АВГУСТ е към своя край и нашите бебоци са най-прекрасни знай

• 17 082
  • 301
  •   1
Отговори
# 225
  • ....от ляво до десния завой...
Привет майчета, Hug
Два дни нямах комп и се концентрирах върху домакинската работа, когато не се занимавам с бебчо. Вече съм пак на линия и седнах да попрочета на форума сега докато Борис спинка. При нас коликите са яки - купихме капки Еспумизан и давам преди всяко кърмене, като го наблюдавам така, като че ли има ефект. Като се успокои стомахчето и спинка по три часа и половина, когато се събужда за следващо хранене. Днес временцето така като гледам е приятно, та може и една разходчица да си спретнем в ранния следобед, тъкмо и батко да потичка на въздух. Кърмата ми тече като чешма - трети ден ходя вкъщи без подплънките и съм вечно мокра - ей така както си седя и почва да тече. Да не говорим, че няколко пъти се случва вече преди кърмене да се налага да изцеждам по 50-60мл., защото имам чувството, че гърдите ми ще се пръснат, едни такива твърди и напомпани и после вътре остава мляко и бебето го изсуква, като го сложа. Ние се кърмим в поза "футболна топка" и така зърното на дясната гърда по-малко ме боли, но все още си имам неприятно усещане. Добре, че е Лансиноха! Peace
Днес малкия човечик става на 4 седмици. Много е сладък от време на време като казва "гу"! Вашите бебоци гукат ли? Наблюдавам го, че се заслушва в гласовете ни и почва да ни разпознава, търси с поглед по посока на съответния новопоявил се на место глас. Не съм сигурна до колко добре ни фиксира зрително, но мен и баща си ни познава, също и Дани, защото като му говорим спира да се сърди, кротва се и определено изглежда спокоен....

Пробвахме да вържем слинга, обаче иска малко тренировки (аз съм от кръжока "ръцете ми пречат"). Обаче е много стабилен. Трябва само да видим на нея кой начин за носене ще й хареса. Бейби Бьорн-ът е много готин, според мен спокойно можете да си я носите, без да се притеснявате.

Ние вече разходихме Бобо със слинг-а. Много е удобно, нищо че по улиците в Разград ни гледат малко като извънземни. Wink Нашия слинг е с халки, а за зимата ще ни направят слинг-шал, за двете рамена, защото на едно рамо бебчо вече сигурно ще тежи да го носим!

Една приятелка ми е качила на компа една статия за наддаването на тегло при кърмачетата. Не е дълга и ще ви я репостна. Някой може да намери нещо полезно и ориентировъчно в нея!
Ето я :
Средно наддаване на тегло при кърмените бебета

Възраст на бебето------Средно наддаване на тегло
0-4 месеца-----------------170 грама на седмица †
4-6 месеца-----------------113-142 грама на седмица
6-12 месеца ‡-------------57-113 грама на седмица

† Приемливо е за някои бебета да наддават 113-142 на седмица.
‡ Средното кърмено бебе удвоява рожденното си тегло за 5-6 месеца. На едногодишна възраст типичното кърмено бебе ще е увеличило рожденното си тегло около 2 Ѕ  пъти. На двегодишна възраст вече не са забележими разлики между кърмените и изкуствено хранените бебета.

Source: Mohrbacher N and Stock J. The Breastfeeding Answer Book, Third Revised ed. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2003, p. 148-149.

Възраст на бебето--Средно нарастване на ръст--Нарастване обиколката на главата
0-6 месеца-------------2.5 cm на месец-------------------1.27 cm на месец
6-12 месеца †---------1.27 cm на месец------------------64 mm на месец

† На едногодишна възраст типичното кърмено бебе ще е увеличило ръста си с 50%, а обиколката на главата – с 33%.
Source: Mohrbacher N and Stock J. The Breastfeeding Answer Book, Third Revised ed. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2003, p. 148-149.

