Отговори
# 60
Fly with the wind, типизиране означава да се изследва кои типове на ХПВ има жената. Вирусът има над 100 познати типа до сега.

Повишеното съдържание на левкицити говори за инфекция, която може да е вирусна, гъбична или хормонална.
Прочетох, че с колпоскопия не са видели епителни промени (освен може би въпросната раничка). Това е добре. Терапията със Солкожин на малки ранички, често е успешна.
Колкото за ХПВ-теста... както четеш тук, има две мнения. Аз съм от привържениците, че жените с нисък ПАП като теб, няма нужда да минават тази скрийнинг процедура.
Важното е да вземеш мерки за лекуване на раничката. Познанието дали имаш ХПВ и на кои типове си носител, няма да промени терапията, която лекарката ще ти назначи, просто защото ХПВ не се лекува.

Не мисля, че възрастта е фактор, според който се определя дали да се направи ХПВ-тест или не. За съжаление има момичета под 30 с доста тежки лезии в следствие на ХПВ.
"Възрастовата група с най-висока степен на зараза е тази на 25-35 годишните. Смята се, че 25% от всички жени под 30 години са заразени."

# 61
Ами аз и приятеля ми решихме да си направя изследването, не съм от хората които биха се панирали например, ако раничката се излекува да се притеснявам за по нататък. Просто ще си имам едно наум и това е, ще ходя по-често на цитонамазки. Иначе благодаря за отговора, аз ще разпитам гинеколожката като ходя да ми взима проба за ХПВ-теста какви може да са поседствията за мъжете и ще споделя с вас.
Мен по-скоро ме притеснява факта, че и раничката, и ПАП-а са се влошили за една година.
Инае за терапията - тя каза, че ако не отида да се изследвам ще ме намаже веднъж с лекарството, което споменах. А ако отида, и се изследвам ще ходя 10 пъти при нея да ме маже ли, не знам какво ще ме прави - някакви процедури. Така че явно има разлика.
Сега се сетих още нещо - четох, че има вероятност ХПВ-то да не се предаде по полов път, единствения друг начин, за който се сещам и за който четох са тампоните. Това ли имате предвид?

# 62
Всъщност аз вече намерих отговор на въпроса си - на това как се предава вируса Simple Smile

# 63
Не знам за този тест, но аз смятам, че поне за сега си е най сигурно във вирусологията.

# 64
Всъщност, това е мястото, в което ме насочи гинеколожката ми да си занеса пробата Simple Smile - вирусологията.
Днес, излизайки от кабинета и бях с усещането, че едва ли не с мен е свършено и, че е почти сигурно, че имам рак.
Но когато се прибрах седнах на комоютъра и четох сигурно поне два часа, като естествено, пишейки в гуугъл за този тест ми излезна отново форумът на бг мама.
Благодаря ви много на всички наистина! Сега съм много по-ннформирана и съответно по-спокойна. Успех на всички със сходни проблеми, а и не само  Wink

# 65
какви може да са поседствията за мъжете и ще споделя с вас.

Mъжете са късметлии да са почти само носители,без да сътрадат от ЧПВ,заради анатомията си.ЧПВ обича лигавицата.При тях риск може да се появи от дълго НЕлекувани кондиломи,но е рядкост да се стигне до рак.Друг е случая с рака на ануса,там лигавицата е податлива и случаите са повече,но както се досещате са по-чести при хомосексуалистите.По-тревожен е фактът,че ЧПВ харесва лигавицата на гърлото,а има намерени клетки на вируса и в отсранени мозъчни тумори.Е там профилактина няма...Но да не задълбаваме излишно.
При мъжете ЧПВ остава скрит,дори и да е активен и не носи реална опасност за здравето им.Ние сме потърпевшите за съжаление.Колкото до превенцията-няма такава,освен никакъв секс или секс ,с проверен за ЧПВ партньор,като пак трябва да се пазим от контакт кожа в кожа с други хора и тн.,което е нереално и невъзможно.Така,че информирайте се и ходетет на лекар.

