолечение!

Линкове към предишните теми: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11, #12, #13, #14, #15, #16 #17, #18, #19, #20, #21, #22, #23, #24, #25, #26, #27, #28, #29, #30, #31, #32, #33, #34, #35, #36, #37, #38, #39, #40, #41, #42, #43, #44, #45, #46, #47, #48, #49, #50, #51, #52, #53, #54, #55, #56.

Вместо запис, можете да отговорите на въпроса: "Имате ли понастоящем някакви здравословни оплаквания от неизяснено естество, за които се чудите към какъв тип специалист да се обърнете?", или просто да копирате въпроса си от миналата дискусия, ако е бил публикуван непосредствено преди отварянето на новата тема и – по тази причина – е останал без отговор, от страна на останалите потребители.

Моля, нека спазваме приятен тон на общуване и съблюдаваме добронамереността в изказа си. Благодаря!

bouquet

# 1
Ох, не знам за клиниката, обаче на мен ми предстои влизане в болница и сега може да не им дам да ми сложат абокат, ако не дай Боже се налага. 😳

# 2
Абе, аз и с абокат съм била - всичко точно. Лошото веднъж става и няма как да предвидиш кога. Затова - минимизиране на риска. Simple Smile
Кой ме "би" да ходя и да хвърля почти 1000 лв. (постарому) на вятъра, а освен това - да цъфна с такива кофти странични ефекти. Сама съм си виновна.

Ама да сменим темата, че вече стана досадно.

# 3
Здравейте!

Извинявам се, че така влизам изведнъж в този форум, но се опитвам да намеря информация и явно вече тотално съм объркан.

На 32 години съм, свалям в момента килограми заради наднорменото тегло. Днес един приятел ми показа, че като натиснеш с пръст силно пищяла си се получава вдлъбнатинка и може да я усетиш с пръст за малко. Проблема беше, че аз доста силно я натиснах, но се задържа за около минута. Потърсих в нета и се оказа, че евентуално имам задържане на вода.

Преди месец бях на кардиолог и се оказа, че нямам никакви проблеми със сърцето, защото и там си бях внушил, че нещо не е наред.

Прилагам и снимка от теста който направих с цел да получа напътствие. Утре ще отида до личната да види нещата как са и да ме изпрати на изследвания за кръв и урина. Доколкото знам е хубаво да видим бъбреците как са.

Забравих да кажа, че бях на доплер за глезените, тъй като имам разширени капиляри долу на глезените и според лекаря нямам проблем (въпреки, че не съм доволен, защото прегледа беше главно 3 минути говорене от негова страна и 10 сикунди с машинката да чува кръвоносните съдове), по което установи, че проблем нямам.

Вече тотално имам чувството, че или се бъгвам, или ме гони хипохондрията.

От 3 седмици ям вече здравословно, не поемам сол, дори ям безсолно, пия си вода, дори електролити, защото почнах да вървя по 6-7км на ден и за седмица и половина свалих 6 килограма. Сега целта ми е от 120 да стана на 113. И така поне до 100, преди да почна тренировки по-силови.

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 23:48 от echo32

# 4
Виж как ти е щитовидната жлеза - за целта се изследват TSH, FT4, FT3, TAT и MAT. Сутрин (около 7.30-8), на гладно, без да си пил други лекарства.

Като си тръгнал, с тях може да си пуснеш Инсулин + Глюкоза на гладно, еднократно.

# 5
Гърне, благодаря за темата.
Скрит текст:
Относно използването на "дамата", вместо да се обърна лично, е защото понякога чета по време на работа, докато съм свободна, тръгвам да отговарям, започвам да върша нещо, пък спирам, пак почвам и по някое време забравям на кой точно отговарям. Flowers Hibiscus

# 6
Гърненце, благодаря за темата!

# 7
  • Бургас
echo32, според мен започни с изследвания за холестеролите (те са цял пакет), инсулинова резистентност и щитовидна жлеза, вит Д и Б12.
Електролитите не зная с каква цел ги пиеш, но от тях се задържа вода. Освен ако нямаш обезводневане не виждам причина да ги пиеш. Когато човек започне да отслабва, първите няколко свалени килограми са предимно от изхвърлена вода от организма, не толкова от мазнини, а ти с тези електролити повече я задържаш.

Общи условия

Активация на акаунт