Няколко неща, които трябва да вземето под внимание, когато преценявате наддаването

Загуба на тегло в рамките на 5 – 7% през първите 3-4 дни след раждането е нормална. 10% загуба на тегло понякога се счита за нормална, но е сигнал, че кърменето трябва да бъде проследено и оценено от специалист. Добра идея е бебето да бъде измерено на 5-дневна възраст (на 5 дни бебето вече трябва да е започнало да наддава, а не да губи от теглото си), така че ако се развива някакъв проблем, да бъде открит и третиран навреме.
Бебето трябва да възвърне рожденното си тегло в рамките на седмица до 10 дни. Ако е спаднало много на тегло в първите дни или ако е болно или преждевременно родено, възвръщането на теглото може да отнеме повече време. Ако бебето не е възстановило теглото си на двуседмична възраст, това е сигнал, че кърменето трябва да бъде проследено и оценено от специалист.
Винаги отчитайте наддаването от най-ниската стойност, а не от теглото при раждането.
Бебето трябва всеки път да бъде мерено на една и съща теглилка в едно и също облекло (за предпочитане голо), за да може да се състави ясна представа за наддаването. Различните теглилки дават много различни резултати (аз лично съм виждала разлика от половин килограм на две различни теглилки); облеклото или памперса могат да са различни по тегло и да объркат нещата. Не е зле да се прави и второ мерене (резултатът трябва да е близък до първия) и тогава се използва средно аритметичното от двете стойности. Ако бебето ви е много активно или уплашено, не очаквайте да получите точен резултат. Бебетата нарастват скокообразно, а не с постоянно темпо – и за да си спестите ненужни тревоги, като общо правило най-добре е да мерите бебето не повече от веднъж седмично.

Ами за сега за друго не се сещам. Ние имаме един проблем с небцето под езика на бебчо и ще се наложи да ни "клъцнат", но това тепърва ще стане. Ще трябва да търся специалист във Варна, но не знам какъв точно да бъде и в кой месец ще я правим тая манипулация?!Яни, дай някой съвет. Не искам детето да не може да казва "р" и да не може да си произнесе името като света, като му дойде времето. Rolling Eyes

Хайде, мамички, до скоро! Хубав ден от мен и моите две момчета! Hug

# 226
Бизу, мисля те всеки ден, въпреки, че забравям всеки път да го напиша  Embarassed    bouquet Кураж и скоро ще те завърти един магически изморителен и приятен кръг  Heart Eyes

Относно меренето. В клиниката мереха Тристан всеки ден, а след като свали разрешените 10 процента от първоначалното тегло, минахме на кантара преди и след всяко кърмене, докато установят, че не му стига кърмата. Това с меренето е доста относително като критерий за имане/нямане на кърма, но бебето си показа - плачеше непрекъснато от глад. Добавката не я хареса и мина на млякото, което го дават на бебетата, които са изцяло на АМ. Най-напред го кърмя или му давам млякото, което съм изцедила (то е супер малко, за 2 дни изцеждам 50 мл) и след това му давам с шишето, за да се получи общо 90 мл, но не винаги изпива цялото количество. По средата на хранене и в края го вдигам да се оригне (дано кандидатките да не се откажат от нас, подчертавам, че го правим с особен френски финес  bowuu) Всеки ден му давам по 4 капки витамин Д, а веднъж седмично витамин К. Къпим го веднъж на 2 дни. Казаха ако е топло (а тук не е) да го поливаме в деня когато не го къпем само с вода. Спи по гръб, но главата си я килва на дясно и е станала малко плоска  newsm78. Дайте съвет как да го оттуча, обръщам го, но той неговото си знае.

Мика, тизана ми го дадоха от клиниката, но го свърших и сега не го намирам на пазара. Купих друг от Био магазин, пак съдържа анасон.

Уж повече момнченца се родиха, а гледайте какъв избор на госпожици ! Блондинки, брюнетки, фенки на Ролинг Стоунс, шампионки по футбол, нежни мадмоазелки, Софиянки с буйни дълги коси, умни греманси бебета  Heart Eyes

Хайде, по този случай отивам и аз малко да се разкрася  Sunglasses

Стели Мели, добре дошли със синеочко любопитков   bouquet

# 227
   Здравейте и от нас! Hug
  Добре завърнали се на Стели-Мели и МикаbouquetЧудесни са ви дечицата!

Ея,благодаря за линка Heart Eyes,ама не знам в Бг къде бих могла да намеря подобно кенгуру newsm78Ще се пробвам все пак за слинг.Само че не мога да разбера защо в сайта на Естествено в подписа на Котето указанията за връзване на слинга не се отварят.
    Коте,светни ме по въпроса!