# 66
добро утро на всички четящи
тази нощ не можах да спя по семейни причини /чаках пристигащ от Израел роднина/ и седнах дса прочета малко неща за HPV-изследването-горещата тема тук от няколко дни
1. Относно съвместното прилагане на читонамазка и теста -ето един полезен линк-който успокоява доста-http://www.cdc.gov/std/hpv/ScreeningTables.pdf и показва интервалите, през които могат да се правят двете изследвания
2.  Относно всичко което искаме да знаем за ЧПВ -ето една много смислена страница от СДС-центъра за контрол на заболяванията, извинявам се предварително ако е опзната- http://www.cdc.gov/STD/HPV/STDFact-HPV.htm
3. Най-разпространеният тест в САЩ е одобрен от FDA и се прилага при около 10 милиона жени годишно-това е тестът описан в www.hpv-bg.com-http://www.cap.org/apps/cap.portal?_nfpb=true&cntvwrPtlt_actionOverride=%2Fportlets%2FcontentViewer%2Fshow&_windowLabel=cntvwrPtlt&cntvwrPtlt%7BactionForm.contentReference%7D=cap_today%2F0808%2F0808_ngc_HPV_testing_3.html&_state=maximized&_pageLabel=cntvwr
4.  по отношение на възрастта за извършване на HPV-тест - дружеството по АГ на САЩ е достатъчно ясно - препоръчва се след 30 годишна възраст-http://www.acog.org/from_home/publications/press_releases/nr07-31-03-1.cfm-но не се изключва употребата и при по-млади жени
Каква е разликата между HPV-тест и типизация-това е фундаментален въпрос
HPV-тестът се прави за скрийнинг-т.е. пресяване на случаите и откриване на инфектирани пациенти
ТИПИЗИРАНЕТО Е ВТОРИЯТ ЕТАП ОТ ДИАГНОЗАТА-установява се кой тип вирус носи. Според повечето автори в англоезичната и немскоезичната литература типизацията се препоръчва само при сериозни индикации.
особено важно е кой и къде прави типизацията, защото тя най-често НЕ Е СТАНДАРТИЗИРАНА, а се прави до собствени методи - т.нар home based PCR.
изводите-търсете качествени лекари и добри лаборатории за този тест.

# 67
dimata-193962, добра работа си свършила!  Peace

Ето още малко от мен. Линковете са към страницата на digene HPV-test, този за който dimata-193962 пише в точка 3 и е одобрен от FDA (Администрацията по храните и медикаментите) в САЩ.

Колко често трябва да се прави ХПВ-тест?
Синтезирам на кратко: Първо тестване се препоръчва след навършване на 30-тата годишнина. При по-млади жени - само ако има неясна цитонамазка ("should only be used when your Pap result is inconclusive"). Толкова за безразборното ХПВ-тестване, което предлагат в България.
Повторно тестване се прави на базата на предишните резултати. Ако цитонамазката (и евентуални предишни ХПВ-тестове) са нормални, се препоръчва 3 годишен интервал.
Жени над 70 години и такива, които са хистеректомирани не се подлагат на тестване.

Интересно четиво за това какво се случва след като те тестват и открият, че имаш високорискови фактори:
Един пример: При положителен ХПВ-тест и нормална цитонамазка, се препоръчва двата теста ХПВ и ПАП, да се направят след 1 година.

Какво трябва да знаят мъжете за ХПВ?

# 68
  • Пловдив

cubbit   bouquet
Тук ми се изясниха неща, които исках да знам

# 69
Може ли някой да ми каже след операцията /махане на матка и яйчници/ като се оправя дали ще мога да водя отново нормален полов живот . Незнам за другите ,обаче аз съм на 34 год. и много се страхувам да не загубя мъжа си . Когато лежах в болницата една жена ми каза ,че на изчистените мъжете им ги изоставяли . Някой може ли да ми отговори

# 70
 Що за глупост е това?!  #Crazy 

Ivsen слаб ми е английския, би ли ми изяснила и на мен, че един въпрос ни тормозеше  Embarassed

# 71
  • София
В първата цитонамазка излезе наличие на НРV
Във втората го нямаше, сега чакам пак резултат.
Докторката иска да го типизираме.