Ели,това което ви е късо под езичето се нарича френулум.Много лесно се отстранява дефекта,но мисля че сте още малки.Трябва да сте поне на навършен един месец.

Лек ден и добро настроение!

# 228
  • Лондон
Мика, много ти е красива Мина! Достойна конкуренция ще бъде с тези 'две хубави очи'...

Емо от Льонеберя на Стели Мели и той е сладур голям!

Миши, ти какъв лактационен чай пиеш ако не е тайна?
На вас с Емили искрено ви се възхищавам! Емили, на теб някой помага ли ти или сама ги гледаш тримата?

Марта, мойта понеже гледа много строго мъжа ми сега реши, че приличала по-скоро на тъщата Laughing
Ами и ти много се шашкаш нещо за Репичката... От теб пък не съм го очаквала...  Wink Я по-споко!  Hug

Аз се чудя дали да си увеличавам лактацията по някакъв начин. Като бях в болницата почнах с 0.3 мл първите дни, но много упорита и към 7-8 ден изкарвах по към 90-100 мл от всяка гърда. Тогава се цедях на всеки 4 часа по 15 минути всяка гърда - с електрическа помпа. Не се побирах в сутиен мярка Е (викаха ми Доли Партън Grinning) , течах и гъдите ми бяха на буци. Сега съм обратно към нормалния си размер, не ме боли, не тече... и се чудя дали не ми е намаляло млякото... или пък просто се е нормализирало.

Иначе за да балансирам нещата със системите реших да си купя кантар за бебета и да дам на бебка малко Инфакол за всеки случай ( ако това вечерното плакане е колики).  Обаче на кутиятя на Инфакола пише да се слага в шише. Проблемът обаче е, че аз не ползвам шишета - в устата ли да й капвам направо с пипетката? Някакъв съвет?

# 229
eya,най-обикновен български лактогонен чай - струва не повече от два лева.

# 230
Здравейте! Много жега днес, или на мен пакми бушуват хормоните Rolling Eyes...имате ли и вие тези усещания-през нощта понякога се събуждам, като ще я кърмя и хем ме тресе, хем съм в студена пот, сега си спомням, че и с Али имах такива нощи и знам, че е хормонално newsm78; аз с Али обаче не знаех що е следродилна депресия а сега полагам неистови усилия да не й се поддам, но истината е, че на моменти ми е много тъжно без конкретна причина и ме напушва на рев, казвам си, че е възможно да се дължи на хроничното недоспиване, а най-вероятно е комплексно....както и да е, много е кофти
Разходките също са ми проблем защото и ние живеем в жил. кооперация без асансъор, на третия етаж сме и мъкненето на количката е голям проблем; тя се раглобява удобно, така, че да се носят поотделно зимния кош и долната й част, но лекарлката ме предупреди да избягвам да вдигам, всякакво тежко; да, ама като съм сама у нас по цял ден и се налага понякога и после усещам как ме боли кръста и ниско долу корема; засега я татрузя количката по стълбите, а живот и здраве-като минат 40 дни, почвам да я нося, няма как
Днес вече като изляза на всяка цена ще си купя Лансинох, защото положението пак излезе от контрол, мажа с Гармастан, ама доста клепа а и трябва да се отмива старателно преди кърмене, а май бяхте споменали, че Лансиноха не е нужно да се отмива
Стели, Мика-големи сладкиши са малчовците, наистина всичките ни бебета са сладки бонбони, с голям кеф гледам албумчето, като избрани за каталог са(не го казвам ей така просто Heart Eyes)
Доста мами напоследък хич не се вясват да драснат два-три реда да знаем как са...Интрига, Цвети, Бобито и други
Бизу-заболяха ме ръцете да стискам палци Flutter

ПП Дадоха ми за колики от Германия Лефакс-някой дава ли такова и какви са му впечатленията и как се дава?(слава-богу, засега нашите колики са поносими, незнам дали се дължи на Инфакола или просто ги кара леко)
Ея-аз Инфакола й го давам преди всяко кърмене, като директно й накапвам с пипетата в устата
Аз от лактогонните чайове пия на Hipp и Weleda, защото и моите гърди не ги усещам твърди и препълнени и съм в постоянно чудене дали й стига кърмата(но все още кърмя само от една гърда, като ги редувам)

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 13:14 от бланш

# 231
Здравейе мами!

Никола тежи цели 5 кг,в понеделник най-накрая педи ни прегледа.Егати отпуската newsm78.Добре че всичко около бебето беше наред,иначе не знам какво щях да правя.Според нея имал жълтеница и щяла да ни пуска изследвания.Според мен си е добре детенце.Ще видим.
Все още сме на кърма изцяло.Режима ние,когато си реши.Изобщо с часовете и времето е скаран.Баба му продължава да упорства да давам вода,но аз все още отказвам.Напоследък май коликите са в застой и е малко по спокойно за мен и за него.

Мами,ако още децата ви нямат 40 дни.Направете така,че на 40 тия ден да го заведете на църква и Дядо Поп да прочете една Молитва за мама.Ние го направихме и беше страхотно.После вкъщи разчупвахме питка с гостите и от там на ресторантче да се почерпим всички за здравето на децата.

По въпроса за ревността,нашия 8 годишен батко само в началото направи някакви фасони,но в рамките на очакваното.Аз и Ники сме му окупирали стаята,а той милия спи с баща си.Сега всичко е страхотно,непрекъснато целува малкия,не дава да ревне и веднага ме командори да вадя цицата,защото брат му/казва го с голяма гордост/бил гладен.А като се сетя какво беше,когато разбра,че съм бременна-голям ужс преживях

# 232
Благодаря megan77, Бланш и всички които ме мислите, използвам времето че още съм две в едно и ви чета с интерес (и записвам)  Mr. Green

Стели, Емо е много сладък .. боже колко са мънички тези бебчета, сигурно ще ме е страх да го пипна  Heart Eyes

Липсващите мами - хайде напишете поне по един ред да не ви мислим!   Hug Hug

# 233
Ей, много хубави бебета, бе Simple Smile
Мика, Мина е изписана като кукла  Heart Eyes
А Емо е за изяждане Simple Smile

Синдарела, за хиперлактацията можеш да прочетеш тук - на мен съветите МНОГО ми помогнаха: http://xedra.wordpress.com/2008/01/02/82/
Изобщо в блога на Хедра има страхотна информация.

agramd, не знам защо не се отварят указанията  newsm78 На мен ми се отварят. Я пробвай пак: http://www.estestveno.com/index.php?pageid=4&langid=0&it … 7000&cid=7010

Ея, не си пипай гърдите! Бебето само си регулира кърмата. Не ти трябва хиперлактация, аз ходя из нас и оставям локвички навсякъде, а беше даже още по-зле. Памела Андерсън ряпа да яде  Mr. Green Ако не се оправи положението, ще започна да захранвам Банката за кърма. Това сериозно.
А иначе вярно, че се шашкам за Зеленчука  Mr. Green Ама ако я видиш каква е плюнка, Велла е отгледано едномесечно бебе в сравнение. А това моето прилича на маймунче, бръчка си челцето и ме гледа с едни маслинени очи... бахти видиотяването ме е налегнало... Mr. Green

Бланш, и ние сме така - на 3. етаж, без асансьор и П. като не си е у дома, аз съм като затворник  Sick На мен проблемът не ми е толкова носенето, вече нищо не усещам от операцията, колкото самото придвижване навън. Чувствам се адски несигурна с количката по улицата, защото при нас карат разни големи или спортни коли и май никой не гледа... Sad Иначе за тъжното... и на мен ми се случва, но го смятам за нормално, май...

Бизу, и аз ти пожелавам бърза и щастлива развръзка  Heart Eyes

Направо вече забравих усещането да съм бременна  newsm78

# 234
  • SZ
Здрасти банда!!!

Токущо качих снимки в албумчето и аз да ви запозная с моя син.