Какви да ти резултатите от двете цитонамазки? И с каква разлика във времето са правени? И докторката ти как аргументира типизацията?

първата беше РАР 3Д с наличие на HPV
при коолпоскопията имаше поразени участъци или "огнища" както каза докторката
в биопсията нямаше нещо притеснително (не е пред мен, за да я опиша)
последва горене и нов резултат - РАР2, нямаше го и вируса.
сега пак е РАР 3Д  Sad

И всичкото това в рамките на 1 година.
Сега докторката иска да ме види на колпоскопа първо и да типизираме вируса.
И евентуално ако има нещо притеснително пак да направим биопсия.
 Sad
Кажете ми,  при този резултат РАР 3Д не е ли по-добре да се направи конизация?

Последна редакция: вт, 02 сеп 2008, 21:34 от rainbow

# 72
  • Пловдив

Ivsen слаб ми е английския, би ли ми изяснила и на мен, че един въпрос ни тормозеше  Embarassed
Първо, разбрах, че презервативът не предпазва 100%, защото не покрива цялата кожа на гениталите.
При мъжете - HPV рядко създава сериозни здравословни проблеми. Рядко високо рисковите типове могат да причинят рак на пениса или ануса. Няма одобрен тест за HPV при тях, но те не трябвало да се притесняват от това, защото е малко вероятно да повлияе на здравето им и не може да бъде лекуван. Не било необходимо третиране, понеже вируса изчезва от само себе си.
"usually goes away on its own" така го преведох
"До времето когато вирусът е открит, той вече е бил обменен между партньорите. Вече когато са обменили определен тип вирус, има малък риск от "пинг-понг" ефект, при който партньорите се реинфектират със същия тип /с други думи няма нужда да се безпокоите за предаването на един и същ тип от един на друг/ " Shocked - това последното не мога да го разбера - има риск да си го предаваме взаимно, но да не се притесняваме
Още не е одобрена първата ваксина за момчета и мъже и няма данни, че тя ще ги предпази от рак или от предаване на вируса на жени.
Това май разбрах накратко Blush

# 73
здравеите моми4ета,днес си взех резолтатите от биопсията и абразиото..........слава на БОГА ,нямам рак .6те ми правя тконизация оба4е след един месец,за6тото имам островърх кондилом.....които е навътре в канала и тя не смее да го гори а по сигроно е да го конизира.....това ми бе6е обяснено,но сам по спокоина сега......6те с еконсултирам с о6те няколко доцента,но това е ре6ението,малко ме е стрха х от тази конизация ,ама  тя каза 4е е рисковано след години да  мутира в рак и затова е желателно да  ме конизират........йелая на вси4ки тък да са спокоини и да  знаят ,е4  не тр. да са притеснени /както аз бях/без да знаят резолтатите ....лек ден и целувки на вси4ки Hug

# 74
ИЗВИНЯВАИТЕ,НЕ ЗНАМ КАДЕ ДА 4ЕТА НАПИСАНОТО ОТ ЖЕНИ,ПРЕТАРПЯЛИ ТАКИВА КОНИЗАЦИИ ОТ ОСТРОВАРХИ КОНДИЛОМИ....МОЛЯ ВИ СЕ АКО ЗНАЕ НЯКОИ ОТ ВАС ,ДА МИ ПУСНЕ ЛИНКА,ЗА ДА ВЛЯЗА ТАММ...ТЕХНИ4ЕСКИ САМ НЕГГРАМОТНА И МЕ Е СРАМ,4Е НЕ ЗНАМ КАК ДА ИС НАМЕРЯ ПОДОБЕН ЛИНК САМА

Общи условия

Активация на акаунт