Иначе при нас нещата са добре,да не чува дявола!Хапваме на час и половина два,а тази нощ след къпането даже на цели четири!!! Засега единствено акито не ни се е оправило-още е рядко,но поне не е толкова зелено,вече пожълтява.Пъпчето ни падна на 6ия ден,жълтеничката почти изчезна.Има още някакви пъпчици най-вече по гънките,особено на вратлето.Мажа ги със Sudokrem(май така се пишеше) и чакам да минат.
С млякото имахме малък проблем-"тенджерите" се бяха поизпразнили,но четох във форума ,че около 6ия ден било нормално имало скок в растежа.Хапвахме по-начесто,пих боза и чай на Hipp,и биричка и нещата днес са добре.
Баткото ми е много грижовен,даже прекалено май.Често иска да го гушка когато на бебо му се спи.Още малко да поотрасне дребчо да започне да иска внимание и ще се забавляват двамата.Ако не му мине мерака на Мони дотогава.

Исках да питам нещо:за вземането на акта за раждане и двамата родители ли трябва да отидат или може да пратя таткото.Знам,че някъде беше обсъждан този въпрос ,но нямам време да се връщам да търся,за което се извинявам!И още нещо:кога се подава молбата за еднократната помощ,къде и има ли нещо по-специално по нея?
Предварително благодаря за отговорите!!! newsm51

Бизу,продължаваме със стискането на палците,не си мисли че сме те забравили!!!  love001

# 235
Здравейте маминки и от мен!
Изобщо нямам време да мигна,камо ли да се докопам до компютъра...Сега минавам за секунда да ви кажа,че с Мариетка сме добре,като изключим коликите и безсънните нощи.Но когато тя спинка,гледам ако мога и аз да дремна с нея,че иначе няма как.
Не мога да прочета старата тема и досега,какво сте писали,но се надявам скоро да успея.
С две думи да ви кажа за раждането ми-това беше най-прекрасното и велико преживяване в живота ми!!!И сега като се сетя и ми тръгват сълзи от радост и умиление...Попаднах на страхотни хора,които направиха раждането на малката ми принцеса като приказка!!!Благодарна съм им от сърце!!!А след това изобщо все едно не бях раждала.Е всичко това след като ми сложиха епидуралната,де.Преди това,докато стигна до разкритие 4-5 см(а водите ми започнаха да текат на 0 см),скимтях цяла нощ по коридора и се молех да ме резнат Laughing Ама след това вече,всичко беше СУПЕР!!!Даже и бебка си тръгна сама-в неделя ме приеха и понеделник щяха да ме индуцират,но вечерта всичко си тръгна от самосебе си!
Желая на всички родили се бебоци докато ме няма да са много здрави и щастливи и да слушкат мама и тате!
А на тези,които още чакат желая леко и прекрасно раждане като моето!!!
Целувам ви и изчезвам! Друг път ще кача снимки на Мариетка-Смърфиетка,да видите какъв ми е дундак - малкото бебе,дето нямаше да стане 3 кг newsm78

# 236

Асе,разплака ме с този разговор между детето и Бог newsm45и аз като Бланш аха -аха да се поддам на хормоните и да рева за разни неща.

Коте,благодарско,сега се отвори Peace

Каме,радвам се за теб-пожелавам подобни чувства да сподели и Бизу след ден-два!

# 237
Добро утро и от мен   bouquet

Стели Мели  welcome Страхотен ти е сладура. Жив и здрав да е  Hug

Аз нямам много за отчитане. Хапваме си добре, спим от време на време  Crazy Едни колики само ни мъчат  ooooh! Този Колийф хем скъп, хем май много -много не помага. Казаха ми за някакви английски капки, били по-ефикасни и по-евтини. Нямало ги в БГ, ама аз си намерих кой да ми ги донесе. Някой обаче знае ли как се казват ?  newsm78 Не се изтрайва вече с това мрънкане, а и той душичката ми така се тормози  ooooh!

Здравейте! Много жега днес, или на мен пакми бушуват хормоните Rolling Eyes...имате ли и вие тези усещания-през нощта понякога се събуждам, като ще я кърмя и хем ме тресе, хем съм в студена пот, сега си спомням, че и с Али имах такива нощи и знам, че е хормонално
Бланш, на мен 2 нощи ми се случи и аз почти бях решила, че се разболявам, а то какво било  Crazy

Бизу, мила, наистина само ти остана  Hug Сега да не ни зарежеш и да се присламчиш при септемврийките  Wink

# 238
  • София
Здравейте и от мен Simple Smile
От няколко дена сядам да прочета какво сте писали и да драсна някой ред и все не успявам да стигна до края. С двете деца покрай мен е трудничко да намирам време за форума.  В момента дребното си спинка в слинга на мен (за втори път го слагам и май успях да го сложа правилно), а татито и каката отидоха до педиатърката да вземат бележка за градината, че няма контакт със заразно болни. То пък и тези в градината сега почнали да правят ремонт, а цяло лято какво ... Дано до 15-ти, както обещават, да са приключили с този ремонт.
Иначе с Мая се гледкаме добре. Папка на поискване и почти всеки ден ни се случва да имаме по някой маратон. Знам, че постепенно ще се нормализират нещата Simple Smile Ето, докато пишех и се събуди, та вече се кърмим, а аз пиша с една ръка.
Жълтеничката май й попремина, защото се изчисти и вече не е като китайче. Другата седмица ще я водим на контролни изследвания - пълна кръвна картина, за да се види как е. Надявам се всичко да е наред, а също и да видим как се справяме с наддаването. Пробно кърмене не смятам да правя, защото там нещата са много относителни.

Каката за сега приема много добре беболинка (да чукна на дърво) Simple Smile Само иска да я гушка, да я целува и много й се радва. Помага като сменям памперса - тя ми носи памперс, кърпички, подава ми кремче и е много щастлива като й казвам, че е на мама помощничката  Grinning Стараем се с баща й да й обръщаме внимание, както до преди появата на бебо и да не се чувства пренебрегната.

По въпроса с ортопеда - аз навремето Лори я водих при Д-р Драганов във Военна поликлиника и съм много доволна от този лекар. Сега Мая пак при него ще водя.

За Клотримазола - с Лори съм го ползвала като беше бебе и нямах оплаквания от него.

Вигантол на нас още не са ни изписали, може би другата седмица като идем на преглед и тогава ще ни каже педито нещо по въпроса. С Лори го почнахме от 22-я ден и й давах по 2 капки сутрин. Да видим сега как ще е, защото Лори бе зимно бебе, а Мая е лятно.

Аз в една от предните теми бях пускала едни линкове във връзка със слинговете, но не пречи пак да ги постна Wink Има как се поставя слинга, а също и клипчета, та може да са ви от полза Simple Smile

http://slingokonsultant.ru/instructions/kolybelka.php - тук е показано подробно как да се поставя бебето в слинг с халки;

http://www.estetica-sling.ru/instructions/cross-carry/ - тук пък е описано как се ползва слинг - шалът;

http://www.mayawrap.com/u_maya_wrap_101.php - тук има клипчета за ползване на слинг при различни случаи;

http://www.wearyourbaby.com/Default.aspx?tabid=180 - още един линк за ползване на слинг-шал.

Искаше ми се на всяка поименно да пиша по нещо, но няма как да направя това. Няма как да не отбележа, че всички бебоци са страхотни и много им се радвам като разглеждам снимчиците  Grinning
На родилите мами, които не съм поздравила - Честити рожбички   bouquet , а на неродилите - леко раждане  Hug Извинявам се, че така поздравявам, но не бих искала да изпусна някого Simple Smile

Мелфин, Инфакол се казва английското лекарство Wink

# 239
Тук съм.... Simple Smileчета редовно ,но не ми се пише.Все ми е смотано и носталгично за нещо Cry
Цял ден се кокори Габи,от 7 сутринта е будна #Crazy #Crazy.На 3-пъти си взема дрямката за по 20мин и пак очите на 6 Rolling Eyes
И аз на 3пъти днес се каня да спя с нея и не стана номера,сега когато откара мен ми мина съня,но довечера ще си легна с кокошките и това е Laughing

Общи условия

Активация на акаунт